Yozgat'ta Çin malları için boykot çağrısı yapan, kısa süre içinde danışmanı tarafından "Bakanın görüşü. Hükümet kararı yok" diye düzeltilen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "(ticari tepkiler) bizim sözlerimizi hükümet kararıymış gibi takdim etmenin bir anlamı yok" dedi.
Bakan Ergün, Kayseri'de Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü'nü ziyareti sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada
Çin'de olan bitenlere tepki gösterildiğini,
Çin yönetiminin bu tepkileri dikkate alması gerektiğini söyledi.
Ergün, "Söylediğimiz şey gayet açık. Dünya
Çin'de olan bitenlere tepki gösteriyor. Türkiye'de de
Çin'de olan bitenlere tepki gösteriliyor. Dolayısıyla Doğu Türkistan'daki olaylara tepki gösterilmemesi kabul edilebilir bir şey değil. Toplumsal tepkiler çok açık şekilde ortada. Siyasi tepkiler de açık şekilde ortada. Bu tepkilerin zaman zaman ticari tepkilere de dönüşmesi muhtemel. Geçmişte de bu yaşandı.
Çin yönetiminin bu tepkileri dikkate alması, toplumsal ve siyasi tepkileri, zaman zaman oluşabilecek ticari tepkileri dikatte alması lazım. Dikkate almadığı zaman ülkeler arasında hem siyasi hem toplumsal hem de ticari sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Ben bunlara işaret ediyorum" dedi.
"Hükümet politikası olarak '
Çin mallarına ambargo koyalım, serbest ticaret anlaşmalarını iptal edelim, Dünya Ticaret Örgütü'nden şunları isteyelim, Dünya Ticaret Örgütü anlaşmalarına aykırı davranalım'... Böyle bir hükümet kararı yok" diyen Ergün, "Dolayısıyla bizim sözlerimizi hükümet kararıymış gibi takdim etmenin de bir anlamı yok" ifadesini kullandı.
Türk toplumunun tepkisinin dikkate alınmasını isteyen Nihat Ergün, "Hem siyasi hem ekonomik hem de sosyal tepkiler. Dolasıyla
Çin hükümetine bu tepkileri dikkate almasının doğru olacağını hatırlatmak isterim" dedi.