Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kene aşısı geliyor (14 Kullanıcı)

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
DOMUZ GRİBİ ABD DONANMASINI VURDU!



ABD Donanması'nda domuz gribi alarmı verildi. California'daki üste görevli bir askerin, domuz gribi virüsü taşıdığı gerekçesiyle karantina altına alındığı bildirldi.

ABD Donanması'na bağlı bir üste domuz gribi virüsü taşıdığı tespit edilen asker karantinaya alındı. California'daki Twentynine Palms üssünde görevli askerin oda arkadaşında hastalığa ilişkin herhangi bir bulgu tespit edilmezken, asker ile temasta bulunan 30 kişinin, üste görevli diğer personellerle bir araya gelmesi yasaklandı. Konuyla ilgili olarak Pentagon'da bir açıklamada bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı General James Conway, grip belirtisi ile Cumartesi günü revire çıkan askerde domuz gribi virüsü tespit edildiğini doğruladı.

Öte yandan donanmada daha önce de benzer bir olay yaşanmış, 1976 yılında New Jersey'deki Fort Dix üssünde görevli bir asker domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Salgın hastalık aynı dönemde 200'den fazla askere bulaşmıştı.

MEKSİKA DOMUZ GRİBİ İLE SAVAŞIYOR

Meksika'da hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden domuz gribi ile mücadelede en etkin rollerden biri de hastanelerde görevli personellere ait. Hükümet, hastane personellerine bu dönemde gösterdikleri yoğun performans nedeniyle denkleştirme yardımı yapılacağını açıkladı.

Meksika'da büyük bir hızla yayılan domuz gribine yakalanan hasta sayısı 2 bin 498'e ulaştı.

Hastalığın teşhisi ve tedavisinde kendilerine büyük görev düşen ve yoğun bir çalışma programına tabii olan hastane personeline hükümetten yardım müjdesi geldi. Ülkede 159 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 498 kişinin ise virüs taşıdığı ifade edilirken, halen bu hastalardan bin 311'inin tedavisinin devam ettiği kaydedildi. Mexico City Finans Bakanı Mario Delgado, düzenlediği basın toplantısında, bu dönemde gösterdikleri yoğun performans nedeniyle hasta personellerine günlük 50 pezo (yaklaşık 4 dolar) ekstra bir ödeme yapılacağını duyurdu.

Öte yandan Mexico City hükümeti, restoranlarda et satışını yasaklarken, bu durumdan yaklaşık 35 bin restoran ile 450 bine yakın çalışanın etkilendiği tahmin ediliyor. Bu arada hastalığın daha da fazla yayılmasını önlemek için bölgedeki spor salonları, kulüpler ve diğer rekreasyon alanları da kapalı tutuluyor.


 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54

Domuzun çeşitli dinlerde haram kabul edilişi
Dünyayı saran virüsün kaynağı domuzlar pek çok dinde yasak olmasına rağmen neden hala tüketiliyor? İşte domuzun çeşitli dinlerde haram kabul ediliş nedenleri...
Müslümanların, Yahudilerin ve bir kısım Hıristiyanların domuz eti yemedikleri biliniyor. İncil'in (kral James Versiyonu)
Ve domuz çatal ve yarık tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin için kirli sayılır (Levililer 11:7-8)
Kur'an-ı Kerimdeki bir ayetde bu konuda yüce Allah şöyle buyuruyor:
Allah size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah'tan başkası adına kesilen hayvanın etini kesinlikle haram kıldı. Fakat darda kalana, başkasının payına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak üzere bu etlerden yemek günah değildir. Hiç şüphesiz, Allah bağışlayıcı ve merhametlidir (Bakara 173)
Hz Muhammed sas'de bir hadisi şeriflerinde domuzun ticaretini yapmanın da haram olduğunu bildirmiştir.(Buhari 3)
Birçok değişik inanç mensupları sürekli ticaret ve tüketimine yönelik bu tür yasakların gerekçelerini araştırırlar. Birçok bölgede domuz kaynaklı ürünler özellikle lezzet verici öz olarak kullanılır. Bu tür bölgelerde insanlar domuzun neden yasak kapsamına alındığına bir anlam veremezler.
Bir çok Müslüman âlim de bu konuya önem verir ve cevap vermeye çalışır. Domuz etini pis olarak tanımlayan hristiyan kültürünün tersine İslam domuz etinin "rics" olarak tanımlar. Bu terim İslam anlayışına ve ünlü alim Muhammed Salih El Munacid'in tanımlamasına göre rics İslam'a ve özellikle de insan fıtratına çirkin görünen her şeyi kapsamaktadır.
Her ne kadar domuzlar birçok biyolojik hastalıkların sebebi olarak algılansa da (insana da bulaşan hayvan hastalığı) rics terimi islama göre manevi ve fiziksel anlamların tümünü kapsamaktadır. Bu sebeple âlimler domuzun haram kılınmasının temel ve tek nedeninin insanların sağlığına verdiği zarar olmadığını söylemektedirler. Bunun başka gerekçeleri de bulunmaktadır. Ancak bir mümin için Allahın kanunlarına itaat etmek esastır ve onun hükmü karşısında yorum yapılmaz.
Bununla birlikte bizler Kur'an da (Araf 7:157) Allah'ın kanunlarının tesaduf ve gereksiz olmadığını anlamaktayız.
Fakat insanların herhangi bir helalin ve haramın bilimsel olarak sebeplerini ve hikmetlerini öğrenmek istemeleri de oldukça doğal karşılanacak bir istektir. Bunu öğrenmek için uğraşmak insanların Allah'ın mükemmel yaratış gücünü ve Allahın yasalarının taşıdığı mükemmel hikmetleri öğrenmek açısından da önemlidir.
Domuz konusunda domuzun etinin yenilmemesi ve direk temastan kaçınılmasını gerektiren dini gerekçeler dışında birçok dünyevi ve bilimsel gerekçe vardır.
Domuzlar buldukları her şeyi yerler
Domuzlar buldukları her şeyi; bitki, yaprak, otlar, solucanlar, yılanlar, çürümüş leş, kurtçuklar, bozuk yumurtalar, her türlü dışkı, çöpler ve diğer hayvanlar gibi her şeyi yerler ve bunları sindirme noktasında da yüksek bir uyumluğa sahiptirler. (Dewey ve Hruby)
Domuzlar bir çok ülkenin atık temizleme sisteminde ciddi rol oynamıştır. Örneğin ABD'de domuzlar çöpleri ve zararlı hayvanları yemeleri ve temizlemeleri için caddelere salınmışlardır. 1900'lerde bir çok domuz çiftliği ülkenin çöp temizleme işlemini yürütmek için açılmıştır.
1960lı yılların sonlarına doğru domuzların her türlü çöple beslenmeleri ishal salgınlarına neden olan "trichinosis" salgınının baş göstermesine neden olmuştur.(Trichinosis, bir tür enfeksiyon. Hickman ve Elderedge: Milestones. Geçmişte şehir çöplerinin temizlenmesi yöntemi kitabı)
Domuz çiftliklerini yeni bir virüs tipi olan Exanthema tehdit edince ülkede domuzlara sadece pişirilmil atıkarın ve çöplerin verilmesine dair bir kanun çıkarıldı. ABD'de bir çok çiftlikte pişirilmiş çöp hala domuzların temel yiyeceğidir ve bu domuzlar daha sonra kesilerek pazarlsra sürülüyor ve temel et gıdası olarak tüketiliyor.
Modern domuz çiftlikleri şimdi -çöp ile besleme tesisler- olarak tanımlanıyor ve hükumet tarafından çeşitli kısıtlamalara tabii tutuluyor. Fakat bir çok çiftlik sahibi bu kısıtlamalara ve kanun düzenlemelerine uygulamıyor bu ahırlarda evlerden toplanan ger türlü çöp ve atık domuzlara yem olarak verilmektedir.(Hickman ve Eldredge, domuzların çöplerle beslenmesi:Mebus)
Her ne kadar birileri domuzların çöp ile beslenmesinin domuz besiciliği tarihinde sadece belli bir talihsiz dönem olduğunu söylese de bu uygulamaların hala değişik ülkelerde devam ettiği bir gerçektir.
Mesela Mısır'ın başkenti Kahire'de yaşayan Kıpti Hıristiyanların oluşturduğu bir organizasyonun şehirdeki çöplerin üçte birini topladığı ve bunun domuzlara yem olarak kulanıldığı bilinmektedir. Bu çöpler içerisindeki organik atıklar domuzlara ve köpeklere yem olarak verilmiş ve daha sonra bu domuzlar özellikle de Avrupa'da domuz ürünleri olarak piyasaya sürülmüştür. (Epstein: Domuzların her bulduklarını yedikleri doğru mu?)
Hastalık yayıyorlar
Bu hastalık en fazla Latin Amerika ve Afrika ve Asya'nın Müslüman olmayan bölgeleri ve özellikle de Hindistan'ı etkilemiştir.
Yukarda bahsedilen ve domuzların beslenmesiylşe alakalı yönteme benzer yöntemler dünyanın bir çok yerinde uygulanmaktadır. Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezi (CDC)'nin yayınladığı bir rapora göre şu an bütün dünyada paniğe neden olan virüs özellikle hijyene önem verilmeyen ve domuzların insan atıklarını yemelerine izin verildiği gelişmekte olan yada az gelişen ülkelerde yayılma gösteriyor.
CDC bildirisinde ayrıca domuz tenyası ve cysticercosis virüsünün domuzun haram kabul edildiği İslam ülkelerinde görülmediğini de vurgulanıyor.
Birleşmiş Milletler gıda ve ziraat organizasyonu (FAQ) yaptığı açıklamada Bolivya'da epilepsi ve neurocisticercosis tanısı konulan hastaların bir çoğunun aslında insan beynine sirayet eden domuz tenyasından kaynaklandığını açıkladı.
FAO'ya göre bazı bölgelerde domuzlarda yüzde 15 ile yüzde 60 arasında sıklıkta bulunan cysticercosis virüsünün genel olarak kırsal, fakir hijyene önem verilmeyen ve insanlarla hayvanların aynı mekanı kullandıkları bölgelerde yayıldığını açıkladı.
Hepatit E ise bu süreçte özellikle dikkatleri üzerine çeken bir diğer hastalık. Her ne kadar hepatit E virüsü düşük etkili bir virüs olsada bu hastalık genellikle hamile kadınları etkiliyor ve genellikle bu hasta kadınların yüzde 20'sinde hastalığın üçüncü evresinde ölümlere neden oluyor. Lowa Devlet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada virüs "özellikle Meksika, Asya ve Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerde kamu sağlığını tehdit eden bariz bir problem olarak tanımlandı. Çalışmada ayrıca Avrupa ülkelerinde de hastalığın yükselen bir risk haline geldiği belirtildi. (Hepatit E; Platt, Yoon ve Zimmerman).
Mısır Kahire Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Et Ürünleri bölümünde görev yapan bir profesör olan Dr. Anwar Darwish Hepatit E virüsünün zaten nüfusun yüzde yirmisinin Hepatit C virüsü taşıdığı Mısır için büyük bir tehlike olduğunu bildirdi. Derviş Timeturk.com'a yaptığı açıklamada eğer bu hastalar Hepatit E virüsüne de yakalanırsa bunun çok tehlikeli olabileceğini açıkladı.
Bu konuda daha birçok açıklama yapılmalıdır.
California Gıda ve Tarım dDepartmanı bu konuda şöyle bir açıklama yaptı: "Şuan bütün dünyada paniğe ve korkuya neden olan bu hastalık ve virüslerin bir çoğu domuz çiftliklerinde domuzlara insan atıkları ve organik çöplerin verilmesi ve daha sonra bu domuzların gıda piyasasına et ürünü olarak sunulmasından kaynaklanıyor.(Swine Garbage Feeding)
Domuzlarda rastlanan hastalıklar
Domuz kaynaklı ve insanlara geçme özelliği taşıyan virüslerin listesi
• Balantidiasis
• Brucella
• Campylobacteriosis
• Colibacillosis
• Cysticercosis
• Erizipeller
• Leptospirosis
• trişinoz
• Yersiniosis
Her ne kadar inek, koyun ve keçi gibi bir çok evcil hayvan insanlara bazı virüsler bulaştırma potansiyeli taşısa da doktor Derviş'e göre domuz bütün bu hayvanlardan çok daha riskli ve bir domuz insana bulaşabilecek hemen hemen her hastalığı üzerinde taşır. Domuzların sadece insana bir yada birkaç farklı hastalık bulaştırma riski taşıyan diğer hayvanlardan çok daha farklı olduğunu söyleyen Doktor Derviş'e göre domuz kaynaklı hastalıklar parazit, bakteri ve yayılmacı cinsten virüsler olabiliyor.
İneklerden bulaşan saginata tenyası çok kısa sürede ve kolayca vücuttan atılabilir, ilaç tedavisine cevap verir ve böylece boşaltım yoluyla vücuttan atılabilir. Domuzlardan bulaşan "solium" tenyası ise oldukça dirençlidir, ilaçlara cevap vermez ve boşaltım sistemi yoluyla da vücuttan atılamaz. Derviş açıklamasında şunları kaydetti:
"Saginata tipi tenyalar insan mukozasına çengelleriyle yapışır domuz tenyası solium ise hem
çengelleriyle hem de emerek yapışır ve kanserojen tehlikeye de sahiptir. Bu virüs omurilik kalp yada beyne ulaşırsa, çok tehlikeli olabilir"
Domuz kaynaklı bazı hastalıklar insanlar domuza dokunduklarında, etini tükettiklerinde yada domuz ürünlerini yeterince kaynatmadıklarında bulaşırken bazı domuz kaynaklı hastalıklar ise domuzlarla yakın etkileşimde, içine domuz irini bulaşmış suların kullanımı ve içilmesinde ve hatta domuzların temas ettiği toprak parçacıklarından bile bulaşabilir. Domuz dışkısı da adeta hastalık ve virüs deposudur. Bir domuzun hangi tür bakterileri üzerinde taşıdığını anlamak her zaman mümkün değildir buy nedenle bazı temel güvenlik tedbirleri almadan domuzlara dokunmak hiç de mantıklı bir yol değildir.(Zoonotic Hastalıkları Önleme)
En yüksek risk altında bulunanlar ise domuzlarla sürekli temas halinde olanlar, domuz çiftliklerinde çalışanlar, domuz kesim işlemi yapan kasaplar ve domuz hastalıklarıyla ilgilenen veterinerlerdir.
Domuz politikası
Domuz etinde henüz keşfedilmemiş bazı başka tür virüslerin bulunmadığını kim garanti edebilir?
Domuzda bulunan hastalıklara benzer hastalıkları taşıyan diğer hayvanlarla ilgilide İslam dininde bazı haramlar bulunması oldukça ilgi çekicidir. Mesela kedi, köpek, fare, ayı ve pek çok yırtıcı hayvan. Mesela ABD'de ayı eti trişinoz virüsünün en büyük nedenidir. (Trichinosis)
Her ne kadar bir çok Avrupa ülkesinde insanlar köpek, kedi, yada fare eti yemeyi hayal bile etmese ve bu dünyanın başka bölgelerinde bu hayvanların tüketildiğini duyduklarında rahatsız olsalar da mesele domuza gelince iş değişiyor. Bu çelişkili durum insanların domuzun bir çok hastalıklara neden olduğunu insanlar için bazen ölümcül olan virüsler taşıdığını bilmelerine ve ABD'de 20. Yüzyılın ilk yarısında ciddi trişinoz salgınları yaşandığını bilmelerine rağmen sürdürülüyor.
ABD'de domuz besiciliğinin ve domuz ürünlerinin ihracının milyar dolarlık bir endüstri olması ülkede domuzların neden olduğu sağlık risklerinin önemsenmemesinin en büyük nedenlerinden biridir. (US Breaks Pork Export Volume and Value Records).
Domuz besiciliği çok ciddi dikkat, titizlik ve ciddi sağlık ve hijyen önlemlerinin alınmasını gerektirmektedir. Bir çok ülkede domuz besiciliği ile alakalı ciddi ve geniş yasal düzenlemeler yapılmıştır fakat bu düzenlemeler bir çok yerde uygulanmamakta ve domuz kaynaklı salgın riski her zaman varlığını sürdürmektedir.
Her ne kadar yukarıda bahsedilen hastalık tipleri çok nadir olsa da diğer domuz kaynaklı hastalık türleri oldukça yaygındır bu hastalıklar domuzların yetiştirilme şekli, beslenmeleri, domuz bescilerinin kişisel hijyen anlayışları, ve diğer faktörlerden dolayı yayılmaktadır.
Mesela belli bir dönem kontrol altına alına bir domuz virüsü o ülkede hükumet değiştiğinde ve bazı yaptırımlar gevşediğinde tekrar ortaya çıkabilmektedir. Bazı savaş, ekonomik kriz, doğal felaketler, mülteci hareketleri, insanların bilinç seviyesi ve eğitim gibi nedenlerle domuz kaynaklı virüslerin etkisi de değişim gösterebilmektedir (Arnold)
Yıllar önce mısırlı yazar ve alim Şehid Seyyid Kutub domuz eti tüketimi ile alakalı tartışmalar üzerine şunları yazmıştı:
"Bazı insanlar, modern pişirme tesislerinde, yüksek sıcaklıklarda pişirilerek bu domuz virüslerinin önlenebileceğini iddia edebilir fakat bu kişiler domuz kaynaklı bir virüsü keşfetmenin bile yüz yıllar sürebileceğini unutuyorlar. Kim domuz etinde henüz keşfedilmeyen bazı başka virüslerin bulunmadığını iddia edebilir ki?
Bu konuda son dönemde yapılan yarım yamalak sözde bilimsel çalışmalara mı yoksa yüzyıllardır insanoğlunu bu konuda yönlendiren ve bilgilendiren kutsal öğretilere mi dayanmalıyız? Bizler her şeyi bilen, her şeyin yaratıcısı ve zarar ve yararlarını en iyi bilen Allah'ın emirlerine itaat etmeli değil miyiz? (Al Mecid)"
Birçok Müslüman için, Kutub ve diğer alimlerin fikirleri hem bilimsel ve entelektüel yaklaşım taşıyor hem de inançlara uygun. Bu alimlerin konu hakkındaki fikirleri öncelikle Alalh'ın emirlerine sonrada gıda konusunda yapılmış çalışmalara, araştırmalara ve istatistiklere dayanıyor.
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54

Domuz gribinin Hong Kong'a sıçraması Asya kıtasını tedirgin etti. Domuz gribi virüsü A/H1N1 Güney Kore'ye de sıçradı. Meksika'da başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan H1N1 virüsünün görüldüğü ülke ve hasta sayısı artmaya devam ediyor. Kanada genelinde, H1N1 virüsü saptanan hastaların sayısının arttığı açıklandı.

Kanada Halk Sağlığı Direktörü David Buttler-Jones, perşembe gününe kadar 34 olan sayının, saptanan 17 yeni vaka ile 51'e yükseldiğini söyledi. İlkbaharın başlaması nedeniyle zaten alerji ve grip döneminde olduklarını hatırlatan Buttler-Jones, "salgını sonbahara doğru yenebileceğimizi düşünüyorum" dedi. Bu süre içinde salgına karşı bir aşı geliştirilmesini ümit ettiğini kaydeden Buttler-Jones, "biz bir salgının sadece büyüyerek dağılmasını izliyoruz. Böyle bir şey daha önce olmadı" diye konuştu.

Öte yandan British Colombia eyaletindeki 500 öğrencili Beairsto ilkokulunda Meksika'dan tatilden dönen bir öğrencide domuz gribi saptanması üzerine öğretime 1 hafta ara verilmesinin ardından, bugün de başka bir okul aynı nedenle kapatıldı.

British Colombia Eyaleti Başbakanı Gordon Campbell, Decker Lake ilkokulunda 20 öğrencide domuz gribi belirtileri saptandığını ve okulun tedbiren kapatıldığını açıkladı.

-Yaklaşık 300 kişi karantina altında-

Hong Kong'da, Meksikalı bir kişide H1N1 virüsünün saptanmasının ardından otelde bulunan yüzlerce turist ve çalışan karantina altına alındı.

Hong Kong'daki Metropark Otelinin karantina altına alınmasının ardından, otelin lobisinde sağlık görevlileri durumu yakından izliyor, konuklar yiyeceklerini alarak odalarına çıkıyor. Otelin etrafında da 10 kadar maskeli polis güvenlik önlemi almış durumda.

-Güney Kore'de ilk vaka-

H1N1 virüsüne, Güney Kore'de de rastlandığı bildirildi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, bir süre önce Meksika'yı ziyaret eden 51 yaşındaki bir kadında domuz gribi saptandığı ve testlerin, adı açıklanmayan kadının H1N1 taşıdığını doğruladığını duyurdu.

Salı gününden beri hastalığı kaptığından şüphe edilenler listesinde yer alan ve karantinada tutulan kadının hastaneden taburcu olacak kadar iyileştiği kaydedildi
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Hindular, domuzun şerrinden "Domuz"a sığınıyorlar


Malezyalı binlerce Hindu 'sihirli domuzlar'dan gribin yayılmaması için yardım istiyorMeksika'da ortaya çıkan ve bütün dünyayı tehdit eden domuz gribi H1N1 için pek çok ülkede üst düzey önlemler alındı. Malezya'da ise binlerce Hindu, bir tapınakta yaşayan ve özel güçleri olduğuna inandıkları 'sihirli domuzlar'dan gribin daha fazla yayılmaması için yardım istedi.

Yerel medyanın haberine göre, Perak eyaletindeki bir Hindu tapınağı her gün binlerce ziyaretçinin akınına uğruyor. Kutsal kabul ettikleri domuzlara yemek vermek ve onlara dokunabilmek için adeta birbirlerini ezen Hindu hacılar, şu günlerde domuz gribinin daha fazla yayılmaması için dua ediyor.

Yaklaşık bir yıldır 'popüler' olan domuzların 'doğa üstü güçler' sergilediklerine ve iyi şans getirdiklerine inanılıyor. Singapur ve Tayland'dan gelen turistler, ülkelerinde oynanan piyangolarda büyük ikramiyeyi kazanmak için tapınaktaki domuzlardan medet umuyor. Tapınaktaki Hindu gönüllülerden Ah Tong, "İnsanlar piyango biletlerindeki numaraları domuzların üzerine yazıyor ve onlara yemek veriyor. Böylece şanslı olacaklarını düşünüyorlar" dedi.

Lai Chin Cheng isimli bir ziyaretçi ise, kimsenin domuz gribi endişesi taşımadığını ve bu "sihirli domuzlara" dokunmaktan çekinmediğini belirtiyor.



 

ahde

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
590
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
DOMUZ GRİBİ ABD DONANMASINI VURDU!



ABD Donanması'nda domuz gribi alarmı verildi. California'daki üste görevli bir askerin, domuz gribi virüsü taşıdığı gerekçesiyle karantina altına alındığı bildirldi.

ABD Donanması'na bağlı bir üste domuz gribi virüsü taşıdığı tespit edilen asker karantinaya alındı. California'daki Twentynine Palms üssünde görevli askerin oda arkadaşında hastalığa ilişkin herhangi bir bulgu tespit edilmezken, asker ile temasta bulunan 30 kişinin, üste görevli diğer personellerle bir araya gelmesi yasaklandı. Konuyla ilgili olarak Pentagon'da bir açıklamada bulunan Deniz Kuvvetleri Komutanı General James Conway, grip belirtisi ile Cumartesi günü revire çıkan askerde domuz gribi virüsü tespit edildiğini doğruladı.

Öte yandan donanmada daha önce de benzer bir olay yaşanmış, 1976 yılında New Jersey'deki Fort Dix üssünde görevli bir asker domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Salgın hastalık aynı dönemde 200'den fazla askere bulaşmıştı.

MEKSİKA DOMUZ GRİBİ İLE SAVAŞIYOR

Meksika'da hızlı bir şekilde yayılmaya devam eden domuz gribi ile mücadelede en etkin rollerden biri de hastanelerde görevli personellere ait. Hükümet, hastane personellerine bu dönemde gösterdikleri yoğun performans nedeniyle denkleştirme yardımı yapılacağını açıkladı.

Meksika'da büyük bir hızla yayılan domuz gribine yakalanan hasta sayısı 2 bin 498'e ulaştı.

Hastalığın teşhisi ve tedavisinde kendilerine büyük görev düşen ve yoğun bir çalışma programına tabii olan hastane personeline hükümetten yardım müjdesi geldi. Ülkede 159 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 498 kişinin ise virüs taşıdığı ifade edilirken, halen bu hastalardan bin 311'inin tedavisinin devam ettiği kaydedildi. Mexico City Finans Bakanı Mario Delgado, düzenlediği basın toplantısında, bu dönemde gösterdikleri yoğun performans nedeniyle hasta personellerine günlük 50 pezo (yaklaşık 4 dolar) ekstra bir ödeme yapılacağını duyurdu.

Öte yandan Mexico City hükümeti, restoranlarda et satışını yasaklarken, bu durumdan yaklaşık 35 bin restoran ile 450 bine yakın çalışanın etkilendiği tahmin ediliyor. Bu arada hastalığın daha da fazla yayılmasını önlemek için bölgedeki spor salonları, kulüpler ve diğer rekreasyon alanları da kapalı tutuluyor.


Kardeşim allah sizden razı olsun bu konuyla ilgili kapsamlı araştırmanızdan
dolayı
Rabbim yar ve yardımcınız olsun araştırmanız çok mükemmel
Mail olarak arkadaşlarıma göndericem hakkınızı helal ediniz
Sizin gibi mücahit kardeşlerimin varlığını bilmek beni nasıl mutlu ediyor anlatamam rabbimize emanet olunuz
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Kardeşim allah sizden razı olsun bu konuyla ilgili kapsamlı araştırmanızdan
dolayı
Rabbim yar ve yardımcınız olsun araştırmanız çok mükemmel
Mail olarak arkadaşlarıma göndericem hakkınızı helal ediniz
Sizin gibi mücahit kardeşlerimin varlığını bilmek beni nasıl mutlu ediyor anlatamam rabbimize emanet olunuz
Allahcc senden razı olsun gönüldaşımız...
Allahcc yar ve yardımcınız olsun kardeşimiz...
Bütün hak sizindir...
Allahcc hüsnü zannınızı gerçeğe çevirsin inşaALLAH GÖNÜLDAŞIMIZ..
MÜCAHİD KİM..BİZ KİM..İNŞAALLAH...
Allahcc gönlünüzdeki iman nurunu doldurup taşırsın inşaALLAH...
BESMELE...SELAM...DUA..
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Domuz gribi Türkiye'de



Haseki'de güvenlik önlemleri artırıldı

ABD'den Irak'a gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelen ve domuz gribi tespit edilen bir kişinin kaldırıldığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde güvenlik önlemleri artırıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasının ardından hastane bahçesi ve enfeksiyon hastalıkları bölümü girişinde sıkı tedbirler alındı. Enfeksiyon bölümüne girişi çıkışlar kontrol altına alınırken, domuz gribi teşhisi konan hastanın bulunduğu yerde bulunan görevliler koruyucu elbiseler giydi.

Polis ekipleri de, enfeksiyon hastalıkları bölümünün çevresine güvenlik şeridi çekti.


SAAT 08.35

Domuz gribi virüsü taşıdığı tespit edildi

ABD'den Irak'a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapan bir kişide ''domuz gribi'' virüsü bulunduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, ABD'den yola çıkarak Amsterdam üzerinden Irak'a gitmek için İstanbul'a gelen bir kişide, Atatürk Havalimanı'ndan giriş yaparken termal kamera aracılığıyla yüksek ateş tespit edildi.

Ulusal Grip Referans Laboratuvarlarında yapılan tetkikler sonucu bu kişide ''domuz gribi'' virüsü (Influenza A/H1N1) bulunduğu belirlendi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu vakanın sonuçlarıyla ilgili bakanlık yetkilileri ve bilim adamlarıyla Holiday In İstanbul Airport Nort Otel'de saat 10.00'da basın toplantısı yapacak.AA


 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
H1N1’in gen haritasında insan domuz ve kuş çıktı



8043751.jpg


Uluslararası bir ekip, H1N1 virüsünün insan, kuş ve domuz gribi virüslerinin bir kokteyli olduğunu, virüse yönelik aşının haziran sonunda hazır olacağını belirtti.

Bİlİm insanları, domuz gribi virüsünün (H1N1) bugüne kadarki en kapsamlı analizini tamamladı. ABD Salgın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Nancy Cox’un liderliğindeki uluslararası ekip, genetik tahlillere göre "virüsün yıllardır faaliyette olduğunu" belirledi. Öldürücü virüs, özellikle domuzlar arasında uzun süredir dolaşımda. Böylece domuzların, insan için öldürücü olabilecek salgınların "potansiyel bir kaynağı" olduğu doğrulandı.

Aşısı haziranda hazır

Sonuçları Science Dergisi’nde yayınlanan araştırmada, ABD ve Meksika’da yeni virüsün 70 farklı örneği alındı ve genetik şifreleri çıkarıldı. Her bir genin kaynağını tespit eden bilim insanları, yeni virüsün "karışımların karışımı" olduğunu keşfetti. Virüs, 1998’den beri görülen insan, kuş ve domuz gribi virüslerinin yeni bir kokteyli. En çok 1999’da Hong Kong’da bir hastada tespit edilen virüse benzese de, Avrasya tipi grip izlerini de taşıyor. Bu karışımın nasıl doğduğu ise hálá bir muamma. Bir teoriye göre bu karışım, virüsü kapabilen kedi gibi bir başka hayvanın vücudunda oluştu.

Gazetecilere telefonla brifing veren Dr. Cox, "Araştırmanın sonuçları, domuzlardaki grip virüslerinin daha sistematik biçimde izlenmesine yönelik küresel bir ihtiyacı gözler önüne seriyor" dedi.

Araştırmanın en umut verici sonucu, virüsün dünyanın birçok bölgesinde rastlanan farklı türlerinin, antibiyotiklere aynı şekilde tepki vermesi. Bu sayede, gelecek ay sonuna kadar tüm dünyada etkili olabilecek bir domuz gribi aşısı üretilebileceği belirtiliyor.

Araştırmalar sürerken, salgın da yayılmaya devam ediyor. Meksika’da iki kişi daha domuz gribinden öldü. Filipinler’de ve Çin’de yeni vakalar saptandı.

Ajanslar
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Kuveyt'te ilk domuz gribi vakası



KUVEYT (A.A)
Kuveyt'te ilk H1N1 virüsü Amerikalı askerlerde tespit edildi.

Resmi KUNA ajansının bir hükümet yetkilisine dayanarak verdiği haberde, Kuveyt'ten transit geçiş yapan açıklanmayan sayıda Amerikan askerinde virüsün saptandığı belirtildi.

Haberde, bazı askerlerin Kuveyt'teki Amerikan askeri üssünde karantinaya alındığı, bazılarınınsa ülkeyi terk ettiği kaydedildi.

İNGİLTERE'DE YENİ VAKALAR

Öte yandan İngiltere'de iki domuz gribi vakası daha kesinleşti. Sağlık Bakanlığı, vakalardan birinin başkent Londra, diğerinin ülkenin doğusunda saptandığını bildirdi.

Ülkedeki vaka sayısı 122'ye çıktı. Hastalıktan hayatını kaybeden olmamasına rağmen, İngiltere en çok vakanın görüldüğü Avrupa ülkesi durumunda.

 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Ispanyol askeri de virüslü

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Maria Teresa Fernandez de la Vega, Madrid'in Manzanares Askeri Akademisi'ndeki askerlerden 11'inde domuz gribi virüsü H1N1 tespit edildiğini açıkladı. Vega, askerlerin virüsten hafif şekilde etkilendiğini, 9'unun hastanede tutulduğunu bildirdi.Vega, ayrıca 57 kişinin virüs bulaşması olasılığı nedeniyle gözetim altında tutulduğunu kaydetti.

 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Arjantinliler domuz gribi şüphelilerini taşladı


Meksika`da domuz gribine yol açan Influenza A/H1N1 virüsü nedeniyle 2 kişi daha ölürken, Arjantin`de inanılmaz bir olay yaşandı.

Domuz virüsü dünya genelinde yayılmayı sürdürürken, virüs korkusu Arjantin`de Şililileri taşıyan bir otobüs taşlandı.

Sınırdaki Mendoza bölgesinin Godoy Cruz kasabasında meydana gelen olayda, 43 yolcunun bulunduğu Şili otobüsü sınır geçişi sırasında yapılan sağlık kontrolleri sırasında yolculardan birinde virüs belirtileri görülmesi üzerine yakındaki hastaneye yönlendirildi.

Söz konusu yolcunun sağlık kontrolleri yapıldığı sırada hastaneye gelen bir grup kasaba sakini taş ve sopalarla otobüse saldırarak, virüs taşıdıkları gerekçesiyle otobüs ve içindekilerin geri gönderilmesini istedi. Çıkan kargaşada 1 gösterici ve 6 polis hafif yaralandı.

Yapılan kontrollerde hasta olduğundan şüphelenilen yolcunun virüs taşımadığı belirlendi.

Şili`de bugüne kadar doğrulanmış 24 vaka, Arjantin`de ise yeni açıklanan bir vakayla birlikte 2 vaka bulunuyor.

Arjantin Sağlık Bakanı Graciela Ocana, ülkesinde ikinci virüs vakasının doğrulanmasıyla ilgili açıklamasında, ABD ziyaretinden dönen bir kadında virüs bulunduğunu söyledi.

AA
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
ABD’den gelen iki Türk’te domuz gribi



31 Mayıs 2009
ABD’den gelen iki Türk’te ’domuz gribi’ne rastlandığı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, uçakla New York’tan İstanbul’a sonra da 29 Mayıs’ta İzmir’e gelen bir kişi ile Houston’dan havalanan ve Amsterdam üzerinden aynı tarihte İstanbul’a gelen bir başka yolcu yüksek ateş, kas ve eklem ağrıları şikayetleriyle sağlık kurumlarına başvurdu. Ulusal Grip Referans Laboratuvarı’ndaki tetkikler sonucunda iki kişide "domuz gribi" (Influenza A/H1Nl) belirlendi. Durumu iyi olan hastaların, izole edilerek gözlem altına alındıkları, hastaların yakın temaslıları ve hastalarla aynı uçakta yolculuk yapan yolcular da izlemeye alındı.

29 Mayıs’ta THY’nin TK 002 sefer sayılı New York-İstanbul yolcuları ve THY’nin TK 324 sefer sayılı İstanbul-İzmir yolcuları ile yine KLM Havayolları KL 1613 sefer sayılı Amsterdam-İstanbul yolcularına çağrıda bulunarak, 112 telefon hattını arayarak kendilerini tanıtmaları istendi.
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Obama H1N1 için 2 milyar $ daha istedi



WASHINGTON (AA)
ABD Başkanı Barack Obama, domuz gribi (H1N1) virüsünün yayılma olasılığına karşı Kongre'den 2 milyar dolar daha istedi. Sözkonusu kaynağın H1N1 virüsüyle ilgili hala bilinmeyenler olması ve grip mevsimiyle birlikte sonbaharda hastalığın yayılma riskine karşı istendiği belirtildi. Bu arada New York'ta H1N1 virüsünden 2 kişinin daha ölmesiyle, kentte bu hastalıktan ölenlerin sayısı 7'ye yükseldi.

04.06.2009
 

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
6,610
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
54
Domuz gribi Türkiye’de insandan insana bulaştı


21 Haziran 2009
Sağlık Bakanlığı, yurt dışından gelen bir kişinin temasta bulunduğu bir yakınında da bulaşma nedeniyle domuz gribi (AH1N1) tespit edildiğini, bunun Türkiye’de insandan insana bulaşan ilk vaka olduğunu açıkladı.

Yetkililer, gereken önlemlerin alındığını, yaz mevsimi olduğu için endişe edilecek bir durum olmadığını vurguladı. Bakanlık tarafından dün yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Yurtdışından gelen bir vatandaşımızın ülkemizde yakın teması olduğu bir yakınında da bulaşma nedeniyle influenza A(H1N1) tespit edilmiştir. Genel durumu iyi olan kişinin tedavi ve takibi devam etmektedir. Hastanede yatarak tedavi görmesi gereken vakamız bulunmamaktadır. Bu son vaka ile birlikte ülkemizde tespit edilen vaka sayısı 23’e ulaşmıştır."
 

yeliz82

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Mar 2008
Mesajlar
17
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
42
almanyada 2007 de cikti fsme asisi sanirim. türkiye neden bu kadar yavas riskli bölge oldugu halde anlamadim.
 

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2009
Mesajlar
6,952
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
54
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
8586730.jpg



Kosta Rikalı başkan domuz gribi oldu



13 Ağustos 2009


Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias domuz gribine yakalandı.

Hafta sonu kendini halsiz hissederek domuz gribi testi yaptıran devlet başkanın yapılan testler sonucundan H1N1 virüsüne bulaştığı ortaya çıktı. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada Devlet Başkanı Arias’ın evinde karantinaya alınarak tedavi edilmeye çalışıldığı belirtildi.
 

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2009
Mesajlar
6,952
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
54
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
8712304.jpg



Kolombiya Devlet Başkanı da domuz gribi



1 Eylül 2009


Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe domuz gribine yakalandı.

Kolombiya Sosyal Koruma Bakanı Diego Palacio, domuz gribi teşhisi konan 57 yaşındaki Uribe’nin durumunun ciddi olmadığını ve başkanlık rezidansında tedavi altına alındığını açıkladı.
Palacio, Uribe’nin cuma günü, Arjantin’in Bariloche kentindeki Güney Amerika Ülkeleri Liderleri Zirvesi sırasında kendisini kötü hissettiğini, ertesi gün de domuz gribi teşhisi konduğunu belirtti. Kolombiyalı yetkililer, Uribe’nin zirvede görüştüğü liderle bağlantıya geçti. 621 kesinleşmiş vakanın bulunduğu Kolombiya’da bugüne kadar 29 kişi domuz gribinden hayatını kaybetti.
 

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2009
Mesajlar
6,952
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
54
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Virüs, mutasyona uğradı! Kırım Kongo kenesiz de bulaşıyor


31 Ağustos 2009



İSTANBUL - - Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, bugüne kadar kenelerden geçtiği bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını artık bir tür pirenin de bulaştırıyor olabileceğine dikkat çekti. Kenelerle ilgili son raporların dehşet verici boyutlarda olduğunu söyleyen Çetin, “2008 yılında kene yapışması yüzünden hastaneye başvuranların sayısı 238 bin iken, bu rakamın 2009’da 500 bin kişiye ulaştığı tahmin ediliyor” dedi.

Milliyet gazetesinin haberine göre; virüsün mutasyona uğrayarak başka yollardan da bulaştığını belirlediklerini söyleyen Çetin, “Bu sene KKKA sonucu ölümlerin yüzde 30’unda kene yapışması olmaması dikkat çekiciydi. Sağlık Bakanlığı bu yönde araştırmalarını sürdürüyor ve KKKA hastalığının kene dışı hangi yollarla bulaştığını tespit etmeye çalışıyor. Şu an için benzer virüsleri yayma potansiyeli nedeniyle en büyük şüphelimiz bir tür pire. Chigger denilen, gömülen pire olarak anılan ve kene gibi yapışarak kan emen bu canlılar, KKKA hastalığını yayıyor olabilir. Henüz tespit edilmiş bilimsel bir kanıt yok, ancak çalışmalar sürdürülüyor. Şu an için bildiğimiz tek şey KKKA hastalığını artık sadece keneler yaymıyor” dedi.

Az sayıda da olsa kasaplarda da çiğ et ve kanla temas neticesinde KKKA hastalığının gözlendiğini belirten Çetin, “Bu da ülkemiz için yeni bir durum” diye konuştu.

Ankara Kızılcahamam’dan toplanan kenelerin Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nde analiz edildiğini söyleyen Prof. Dr. Çetin, “Her 10 kenenin 8’inin KKKA virüsünü taşıdığı tespit edildi. Bu korkunç bir rakam. Neredeyse yakında kenelerin tamamının KKKA hastalığını taşıyacağını söyleyecek noktaya geldik” dedi.
 

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Tem 2009
Mesajlar
6,952
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
54
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Ukrayna'da esrarengiz virüs paniği: 48 ölü



KİEV
Ukrayna'da henüz ne olduğu tespit edilemeyen bir virüsün yol açtığı salgın hastalıktan en az 48 kişi öldü, binlerce kişi de hastalığa yakalandı.133 kişinin ise durumunun ağır olduğunu açıklandı. Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko, hastalık nedeniyle yaklaşık 5 bin kişinin hastanelerde tedavi gördüğünü, 154 bin 200 kişinin de grip hastası olduğunu ifade etti. Yuşçenko önceki gün yaptığı açıklamada, 11 Ukraynalının domuz gribinden (A-H1N1) öldüğünü, hastalığın yayılmasını önlemek için ülkedeki okullar ve sinemaların kapatıldığını söylemişti.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt