Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kadın Sesi Avretmidir ? (1 Kullanıcı)

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Sual: Geçen naklettiğiniz yazıda, kadın sesi için, avrettir ve değildir şeklinde bildirilen farklı iki kavlin, ikisinin neticesi de aynı değil mi?

CEVAP

Evet, neticesi aynıdır. Kadın sesi avret değildir diyen âlimler diyorlar ki:

Kadınların, alış veriş yaparken, şahitlikte bulunurken veya buna benzer diğer durumlarda erkeklerle konuşması caizdir. Ancak kadınların yüksek sesle konuşmaları, seslerini uzatmaları, yumuşatmaları, cilveli ve nağmeli okumaları caiz değildir; çünkü bunlarda, erkekleri kendilerine meylettirmek ve şehvetlerini harekete getirmek vardır. Kadının ezan okuması, hacda açıktan telbiye getirmesi, yine açıktan Kur’an ve mevlid okuması, yabancı erkeğe selam vermesi, selamını alması, aksıran erkeğe yerhamükellah demesi bundan dolayı caiz değildir. (Redd-ül muhtar, Tergib-üs-salat, Hadika)

Kadın sesi avrettir diyen âlimler de aynı şeyi söylüyorlar. Bu âlimler, alış veriş yapmaları, şahitlikte bulunmaları gibi işlerde erkeklerle konuşmaları, bir ihtiyaçtan dolayı caizdir derken, öteki âlimler, bu işler kadının sesinin avret olmadığı için caizdir diyorlar. Her iki taraf da alış verişte, şahitlikte ve benzeri işlerde erkeklerle konuşmanın caiz olduğunu bildiriyorlar.

Birinci taraf, kadının sesi avret olmadığı için bunlar caizdir derken, öteki âlimler, ihtiyaç olduğu için caizdir diyor. Verilen cevazlar aynı; fakat cevaz veriliş sebepleri, gerekçeleri farklıdır. Müslüman için önemli olan hükümdür. Gerekçenin delillerini bilmek şart değildir; fakat hükmü bilmek ve ona göre hareket etmek şarttır.

Kadın, yumuşak olmasa da, ihtiyaçsız yabancı erkekle konuşamaz, selam bile veremez.

Âlimler şu konuda birleşiyorlar:

Kadınların yabancı erkeklerle ihtiyaçsız konuşmaları caiz değildir. İhtiyaç olunca da, ancak ihtiyaç kadar ve ciddi konuşmaları caizdir.

Mail Grubu .:.: www.dinimizislam.com :.:.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Kadınların, alış veriş yaparken, şahitlikte bulunurken veya buna benzer diğer durumlarda erkeklerle konuşması caizdir. Ancak kadınların yüksek sesle konuşmaları, seslerini uzatmaları, yumuşatmaları, cilveli ve nağmeli okumaları caiz değildir; çünkü bunlarda, erkekleri kendilerine meylettirmek ve şehvetlerini harekete getirmek vardır. Kadının ezan okuması, hacda açıktan telbiye getirmesi, yine açıktan Kur’an ve mevlid okuması, yabancı erkeğe selam vermesi, selamını alması, aksıran erkeğe yerhamükellah demesi bundan dolayı caiz değildir. (Redd-ül muhtar, Tergib-üs-salat, Hadika)

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim HUYELA bir günde faydasız bir konu açtığını görmedim,yine güzel bir konuyu dile getirmiş olman dan dolayı HAK TEALA dan sana lütfundan rahmet dilerim...

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim HUYELA bir günde faydasız bir konu açtığını görmedim,yine güzel bir konuyu dile getirmiş olman dan dolayı HAK TEALA dan sana lütfundan rahmet dilerim...

Ve aleyküm selam Kıymetli ağabeyim.

Estağfirullah abi. Ehli sünnet alimleri faidesiz iş yapmıyorlar faidesiz yazı yazmıyorlar. Bizde Elhamdülillah onlardan naklettemeye çalıştığımız için herkese lazım olan yazılar nakledilmiş oluyor. Cenabı Hak cümlemizi rahmetine gark eylesin.

Selam ve dua eder kıymetli dualarınızı istirham ederim abicim

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

Kadınların, alış veriş yaparken, şahitlikte bulunurken veya buna benzer diğer durumlarda erkeklerle konuşması caizdir.
Ancak kadınların yüksek sesle konuşmaları, seslerini uzatmaları, yumuşatmaları, cilveli ve nağmeli okumaları caiz değildir;
çünkü bunlarda, erkekleri kendilerine meylettirmek ve şehvetlerini harekete getirmek vardır.

Kadının ezan okuması, hacda açıktan telbiye getirmesi, yine açıktan Kur’an ve mevlid okuması, yabancı erkeğe selam vermesi, selamını alması, aksıran erkeğe yerhamükellah demesi bundan dolayı caiz değildir. (Redd-ül muhtar, Tergib-üs-salat, Hadika)

Allah CC. razı olsun değerli kardeşimiz...
Önemli bir konuydu...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Allah CC. razı olsun değerli kardeşimiz...
Önemli bir konuydu...

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun efendim.

Bir oturup hesap etmeye kalkalım unutulmuş hiç hatırlanmayan ne kadar hüküm var. Bırakın sünnetleri ne yazıkki haramlar bile unutulmuş . Maalesef bir çok haramlar helalmiş gibi güle oynaya işleniyor.

Cenabı Hak cümlemizi unutulmuş haramları farzları sünnetleri mekruhları ortaya çıkaranlardan eylesin.

Dua eder dualarınızı beklerim.

H

hado77

selamün aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü

değiştiremeyeceği şeyler karşısında zelil olmak yerine değiştirebileceği şeyler peşinde koşmak gerek.

kadının sesi haram görüntüsü haram ayağını yere vurması haram ali haram dili haram.
yahudilere de et yemek haram.

kadını değil erkeği dine sokmak lazım. ben yıllardır çalışıyorum. 5 vakit namaz kılan adam 2 kişi hariç görmedim. böyle bir toplumda kadının ne sesini ne de görüntüsünü kapatamazsınız. tek yol evliya olup ayrı bir mekanda yaşamak. yoksa kadına iyilik diye benden başkasına yar etmemin adı islam oldu. dindar adam yok dini yaşayan yok başörtüsü sorun. camide 2 saf kadınlar suçlu.
biz bir şekilde kadınlarala olan ilgimizi kesemiyoruz önce bunu kabul edip ondan sonra sorun çözmek lazım. hatunu alan kenarda. alamayan şu haram bu haram diyo ve suçlu etini yiyemediğimiz tırnaklı hayvanlar. kadınları ALLAH(cc) bizlere haram etmişş olmasın bu islam ülkesinde. sakın yahudilerin kesildiği gibi bir takım nimetler bize de verilmiyor olmasın. et gibi görünen kadın kendi hataları bir yana yemek için yaklaşana haram oldu biz de namazsız niyazsız memlekette dinimizden ötürü evlenemiyoruz dedik.

kadının değil onun efendisinin sesini kesmek lazım. haya sahibin olun diyolar budist olarak mı? birileri istediği şeyleri yaşamalı yoksa başlarına kala kala türkçe konuşan yahudiler kalacak. kadının tercihleri hususnda islam alimleri namaz kılmayan bir toplumda bu hükümleri biraz zor uygularsınız o kahkaha size değil dininize derse ne diyeceksiniz.

kadınların sesi değil o sesi duyan kulakların onun duyan kulağı olurum hükmünce kulağı olmaması önem arz eder. kerat tablosuyla integral sınavı bu ve herkes bu dınavı kaybetti. kadın nimettir sesiyle ve görüntüsüyle. ama bu nimeti kime karşı kullanacağını bilmediğinden benim gibi ortaya konuşurlar.
sevgi aşk VEDUD(cc) yanındadır onların sesi ve görüntüsünü onun(CC) Yanından görmek lazım sonra onları bu hale koyanın onlara emanet olarak bakması gereken bizler olduğunu anlamak lazım. ondan sonra da yorum yapmak lazım.SORUN ŞŞU KİMSE KALBİNDEKİ KÖTÜLÜĞÜ KABUL ETMİYOR. olur kii kalbinde kötülük olan olursa.... demek ki sorun ERKEK Niye içtihad kadına çıkıyor anlamadım.
bu yüzden erkeklerin bir an önce nafile oruca başlayıp kadınların bir de demedikleri şeyleri duyup nefislerini öldürmeleri iyi olur diye düşünüyorum.

o zaman kimmiş cahiliye devrinde ayağını vuran ziynetini açan kimmiş erkek gibi hanım olan ve bu çocukları yamuk yumuk yetiştiren ALLAH(cc) anlatsın.

O ZAMAN ALEMİN BİZİMLE NASIL HZ.NUH(as) GEMİSİNE VURDUĞU GİBİ DALGA VURDUĞUNU GÖRECEĞİZ. o dalganın adıda kadın oluyor.

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı

değiştiremeyeceği şeyler karşısında zelil olmak yerine değiştirebileceği şeyler peşinde koşmak gerek.

kadının sesi haram görüntüsü haram ayağını yere vurması haram ali haram dili haram.

kadını değil erkeği dine sokmak lazım. ben yıllardır çalışıyorum. 5 vakit namaz kılan adam 2 kişi hariç görmedim. böyle bir toplumda kadının ne sesini ne de görüntüsünü kapatamazsınız. tek yol evliya olup ayrı bir mekanda yaşamak. yoksa kadına iyilik diye benden başkasına yar etmemin adı islam oldu. dindar adam yok dini yaşayan yok başörtüsü sorun. camide 2 saf kadınlar suçlu.
biz bir şekilde kadınlarala olan ilgimizi kesemiyoruz önce bunu kabul edip ondan sonra sorun çözmek lazım. hatunu alan kenarda. alamayan şu haram bu haram diyo ve suçlu etini yiyemediğimiz tırnaklı hayvanlar. kadınları ALLAH(cc) bizlere haram etmişş olmasın bu islam ülkesinde. sakın yahudilerin kesildiği gibi bir takım nimetler bize de verilmiyor olmasın. et gibi görünen kadın kendi hataları bir yana yemek için yaklaşana haram oldu biz de namazsız niyazsız memlekette dinimizden ötürü evlenemiyoruz dedik.

kadının değil onun efendisinin sesini kesmek lazım. haya sahibin olun diyolar budist olarak mı? birileri istediği şeyleri yaşamalı yoksa başlarına kala kala türkçe konuşan yahudiler kalacak. kadının tercihleri hususnda islam alimleri namaz kılmayan bir toplumda bu hükümleri biraz zor uygularsınız o kahkaha size değil dininize derse ne diyeceksiniz.

kadınların sesi değil o sesi duyan kulakların onun duyan kulağı olurum hükmünce kulağı olmaması önem arz eder. kerat tablosuyla integral sınavı bu ve herkes bu dınavı kaybetti. kadın nimettir sesiyle ve görüntüsüyle. ama bu nimeti kime karşı kullanacağını bilmediğinden benim gibi ortaya konuşurlar.
sevgi aşk VEDUD(cc) yanındadır onların sesi ve görüntüsünü onun(CC) Yanından görmek lazım sonra onları bu hale koyanın onlara emanet olarak bakması gereken bizler olduğunu anlamak lazım. ondan sonra da yorum yapmak lazım.SORUN ŞŞU KİMSE KALBİNDEKİ KÖTÜLÜĞÜ KABUL ETMİYOR. olur kii kalbinde kötülük olan olursa.... demek ki sorun ERKEK Niye içtihad kadına çıkıyor anlamadım.
bu yüzden erkeklerin bir an önce nafile oruca başlayıp kadınların bir de demedikleri şeyleri duyup nefislerini öldürmeleri iyi olur diye düşünüyorum.

o zaman kimmiş cahiliye devrinde ayağını vuran ziynetini açan kimmiş erkek gibi hanım olan ve bu çocukları yamuk yumuk yetiştiren ALLAH(cc) anlatsın.

O ZAMAN ALEMİN BİZİMLE NASIL HZ.NUH(as) GEMİSİNE VURDUĞU GİBİ DALGA VURDUĞUNU GÖRECEĞİZ. o dalganın adıda kadın oluyor.

Esselamu aleykum,

Kıymetli kardeşim birşeyler yazıyorsun ama inan ne yazdığını anlamıyorum bence sen yazı ile kendini ifade edemiyorsun,o kadar çok imla hataları ,ibare hataları,başı sonu birşey anlatmayan cümleler ile konuşuyorsun ki orada ne dediğini anlamak için uzman gerek bak misal bu nedir anlayamadım !

kadınların sesi değil o sesi duyan kulakların onun duyan kulağı olurum hükmünce kulağı olmaması önem arz eder.

Bunun yanı sıra kadını değil erkeği eğitelim diyorsun yahu kadın değilmi O erkeği doğuran kadın değilmi o erkeği büyüten kadın vermiyormu ilk eğitimi erkeğe kadın birşey bilmezse kadın islamı yaşamıyorsa nasıl görecek de öğrenecek çocuk ,çocuk doğmuş anası çıplak oda onun gibi olur,ALLAH ın resulu s.a.v demiyormu ''Her çocuk islam fıtratı üzere doğar ancak onu anne ve babası kendi dinleri üzere yetiştirirler ,(yani çabaları ya müslüman lık üzere devam yada kafir olması için olur.)'' Annesini kapalı gören kız annesi gibi kapanır annesini namaz kılan gören namaz kılmak ister abimin 1 yaşında çocuğu var o yaşta bile afacan ve hırçın her namaza duruşumda kenarda durur ve seyreder niye ? çünkü anne ve babası namaz kılmıyor bu misafir ne yapıyor diye merak içinde kendiside anne babasından görse ilerde illaki özenecek annede yoksa ne alacak malum babanın evde durduğu zaman ile annenin evde durduğu zamanı hesap edersek uyanık olarak babaya düşen zaman dilimi 4 yada 5 saattir ancak anne tüm gün evdedir!!!
Evet haklı olduğun hususlarda yok değildir erkekler hususunda ne varki kadınlarımızı sokaklardan evlerimize çeksek o zaman çok şey değişecektir,bugün bu dediğime yobazca zorbaca diyen insanlar olacaktır ve varda ama bunlar gerçeklerdir kadınların evlere çekilmeleri çocuklarını iyi insanlar olarak yetiştirmeleri gerekmektedir,kadın erkek beraber yan yana çalıştığı müddetçe insan içinde manevi olarak yükselme beklemesin zerre kadar ALLAH TEALA ya yaklaşamaz...

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun

H

hado77

kadınların sesi değil o sesi duyan kulakların onun duyan kulağı olurum hükmünce kulağı olmaması önem arz eder

Onu sevdim mi işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli ve yürüdüğü ayağı olurum. yani nur-u iman ile yürür.

genelde düzeltmeden direkt burdan yazıyorum imla hatalarım var ama öteki türlü de yorum gelmiyor. teşekkürler ALLAH(cc) razı olsun vs. bu yüzden olduğu gibi bırakıyorum yazılarımı.

bunun esas esprisi de şu . alim bir zat eserini düzeltmesi için talebelerine verir. her seferinde bir hata çıkar. sonra anlarki tek hatasız kitap kelamullahmış direkt olduğu gibi telif eder.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı

kadınların sesi değil o sesi duyan kulakların onun duyan kulağı olurum hükmünce kulağı olmaması önem arz eder

Onu sevdim mi işittiği kulağı, gördüğü gözü, tuttuğu eli ve yürüdüğü ayağı olurum. yani nur-u iman ile yürür.

genelde düzeltmeden direkt burdan yazıyorum imla hatalarım var ama öteki türlü de yorum gelmiyor. teşekkürler ALLAH(cc) razı olsun vs. bu yüzden olduğu gibi bırakıyorum yazılarımı.

bunun esas esprisi de şu . alim bir zat eserini düzeltmesi için talebelerine verir. her seferinde bir hata çıkar. sonra anlarki tek hatasız kitap kelamullahmış direkt olduğu gibi telif eder.

Güzel kardeşim sen alim ol ben senin öğrencin olayım senin yazdıklarında bir hata varsa ona müdahale edeyim sende sonra deki ALLAH c.c. dan başka hatasız kimse yoktur.
İşin espirisi dediğin şey için yazdıkların birşey anlatmalı ki senin kurgun üzere yola düşelim hem ilmi konularda konuşmak için ilim sahibi olmak gerek sen öğretici şeyler yazmaktan ziyade doğru olduğunu düşündüğün şeyi yazarsın buda alimlik değildir,bunu zati ancak sen ben yaparız alim olmak için Kur-anı Kerimi ve sünneti seniyyeyi yemiş yutmuş olmak ve hayata bir fiil aktarıp yaşamak gerek yoksa oturduğumuz yerden alimlik te olmuyor ,neyse uzun oldu söz, yinede senin kötü fikirli olmadığın islamiyet adına birşeyler yapma yanlısı olduğun açıkca belli oluyor,sen aynı espiri ile devam edeceksen hele bir alim ol gel biz sana öğrenci olmaya çoktan talibiz...

ALLAH(cc) bizlerden razı olsun

berat05

Yönetici
EsselamünaLeykümveRahmetullahiveBerakatuhu

EsselamünaLeykümveRahmetullahiveBerakatuhu

Sual: Geçen naklettiğiniz yazıda, kadın sesi için, avrettir ve değildir şeklinde bildirilen farklı iki kavlin, ikisinin neticesi de aynı değil mi?

CEVAP

Evet, neticesi aynıdır. Kadın sesi avret değildir diyen âlimler diyorlar ki:

Kadın sesi avrettir diyen âlimler de aynı şeyi söylüyorlar. Bu âlimler, alış veriş yapmaları, şahitlikte bulunmaları gibi işlerde erkeklerle konuşmaları, bir ihtiyaçtan dolayı caizdir derken, öteki âlimler, bu işler kadının sesinin avret olmadığı için caizdir diyorlar. Her iki taraf da alış verişte, şahitlikte ve benzeri işlerde erkeklerle konuşmanın caiz olduğunu bildiriyorlar.

Birinci taraf, kadının sesi avret olmadığı için bunlar caizdir derken, öteki âlimler, ihtiyaç olduğu için caizdir diyor. Verilen cevazlar aynı; fakat cevaz veriliş sebepleri, gerekçeleri farklıdır. Müslüman için önemli olan hükümdür. Gerekçenin delillerini bilmek şart değildir; fakat hükmü bilmek ve ona göre hareket etmek şarttır.

Kadın, yumuşak olmasa da, ihtiyaçsız yabancı erkekle konuşamaz, selam bile veremez.

Kadınların yabancı erkeklerle ihtiyaçsız konuşmaları caiz değildir. İhtiyaç olunca da, ancak ihtiyaç kadar ve ciddi konuşmaları caizdir.

Mail Grubu .:.: www.dinimizislam.com :.:.

,
Rabbim yolumuzu-kalbimizi-ayaklarımızı dinimiz üzerine sabit kılsın inşallah

Allah c.c. razı olsun sizden

Daha sık girebilseniz siteye keşke diyorum

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com

dindar adam yok dini yaşayan yok başörtüsü sorun. camide 2 saf kadınlar suçlu.
biz bir şekilde kadınlarala olan ilgimizi kesemiyoruz önce bunu kabul edip ondan sonra sorun çözmek lazım. hatunu alan kenarda. alamayan şu haram bu haram diyo ve suçlu etini yiyemediğimiz tırnaklı hayvanlar.

selamun aleykum ..

çözecem inşaALLAH ..

yorumuzu tarz olacak begendim ..

tarzını begenmek içeriginide begenmek anlamına gelmiyor .. belki çözsem begenirdim ..

altını çizdigim bölümü hiç ama hiç anlayamadım ..

özetle şumu denek istendi .. ,kadınların sesi haram degil .. o sesi farklı duyan / yoran kulaklar haram ...

et helal ,et yemek haram degil ama yahudi yiyecegi için haram ...

hayır olsun inşaALLAH : )

SELAM VE DUA İLE

H

hado77

aminenur adlı kullanıcıya cevaptır.

aynen dediğiniz gibi dedim. uzatmak ve tartışma ortamı oluşturmak istemediğimden bazı konuları kısa kesmek zorunda kalıyorum.

suçlu esasında toplumun tamamı. erkek kadın farkı kişiye göredir.ALLAH(cc) E GÖRE DEĞİL.herkes onun kulu.
beni sinir eden bir sürü hanım olduğu gibi onları bu hale koyan zihniyetimi(Zİ) de bildikçe açıkçası erkekler ashab dönemi gibi erkekleri hanımlarda kadınları irşad etmeli ve öyle ortamlar oluşmalı diyorum.
bunun mümkün olduğu yerler var. ALLAH(cc) bunu bana gösterdi nasip etti.

kalbi niyetimin bozuk olduğu zamanların çalımını çok yedim ama düzgün olduğum zamanların mükafatı da vardı. ve hakikat ALLAH(cc) Var diyorsanız mevcut zulümün tek sahibi sizzinizmiş.

kendinizden başka suçlu arayıp şu şöyle yaptı bu böyle yaptı dememek gerekiyor. yukarıdaki itirazın bir kısmı banaydı yani dindar olmadan namazı niyazı olmadan bir şeyleri eleştirmek ALLAH(cc) ün önünde zelil olmaktır.

tırnaklı hayvan hükmü onu yiyeni zem eder. yoksa yenileni değil. bundan kasıt hanımlara bu lafzı söylemek değildi.
amacım
kendisini tırnaklı hayvan(belhüm adel tabiri varken bu tabirimi maruz görün) hükmüne getiren(erkek olsun, kadın olsun) ve ondan nemalanmak isteyip bir türlü istediği verimi(eş olarak, işçisi olarak, arkadaş olarak) alamayan yahudi zihniyetineydi. tesettür başka çıplak gezmek başkadır. kadınların konumu önemli. erkeğin fıtratını bilip neredeyse vücut hattının tamamını sergilemek ne demek. bütün hanımları tenzih ederek bu hal kıyamet alametidir. ve itiraza tabi olmakla bizler hristiyan inacının haşa hz.isa(AS) anlayışı değiliz. yani biz de evlenir biz de yemek yer biz de bakar biz de eğleniriz. biraz insaflı giyinip kuşanınız. illa mevsim kış mı olsun.(bu hud suresinin meallerinden bir mealdir) bu hal insanı yaşlandırır ve evine hapseder. zarar vermek ve görmek istemeyeni.

hanımlar açık bir nimettir. bunu kimse inkar edemez. ve onların korunması erkeğe göredir. kalbinde maraz olan o sesi duymasın o yüzü görmesin diye emir verilir.

bu kadar islam aliminin kadının üstünden içtihad yürütmesi de kelamullaha göre erkeğin yahudiliği hükmündedir. şimdi itirazda gelebilir. la ilahe illallah diyen nasıl yahudi olur diye. ben bir sürü putperest tanıyorum diyecem tartışma olacak.
burdaki husus şu kelamullah haydır. ve onu tilavet eden kainatta kişi eğer kalbi eksikliği varsa ilgili ayette yahudi gibi gözükür. bu şunu açıklar onlar sizi görse siz onlara deli onlar size kafir derdi diyen ashabı açıklar. kafirin hükmü yahudinin hükmünden aşağı değildir. bu utanılacak bişeyde değildir halini düzelt demektir. kelamı da açıklar neden hep israiloğullarından bahsedildiği de ortaya çıkar. konu çok uzun özel bir konu başlığı altında tartışılabilir.

niyetim hanım kulları üzmek değildi. ben de yıllarca çalıştım ve istediğim verimi ne aldım ne de verebildim. iyi bir abi evlat olamadım. yani tırnaklı hayvan hükmüne bayağı yaklaştım. üzülerek ama çevreme baktığımda da ne kadar çokmuşuz diyerek hayretle bakıyorum. böyle bir ortamda hanımlara tesettürün her türlüsü yakışır.

_YUSUF_

Yönetici

Bu tür konular aslında iki türlü değerlendirilmeli diye düşünüyorum aksi halde konu biraz çıkmaza girebiliyor.
İki türlü derken şunu demek istiyorum.1 kadın tarafından 2 erkek tarafından.

Biraz daha açar isek.Yukarıda konudan alıntı yaptığım cümle bence önemli.Alimlerin bu konuda birleşmesi kayda değer bir sonuç.Peki bu sonuç itibari ile kullara düşen ne? Evet ihtiyaçsız dışında caiz olmaması kadının ihtiyaçsız dışında yabancı erkeklerle konuşmaması kadına yüklenen hüküm olarak ortaya çıkıyor.Peki erkekler açısındaki hüküm ne? Eğer kadın hükmü ihlal etmişse o zaman erkek üzerine düşeni yapıp kendini sakınması gerekiyor.Eğer sakınmayıp daha çok konuşmaya meylediyorsa o zaman kadın erkek ikiside hükmü ihlal etmiş neticesi ortaya çıkıyor.İki tarafıda suçlayabiliriz.

Şimdi Kur'an'a yönelip bakıyoruz.Günah kavramını incelediğimizde ortaya çıkan gerçek şu oluyor.Kur'an önce günahların oluşmasını engelleyen kurallar koyar ve bu kurallara uyulmasını emreder.Daha sonra kuralların ihlali olacağından, kuralları ihlal etmeyip ama kural ihlaline muhattap olan, kişilerin nasıl davranması gerektiğini beyan eder.

Bir misal...
Mesela; kadınların tesettüre bürünmesini Kur'an emreder.(Hala Ayeti bilmeyen herhalde yoktur : ) )Bu emir sadece kadınlar ile alakalı bir emir değildir.Tesettür emri kadından çok erkeği ilgilendiren bir meseledir.Çünki tesettür ile kapatılan vucut, erkeği muhattap almaktadır bu sebeple tesettür emredilmiştir.Herkes tesettüre uyduğunu düşünür isek ne olur.Erkek artık günaha girermi?Tabiki hayır çünki günah işleyecek durum ortada yok.(tesettürsüzlüğün getireceği günahtan bahsediyorum) Evet, tesettüre riayet etmeyen kadınlar olacağını bilen şanı yüce Rabbimiz bu sefer erkekleri muhatab alan başka bir ayet ile erkekleri uyarmaktadır. ''Peygamberim erkeklere söyle gözlerini harama bakmaktan sakınsınlar'' şimdi bu olayı iki taraftan değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç öncelik günahı işleyen kesimden, daha sonra günaha muhattab olan kesimden değerlendirilmesi gerekir.

Konumuza dönersek.
Konu birkaç başlık altında hem erkek hemde kadın tarafından değerlendirilmesi daha doğru olurdu.Ama konuda anlatılan sadece kadının sesi günahmı, değilmi.O nedenle konuda anlatılmak istenden, çıkan sonuç doğruda olsa herkesi tatmin edici sonuç çıkmaz.

Konuyu sadece bu günaha muhattab olan erkek açısından değerlendirdiğimizde de konu hakkında doğru neticeyi çıkaramayız.

Mesela şu başlıklarla konu değerlendirilebilirdi
1-Kadın neden erkek ile nerde muhattab olmak zorunda kaldı.
2-Konuşması gereklimiydi gereksizmiydi.
3-Mecbur olmadıkça muhattab olmalımı
4-Bu muhattab olurken ölçüsü ne olmalı
Bu başlıkları çoğaltmak mümkün olabilir.Bu soruları hem kadın hem erkek tarafından doğru cevaplar ile cevaplandırıldığında gerçek neticeyi herkes açık olarak kendi kendine bulacaktır.

Şimdi bu kadar yazdın ama konu ile pek alakalı değil diyebilirsiniz.Aslında burda söylemek istediğim bu tür konulara nasıl yaklaşmamız ve sonuca nasıl gitmemizinin yöntemi idi.Eğer bu tür konulara söylediğim şekilde yaklaşarak Kur'an bütünlüğünde, konu hakkındaki doğru soruları sorar isek doğru cevapları kendimiz bulabileceğimizdir.
İnşaAllah demek istediklerimi anlatabilmişimdir.
Selamün Aleyküm

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt