Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

islamda tarikat...izleyin (8 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici
Bu çok ağır bir vebaldir.Konuya vakıfmısınız?Dinlemek ve okumakla ne anlam çıkardınız?Her anlatılan bilmeyen için doğrudur.Bir kez daha yineliyorum bunun vebali çok ağırdır.

GEVHER

Yönetici
selamünaleyküm kardeşim...

Öncelikle tarikat nedir , bunu iyi kavramamız gerekiyor .
Tarikat , tasavvufun belli bir sisteme oturtulmuş halidir.

Tarikatler , Kur'an-ı Kerim ve Efendimizin Sünnetleri doğrultusunda bir yaşam sunarlar.
Ancak , bu öyle bir yoldur ki , bu yolda kişi sadece AŞK ile yürüyebilir ...

Efendimiz döneminde de Tarikat olgusu vardır , ancak o dönemde Rehber olarak Efendimiz görev almaktadır .
Tarikatın bütün esasları, zaten Resulullah’ın tatbikatına dayanmaktadır. Yani, uygulama vardır, fakat adı tarikat değildir.

Eğer ''Tarikat'' yoktur dersek ; Cüneyd-i Bağdadî, Bayezid-i Bistami , Şah-ı Nakşibend, Abdülkadir-i Geylanî, Mevlâna Celaleddin-i Rûmi, İmam-ı Rabbani gibi büyük alimleri ve onların öğretilerini de yok saymış oluruz.

Şüphesiz ki Allah'a ulaşmak için bir aracıya ihitiyaç yoktur.
Dinimizde bir Tarikat ya da cemaat mensubu olmak gibi bir zorunluluk yok.
Rabbimiz her kulu ile her an beraber.
Ancak en basit bir dersi öğrenirken bile nasıl ki öğretmen bize rehberlik ediyorsa , aynı şekilde İlahi Yolda da bir Rehberden yardım almak yadsınacak bir durum değildir.

Her konuda ve her alanda olduğu gibi mutlaka '' Tarikat '' konusunda da dikkatli olmalı ; kalbi Allah Celle Celalühün ve Habibinin aşkı ile tutuşan , Kur'an ve Sünnet ışığında Rehberlik eden alimleri dikkate almalıyız.

İnşaAllah tüm bu konular hakkında daha geniş bir araştırma yaparak daha sağlılı bir sonuca ulaşırsınız değerli kardeşim.
Size naçizane tavsiyem , kaynağı ve içeriği hakkında emin olmadığınız bilgilere önem vermeyiniz ; Genellemeler yaparak kul hakkına girmekten sakınınız.

Hayırlı geceler dilerim kardeşim.

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
özür dilerim benim anladıgım öyle deil anlatmak belkide maksatlı olabilir yani tarikatı asla yok saymıyorum ama dediniz gibi ögretmen ne verirse onu alırız deilmi kuran ve sünnetlere riayet asıldır tabiki ama günümüzde bakın günümüzde diyorum ben tarikata girmeyi düşünüyordum ama bana yani bir kulu rabbimle benim aramızda vesile kılmak ne derece dogru düşündürüyor beni bakın medineli merhum hacı osman efedi diyorki..eskiden işin ehli mürşitler vardı şimdi işin ehli mürşit kalmadıdiyor bu konuda 476 da vefat eden risale-ikuşeyriyenin müellifi el imam ebul kasım abdülkerim diyorki...
çadırlar muhahkki onların cadırlarına benziyor halbuki kabilenin kadınlarının onların kadınları olmadıgını görüyorum
devamı var
arif pamuk resullahın dilinden kitabında 60. sayfasında yazıyor oraya bakınız tekrar özür dilerim okuduklarımdan ve anlatılanlar vidioda bana düşünmem gerektigini gösteriyor her şeyin para oldugu bir devirdeyiz nasıl güvenelim insanlara ya yol gerçekden bitmişse bizi şirke sürüklüyorsa neden kuran ve sünnet ve evliyalar örnek hayatlarını ögrenmiyoruz diye düşünüyorum açıkcası agır bir itamsa inanın cekerim ama düşüncem bu ve neye inanıyorsa herkes benim burda yada başka yerde bişiler demem asla deiştiremez
ALLAH istedigini hidayete istediginide delalete salar .. selam ve dua ile.. neden bana yardımcı olun
adamın söledikleri mantıklı deilmidir
nakşibendi zamanında öyle tövbemi aldırırlarmış yani insanlar bişiler katmışmıdır tarikatlara günümüze gelene kadar
zaten ben onların hayatına ve yaşayışlarına hayranım keşke onlar kadar ALLAHA yakın olabilsek ..

σпця 1905

Kayıtlı Kullanıcı
Burasi huzur forumu ise burda elestiri yasak olmali.

benim gördüm 2. bu

birde SIA mezhebi elestiriliyor bu sitede, ki cok ayip ve anlamsiz.

selametle

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
ayrıca ben said nursi ve nakşinbendi abdulkadir geylani ve dierleri bu velilerin hayatlarına hayran kalmışımdır bunlarda tam olarak kuran ve sünnetlerle bizlere reberdir ama ben hoçasına aşık gibi resmine bakmayı hurefe şeylere karşıyım yani ve insanlar gercekden kendini kaybetmiş gibi bunlarla ugraşıyor
istisnalarda vardır tabiki gercek yol hangisi şialarmı naşilermi nurcularmı kadirilermi hangisi rabbim beni tek kabul etmezmi beni yükseltmezmi yani acıklarmısınız sizler benden daha bilgilisiniz tabikide

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
ya yorum deil insanlar arayış içinde hangisi beni rabbime götürür diye sanırım buda olmasa bilinçsiz olmazmıyız

Gök Kubbe

Kayıtlı Kullanıcı
σпця 1905;1221042' Alıntı:

benim gördüm 2. bu

selametle

kardeş bu nedir ayıp olmazsa? (SIA mezhebi)

GEVHER

Yönetici
özür dilerim benim anladıgım öyle deil anlatmak belkide maksatlı olabilir yani tarikatı asla yok saymıyorum ama dediniz gibi ögretmen ne verirse onu alırız deilmi kuran ve sünnetlere riayet asıldır tabiki ama günümüzde bakın günümüzde diyorum ben tarikata girmeyi düşünüyordum ama bana yani bir kulu rabbimle benim aramızda vesile kılmak ne derece dogru düşündürüyor beni bakın medineli merhum hacı osman efedi diyorki..eskiden işin ehli mürşitler vardı şimdi işin ehli mürşit kalmadıdiyor bu konuda 476 da vefat eden risale-ikuşeyriyenin müellifi el imam ebul kasım abdülkerim diyorki...
çadırlar muhahkki onların cadırlarına benziyor halbuki kabilenin kadınlarının onların kadınları olmadıgını görüyorum
devamı var
arif pamuk resullahın dilinden kitabında 60. sayfasında yazıyor oraya bakınız tekrar özür dilerim okuduklarımdan ve anlatılanlar vidioda bana düşünmem gerektigini gösteriyor her şeyin para oldugu bir devirdeyiz nasıl güvenelim insanlara ya yol gerçekden bitmişse bizi şirke sürüklüyorsa neden kuran ve sünnet ve evliyalar örnek hayatlarını ögrenmiyoruz diye düşünüyorum açıkcası agır bir itamsa inanın cekerim ama düşüncem bu ve neye inanıyorsa herkes benim burda yada başka yerde bişiler demem asla deiştiremez
ALLAH istedigini hidayete istediginide delalete salar .. selam ve dua ile.. neden bana yardımcı olun
adamın söledikleri mantıklı deilmidir
nakşibendi zamanında öyle tövbemi aldırırlarmış yani insanlar bişiler katmışmıdır tarikatlara günümüze gelene kadar
zaten ben onların hayatına ve yaşayışlarına hayranım keşke onlar kadar ALLAHA yakın olabilsek ..

ayrıca ben said nursi ve nakşinbendi abdulkadir geylani ve dierleri bu velilerin hayatlarına hayran kalmışımdır bunlarda tam olarak kuran ve sünnetlerle bizlere reberdir ama ben hoçasına aşık gibi resmine bakmayı hurefe şeylere karşıyım yani ve insanlar gercekden kendini kaybetmiş gibi bunlarla ugraşıyor
istisnalarda vardır tabiki gercek yol hangisi şialarmı naşilermi nurcularmı kadirilermi hangisi rabbim beni tek kabul etmezmi beni yükseltmezmi yani acıklarmısınız sizler benden daha bilgilisiniz tabikide

Dilara-ı Nur kardeşim...

Öncelikle belirtmek isterim ki , yazmış olduğum cevap sizi tenkit etmek amacı gütmemektedir.
Bizler bu forumda eksiklerimizi tamamlıyor , yanlışlarımızı düzeltiyoruz.
Ehil kişilerden , kaynaklar belirterek bilgiler aktarmaya gayret gösteriyoruz .Zira forumdaki en küçük yanlış bir bilgi ,bizleri geri dönülmez vebal altına girdirebilir.

Değerli kardeşim .
İslamiyet , ''ilim öğrenin '' ; Okuyun , araştırın ; körü körüne bir yol tutmayın diyor.
Kafamıza takılan hususları elbette ki araştıracağız,bununla yükümlüyüz zaten.
Ancak bu araştırmayı tek taraflı yaparsak , elde ettiğimiz bilgiler ne kadar doğru olur ?
Size sadece bu yönde naçizane bir tavsiyede bulundum.

Ve tekrar belirtiyorum ki , her Müslümanım diyen nasıl gerçek Müslüman değilse , her tarikatım diyen de gerçek Tarikat değildir.

Hayırlı geceler kardeşim.

abdurohim

Kayıtlı Kullanıcı
Selam aleykum kardes,ler Shirk gunahi do’g’risina sualar 1 cok ovuqat yeyis, g’aflati intaj ediyor Allah kuranda bazi insanler nefislerini Allah kilib aldiler deya so’yleyen .biz bilib durib cok ovuqat istemol etsak s,irk yapan olurmizmi ,ayrim vaqtda hissiyat guceyir insan aql ve qalbini dinglemes s,u vaqt dahi cok ovuqat yesak s,irk yapan olurmizmi . 2. ayrim vaqt insan birer s,eya buyuklik verer bu s,irk olis,ini bilmes s,u dahi s,irk olurmi..veya kendi s,u meseleda s,irk yapis,ni istemes s,u dahi s,irk olurmi.. 3.s,irkni bir duri kendi kendinden olmus, oluyor musulmanler cok so’yluyorler bayreminiz mubarak olsun s,u so’z kendi kendinden olmus durige girermi veya bayramingizni Allah mubarek etsin so’yles, elzammi? Hangi so’zi anglamadiniz bana so’ylen Allah hapsimizi dunyaden s,irksiz getis,imizi nasib eylesin

GEVHER

Yönetici
σпця 1905;1221042' Alıntı:

benim gördüm 2. bu

selametle

Değerli kardeşimiz...

'' İslamiyet.gen.tr '' koşulsuz huzur sunan bir forum değildir.
Huzur , sadece Allah Celle Celalühün rızasını kazanmakla mümkündür.
Rabbimizin rızası da , Kur'an ve Efendimizin Sünnetleri ile kazanılabilir.
Bir müslüman olarak , her bir kişiye bunları anlatmakla yükümlüyüz.

Hayırlı geceler dilerim.

abdurohim

Kayıtlı Kullanıcı
Selam aleykum kardes,ler Shirk gunahi do’g’risina sualar 1 cok ovuqat yeyis, g’aflati intaj ediyor Allah kuranda bazi insanler nefislerini Allah kilib aldiler deya so’yleyen .biz bilib durib cok ovuqat istemol etsak s,irk yapan olurmizmi ,ayrim vaqtda hissiyat guceyir insan aql ve qalbini dinglemes s,u vaqt dahi cok ovuqat yesak s,irk yapan olurmizmi . 2. ayrim vaqt insan birer s,eya buyuklik verer bu s,irk olis,ini bilmes s,u dahi s,irk olurmi..veya kendi s,u meseleda s,irk yapis,ni istemes s,u dahi s,irk olurmi.. 3.s,irkni bir duri kendi kendinden olmus, oluyor musulmanler cok so’yluyorler bayreminiz mubarak olsun s,u so’z kendi kendinden olmus durige girermi veya bayramingizni Allah mubarek etsin so’yles, elzammi? Hangi so’zi anglamadiniz bana so’ylen Allah hapsimizi dunyaden s,irksiz getis,imizi nasib eylesin

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
tabikide burda oluşumuzun sebebleri aynıdır bilmediklerimizi ögrenmek vedogruyu bulmak ben sadece kuran ve sünnet herşeyden önce gelmeli diyorum ben bu yoldan gitsem rabbime kavuşurmuyum illa bir aracımı lazım onu ögrenmek istiyorum ve biliyorumki ben rabbimin bana bildirdigi sürece bilirim .. nedenlerini araştırmadan bu yolların saglam yol olup olmadıgını bilmeden katılmak istemiyorum ve anlamak istiyorum kendi adıma sorularım ehlini bulabilirmiyiz bu devirde ...

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
ben inanın üzüldüm vebal altına giriyormuşum kuran ve sünnete uyun diyen bir videoyu sundum size özür dileyerek kaldırıyorum rabbim benide sizide affetsin inş. BİRDE BEN BURDA VE BAŞKA YERDE BİR SÜRÜ ALİMLERİMİZİN HAYATLARINI OKUDUM VE YAZDIM HAYRAN KALDIM ONLARIN HAYATLARINA ONLAR GERCEKDEN ALLAH AŞKINI TATMIŞ KİŞİLERDİR KESİNLİKLE ALİMLERİMİZE SÖZÜM YOKDUR YOLLARI KURAN VE SÜNNETE UYUYORSA BEN ZATEN BİR ŞEY DEMEYE HAKKIM YOKTUR BEN SADECE GÜNÜMÜZDE GERÇEK ALİMİ BULMAK ZOR DİYE DÜŞÜNÜYORUM İNŞ SAYGI DUYARSINIZ .. ABİLER EGER KONU RAHATSIZ ETTİYSE VE BEN GERÇEKDEN DELALET İÇİNDEYSEM KONUNU KAPANMASINI TALEP EDİYORUM... selametle...

Selçuk_lu

Kayıtlı Kullanıcı
Uzak ol cahilden kamile yakın
Sözümde mana yok darılma sakın
Hasmın karıncaysa merdane takın
Ummadığın taş başa düşer mi düşer

Altından bir pula olur mu kail
Konuş ki ehl ile olasın ehil
Konuşma cahille olursun cahil
Kişi itibardan düşer mi düşer

Abdal Pir Sultan'ım böyle mi olur
Herkes ettiğini elbette bulur
Alıcı kuşların ömrü az olur
Akbaba zararsız yaşar mı yaşar

Pir sultan

abdurohim

Kayıtlı Kullanıcı
Namazi musulman qalbi ile ada etmese u namaz Allah Kabul kilermi

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
.............................................

σпця 1905

Kayıtlı Kullanıcı
kardeş bu nedir ayıp olmazsa? (SIA mezhebi)
SIILIK demektir.

Wikide arastirabilirsin

=====================================================

Değerli kardeşimiz...

'' İslamiyet.gen.tr '' koşulsuz huzur sunan bir forum değildir.
Huzur , sadece Allah Celle Celalühün rızasını kazanmakla mümkündür.
Rabbimizin rızası da , Kur'an ve Efendimizin Sünnetleri ile kazanılabilir.
Bir müslüman olarak , her bir kişiye bunları anlatmakla yükümlüyüz.

Hayırlı geceler dilerim.

cevabiniz icin tesekkür ederim.
cok dogru yazmissiniz

GEVHER

Yönetici
ben inanın üzüldüm vebal altına giriyormuşum kuran ve sünnete uyun diyen bir videoyu sundum size özür dileyerek kaldırıyorum rabbim benide sizide affetsin inş. BİRDE BEN BURDA VE BAŞKA YERDE BİR SÜRÜ ALİMLERİMİZİN HAYATLARINI OKUDUM VE YAZDIM HAYRAN KALDIM ONLARIN HAYATLARINA ONLAR GERCEKDEN ALLAH AŞKINI TATMIŞ KİŞİLERDİR KESİNLİKLE ALİMLERİMİZE SÖZÜM YOKDUR YOLLARI KURAN VE SÜNNETE UYUYORSA BEN ZATEN BİR ŞEY DEMEYE HAKKIM YOKTUR BEN SADECE GÜNÜMÜZDE GERÇEK ALİMİ BULMAK ZOR DİYE DÜŞÜNÜYORUM İNŞ SAYGI DUYARSINIZ .. ABİLER EGER KONU RAHATSIZ ETTİYSE VE BEN GERÇEKDEN DELALET İÇİNDEYSEM KONUNU KAPANMASINI TALEP EDİYORUM... selametle...

selamünaleyküm DiLaRa_I NuR kardeşimiz...

Eğer sizi incittiysek kusurumuza bakmayınız ; hakkınızı helal ediniz.
Ancak , bu kadar önemli bir konuda siz kardeşimizin ağır vebal altına girmesindense , bize yazdıklarımız nedeniyle kırılmış olmanızı tercih ederim.

Değerli kardeşim ,sizin de belirttiğiniz gibi ahir zamanda kimin içinde gerçek imanın olduğunu bilmek oldukça zor.
Bizlere düşen Rabbimize sığınmak , Kur'an ve Sünnetlere sarılmak...

Hayırlı geceler dilerim kardeşim.

_YUSUF_

Yönetici
Bismillah...
Değerli kardeşlerim,
Kimin yolundan gideceğiz, gitmeliyiz veya gitmelimiyiz düşüncesi herzaman ihtilaf konusu olmuş ve kaybedenler bunu mantık çerçevesinde çözmeye çalışanlar olmuştur.

Mantık olarak değil gerçekçi delileri ile bir analiz yapmalıyız.Öncelikle insanın anatomisinden başlamalıyız.İnsan anatomisi yaradılış itibari ile doğduğunda tam manası ile belli bir zamana kadar bakıma muhtaçtır diğer canlılar böyle değildir.Mesela bir civciv yumurtadan çıktığı gibi hemen yeri eşelemeye başlar.Bir inek gördüğünde inekten kaçmaz ama bunun daha ufağı olan bir kediyi gördüğünde kaçar neden? Çünkü fıtratında belli bilgilerle yaratılmış ve doğduğundan itibaren ölene kadar bu bilgiler onun için yeterli ve gerekli bilgilerdir.Bu bilgileri Allah'u teala bunlara kendi öğetileri olmadan fıtratlarında yaratmışdır.
İnsanoğluna dönersek bu büyüme süreci bu şekilde işlemez.Peki nasıl işler? Öğreti olarak işler.Öncelikle görerek daha sonra hissederek ve duyarak okuyarak vs. olmak üzere gelişim sürecine başlar.Bu süreç ölene dek farklı şekillerle sürer.İnsanlar hep aynı varlık ise neden fıtratımız gereği olan kulluğu yapmayızda herkes farklı bir hayat tarzı oluşturur.Halbuki diğer canlılar ömürleri boyunca fıtratlarının dışına çıkmazlar?
İşte insanoğlu burada ailesinden çevresinden okuduklarından gelenek ve kültüründen etkilenerek bir yaşam şekli oluşturur.Bu yaşam şeklini oluştururken doğru bilgilere ihtiyaç duymaktadır.Bu ihtiyaç onun yaşama nedeni olan kulluğun nasıl yapılası gerektiği bilgileridir.Bu bilgileri öğrenmek için birilerine muhtaçtır.Bu bilgiyi edinebilmek için belli kurumlar oluştururlur.Nasılki insan 7 yaşına geldiğinde okula gider değişik ilim dallarını öğrenmek için ve yıllarca öğretmenlerinin dediklerini uygular.Aynen bu şekilde din alimlerimizde dini bilgilerimizi öğretmek için belli kurumlar oluşturulmuştur.Bu kurumlara ister tarikat deyin isterseniz başka bir şey ama bunlar gerekli birer kurumdur.
Peki bunların hangisinin doğru olup olmadığı konusundaki şüphelerimizi nasıl yıkacağız diye bir soru sorarsak.Bu sorunun cevabı açıktır.Efendimizin bize gösterdiği yol olan Ehl-i sünnet vel cemaat yoludur.Bunun içinde Nakşibendiside vardır nurcusuda vardır vs.Bunlar ehli sünnet yollarıdır.
Peki Ehli sünnet olduklarını nerden anlıyoruz? derseniz.Kur'an ve sünnet ile ilgilenen herkes bilirki bunlar Ehli sünnet alimleridir.
Peki aradaki farklılıklar neden var derseniz.Aradaki farklılıklar bunları Ehli sünnet dışına çıkarmaz.Bunlar Ehli sünnete göre hak olan farklılıklardır Efendimiz SAS aynı konuda farklı uygulamalar yapmıştır.Zaman mekan şartlar gb farklı unsurlardan dolayı.Bu farklılıklar bunlardan kaynaklanmaktadır.
Şimdi burada önemli olan nokta şu.Ehli sünnet ile Ehli sünnet olmayanlar arasındaki fark.Nedir bu fark?
Faklılık inanç (yani itikat) noktasında farklılığın olmamasıdır.İşte bu noktada farklılık yoksa bunlar Ehli sünnet alimidir yoludur.İnanç noktasında izlediğimiz yoldan Kur'an ve sünet yolundan sapanlar Ehli sünnet omayanlardır.Bunların yolundan gidilmemelidir.Şia veya Vahhabiler gibi.
Bu tarikatlara tabi olmak Allah'u tela ile arasına birşey koymak ile alakası yoktur.Bu yolda insanlara gerçek kulluğu öğretirler.Doğru olan Ehl-i sünnet itikadını ve amelerini öğretirler.
Nasılki okullarda ellerimizde kitaplar olmasına rağmen hocalarada ihtiyaç varsa din ilimlerindede hocalara ihtiyaç vardır.İnsan kendi başına doğru bilgiye ulaşamaz.
Efendimiz sas diyorsaki benim ve Ashabımın yolunda gidin işte bu yolu bizlere taşıyan ve öğreten insanlardır bu tarikatler.
Sonuç olarak din ilimlerine muhtaç isek ve öğreneceksek bir şekilde birilerine muhtacız.Burda diyoruzki Ehl-i Sünnet yolu olan yolu izleyelim ve doğru inanç ve bilgilere sahip olalım.Bu sebeple gerekli olan bir kurumu bunlara ne gerek var Allah'u teala ile aramıza aracı sokmayalım gibi şeytanın vesveselerini bir kenara atalım ve herdaim öğrenmeye ihtiyacı olan insanoğlu doğru yerden doğru bilgileri öğrenmeye gayret etsin.
Bu tür söylemlerinde iyi niyetli olmadığını biliniz.
Elhamdülillah

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt