RE: İhlas Suresinin Fazileti !!!!
İhlâs suresi Mekke`de 22. sırada inmiştir. Sure sadece Allah`ın sıfatlarından bahsettiği için O`na tahsis edilmiş olarak algılanmış ve sureye “Allah`ın birliğini halis kılmak” anlamında “İhlâs” adı verilmiştir. Bu ismin yanında sure, “ معرفة marifet (bilgi), توحيد tevhîd (birleme), esâs (temel), necât (kurtuluş), انّور nûr (aydınlık, ışık), تجريد tecrîd (soyutlama), velâyet (Allah ile yakınlık), جمال cemâl, النّسبة nisbe (kimlik belirtme), الصّمد samed, المعوّذة muavvize (sığındıran), المقشقش mukaşkış (tedavi eden),المحضر muhzır (melek toplayan), مانعة mânia (engel), برائة berâe (uzaklaştırma), مذكّرة müzekkire (hatırlatan) ve emân (güvence)” gibi isimlerle de anılır.
İhlâs suresi, tabir yerinde ise, bir nevi Allah`ın hüviyeti (kimlik belgesi) mahiyetindedir. Çünkü Allah hakkında tam manasıyla “efradını cami ağyarına mani” bir tanımlama içermektedir. Yani bu surede, hakikî ilâhta olması gereken nitelikler belirtilmiş, olmaması gerekenlere ise yer verilmemiştir.
İhlâs suresi hakkında, surenin baş-diş ağrılarına iyi geldiği, belli sayıda okunduğunda okuyana sevap sağladığı gibi bir çok rivayet uydurulmuştur. Rabbimizin, anlaşılmak ve sonra da hayata geçirilmek üzere ağır ağır okunmasını bildirdiği Kur`an`ın, belli sayıda okunduğunda sevap kazandıran bir konuma sokulması ya da fiziksel rahatsızlıklardan kurtaran bir “sihirli kitap” olduğunun söylenmesi, bize göre “büyük günah”tır. Çünkü böyle bir davranış, Kur`an`ın indiriliş amacı olarak Rabbimizin bildirdiklerine terstir. Zaten aklını çalıştırabilen her insan, manası anlaşılıp öğüt alınarak hayata geçirilmesi gereken bir kitabın ya da bu kitaba ait bir ibarenin, manası anlaşılmadan okunmasından kendisine bir yarar gelmeyeceğini bilir ve bu yollara baş vurmaz.
S.A.KATKIDA BULUNMAK İSTEDİM.HOŞ GÖR.