Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Krediyle ev alınırmı? (1 Kullanıcı)

arzu74

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaşım dinlediğim bir programda evi kendisi oturmak amacıyla alıyorsa (mümkünsa almasa daha iyi demişlerdi)kiraya vermek ya da yatırım için değilse olabilir demişlerdi.Şu anda bende sizinle aynı durumdayım burada ev kiraları çok yüksek olduğu için ev almayı düşündük ama nasıl olacak bilmiyorum.selamlar Allah hepimizin yardımcısı olsun.

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim şu ana kadar biriktirmişsiniz biraz daha biriktirin belki harama bulaşmayınca Rabbim sizin karşınıza daha uygun ve güzel bir ev çıkarır bir süre daha bekleyin. böyle akrabalarımızdan kredi alıpta sonra boşanan oldu evde huzursuzluk oluyor demek ki insanın işlediği günahlar bir şekilde çıkıyor günahlarına keffaret olması için. bir de böyle faizle ev alp ev sahibi olanlar da kötü örnek oluyorlar. belki de başkalarının özenmesine, faiz ödemesine sebep oluyorlar bunun da bir günahı var. az daha sabredin. siz olsanız ne yaparsınız demişsiniz bugüne kadar faiz almadık vermedik eşimle. alsaydık verseydik bir evimiz olurdu ama komşularımız var bu şekilde mal sahibi olan tabi insan gördükçe etkilenebiliyor inşallah biz de ahirette kazananlardan oluruz.

İnşALLAH biraz daha sabır edipte borçlanmadan almak en iyisi.
Nefis diyorki böyle güzel ev bulamazsın, bunu kaçırma al...
Ne yapalım, nasipse, hayırlıysa olsun.
Yüce Mevlam herşeyin hayırlısını versin cümlemize.
Ahiretteki evimiz, yerimiz daha güzel olsun...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
aleykum selam ..

rabbim hayırlı bir yuva sahibi olmanızI Nahip etsin inşaALLAH ...

SELAM VE DUA İLE ...

Amin... ALLAH c.c. razı olsun kardeşim
Yüce Rabbim cümlemizin hayır dualarını kabul etsin ve kimseyi sıkıntıya düşürmesin...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm kardeşim ...

nasrettin hoca bir gün damdan düşmüş , herkes aman doktor çağıralım derken hoca bırakın doktoru bana damdan düşen birini çağırın demiş ...

nasrettin hoca misali kardeşim ben bu tuzağa düştüm olmadık şeyler yaşadım , çok sordum soruşturdum al diyenler oldu alma diyenler oldu ... benim niyetim almak olduğu için al diyenlerin bahaneler cazip geldi aldım ... ama dediğim gibi başıma çok işler açtım ... çok şükür allahıma kendi paralamla olmasada eşim dostum sayesinde bütün kredilerimi kapattım ...

faiz evin betini bereketini alıp götürüyo , almasıda vermeside hoş değil ben aldım dersimide aldım allahım inşallah affeder bundan sonra allahında izni ile krediye bulaşmayacağım ...

ister abi ister kardeş nasihati say , tavsiyem şudur acele etme daha ne şanslar çıkar karşınıza , sonradan keşke demenin hiç bir faydası olmuyor ...

allaha emanet ol kardeşim ... allah sağlık ve afiyet vesin ...

Aleyküm Selam Kardeşim
Verdiğiniz çok içten tavsiyeler için çok teşekkür ederim
Ve o bataktan kurtulduğunuz içinde memnuniyetimi belirtirim
Yüce Mevlam birdaha göstermesin

Atalarımızın söyledikleri deyimler, atasözleri hiç boş şeyler değil ama insanız, başımıza gelmeden ve yaşamadan maalesef öğrenemiyoruz

Başından üzücü olaylar geçen bir arkadaşımda şöyle derdi:
-Ne kredisi, ne kredi kartı, mümkün olsa bankanın önünden bile geçmem...

Bizleri yaratana yaratana emanet olunuz, selam ve dua ile....

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
(Vücuduna dövme yapana, yaptırana, faiz alıp verene lanet olsun.) [Buhari]
(Faiz 73 kısımdır. En aşağısı, kişinin anası ile zina etmesi gibidir.) [Hakim]
(Bir dirhem faiz alıp vermek otuz zinadan günahtır.) [Taberani]
(Zina ve faiz yaygınlaşan toplum, Allahü teâlânın azabını hak etmiş olur.) [E.Ya’la]
(Kıyamet yaklaştıkça, faiz, zina, ve içki çoğalır.) [Taberani]

ESSELAM Kardeşimiz...
Hiçbir şartta, bir müslüman, bir kafire faiz veremez...
Hiçbir şartta, bir müslüman, bir müslümana faiz veremez...
Allahcc yar ve yardımcın olsun...
Besmele...Selam...Dua...

gncl

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.gencallarinsaat.com
selamun aleykym ...

ben kendımden bı ornek vereyım bu konu uzerıne...

1996 yılından ıtıbaren yanı 16 yasından ıtıbaren esnaflık yapıyorum rızede.
okadar dıkkatlı davranıyordum kı faız hususunda telefon ,elektrık ve benzerı faturaları dahı gunu gelmeden yatırırdım.cunku faız haram olduyunu bılıyordum ve banada ıyı gelmıyordu .bu bılıncle hareket ederdım.2004 yılında kardeşim unıversıteden mezun oldu yanıma geldıyınde o okumuştur hesap kıtabı daha ıyıdır dıye işyerın tum yetkılerını ona verdım gırdı cıktı işlemlerı o yurtmeye başladı gayette guzel yurutuyordu.işlerımızdeıyı gıdıyordu ne olduysa 2007 yılında kredıyle sıfır araba alana kadar. takı o arabayı aldık işlerımız hep gerıye doğru gıttıher gun zarar etmeye başladık netıcede o arabayıda sattık bırıkımlerıde bıtırdık. sıfıra ındık ve halen bankalara bolum bolum borcum var.50 bın tl cıvarfı toplamda .şuan kardedşimlede ayrıyız evlenıp izmıre yerleştı. bense sırf borclardan oturu bı başkasına sebep olamam dıye sozlumden ayrılmak zorunda kaldım.ve tekrardan sıfırdan hatta eksıden başlamak zorunda kaldım....vehalen ıstemeyerekten faız odemek zorundayım ...munkun mertebe ac kalın acıkta kalın ama faıze bulaşmayın cok ıhtıyacınız varsadahı gıdın bı başkasından yardım dılenın el acın . ama faız almayın kardeşlerım .ben bı hataya duştum şeytana uydum ve tepe taklak oldum bunca zaman kırada oturdunuz sabredın bıraz daha kırada oturun .allaha dua edın sızı asla yarı yolda bırakmaz ve sabredersenız en guzelıne kavuşturur sızı.. allaha emnaet olun

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

emin 43 kardeş yazdıklarımın içinde faiz ödemek günahtır diye bir ayet varsa o zaman dünyada yaklaşık olarak kaç kişinin kredi kartı sahibi varsa o kadar faiz günahı işleyen var demektir
Bu site içinde sana kredi kullanma günahtır diyenlere söyle bakalım kredi kartları yokmu varsa hep gününde ödeyebilmişlermi hiç faiz ödememişlermi?
Ya da bana ayetle şu ayet faiz ödemeyin diye yazıyor diye göstersinler. ben bilmediğim ayeti öğrenmekle asla üzülmem memnuniyet duyarım.
Kredi almak istersende devlet bankalarından başkasını tercih etme derim.Anayasaya aykırı bir işlem devletin hiçbir kurumuna yakışmaz bu yüzden seni başka bankaların mağdur ettiği şekilde mağdur etmemeleri gerekir.yalnız yasaları ve sözleşmeleri sonuna kadar incele internetteki sitelerin sözleşmeleri üstünkörü okuyup onayladığımız gibi sakın yapma.Ben sana korkma derim son karar tabiki senin

Sevgili mavci kardeşim ben ayetleri yazdım bu konuda sende ayet ile karşılık verebilirsin

Bizler burada tartışma ortamı oluşturmuyoruz kardeşim...
FAİZ ile ilgili konuda zaten tartışılmaz...
HARAMDIR...
Almak, vermek, kullanmak hepsi haramdır...

Kredi kartına gelince;
Yaptığınız harcamaların tamamını vektinde ödeyince faize girmezsiniz...
Ama en güzeli...
Yapabiliyorsak;
Bankanın önünden bile geçmemektir
...

mübin

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili mavci kardeşim kredi kartını kullanıpda gününde ödemelerini yapabilen kaç kişi tanıdın şimdiye kadar. Küçük kredileri ödeyebileceğimizin garantisi varmı asıl o sözleşmeler önemli değilmidir?
Ben ayetleri gönderdim herkes istediği yerden anlamakta serbesttir ihtilafları çözecek olan yüce Rabbimdir

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

Herkes önce kendinden sorumludur kardeşim...
Daha sonra ailesinden, yakın akrabasından, komşularından ve devam eder gider bu sorumluluklar...
Ben hamdolsun sorumluluğum u yerine getiriyorum...
Zamanında ödeme yapıyorum şükür...
Ve aileme ve çevremdekilere de aktarıyorum doğru bildiklerimi...
Ve son olarak;
Her şey ayette olmayabilir...
Kur'an ve sünnet ayrılmaz...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaşım dinlediğim bir programda evi kendisi oturmak amacıyla alıyorsa (mümkünsa almasa daha iyi demişlerdi)kiraya vermek ya da yatırım için değilse olabilir demişlerdi.Şu anda bende sizinle aynı durumdayım burada ev kiraları çok yüksek olduğu için ev almayı düşündük ama nasıl olacak bilmiyorum.selamlar Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Sayın arzu74 kardeşim
Her programda bir yetkili çıkıyor her şeyi kendine göre yorum yapıyor,
(Şimdi hem doktor, hem ottan ilaç yapan, hemde fetva vererek, bu üç işi bir arada yürüten tipler, tv lerde moda oldu)
zekeriiya beyaz çıkıyor horozdan kurban olur diyor ve başka şeyler söylüyor bir kısım insanları kandırıyor, ama bunlar günaha giriyor.
Ben de bir açık kapı bulabilirmiyim diye arıyorum ama çok inceliyorum maalesef yok.
Aile huzurumuzu daha çok bozmamak için, daha çok sabır edelim
ALLAHA emanet olunuz, selam ve dua ile

mübin

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili mavci kardeşim bence yapmamız gereken devlet bankalarının ve tüm kurumlarının normal ve gecikme faizlerini kaldırmaya yönelik bir hareket başlatmak olması daha iyi olmazmı? Belki bu konu böyle iyi şeyler yapılmasına vesile olur

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
(Vücuduna dövme yapana, yaptırana, faiz alıp verene lanet olsun.) [Buhari]
(Faiz 73 kısımdır. En aşağısı, kişinin anası ile zina etmesi gibidir.) [Hakim]
(Bir dirhem faiz alıp vermek otuz zinadan günahtır.) [Taberani]
(Zina ve faiz yaygınlaşan toplum, Allahü teâlânın azabını hak etmiş olur.) [E.Ya’la]
(Kıyamet yaklaştıkça, faiz, zina, ve içki çoğalır.) [Taberani]

ESSELAM Kardeşimiz...
Hiçbir şartta, bir müslüman, bir kafire faiz veremez...
Hiçbir şartta, bir müslüman, bir müslümana faiz veremez...
Allahcc yar ve yardımcın olsun...
Besmele...Selam...Dua...

Vealeykumselam kardeşim
ALLAH c.c razı olsun verdiğiniz bilgiler için, hepsine aynen katılıyor ve tasdik ediyorum.
İnşALLAH namerde muhtaç olmadan bütün problemlerimizi çözeriz
Bizleri yaradana emanet olunuz.

GEVHER

Yönetici
ve aleykümselam...

ve aleykümselam...

selamünaleyküm...

Öncelikle Kredi Kartı ve Kullanımı ile ilgili hususlara değinelim inşaAllah.

1. KrediKartı henüz sizin olmayan parayı kullanma temeline dayanmaktadır.
Ve elimize geçmeyen para henüz bizim olmadığına göre , kendimize ait olmayan parayı kullanmamız uygun mudur?

2. Hadi bu parayı borç olarak alıp kullandığımızı varsayalım.
Geri ödeme süresi nedir ? 1 ay.
1 ay içinde ödeyeceğinize dair söz vermiş oluyor muyuz? Evet .
Ödeyemediğimizde alışveriş sözümüzü bozmuş oluyor muyuz ? Evet.
Ve biz ödeyemediğimizde banka faizi işletiyor mu ? Evet

Yani hem sözümüzü tutmamakla hem de faize bulaşmakla Rabbimizin emrine karşı geldik. Çifte ziyan...

3. Eskiden Kredi Kartı mı vardı ? Hayır
İnsanlar geçimini sürdürebiliyor muydu ? Evet
Kredi Kartı insanları harcama yönünden rahatlığa teşvik ediyor mu ? Evet
Alışverişe gidildiğinde zaruri ihtiyaç yanında fuzuli ihtiyacın alınmasına da vesile oluyor mu ? Evet

İsraf yaparak bir kez daha ziyandayız.

4. Kredi Kartı borcumuzu ödeyemediğimizi düşünelim .Faiz aldı başını gidiyor .
Borç birken bin oldu. Ailemizin nafakasını bankaya yatırır olduk mu ? Evet
Cenneti yaşamamız için verilen yuvalarımıza huzursuzluğu ve mutsuzluğu getirdik mi ? Evet

Aile yuvamızı koruyamadığımız için bir kez daha ziyandayız.

5. Bu kısmı yazmak bile istemiyorum ama ne yazık ki günümüz gerçekleri...
Ve Rabbim cümlemizi bu duruma düşmekten , bu duruma bulaşmaktan muhafaza etsin.
Kredi kartı borcu dağ gibi oldu . Ödememizin imkanı yok.
Ruhsal bunalıma girdik . Bir cinnet anında kendi canına mı kıyanı ararsınız , eşine çocuğuna kıyanı mı ?

Can aldık ... Ziyanların en büyüğü...

Yani Kredi kartı nerden bakarsak bakalım ...Koca bir ZİYAN...

Rabbim cümlemize , verdiği rızka kanaat etmeyi nasip etsin.
Amin.

Ve bizler faiz almazsak eğer bu sistem mutlaka değişecektir inşaAllah.

Hayırlı günler.

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykym ...

okadar dıkkatlı davranıyordum kı faız hususunda telefon ,elektrık ve benzerı faturaları dahı gunu gelmeden yatırırdım.cunku faız haram olduyunu bılıyordum ve banada ıyı gelmıyordu .bu bılıncle hareket ederdım.2004 yılında kardeşim unıversıteden mezun oldu yanıma geldıyınde o okumuştur hesap kıtabı daha ıyıdır dıye işyerın tum yetkılerını ona verdım gırdı cıktı işlemlerı o yurtmeye başladı gayette guzel yurutuyordu.işlerımızdeıyı gıdıyordu ne olduysa 2007 yılında kredıyle sıfır araba alana kadar. takı o arabayı aldık işlerımız hep gerıye doğru gıttıher gun zarar etmeye başladık netıcede o arabayıda sattık bırıkımlerıde bıtırdık. sıfıra ındık ve halen bankalara bolum bolum borcum var.50 bın tl cıvarfı toplamda .şuan kardedşimlede ayrıyız evlenıp izmıre yerleştı. bense sırf borclardan oturu bı başkasına sebep olamam dıye sozlumden ayrılmak zorunda kaldım.ve tekrardan sıfırdan hatta eksıden başlamak zorunda kaldım....vehalen ıstemeyerekten faız odemek zorundayım ...munkun mertebe ac kalın acıkta kalın ama faıze bulaşmayın cok ıhtıyacınız varsadahı gıdın bı başkasından yardım dılenın el acın . ama faız almayın kardeşlerım .ben bı hataya duştum şeytana uydum ve tepe taklak oldum bunca zaman kırada oturdunuz sabredın bıraz daha kırada oturun .allaha dua edın sızı asla yarı yolda bırakmaz ve sabredersenız en guzelıne kavuşturur sızı.. allaha emnaet olun

Aleyküm Selam Kardeşim
Yaşadığınız acı tecrübelere bende üzüldüm inşALLAH bir daha yaşamazsınız.
Ticaret hayatında hatalardan ders alınması için bir söz vardır ya
''başarı tecrübelerden oluşur , tecrübede hatalardan oluşur ''
Allaha emanet olunuz selam ve dua ile

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam

aleyküm selam

Rabbim yar ve yardımcınız olsun inşAllah,

selam ve dua ile, Allah'a Celle Celalühu emanet olun, hayırlı günler

selamun aleykym ...

emin-43

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm...

Öncelikle Kredi Kartı ve Kullanımı ile ilgili hususlara değinelim inşaAllah.

1. KrediKartı henüz sizin olmayan parayı kullanma temeline dayanmaktadır.
Ve elimize geçmeyen para henüz bizim olmadığına göre , kendimize ait olmayan parayı kullanmamız uygun mudur?

2. Hadi bu parayı borç olarak alıp kullandığımızı varsayalım.
Geri ödeme süresi nedir ? 1 ay.
1 ay içinde ödeyeceğinize dair söz vermiş oluyor muyuz? Evet .
Ödeyemediğimizde alışveriş sözümüzü bozmuş oluyor muyuz ? Evet.
Ve biz ödeyemediğimizde banka faizi işletiyor mu ? Evet

Yani hem sözümüzü tutmamakla hem de faize bulaşmakla Rabbimizin emrine karşı geldik. Çifte ziyan...

3. Eskiden Kredi Kartı mı vardı ? Hayır
İnsanlar geçimini sürdürebiliyor muydu ? Evet
Kredi Kartı insanları harcama yönünden rahatlığa teşvik ediyor mu ? Evet
Alışverişe gidildiğinde zaruri ihtiyaç yanında fuzuli ihtiyacın alınmasına da vesile oluyor mu ? Evet

İsraf yaparak bir kez daha ziyandayız.

4. Kredi Kartı borcumuzu ödeyemediğimizi düşünelim .Faiz aldı başını gidiyor .
Borç birken bin oldu. Ailemizin nafakasını bankaya yatırır olduk mu ? Evet
Cenneti yaşamamız için verilen yuvalarımıza huzursuzluğu ve mutsuzluğu getirdik mi ? Evet

Aile yuvamızı koruyamadığımız için bir kez daha ziyandayız.

5. Bu kısmı yazmak bile istemiyorum ama ne yazık ki günümüz gerçekleri...
Ve Rabbim cümlemizi bu duruma düşmekten , bu duruma bulaşmaktan muhafaza etsin.
Kredi kartı borcu dağ gibi oldu . Ödememizin imkanı yok.
Ruhsal bunalıma girdik . Bir cinnet anında kendi canına mı kıyanı ararsınız , eşine çocuğuna kıyanı mı ?

Can aldık ... Ziyanların en büyüğü...

Yani Kredi kartı nerden bakarsak bakalım ...Koca bir ZİYAN...

Rabbim cümlemize , verdiği rızka kanaat etmeyi nasip etsin.
Amin.

Ve bizler faiz almazsak eğer bu sistem mutlaka değişecektir inşaAllah.

Hayırlı günler.

Aleyküm Selam sayın gevher
Tesbitlerinize aynen katılıyorum, 3. madde yazdıklarınızın can damarı...
Faiz almayıp bu sistemi değiştirmek en büyük dileğimizdir inşaALLAH
Selam ve Dua ile...

mübin

Kayıtlı Kullanıcı
Gevher kardeşim yazılarını çok güzel yazmışsın teşekkür ederim şimdi emin 43 kardeşin ev alma konusunu daha geniş çapta düşündüğümüzde benim yazdıklarım daha iyi anlaşılmıştır herhalde

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
İnşALLAH biraz daha sabır edipte borçlanmadan almak en iyisi.
Nefis diyorki böyle güzel ev bulamazsın, bunu kaçırma al...
Ne yapalım, nasipse, hayırlıysa olsun.
Yüce Mevlam herşeyin hayırlısını versin cümlemize.
Ahiretteki evimiz, yerimiz daha güzel olsun...
kardeşim siz hiç üzülmeyin evinize, eşinize sağlıklı olarak lazımsınız. herşeyden önemlisi sizin sağlıkla hayatta olmanız. tamamen ev almayın demiyoruz zaten inşallah bu bulduğunuz evden daha güzeli karşınıza çıkar kısa bir zaman sonra evinizi alırsınız. bir düşünürsek evi aldık faize bulaştık günaha girdik ve sonra vefat ettik sonra onun günahın cezasını biz çekicez etrafımda nasıl insanlar var gel Kuran öğreteyim babana kardeşine oku diyorum ev bırakmışlar hatta hayattayken üstlerine yapmışlar gelmiyorlar bir yasin okursun hiç olmazsa diyorum ama nafile. bir de geçen gün yazdıktan sonra bir örnek daha aklıma geldi bir tanıdığımız ev alıyor iki tane ikiside inşaat halinde üstünü kredi çekiyor faiz ödeyecek sonuçta. ama evi aldığı kişiden yana dolandırılıyor onsekiz milyar ödemişler apartmanın borcu için müteahhit ödememiş. evin borçları çıkmış. lütfen faize bulaşmayın. insanın günahı bir yerden çıkıyor. ahirette hesabı var üç günlük hayatta hiç değer mi? az daha sabredin bol bol dua edin. Allaha emanet olun hayırlı günler.

Werda

Kayıtlı Kullanıcı
" Bir konuda haramı helâl görmek isteyen bir adam yüz hocaya fetva soruyor. Doksan dokuzu haram, bir tanesi helâl derse, elbette ki doksan dokuzu dinlemek gerekir. Bir kişi yanılabilir, unutabilir, okuduğunu yanlış anlamış olabilir. Haram olan şeyi helâl saymak için bahane aramamalıdır. "

" Allah Tealâ haram ve helâlin yanında şüpheliyi de yaratmıştır. Şüpheliden sakınmak gerekir. Şüphelilerden sakınan namusunu, ırzını, dinini, her şeyini korumuş olmakla yükseklerin yükseğine yükselir. Demek ki Allah’a kavuşmanın, diğer bir tabirle veli olmanın başlangıcı şüpheliden sakınmaktır.

Şüphelinin harama götürebileceği göz önüne alınarak çok dikkatli olmalıdır. Günümüzde pek çok şüpheli mesele vardır ki, müslümanların onları helâl kabul etmesinden korkulur.

Habib-i Hüda s.a.v. hadis-i şerifte buyurur ki:

“Helâl ve haram bellidir. Bir de ikisinin arasında şüpheliler vardır. İnsanlardan birçoğu şüphelileri bilmez. Kim şüpheliden sakınırsa, muhakkak o dinini ve haysiyetini temizlemiştir. Sakınmayan harama düşer.”

Şüphelileri terk etmek kulun imanını kâmil eder. Şüphelileri terk etmeyen şeytanın tuzağına düşer, harama yaklaşır. Haramın küçüğüne yaklaşan kişi, eğer bunu önemsemezse büyük günahlara girer. Böylece kendi kalbini ifsat eder ve cehenneme müstehak olur. "

Faizin her çesidi haramdir buyurulmuyor mu?

Haram katma, faiz sokma! Ne zulmediniz NE DE ZULME UGRAYINIZ (rizkinizi faize vermeyiniz, davacisi çok olur)...

Allah Yar ve Yardimciniz olsun kardesim...

Selam, dua ve hep dua ile insAllah...

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

Faiz Konusunda Şeriatın Tanıdığı Kolaylıklar

1- Başkalarına parasını vererek bundan faiz almak ve kaçınılmaz bir sıkıntı nedeniyle borçlanarak faiz vermek aynı şey değildir. İnsanlar bazen faizli borç almaya mecbur olabilirler; ama paralarını faiz almak veya yemek için başkalarına borç olarak vermeleri gibi bir zorunlulukları yoktur. Borç veren veya faiz alma durumunda olan kişi, ancak varlıklı biridir. Şimdi varlıklı birini haramı helâl yapmaya mecbur eden bir zorluk var mıdır?

2-Faizli borç alma ihtiyaçlarının hepsi de zorunluluk kapsamına girmez. Örneğin, sünnet ve evlilik düğünleri, sevinç ve üzüntülerin belirtilmesi için yapılan törenlerde savurganlığa gerek yoktur. Araba almak veya ev yaptırmak da gerçek bir zorunluluk değildir. Lüks eşya almak veya işi büyütmek için sermaye toplamak da çok gerekli bir şey değildir. Bu ve benzeri “zorunlu” ve “gerekli” olarak tanımlanan işler ki, bunlar için tefecilerden büyük meblağlar borç olarak alınır. Oysa bunlar şeriat açısından hiçbir değer taşımamaktadır ve bu amaçlar için faiz alanlar büyük günahlara girer. Şeriat ancak “haramın helâle dönüştüğü durumlarda” söz konusu olan zorunluluklar için bir kişiye faizle kredi veya borçlar almasına izin verebilir. Yani faizli borç almaktan başka çare kalmayan büyük bir âfet, can, mal ve namusun tehlikeye girmiş olduğu ve dayanılmaz bir zarar ve sıkıntıyla ilgili gerçek bir zorunluluğun olduğu durumlarda buna imkan tanımaktadır. Bu gibi durumlarda çaresiz bir Müslüman’ın faizli kredi alması caiz olacaktır. Ne var ki, halleri vakitleri iyi olmalarına rağmen bu kardeşlerine faizsiz borç vermek bir yana, yardım etmeyenler günaha gireceklerdir. Çünkü kendileri bir kardeşlerinin haram bir iş yapmasına neden olmuş olurlar. Hatta, bence bu vebal tüm bir millet üzerinedir. Çünkü bu millet, zekât ve sadakalar ile vakıfların kurulması ve işletilmesi konusunda gaflet içinde bulunmuş, dolayısıyla buna imkan tanımaktadır bireyleri çaresiz kalmış ve onların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için tefecilere el açmaktan başka çareleri kalmamıştır.

3-Büyük zorunluluk halinde bile yalnız gerektiği kadar borç alınabilir ve durum düzelir düzelmez böyle bir borçtan kurtulmak şarttır. Çünkü, ihtiyacın giderilmesinden sonra tek bir kuruş faiz vermek bile haramdır. Şimdi, ihtiyacın çok şiddetli olup olmamasına ilişkin karar söz konusu kişinin sağ duyusu ve dindarlık duygusuna bağlıdır. Zaruretin şiddeti de aynı ölçüye bağlıdır. Kişi ne kadar çok dindar Allah’tan korkan bir kimse ve imanı ne kadar güçlüyse, bu hususta o kadar dikkatli olacaktır.

4-Kendi ticarî zorunlulukları, ve mallarının korunması, yahut bugünkü ulusal kargaşa nedeniyle kendi geleceklerini güvence altına almak düşüncesiyle bankalara para yatıran, yahut sigorta şirketlerine kendilerini sigorta ettiren veya herhangi bir kanun veya düzenlemeye göre yardım fonuna katkıda bulunmak durumunda olan kimselerin mallarından yılda % 2,5 oranında zekât vermeleri gerekmektedir. Zira, bu olmazsa, toplanan paralar kendileri için pislikten başka bir şey değildir. Böyle kimselerin paraya değil, Allah’a tapmaları gerekir.

5- Banka, sigorta şirketi veya emniyet sandıklarındaki hesaplara göre, istemeyerek sistem gereği oluşan faiz gelirini sermayecilere bırakmak caiz değildir. Zira bu o fesatçıları daha da azdırmak ve güçlendirmek demektir. Doğru yol, bu geliri alıp durumları neredeyse, “haram yemeleri caiz olan kimseler” kadar kötü ve yoksul olan kimselere dağıtmaktır.

Malî alışveriş ve ticari faaliyetlerde faiz tanımı kapsamına giren veya faiz şüphesi taşıyan ne kadar kâr ve gelir varsa onlardan kaçınmak lazımdır. Eğer bu mümkün değilse, yukarıda beşinci maddede belirtilen yöntem benimsenmelidir. Bu konuda iman sahibi bir Müslüman’ın tercihi, çıkar elde etmek değil, tam aksine, fesadı def etmektir ve olmalıdır. Eğer kendisi Allah’tan korkuyor ve Ahiret gününe inanıyorsa kendisi için haramdan kaçınmak ve Allah’ın gazabından kurtulmak, işinin iyi gitmesi ve malî çıkarlarından daha önemli olmalıdır.

Bu kolaylıklar yalnız bireyler içindir. Bunlar, başkalarına esir olan ve kendi malî ve ekonomik politikalarını belirleyecek durumda olmayan bütün bir millet için de geçerli olabilir. Ancak, kendi sorunlarını kendi çözümleyecek durumda olan bağımsız ve egemen bir Müslüman topluluk veya devlet, faiz olmadan malî işler, bankacılık, ticaret ve sanayi v.s.nin işleyemeceği ve herhangi bir seçeneğinin olamayacağı ispatlanıncaya kadar faiz konusunda herhangi bir özel izin veya kolaylığı isteyemez. Eğer bu şey bilimsel ve pratik yönden yanlış ise ve gerçekten bir malî düzenin faiz olmaksızın çok başarılı bir biçimde işlemesi mümkünse batı kapitalizminin ilke ve kurallarına uyulmasında ısrar etmek, Allah’a karşı isyan bayrağını çekmeye karar vermekten başka bir anlam taşımaz.

Allah'a emanet olun...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt