Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Konu,Mesaj ve Yazışmalara Dikkat Edelim (1 Kullanıcı)

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

Kardeşim sizin mesajlarınız çok anlaşılırdı aynen bizim gibi yazardınız. Şimdiki mesajınızdan yarım yamalak bir şeyler anladım.:a35:

Hatırlatma için sağol mavci abi:a15:

vay abicim ben sizi azerbeycanlı olduğunuzu düşünmediydim
ALLAHA emanet olun

Büyük harfle yazılan yazılar bağırmak anlamına geliyor o yüzden yazmamak lazım

Ama zaten forum kendisi düzeltiyor sanırım

Teşekkürler mavci abi

Allah CC. razı olsun inşallah...
Tedbir bizden takdir Alalh dan...
Kolay gele...

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatühü

Kısaltma; bir kelime, terim veya özel adın, içerdiği harflerden biri veya birkaçı ile daha kısa olarak ifade edilmesi ve simgeleştirilmesidir. Kısaltmalarla ilgili kurallar şunlardır:

1. Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarının kısaltmaları genellikle her kelimenin ilk harfinin büyük olarak yazılmasıyla yapılır: TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), TDK (Türk Dil Kurumu), ABD (Amerika Birleşik Devletleri); KB (Kutadgu Bilig); TD (Türk Dili), TK (Türk Kültürü), TDED (Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi); B (batı), D (doğu), G (güney), K (kuzey); GB (güneybatı), GD (güneydoğu), KB (kuzeybatı), KD (kuzeydoğu).

Ancak bazen kelimelerin, özellikle son kelimenin birkaç harfinin kısaltmaya alındığı da görülür. Bazen de aradaki kelimelerden hiç harf alınmadığı olur. Bu tür kısaltmalarda, kısaltmanın akılda kalabilmesi için yeni bir kelime oluşturma amacı güdülür: BOTAŞ (Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi), İLESAM (İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği), TÖMER (Türkçe Öğretim Merkezi).

Gelenekleşmiş olan T.C. (Türkiye Cumhuriyeti) ve T. (Türkçe) kısaltmalarının dışında büyük harflerle yapılan kısaltmalarda nokta kullanılmaz.

2. Element ve ölçülerin uluslararası kısaltmaları kabul edilmiştir: C (karbon), Ca (kalsiyum), Fe (demir); m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metre kare), cm² (santimetre kare).

3. Kuruluş, kitap, dergi ve yön adlarıyla element ve ölçülerin dışında kalan kelime veya kelime gruplarının kısaltılmasında, ilk harfle birlikte kelimeyi oluşturan temel harfler dikkate alınır. Kısaltılan kelime veya kelime grubu; özel ad, unvan veya rütbe ise ilk harf büyük; cins isim ise ilk harf küçük olur: Alm. (Almanca), İng. (İngilizce), Kocatepe Mah. (Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av. (Avukat), Alb. (Albay), Gen. (General); is. (isim), sf. (sıfat), hzl. (hazırlayan), çev. (çeviren), ed. (edebiyat), fiz. (fizik), kim. (kimya).

* * *

Küçük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde kelimenin okunuşu esas alınır: cm'yi, kg'dan, mm'den, YKr’un. Büyük harflerle yapılan kısaltmalara getirilen eklerde ise kısalt*manın son harfinin okunuşu esas alınır: BDT'ye, TDK’den, THY'de, TRT'den, YTL’nin. Ancak kısaltması büyük harflerle yapıldığı hâlde bir kelime gibi okunan kısaltmalara getirilen eklerde kısaltmanın okunuşu esas alınır: ASELSAN'da, BOTAŞ'ın, NATO'dan, UNESCO'ya.

Sonunda nokta bulunan kısaltmalar kesmeyle ayrılmaz. Bu tür kı*saltmalarda ek, noktadan sonra ve kelimenin okunuşuna uygun olarak yazılır: Alm.dan, İng.yi, vb.leri.

Tonsuz (sert) ünsüzle biten kısaltmalar, ek aldıkları zaman oku*nuşta tonsuz ses tonlulaştırılmaz: AGİK'in (AGİĞ'in değil), CMUK'un (CMUĞ'un değil), RTÜK'e (RTÜĞ'e değil), TÜBİTAK'ın (TÜBİTAĞ'ın değil).

Ancak birlik kelimesiyle yapılan kısaltmalarda söyleyişte k'nin yumuşatılması normaldir: ÇUKOBİRLİK'e (söylenişi ÇUKOBİRLİĞE), FİSKOBİRLİK'in (söylenişi FİSKOBİRLİĞİN).

KAYNAK: http://www.tdk.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF9DAC10DE3DF29AC6

mavci

Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

Allah razı olsun mavci abicim..elimden geldiği kadar özen gösterdiğim bir husus..
sanal alemin dilimizi katlettiği bir gerçek ve bu mesajınız yerinde ve güzel bir hatırlatma olmuş

tekrar teşekkürler;)

Allah CC. cümlemizden razı olsun kardeşim...
Özellikle biz mod.lar ve süreç yöentimindekilerin daha çok dikkatli olmamız gerekiyor...İnşallah...

Su-Eda

Kayıtlı Kullanıcı
Ve Aleyküm Selam ve Rahmetullah

Ve Aleyküm Selam ve Rahmetullah

Esselamu Aleyküm değerli abimiz
Rahman c.c. sizden razı olsun
Rahman c.c. izniyle bizlerin istifade edeceği çok önemli ve faydalı bir paylaşım..
Bu Konu vesilesiyle daha dikkatli olacağımız ve yanlış yazımlarımızı düzelteceğim/düzelteceğiz
inşallah
bizleri bilgiledirdiğiniz için teşekkürederim..
emeğinize sağlık..
inşallah
Türkçemize ve önemli değerlerimize sahip çıkıp
ifadelerimizi sanal ortamda daha dikkatli yazarak
Hatasız, yanlışsız ve kurallara uyduğumuz nice günlere :a12:
inşallah
selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Rahman c.c. emanetsiniz..
B)

mavci

Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

ceylantur kardeşim...
Kısaltmalarla ilgili yaptığınız katkıdan dolayı teşekkürler...

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm mavci abi..
çok güzel bir konuya değinmişsin. Allah razı olsun.
Özellikle s.a. a.s. inş. Aeo gibi kısaltmalar çok oluyor:(
Daha dikkatli olalım inşaallah..
Hayırlı günler..

mavci

Yönetici
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

Esselamu Aleyküm değerli abimiz
Rahman c.c. sizden razı olsun
Rahman c.c. izniyle bizlerin istifade edeceği çok önemli ve faydalı bir paylaşım..
Bu Konu vesilesiyle daha dikkatli olacağımız ve yanlış yazımlarımızı düzelteceğim/düzelteceğiz
inşallah
bizleri bilgiledirdiğiniz için teşekkürederim..
emeğinize sağlık..
inşallah
Türkçemize ve önemli değerlerimize sahip çıkıp
ifadelerimizi sanal ortamda daha dikkatli yazarak
Hatasız, yanlışsız ve kurallara uyduğumuz nice günlere :a12:
inşallah
selam ve baki dualarımla
En Güzel'e Rahman c.c. emanetsiniz..
B)

Allah CC. cümlemizden razı olsun inşallah kardeşim...
Çok çok güzel bir şekilde özetleme yapmışsınız...
Birbirimize hep destek vererek devam inşallah...
Dualarınıza gönülden amin...
Allaha emanetsiniz...

mavci

Yönetici
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

selamun aleyküm mavci abi..
çok güzel bir konuya değinmişsin. Allah razı olsun.
Özellikle s.a. a.s. inş. Aeo gibi kısaltmalar çok oluyor:(
Daha dikkatli olalım inşaallah..
Hayırlı günler..

Allah CC. cümlemizden razı olsun kardeşim...
Türkçemizi uygun ve düzgün kullamaya çalışalım inşallah...
Kısaltmaların da anlamını bozmadan ve uygun olmasına dikkat edelim...
Duayarlılığınız için...Teşekkürler

Çeşm-i Bülbül

Kayıtlı Kullanıcı
ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü...

ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü...

Azerbaycan dilinde yazdığım için bir az karanlık kaldı sanırım...Yani izah etmek istedim ki, kendi kurallarımıza göre yazarsam, doğru yazarım...ama türkçe hata ede biliyorum çogu zaman...

Anladım kardeşim:a12: Türkçeniz güzel aslında :a12:hayırlı günler...:a12:

ibra

Kayıtlı Kullanıcı

mavci

Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

Değerli Üyelerimiz...
Değerli Kardeşlerimiz...

Yeni açtığımız bir konu ya da yazdığımız bir mesajı TÜRKÇE yazım ve imla kuralları içerisinde yazmaya özen gösterelim...

Özellikle büyük-küçük harf kullanımına dikkat edelim...
Ve yine KISALTMALARA dikkat edelim...

Ayrıca yazdığımız her konu ve mesajın içeriğine dikkat edelim...

Allah CC. cümlemizden razı olsun...

ÜYE KURALLARI:

Madde 13-) Forumda yazılan mesajlardan tamamen yazan forum üyesi sorumludur. Şahısların yazdıkları yazılardan dolayı forumumuz hiçbir sorumluluk kabul etmez. Kullanıcılara ait IP'ler sistemde saklanır ve gerekli durumlarda ilgili yasal mercilere verilebilir.

Madde 14-) Foruma T.C. yasalarına ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar gönderilemez. Hack, crack, warez, mp3 isteği içeren mesajlar; illegal sitelere ait link, yine bu tarz içerik ve yazı yollanamaz.

Madde 15-) Tehdit edici, küfürlü, örf ve adetlere karşı, müstehcen, kaba, nefret dolu ya da aynı konu ile ilgili farklı bölümlere birden fazla mesaj göndermek (spam, flood); din, dil, ırk ayrımına yönelik iletiler göndermek; forum yöneticilerini ve katılımcılarını küçümser davranışlar sergilemek uyarısız sistemden uzaklaştırılma nedenidir.

Konu açarken dikkat edilmesi gereken kurallar:

Madde 7)
Konu açarken, "Acil Yardımmm, Dikkatttt, bir bakın, önemli, mutlaka bakın" gibi kelimelerden oluşmaması gerekmektedir.
Konuyu anlatan başlıklarla konuyu açınız.
Konu başlığı farklı, içerik farklı olunca hem bulunması, hemde takip bakımından zorluklar meydana getirmektedir.
Konu açarken Büyük harfle yazılması ve içerikde eklenirken, imla kurallarına uyulması gerekmektedir.
Kelimenin başındakini, ortasındakini veya sonundaki harfi uzatmamak gerekmektedir.
Örneğin;
"sElam ArrrrkiDaaaşLaRrrr Ben GeLDiMMmMm" HATALI BAŞLIK
"Selam arkadaşlar, ben geldim" DOĞRU BAŞLIK

Madde 8)
Türkçe'mizi doğru kullanalım.
İnternet ortamı, sanal ortamdır diyerek yazılarımızı önemsiz yapmayalım. Türkçe'mizi koruyarak, imla kurallarına ve alfabemizde bulunan harfleri kullanalım.
Bazı kısaltmalar yapılabiliyor fakat alfabemizde olmayan harfler ile cümle kurulduğunda, Türkçe'mizi korumadığımız anlamı ortaya çıkmaktadır.
Her Türk vatandaşı bu kurallara mutlaka uyması gerekmektedir.
Türk Dil Kurumu'nun Yazım Kılavu bölümünden detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Örneğin;
߀N ßuGüN @fyondæyıM HATALI MESAJ
Ben bugün Afyon'dayım DOĞRU MESAJ
WE aleyküm selam HATALI MESAJ
Ve aleyküm selam DOĞRU MESAJ

mavci

Yönetici
Esselamûaleykum...

Esselamûaleykum...

Rabbim siz duyarlı kardeşlerimizden binler razı ve hoşnut olsun inşallah...:a15:

gülkoksam

Kayıtlı Kullanıcı
ay ben hiç dikkat etmiyordum özür dilerim

berat05

Yönetici
vealeykümselamveRahmetullahiveBerakatuh

vealeykümselamveRahmetullahiveBerakatuh

Ayrıca yazdığımız her konu ve mesajın içeriğine dikkat edelim...

Allah celle celalûhu razı olsun Mavci Abimiz...

Güncel tutalım inşallah

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı

Peki Mavci abi, dikkat edelim diyoruz da, özensiz açılan bir başlık ya da konu mesajı görürsek ne yapmalıyız?

Dün akşam bu saatlerde umre organizayonu yapan bir şirket üye olmuş sitemize ve tanıtımlarını içeren bir de konu açmış!
"Kurallara aykırı mesaj bildir"den gerekli bildirimi yaptım, sabah da konuyu bulamadım, silinmiş herhalde.

Bazen görüşlerin çakıştığı konularda bile zaman zaman sert yazışmalar oluyor, ben şahsen normal bir üye olarak bir kardeşimiz hatalı bir şey yazdığında uyarabilir miyim?

hayırlı akşamlar

mavci

Yönetici
Ve Aleykumselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatühü..

Ve Aleykumselam Ve Rahmetullahi Ve Berakatühü..

Peki Mavci abi, dikkat edelim diyoruz da, özensiz açılan bir başlık ya da konu mesajı görürsek ne yapmalıyız?

Dün akşam bu saatlerde umre organizayonu yapan bir şirket üye olmuş sitemize ve tanıtımlarını içeren bir de konu açmış!
"Kurallara aykırı mesaj bildir"den gerekli bildirimi yaptım, sabah da konuyu bulamadım, silinmiş herhalde.

Bazen görüşlerin çakıştığı konularda bile zaman zaman sert yazışmalar oluyor, ben şahsen normal bir üye olarak bir kardeşimiz hatalı bir şey yazdığında uyarabilir miyim?

hayırlı akşamlar

O konuyu bildirmiştiniz kardeşim...
Ben de konuyu silinecek konular bölümüne yazdım...
Reklam içerikli diye...
Biliyorsunuz kurallara aykırı...
Sanırım yönetim silmiş olabilir...

Her üyemiz kurallara uymayan başka birisini(normal üye ya da yönetimde olması farketmez) uyarabilir...
Ancak uyarılarımızı uygun ve anlaşılabilir bir dille, yazıyla yapmamızda fayda var kardeşim...
Allah Celle Celalühu razı olsun duyarlılığınız için...

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı

anladım abi, Rabbim razı olsun sizden, hayırlı akşamlar

uyarılarımızı uygun ve anlaşılabilir bir dille, yazıyla yapmamızda fayda var

O konuyu bildirmiştiniz kardeşim...
Ben de konuyu silinecek konular bölümüne yazdım...
Reklam içerikli diye...
Biliyorsunuz kurallara aykırı...
Sanırım yönetim silmiş olabilir...

Her üyemiz kurallara uymayan başka birisini(normal üye ya da yönetimde olması farketmez) uyarabilir...
Ancak uyarılarımızı uygun ve anlaşılabilir bir dille, yazıyla yapmamızda fayda var kardeşim...
Allah Celle Celalühu razı olsun duyarlılığınız için...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt