Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kötü Huy ve İlaçları (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
Müslümanın her şeyden önce kalbini temizlemesi gerekir. Çünkü kalp, bütün bedenin reisidir. Bütün uzuvlar kalbin emrindedir. Hz. Peygamber [s.a.v], "İnsanın bedeninde bir et parçası vardır. Bu iyi olursa bütün uzuvlar iyi olur. Bu kötü olursa bütün organlar bozuk olur. Dikkat edin ki bu uzuv kalptir" [Buhârî, imân, 39; Müslim, Müsâkât, 20; Dârimî, Büyü, 1 [nr. 2524].] buyurmuştur. Yani bu, yürek denilen et parçasındaki gönüldür. Bunun iyi olması, kötü ahlâktan temizlenmesi ve iyi ahlâk ile tezyin edilmesidir.

Kötü ahlâk kalp hastalıklarının en büyüklerindendir. Bunun tedavisi oldukça güçtür. İlâçlarını iyi bilmek ve iyi kullanmak lâzımdır. Huy, kalpteki meleke ve kalpteki arzu, hal demektir. İnsanın itikadı, sözleri, hareketleri, hep bu kuvvetten hâsıl olmaktadır. İhtiyarî hareketleri, huyunun eserleridir.

Ahlâkı değiştirmek, kötüsünü yok edip yerine iyisini getirmek mümkündür. "Ahlâkınızı iyileşiriniz", "Allah ve Resûlü‘nün ahlâkı ile ahlâklanınız" hadisleri buna işarettir. Zira İslâmiyet mümkün olmayan şeyi emretmez.

Kötü huyların hepsi için müşterek ilâç; hastalığı, zararını, sebebini, zıddını ve ilâcın faydasını bilmektir. Sonra, bu hastalığı kendinde teşhis etmek, aramak, bulmak gelir.

Bu teşhisi kişi kendisi yapar. Yahut bir âlimin bildirmesi ile anlar. Mümin, müminin aynasıdır. İnsan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da kusurunu öğrenir. Sadık olan dost, onu tehlikelerden, korkulardan muhafaza eden kimsedir.

Düşmanlarının kendisine karşı kullandıkları kelimeler de insana ayıplarını tanıtmaya yarar. Çünkü düşman, insanın ayıplarını arayıp yüzüne çarpar. İyi arkadaşlar ise insanın ayıplarını pek görmezler. Biri ibrahim b. Edhem hazretlerine, ayıbını, kusurunu bildirmesi için yalvarınca, İbrahim b. Edhem, "Seni dost edindim. Her halin, hareketlerin, bana güzel görünüyor. Ayıbını başkalarına sor" dedi. [Kuşeyrî, Risale, s. 295]

Başkasında bir ayıp görünce, bunu kendinde aramak, kendinde bulursa bundan kurtulmaya çalışmak da kötü huyların ilâçlarındandır. "Mümin müminin aynasıdır" hadisinin mânası budur. Yani başkasının ayıplarında, kendi ayıplarını görür.

İsâ peygambere, bu güzel ahlâkını kimden öğrendin dediklerinde, "Bir kimseden öğrenmedim. İnsanlara baktım. Hoşuma gitmeyen huylarından uzak durdum. Beğendiklerimi de yaptım" demiştir.

Lokman Hekim‘e, "Edebi kimden öğrendin?" dediklerinde, "Edepsizden!" dedi.

Selef-i sâlihinin, ashâb-ı kiramın, velîlerin hayat hikâyelerini okumak da iyi huylu olmaya sebep olur.

Kendinde kötü huy bulunan kimse, buna yakalanmanın sebebini araştırmalı, bu sebebi yok etmeye, bunun zıddını yapmaya çalışmalıdır.

Kötü huydan kurtulmak, bunun zıddını yapmak için çok uğraşmak lâzımdır. Çünkü insanın alıştığı şeyden kurtulması zordur. Bu da ancak Allah Teâlâ‘nın rızâsını ve sevgisini her şeye tercih etmek, O‘nu her şeyden önde tutmak, O‘nun yasak ettiği ve gazabına sebep olan şeylerden sakınmakla olur. Kalplerin sıhhati ve hayat sahibi olması ancak bununla mümkün olur. Bunlar ise sadece Resûlul-lah Efendimiz [s.a.v] ve onun vârisi, vekili olan mürşid-i kâmillerin vasıtasıyla elde edilir.

İyi huylu olmak ve iyi ahlâkını muhafaza edebilmek için, sâlih kimselerle, iyi huylularla arkadaşlık etmelidir, insanın ahlâkı, arkadaşının huyu gibi olur. Ahlâk, hastalık gibi bulaşıcıdır. Kötü huylu ile arkadaşlık etmemelidir. Büyüklerden Hamdûn el-Kassâr [k.s], "Kimde iyi bir haslet görürsen, sakın ondan ayrılma ki o iyilikten sana da bulaşsın" demiştir.

Kötü huylu kimselerle sohbet edip arkadaşlıkta bulunanlara, onların kötü sıfatları sirayet eder. İyi kimselerle sohbet eden kimselere de o kâmil kimselerin kemalleri sirayet eder.

Şeyh Sa‘dî-i Şîrâzî hazretleri bir beytinde der ki:

Bir gün hamama gittiğimde hoş kokulu birçamur gördüm.
Dostumun elinden elime ulaştı.
Ona dedim ki: Misk mi amber misin?
Ki gönülleri yakan kokundan mest oldum.
Cevap olarak dedi ki: Ben naçiz bir çamurum.
Lâkin bir müddet gül ile beraber bulundum.
Onunla oturmam bende bu kemal eseri bıraktı.
Eğer böyle olmazsa ben bildiğiniz gibi bir çamurum.
Ancak azizlerin saçlarında ve sakallarında yer buldum, aziz oldum.
Aslında hor ve bayağı bir toprağım."

Yine bu büyük zat şöyle demiştir: "Halkın, Kabe örtüsünü öptüğünü görüyorsun. O, ipek böceğinin kozasından yapıldığı için şöhret bulmadı. Birkaç gün bir mukaddesle bir arada bulundu da onun için aziz oldu." Yani birkaç gün o örtü Kabe duvarına asıldı.

Faydasız şeylerden, oyunlardan, zararlı şakalaşmaktan ve münakaşa etmekten uzak durmalıdır. İlim öğrenmeye ve faydalı işler yapmaya ve iyi insanlarla birlikte olmaya çalışmalıdır. Ahlâkı bozan, şehveti harekete getiren radyo ve televizyon programlarından da sakınmalıdır.

Edep Ya Hu / Allah Dostlarının Örnek Ahlakı
Siraceddin Önlüer - SEMERKAND Yayınları

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Kötü Huy ve İlaçları

Lokman Hekime, "Edebi kimden öğrendin?" dediklerinde, "Edepsizden!" dedi.

elzem

Kayıtlı Kullanıcı

RABBİM bizlere doğru insan olmayı nasip etsin.Okumayalı semerkand dergisin de ne güzel konular yayınlanıyo emeğine sağlık ALLAH razı olsun kardeşim

habbabe

Kayıtlı Kullanıcı

Melaike_binti_Haci yazdı:
Allah(c.c.)razi olsun kardes...

Ey îmân edenler, bir kavim diğer bir kavim ile alay etmesin. Olur ki (alay edilenler Allah indinde) kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da kadınları eğlenceye almasın.

Olur ki, eğlenceye alınanlar kendilerinden daha hayırlıdır.

Kendi kendinizi de ayıplamayın. Birbirinizi kötü lakablarla çağırmayın, imândan sonra fâsıklık ne kötü addır! Kim tevbe etmezse onlar zâlimlerin tâ kendileridirler'' (el-Hucurât: 11).

Akıl,akıl olsaydı adı gönül olurdu.Gönül gönlü bulsaydı bozkırlar gül olurdu...

İbn Cureyc şöyle demiştir: Bana Mûsâ ibn Ukbe, Nâfiden; o da Ebû Hureyre(R)den haber verdi ki, Peygamber (s.a.v.) şöy­le buyurmuştur: Allah bir kulu sevdiği zaman Cibrile:

Allah fulân kulu sever, sen de onu sev! diye nida eder.

Cibril de o kulu sever. Sonra Cibril gök halkı içinde:

Allah fulânı seviyor, onu sizler de sevin! diye nida eder.
(Buhari)

Enes ibn Mâlik (r.a.): Ben Peygambere on sene hiz­met ettim. Bana (bir kerre bile canı sıkılıp da) Öff" demedi, Ni­çin böyle yaptın? da demedi, Keski böyle yapsaydın! da demedi, demiştir.
(Buhari)

Allah(c.c.)yi seven Allah(c.c.)inde bizi seven ve peygamberimiz Resulu Ekrem(s.a.v.)in ahlakini örnek alan kullardan oluruz Insaallah.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

elzem yazdı:
RABBİM bizlere doğru insan olmayı nasip etsin.Okumayalı semerkand dergisin de ne güzel konular yayınlanıyo emeğine sağlık ALLAH razı olsun kardeşim

Allah razı olsun kardeşim SEMERKAN dergisi 8 yıldır güzel yazılar, konular yayınlıyor. Allaha emanet olun

habbabe

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
Müslümanın her şeyden önce kalbini temizlemesi gerekir. Çünkü kalp, bütün bedenin reisidir. Bütün uzuvlar kalbin emrindedir. Hz. Peygamber [s.a.v], "İnsanın bedeninde bir et parçası vardır. Bu iyi olursa bütün uzuvlar iyi olur. Bu kötü olursa bütün organlar bozuk olur. Dikkat edin ki bu uzuv kalptir" [Buhârî, imân, 39; Müslim, Müsâkât, 20; Dârimî, Büyü, 1 [nr. 2524].] buyurmuştur. Yani bu, yürek denilen et parçasındaki gönüldür. Bunun iyi olması, kötü ahlâktan temizlenmesi ve iyi ahlâk ile tezyin edilmesidir.

Kötü ahlâk kalp hastalıklarının en büyüklerindendir. Bunun tedavisi oldukça güçtür. İlâçlarını iyi bilmek ve iyi kullanmak lâzımdır. Huy, kalpteki meleke ve kalpteki arzu, hal demektir. İnsanın itikadı, sözleri, hareketleri, hep bu kuvvetten hâsıl olmaktadır. İhtiyarî hareketleri, huyunun eserleridir.

Ahlâkı değiştirmek, kötüsünü yok edip yerine iyisini getirmek mümkündür. "Ahlâkınızı iyileşiriniz", "Allah ve Resûlü‘nün ahlâkı ile ahlâklanınız" hadisleri buna işarettir. Zira İslâmiyet mümkün olmayan şeyi emretmez.

Kötü huyların hepsi için müşterek ilâç; hastalığı, zararını, sebebini, zıddını ve ilâcın faydasını bilmektir. Sonra, bu hastalığı kendinde teşhis etmek, aramak, bulmak gelir.

Bu teşhisi kişi kendisi yapar. Yahut bir âlimin bildirmesi ile anlar. Mümin, müminin aynasıdır. İnsan kendi kusurlarını zor anlar. Güvendiği arkadaşına sorarak da kusurunu öğrenir. Sadık olan dost, onu tehlikelerden, korkulardan muhafaza eden kimsedir.

Düşmanlarının kendisine karşı kullandıkları kelimeler de insana ayıplarını tanıtmaya yarar. Çünkü düşman, insanın ayıplarını arayıp yüzüne çarpar. İyi arkadaşlar ise insanın ayıplarını pek görmezler. Biri ibrahim b. Edhem hazretlerine, ayıbını, kusurunu bildirmesi için yalvarınca, İbrahim b. Edhem, "Seni dost edindim. Her halin, hareketlerin, bana güzel görünüyor. Ayıbını başkalarına sor" dedi. [Kuşeyrî, Risale, s. 295]

Başkasında bir ayıp görünce, bunu kendinde aramak, kendinde bulursa bundan kurtulmaya çalışmak da kötü huyların ilâçlarındandır. "Mümin müminin aynasıdır" hadisinin mânası budur. Yani başkasının ayıplarında, kendi ayıplarını görür.

İsâ peygambere, bu güzel ahlâkını kimden öğrendin dediklerinde, "Bir kimseden öğrenmedim. İnsanlara baktım. Hoşuma gitmeyen huylarından uzak durdum. Beğendiklerimi de yaptım" demiştir.

Lokman Hekim‘e, "Edebi kimden öğrendin?" dediklerinde, "Edepsizden!" dedi.

Selef-i sâlihinin, ashâb-ı kiramın, velîlerin hayat hikâyelerini okumak da iyi huylu olmaya sebep olur.

Kendinde kötü huy bulunan kimse, buna yakalanmanın sebebini araştırmalı, bu sebebi yok etmeye, bunun zıddını yapmaya çalışmalıdır.

Kötü huydan kurtulmak, bunun zıddını yapmak için çok uğraşmak lâzımdır. Çünkü insanın alıştığı şeyden kurtulması zordur. Bu da ancak Allah Teâlâ‘nın rızâsını ve sevgisini her şeye tercih etmek, O‘nu her şeyden önde tutmak, O‘nun yasak ettiği ve gazabına sebep olan şeylerden sakınmakla olur. Kalplerin sıhhati ve hayat sahibi olması ancak bununla mümkün olur. Bunlar ise sadece Resûlul-lah Efendimiz [s.a.v] ve onun vârisi, vekili olan mürşid-i kâmillerin vasıtasıyla elde edilir.

İyi huylu olmak ve iyi ahlâkını muhafaza edebilmek için, sâlih kimselerle, iyi huylularla arkadaşlık etmelidir, insanın ahlâkı, arkadaşının huyu gibi olur. Ahlâk, hastalık gibi bulaşıcıdır. Kötü huylu ile arkadaşlık etmemelidir. Büyüklerden Hamdûn el-Kassâr [k.s], "Kimde iyi bir haslet görürsen, sakın ondan ayrılma ki o iyilikten sana da bulaşsın" demiştir.

Kötü huylu kimselerle sohbet edip arkadaşlıkta bulunanlara, onların kötü sıfatları sirayet eder. İyi kimselerle sohbet eden kimselere de o kâmil kimselerin kemalleri sirayet eder.

Şeyh Sa‘dî-i Şîrâzî hazretleri bir beytinde der ki:

Bir gün hamama gittiğimde hoş kokulu birçamur gördüm.
Dostumun elinden elime ulaştı.
Ona dedim ki: Misk mi amber misin?
Ki gönülleri yakan kokundan mest oldum.
Cevap olarak dedi ki: Ben naçiz bir çamurum.
Lâkin bir müddet gül ile beraber bulundum.
Onunla oturmam bende bu kemal eseri bıraktı.
Eğer böyle olmazsa ben bildiğiniz gibi bir çamurum.
Ancak azizlerin saçlarında ve sakallarında yer buldum, aziz oldum.
Aslında hor ve bayağı bir toprağım."

Yine bu büyük zat şöyle demiştir: "Halkın, Kabe örtüsünü öptüğünü görüyorsun. O, ipek böceğinin kozasından yapıldığı için şöhret bulmadı. Birkaç gün bir mukaddesle bir arada bulundu da onun için aziz oldu." Yani birkaç gün o örtü Kabe duvarına asıldı.

Faydasız şeylerden, oyunlardan, zararlı şakalaşmaktan ve münakaşa etmekten uzak durmalıdır. İlim öğrenmeye ve faydalı işler yapmaya ve iyi insanlarla birlikte olmaya çalışmalıdır. Ahlâkı bozan, şehveti harekete getiren radyo ve televizyon programlarından da sakınmalıdır.

Edep Ya Hu / Allah Dostlarının Örnek Ahlakı
Siraceddin Önlüer - SEMERKAND Yayınları

YAZILARIN SÜPER BU ARADA ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM

Eski iran hükümdarlarından biri vezirine oğlunun hocasından yakınıyordu:

- Ben istiyorum ki oğlum ilim öğrensin, benim yerime iyi bir hükümdar olsun, o ise devamlı müzikle, sesle, sazla meşgul Demek ki hocası buna iyi bir yön veremiyor

Vezir aynı görüşte değildi:

- Hükümdarım hocanın elinde mucize yok Çocuğun kabiliyeti neye ise hocası ancak onda ilerlemesine, olgunlaşmasına yardım edebilir İnsanın tabiatı değiştirilemez Terbiye yaratılışa tabidir

Hükümdar aksi görüşteydi Terbiye ile yaratılışa yön verebileceğini iddia ediyordu Bunu kanıtlamak için bir akşam sarayında bir eğlence düzenledi Bu eğlence sırasında eğitilmiş kedilerin bir gösterisi de yer aldı Bu kediler, sırtlarında, bir tabak içinde yanan mumları taşıyorlar ve onları

düşünmüyorlardı Hükümdar vezire bu kedileri göstererek:

- Görüyorsunuz, terbiyenin nelere gücü yetiyor, dedi

Vezir karşılık vermedi Olumlu, olumsuz bir şey söylemedi Yeni bir eğlence gecesini bekledi Bir başka gecede düzenlenen eğlenceye gelirken yanında gizlice bir kaç tane fare getirdi Kediler gösteriye başladığı zaman bu fareleri kedilerin ortasına doğru salıverdi Fareleri gören kediler sırtlarındaki tabağı, mumu unutup farelerin peşine takıldılar Mumlar, tabaklar hepsi bir yana yuvarlandı Yanan mumlardan yerdeki halılar tutuştu Ortalık bir anda ana-baba gününe döndü Tam bu esnada vezir padişaha yanaşıp iddiasını kanıtlamanın gururuyla şöyle dedi:

- Gördünüz mü padişahım terbiye yaratılışa tabidir

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Melaike_binti_Haci yazdı:
Allah(c.c.)razi olsun kardes...

Ey îmân edenler, bir kavim diğer bir kavim ile alay etmesin. Olur ki (alay edilenler Allah indinde) kendilerinden daha hayırlıdır. Kadınlar da kadınları eğlenceye almasın.

Olur ki, eğlenceye alınanlar kendilerinden daha hayırlıdır.

Kendi kendinizi de ayıplamayın. Birbirinizi kötü lakablarla çağırmayın, imândan sonra fâsıklık ne kötü addır! Kim tevbe etmezse onlar zâlimlerin tâ kendileridirler'' (el-Hucurât: 11).

İbn Cureyc şöyle demiştir: Bana Mûsâ ibn Ukbe, Nâfiden; o da Ebû Hureyre(R)den haber verdi ki, Peygamber (s.a.v.) şöy­le buyurmuştur: Allah bir kulu sevdiği zaman Cibrile:

Allah fulân kulu sever, sen de onu sev! diye nida eder.

Cibril de o kulu sever. Sonra Cibril gök halkı içinde:

Allah fulânı seviyor, onu sizler de sevin! diye nida eder.
(Buhari)

Enes ibn Mâlik (r.a.): Ben Peygambere on sene hiz­met ettim. Bana (bir kerre bile canı sıkılıp da) Öff" demedi, Ni­çin böyle yaptın? da demedi, Keski böyle yapsaydın! da demedi, demiştir.
(Buhari)

Allah(c.c.)yi seven Allah(c.c.)inde bizi seven ve peygamberimiz Resulu Ekrem(s.a.v.)in ahlakini örnek alan kullardan oluruz Insaallah.

Allah razı olsun kardeşim konuyu destekleyen yazınız için
Allaha emanet olun

elzem

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:

Allah razı olsun kardeşim SEMERKAN dergisi 8 yıldır güzel yazılar, konular yayınlıyor. Allaha emanet olun

RABBİM cümlemizden razı olsun..ne yazıkki ben bu güzellikten mahrum kalmışım.Bence tekrar abone olmak

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:

RABBİM cümlemizden razı olsun..ne yazıkki ben bu güzellikten mahrum kalmışım.Bence tekrar abone olmak

:) Güzelliklerin elimizden gittiğini sandığımız zamandaki hüzün o güzelliklere sımsıkı yapışmaya bir fırsattır.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık..çok aydınlatıcı ve değerli bir paylaşımdı. bizi bilgilendirdin. hakkını helal et.selam ve dua ile

Amin kardeşim ecmain Hakkımız da varsa helal olsun. Okunsun yeterki Allaha emanet olun

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun kardeşim..

rakabe_

Kayıtlı Kullanıcı

eline emegine saglık kardesim ALLAH razı olsun

elzem

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:

:) Güzelliklerin elimizden gittiğini sandığımız zamandaki hüzün o güzelliklere sımsıkı yapışmaya bir fırsattır.

ne kadar güzel bir yorum vede çok doğru süpersiniz valla

takan

Kayıtlı Kullanıcı

Lokman Hekime, "Edebi kimden öğrendin?" dediklerinde, "Edepsizden!" dedi.

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

habbabe kardeşim Allah razı olsun çok teşekürler yazılar bizim değil est. alıntıdır. Güzellikleri büyükler söylemişlerdir. Bizde onları yayınlıyoruz. Allaha emanet olun

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:

Est. sadece elimizde fırsat varken ve gülün kokusunu almışken yere düşen gülü kaldırıp değerini vermeliyiz. Hayatın her alanında bu geçerlidir bence. ve o güle o zamana kadar sarılmadığımız kadar sımsıkı sarılmalıyız. Çünkü güle sarılan gül gibi olur. Gül kokar...

elzem

Kayıtlı Kullanıcı

mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:
mustafa_xtar yazdı:
elzem yazdı:

Est. sadece elimizde fırsat varken ve gülün kokusunu almışken yere düşen gülü kaldırıp değerini vermeliyiz. Hayatın her alanında bu geçerlidir bence. ve o güle o zamana kadar sarılmadığımız kadar sımsıkı sarılmalıyız. Çünkü güle sarılan gül gibi olur. Gül kokar...

Tek kelimeyle süper bir yorum
bence o gülü kaldırmak için geç kalmamalıyız.Şu kısacık hayat içerisinde herşeye zaman ayırmalıyız.RABBİM bizleri doğruluklarla karşılaştırsın.
ALLAH herşeyi gönlünüzce versin

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt