Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İnternet Nedir? (1 Kullanıcı)

Tolga

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ara 2005
Mesajlar
183
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bu bolümde Internetin kisaca tanimi, nasil isledigi, nasil dogdugu, TCP/IP ve HTTP'in ne anlama geldigi üzerinde duracagiz. Internet, bilgi paylasimi amaciyla dünya üzerindeki milyonlarca bilgisayarin, binlerce network aginin birlestirilmesiyle olusturulmus karmasik bir sistemdir.

Dünya üzerine yayilmis Net üzerinde, internetin asil yükünü tasiyan ana bolüme, Internet Omurgasi diyoruz. Bu ana omurga, dünyanin en kuvvetli ISP(Internet Service Provider) leri tarafindan sahip olunan, sistemdeki en büyük networkler tarafindan olusturulmustur. Bu ISP ler arasinda, GTE, MCI, Sprint sayilabilir. Bu dev networkler birbirine baglanarak, Amerika kitasini bir ag gibi saran, oradan Avrupa ve Japonya'ya kadar uzanan bir sistem olusturmustur. Ama bu omurganin her yerinin ayni saglamlik ve hizda oldugunu gostermez.

Ornek olarak Amerika uzerindeki omurgada sayisiz baglanti noktalari vardir. Eger bu noktalardan birisi zayiflarsa, data diger yollardan istenilen yere ulasabilir. Amerika Birlesik Devletlerinde baslica 5 ana baglanti noktasi bulunmaktadir. Bunlar, San Francisco, San Jose(California), Chicago, New York ve Washington D.C uzerindedir. USA uzerindeki omurganin kabaca sekli asagida gorülebilir:

backbone.gif


Bu sayfaya, Türkiye üzerindeki ana internet omurgasinin seklini de koymak istedik fakat tüm cabalarimiza ragmen kaliteli bir sekil bulamadik. Eger elinizde veya bildiginiz bir yerde varsa lütfen bizi haberdar edin.İNTENET SİSTEMİ NASIL İŞLER??
Internet, yazi, resim, ses, gorüntü ve diger multimedya dosyalarinin alisverisi icin konulmus kurallar üzerine insa edilmistir. Web sayfalari internet üzerinde "server" denilen ana birimler üzerinde bulunur ve browserlar(gozatici) lar tarafindan okunabilir. Browserin ne demek oldugunu bilmeyenler icin, su anda bu satirlari okumak icin kullandiginiz, ekranin ortasindaki büyük pencereye browser diyoruz.

Hacker bolümümüzde de belirttigimiz gibi, AOL (America Online) browserini saymazsak, dünya üzerinde yaygin olarak kullanilan iki cesit browser bulunuyor. Birincisi ve de en yaygin olani, benim de severek kullandigim Microsoft Internet Explorer. Ikincisi de, aranizda webmasterlar varsa buna inanarak soylüyorum, insani cileden cikartan Netscape'in piyasaya kakalamaya calistigi(gerci bedava ama !) Netscape Navigator/Communicator. Explorer mi, Netscape mi tartismasini yakin bir zamanda BiCiR.com sayfalarinda yapacagimiz ankete birakarak kaldigimiz yerden devam edelim.

Internet üzerindeki her bilgisayar, aynen bir nüfus cüzdani gibi, IP(Internet Protokol) numaralariyla tanimlanir. Yani ayni IP ye sahip iki bilgisayar yoktur. IP numarasi, 4 gurup rakamdan olusur ve her gurup 0 ile 255 arasinda bir deger alabilir. Mesela 207.167.80.183 bir IP numarasi ornegi olabilir. Tipki bilgisayarlar gibi serverlarin da bir IP numarasi vardir. Ornek olarak browserinizin adres kismina http://216.32.74.51 yazarsaniz cok bildiginiz bir siteye baglanirsiniz. Tabii bunu baska bir browser actiktan sonra yapin ki bizden ayrilmayin.

Yukarda bicimde IP numaralarini yazarak sitelere baglanmak hem zaman alici hem de akilda kalmayacak bir uygulama olmasi nedeniyle, durum daha da basitlestirilmis ve URL(Uniform Resource Locator) adresleri kullanilmistir. URL yi hepiniz kullaniyorsunuz. Mesela BiCiR.com'a baglanmak icin yazdiginiz http://****.bicir.com ibaresine URL diyoruz.

Peki biz adres olarak URL'yi yazdigimizda, bunu browser nasil IP numarasina ceviriyor. Aslinda bu durumda browserin yaptigi hicbirsey yok. Browseriniz, yazdiginiz URL yi aynen DNS(Domain Name Server) lere gonderiyor, DNS ler de bu URL yi IP numarasina cevirerek, istediginiz siteye baglanmanizi sagliyor. DNS leri, sizlere oturacaginiz yerleri gosteren bir ev sahibine benzetebiliriz.

Internetin nasil calistigini ana hatlariyla gordük. Simdi internet ne zaman ve ne amacla dogdu ona bir bakalim isterseniz.
İNTERNET NASIL DOĞDU?
Internetin dogusu ya da su anki durumu sadece bir kimseye veya bir guruba baglanamaz. Internet bir sistemler bütünüdür.

Internet fikri ilk defa 1962 yilinda, MIT profesorlerinden C. R. Licklider tarafindan ortaya atildi. Licklider'in daha sonra Amerika Birlesik Devletleri Savunma Bakanligi Ileri Arastirma Projeleri Bolümü(ARPA) 'ne baskan olmasiyla internet projesi hiz kazandi. 1962 yilinda, gunumuzde TCP/IP olarak bildigimiz protokolun temelleri atilmaya baslandi ve iki bilgisayar arasinda ilk data transferi gerceklestirildi.

1967 yilinda ARPANet Projesi fikri ortaya atildi ve gunumuz internetinin ilkel bir modeli uygulamaya konuldu.1968 yilinin sonuna dogru bilgisayarlar arasinda data transferi saglayacak donanim gelistirildi ve 1969 yilinda ilk testleri once UCLA (University of California at Los Angeles) ardindan Stanford University' de yapildi.

Takip eden yillarda internetin gelisimi devlet elinde devam etti ve 1972 yilinda internet ve e-posta ilk kez halkin kullanimina sunuldu. 1980 lere gelinceye kadar Telnet, FTP gibi programlar gelistirildi ve nihayet 1989 yilinda World Wide Web (****) ilk kez karsimiza cikti.

1990 yilinda ARPANet' in kullanimi durduruldu. 1995 yilinda da USA hükümeti internet isinden tamamen cekildi ve ISP isleri ozel sektore devredildi. Bugun GTI, MCI, Sprint, AOL, Ameritech gibi dev firmalar internet omurgasinin isletme hakkini ellerinde bulunduruyorlar.


TCP/IP NEDİR??
TCP/IP, Transmission Control Protokol/Internet Protokol 'ün kisaltmasidir. Bu, bilgisayarlarin network üzerinde birbirleriyle haberlesmelerini ve anlasmalarini saglayan bir tür kodlama sistemidir.

TCP/IP 'nin calisma prensibi en basit olarak soyledir: Ilk once TCP, bilgisayardan networke verilecek datayi, "package" dedigimiz parcalara boler, daha sonra bu paketler IP protokolune gore internet üzerinde routerden routere akarak diger bilgisayara gelir. Burada tekrar TCP tarafindan bu packageler birlestirilir ve data, eski halini alir. Datanin neden bir bütün halinde degil de parcalanarak gonderildigini merak edebilirsiniz. Bunun amaci, data akis hizini artirmak ve de güvenligi maksimum düzeyde tutmaktan baska birsey degil.

HTTP NEDİR??
HTTP, Hyper Text Transfer Protocolun kisaltmasidir. Bu protokol, World Wide Web tarafindan kullanilir ve mesajlarin internet üzerinde nasil formatlanip, nasil gonderilecegini belirler. Mesela, siz adres olarak bir URL yazdiginizda HTTP bunu baglanmak istediginiz web servera bildirir ve server da istediginiz web sayfasini size gonderir.

HTTP hafizasiz bir protokoldür, yani once yaptiginiz bir islemi hatirlamaz. HTTP nin bu eksikligi, "ActiveX", "Java", "Java Script" ve "cookie" gibi yardimci programlarla giderilmistir. Java scriptler konusunda daha fazla bilgi almak ve bu dille yapilan harika uygulamalari gormek isterseniz Javascripts bolümümüze ugramaniz iyi olur.

Son zamanlarda cogu site HTTP yerine, daha gelismis versiyonlar olan DHTML ve SHTML protokollerini kullanmaya basladi. Bu protokoller konusundaki bilgileri, yakin bir zamanda bu sayfalarda bulabilirsiniz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt