Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İlmin kıymeti, niyete bağlıdır (1 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
İlmin kıymetli, şerefli olması, niyete bağlıdır. Din bilgilerini, cahillikten, nefsin isteklerinden kurtulmak için öğrenmek lazımdır. İmam olmak, müfti olmak, din adamı tanınmak için öğrenmemelidir. Din bilgilerini, amel etmek için öğrenmeli, başkalarına öğretmeli ve bunları ihlas ile yapmalıdır. Zira amel ve ihlas ile olmayan ilim zararlıdır. Hadis-i şerifte; (Allah için olmayan ilmin sahibi Cehennemde ateşler üzerine oturtulacaktır) buyuruldu.

Dini dünyaya alet etmek, altın kaşıkla necaset yemeğe benzer ki böyle olanlar, din hırsızlarıdır. Hadis-i şerifte; (Din bilgilerini dünyalık ele geçirmek için edinenler, Cennetin kokusunu duymayacaklardır) buyuruldu.


Fen bilgilerini dünya menfaati için öğrenmek caizdir, hatta lazımdır. Hadis-i şerifte; (Bu ümmetin alimleri iki türlü olacaktır: Birincileri, ilimleri ile insanlara faydalı olacaktır. Onlardan bir karşılık beklemiyeceklerdir. Böyle olan insana denizdeki balıklar, yeryüzündeki hayvanlar ve havadaki kuşlar dua edeceklerdir. İlmi başkalarına faydalı olmayan, ilmini dünyalık ele geçirmek için kullananlara kıyamette Cehennem ateşinden yular vurulacaktır) buyuruldu.

(Alimler, Peygamberlerin vârisleridir) hadis-i şerifindeki alim, Resulullah efendimizin yolunda olan, Onun yoluna uyan din alimidir. İslamiyet’e uyan alim, etrafına ziya saçan ışık kaynağı gibidir ve böyle alimler, insanların en iyileridir. İlmi ile amel etmeyen ve dini, dünya çıkarları için kullananlar ise, insanların en kötüsüdür. Resulullah efendimiz, Kâ’beyi tavaf ederken, kendisine;

-Hangi insan daha kötüdür? diye sorulur. Peygamber efendimiz de;

-Kötü olanı sorma! İyi olanları sor. Alimlerin kötüsü, insanların en kötüsüdür buyururlar.


İsa aleyhisselam buyurdu ki:
(Kötü alimler, su yolunu kapayan kaya gibidir. Su, kayadan sızıp geçemez. Akmasına da mani olur.) Kötü din adamı, kanalizasyona benzer. Görünüşte, sağlam, sanat eseri gibi ise de, içi pislik doludur.


İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Alimlerin iyisi, insanların en iyisidir. Alimlerin kötüsü, insanların en kötüsüdür. İnsanların saadeti ve felaketi, alimlere bağlıdır. Büyüklerden biri şeytanı boş oturuyor görüp, sebebini sormuş. Şeytan demiş ki: Bu zamanın sapık alimleri, bizim işimizi yapıyor. İnsanları yoldan çıkarmak için, bize iş bırakmıyorlar.”


Eshab-ı kiramdan hazret-i Huzeyfe, Resulullah efendimize;
-Ya Resulallah, biz Müslüman olmadan önce kötü kimselerdik. Allahü teâlâ, zatınızla İslam nimetini, iyilikleri bizlere ihsan etti. Bu saadet günlerinden sonra, yine kötü zamanlar gelir mi diye sual edince Peygamber efendimiz;
-Evet gelecek buyurur. Hazret-i Huzeyfe;

-Bu kötü günlerden sonra, hayırlı günler gelir mi diye arzedince, Resulullah efendimiz;
-Evet gelir. Fakat, o zaman bulanık olur buyururlar.

-Bulanıklık ne demektir diye süal edilince;
-Benim sünnetime uymayan ve benim yolumu tutmayan kimselerdir. İbadet de yaparlar. Günah da işlerler buyurur. Hazret-i Huzeyfe;

-Bu hayırlı zamandan sonra, yine kötü günler olur mu? diye sorunca;
-Evet. Cehennemin kapılarına çağıranlar olacaktır. Onları dinleyenleri Cehenneme atacaklardır buyurur.

-Ya Resulallah! Onlar nasıl kimselerdir deyince;
-Onlar da, bizim gibi insanlardır. Bizim gibi konuşurlar. Ayet ve hadis okuyarak, vaaz ve nasihat ederler. Fakat, kalblerinde hayır ve iyilik yoktur buyururlar.


Netice olarak, emanetçinin kendisine bırakılan malları muhafazada emin olması lazım geldiği gibi, din aliminin de, İslam bilgilerini bozulmaktan muhafaza etmekte emin olması lazımdır. Din bilgilerini öğrenen kimse, ya sonsuz saadete kavuşur, yahut nihayetsiz felakete düçar olur. Hadis-i şerifte buyurulduğu gibi:
(Cehennemde azab çekenlerden bazıları, kötü kokular yayar. Bu koku diğerlerine ateşten daha fazla azab verir. Sen ne günah işledin ki, böyle pis koku çıkarıyorsun denildikte, ben din adamı idim. Bildiklerimi yapmazdım der.)


Esselâmü aleyküm ve rahmetullàhi ve berekâtühû!.
 

*ayşe*

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2008
Mesajlar
1,076
Tepki puanı
41
Puanları
48
Allah razı olsun kardesım.
Aman yarabbım! bıldıği gibi amel etmeyen muslumanlardan olmayalım insallah.(amin amin amin).

Selametle...
 

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
2,871
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
46
ALLAH razı olsun....
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt