Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

İffet... (1 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
RE: İffet...

desertrose yazdı:
desertrose yazdı:
S.A. EMEĞİNE SAĞLIK KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN.. ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM.. ÖZELLİKLE İFFETİN ÖNEMSENMEDİĞİ ŞU GÜNLERİMİZDE..
SELAM VE DUA İLE B)B)

Abdullah b.Abbas(r.a) rivayetle RESULULLAH(S.A.V)buyurdu:KİM AŞIK OLUR,AŞKINI GİZLER,İFFETİNİ MUHAFAZA EDER SONRADA ÖLÜRSE O KİŞİ ŞEHİTTİR

a.s kardeşim..Allah razı olsun...Selametle kal inş..A.e.o..B)B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

hafize yazdı:
Yüce Dinimiz İslâm, insana, hayatını onurlu bir şekilde sürdürebilmesi için vazgeçilmez haklar tanımıştır. Din, can ve mal güvenliği, aklın ve namûsun korunması bu hakların en önemlilerindendir. Şüphesiz namus ve şerefin korunmasının en güzel yolu, iffetli olmaktan geçmektedir. Zira iffet, insanın süsü, ziyneti ve namus anlayışının göstergesidir. İffet ve namus duygusu, insanlarda doğuştan var olan ve onu diğer canlılardan ayıran en belirgin bir niteliktir. İffet duygusu, bir müminin kötülüklere, çirkinliklere, haramlara bulaşmasını önleyen bir kalkandır. İffetli müminin kapısı, Allah ve Resulüne dolayısıyla kendisine ve başkalarına karşı saygısızlık içeren her türlü çirkinliğe kapalıdır. İffetsiz insan ise, her türlü kötülüğü işlemeye elverişlidir.

Dinimizde iffetini koruyanlar övüldüğü gibi başkalarının iffetine zarar verecek söz ve davranışlar da yasaklanmıştır.[3] Kur’an-ı Kerim’de hiçbir delile dayanmadan başkalarının namusu hakkında olumsuz ifadeler kullananlar için, “İffetli, hiç bir şeyden habersiz, mümin kadınlara zina isnat edenler, gerçekten dünya ve âhirette lânetlenmişlerdir. İşlemiş oldukları günahtan dolayı dillerinin, ellerinin ve ayaklarının kendi aleyhlerine şahitlik edecekleri günde onlara çok büyük bir azap vardır.”[4] buyurulmuştur.

Hutbemi iffet ve haya timsali Sevgili Peygamberimizin Yüce Allah’a şu yakarışıyla bitiriyorum: “Yâ Rabbi! Senden hidâyet, takvâ ve iffet istiyorum.”[5] :D

Selamun aleyküm Hafize Anne, Allah cc. razı olsun değerli katılımınız için..Sağolasınız...Efendimizin (sav.) duasına yürekten 'amin' diyelim inş..Rabbim yardımcımız olsun iffetimizi korumamızda...Selametle kalın...A.e.olun..B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
selamün aleyküm güzel kardeşim.. bu başlığını görmüştüm uzun zamandır okuyamadım. pc başında başka şeylerle de meşgul olduğum için yorum yazamamıştım:( şimdi yakalayabildim ve yazayım dedim.. rabbim razı olsun inşallah emeğine sağlık canım kardeşim.. iffet çok önemli bir mefhum.. bir bayanın onuru, her şeyi demek.. bizim bu konuda örneklerimiz asr-ı saadette yaşamış mübarek hanımlar olmalı inş. onların hayatlarını okuduğumda bir de çağımız insanını düşünüyorum rabiacım gerçekten çok acı bir fark var arada:( insanlar bu cevherden gitgide uzaklaşıyor.. çok üzülüyorum onlar adına ve elimden geldiğince telkin etmeye çalışıyorum böyle insanları... ''bir kadını eğitmek, toplumu eğitmektir.'' demişler.. ve siyonist medya, kurum ve kuruluşlar da bir toplumu dejenere etmek ve ahlaken çökertmek istediklerinde hep kadını kullanıyorlar.. islamı yanlış tanıtıp, islamın, kadınları ezdiğini bile iddia edebiliyorlar.. birçok kadın da sözümona bu çağdaş firavunları bir kurtarıcı olarak görüyor.. onlara islamın kadına verdiği değeri çok çok iyi anlatmalıyız. bu da bizlerin görevi.. ve biz önce o cennetle müjdelenmiş hanımları örnek alalım inş. bizim şiarımız onlar olsun.. bu güzel konuya değindiğin için Allah razı olsun inş. kardeşim. rabbim sevabını yazsın inş. Allaha emanet ol. selametle kalB)B)B)B)

ve aleyküm selam kardeşim...Allah razı olsun senden inşaAllah..Rabbim cümlemizin sevabını yazsın inş..çok güzel açıklamışsın...Sadece bayan için değil aslında, erkekler için de çok önemli ve gerekli bir mefhum iffet...
Ahlaksızlığın, iffetsizliğin bini bir para olan üniversite ortamını sen de biliyorsun Aliyecim :(...ben de kardeşim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum inşaAllah..uyarmaya çalışıyorum..bazen umulmadık tepkiler alsam da:(

Kur'an-ı Kerim'de de namusun ve iffetin gerekliliğini ve müslüman aile yapısının sıhhati için iffetli kadınların lüzumu anlatılıyor"..Irzlarını koruyan erkek ve kadınlar... Allah bunlara bir mağfiret ve büyük bir mükafât hazırlamıştır(el-Ahzâb, 33/35)." Biiznillah bizler de bu mükafata ve mağfirete nail olanlardan oluruz iffetimizi koruyarak...
Efendimizin (s.a.v) duasıyla bitireyim inş..
"Allah' ım, senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği dilerim" AMİN.İNŞ.

Rabbime emanet ol...baki muhabbet ve dua ile inş AliyecimB)B)B)B)B)

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı

Selamün Aleyküm;
Allah (c.c) razı olsun inş gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu sağolasın Rabiacım
Selam ve Dua ileB)B)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

cennet_agaci yazdı:
Selamün Aleyküm;
Allah (c.c) razı olsun inş gerçekten dikkat edilmesi gereken bir konu sağolasın Rabiacım
Selam ve Dua ileB)B)B)

ve aleyküm selam güzel kardeşim...Ecmain..inş...Ben teşekkür ederim vakit ayırıp okuduğun için kardeşim...Allah' a emanet ol...Selametle kal inşB)B)B)​

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

nigdeli yazdı:
aliye_aliye yazdı:
selamün aleyküm güzel kardeşim.. bu başlığını görmüştüm uzun zamandır okuyamadım. pc başında başka şeylerle de meşgul olduğum için yorum yazamamıştım:( şimdi yakalayabildim ve yazayım dedim.. rabbim razı olsun inşallah emeğine sağlık canım kardeşim.. iffet çok önemli bir mefhum.. bir bayanın onuru, her şeyi demek.. bizim bu konuda örneklerimiz asr-ı saadette yaşamış mübarek hanımlar olmalı inş. onların hayatlarını okuduğumda bir de çağımız insanını düşünüyorum rabiacım gerçekten çok acı bir fark var arada:( insanlar bu cevherden gitgide uzaklaşıyor.. çok üzülüyorum onlar adına ve elimden geldiğince telkin etmeye çalışıyorum böyle insanları... ''bir kadını eğitmek, toplumu eğitmektir.'' demişler.. ve siyonist medya, kurum ve kuruluşlar da bir toplumu dejenere etmek ve ahlaken çökertmek istediklerinde hep kadını kullanıyorlar.. islamı yanlış tanıtıp, islamın, kadınları ezdiğini bile iddia edebiliyorlar.. birçok kadın da sözümona bu çağdaş firavunları bir kurtarıcı olarak görüyor.. onlara islamın kadına verdiği değeri çok çok iyi anlatmalıyız. bu da bizlerin görevi.. ve biz önce o cennetle müjdelenmiş hanımları örnek alalım inş. bizim şiarımız onlar olsun.. bu güzel konuya değindiğin için Allah razı olsun inş. kardeşim. rabbim sevabını yazsın inş. Allaha emanet ol. selametle kalB)B)B)B)

ve aleyküm selam kardeşim...Allah razı olsun senden inşaAllah..Rabbim cümlemizin sevabını yazsın inş..çok güzel açıklamışsın...Sadece bayan için değil aslında, erkekler için de çok önemli ve gerekli bir mefhum iffet...
Ahlaksızlığın, iffetsizliğin bini bir para olan üniversite ortamını sen de biliyorsun Aliyecim :(...ben de kardeşim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum inşaAllah..uyarmaya çalışıyorum..bazen umulmadık tepkiler alsam da:(

Kur'an-ı Kerim'de de namusun ve iffetin gerekliliğini ve müslüman aile yapısının sıhhati için iffetli kadınların lüzumu anlatılıyor"..Irzlarını koruyan erkek ve kadınlar... Allah bunlara bir mağfiret ve büyük bir mükafât hazırlamıştır(el-Ahzâb, 33/35)." Biiznillah bizler de bu mükafata ve mağfirete nail olanlardan oluruz iffetimizi koruyarak...

selamün aleyküm ben iranda okuyorum canım.. aslına bakarsan buradaki üniversite ortamını pek bilmiyorum.. okuyanlar anlatıyor bana.. çok şaşırıyor ve üzülüyorum onlar adına.. o yüzden bilmiyorum buradaki üniversiteleri tam olarak.. anlatılanlardan ötesini bilmiyorum..
iranda herşey çok güzel ve çok memnunum..herşey dinimize uygun.. inşallah türkiye için de bir gün o güzel günler gelecek..rabbime hep dua ediyorum buradaki kardeşlerim için..

haklısın, ayette kadınlar da erkekler de uyarılıyor : ''mümin kadınlara söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar..mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar, iffetlerini korusunlar.. demek ki rabbimiz eşit bakıyor bizlere burada.. (Nur 30/31)
bu arada yaşını bilmiyorum, sana çoğu kez nasıl hitap edeceğimi bilmiyorum..acaba yaşına uygun hitap edebiliyor muyum?? hakkını helal et inşallah.. sana nasıl hitap etmem gerekiyorsa ederim. hep söylemeyi unutuyordum.. tekrar ellerine sağlık.rabbim razı olsun. hayırlı geceler. Allaha emanet ol. selametle inş.

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

aliye_aliye yazdı:
nigdeli yazdı:
aliye_aliye yazdı:

selamün aleyküm rabiacım ben iranda okuyorum canım.. daha önce burada tıp ve diş hekimliği kazanmıştım istanbulda ama örtü yüzünden gidemedim ben.. şimdi iranda okuyorum sezonu tamamladık.. aslına bakarsan buradaki üniversite ortamını pek bilmiyorum.. okuyanlar anlatıyor bana.. çok şaşırıyor ve üzülüyorum onlar adına.. o yüzden bilmiyorum rabiacım buradaki üniversiteleri tam olarak.. anlatılanlardan ötesini bilmiyorum..
iranda herşey çok güzel ve çok memnunum..herşey dinimize uygun.. inşallah türkiye için de bir gün o güzel günler gelecek..rabbime hep dua ediyorum buradaki kardeşlerim için..

rabiacım haklısın, ayette kadınlar da erkekler de uyarılıyor : ''mümin kadınlara söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar..mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar, iffetlerini korusunlar.. demek ki rabbimiz eşit bakıyor bizlere burada.. (Nur 30/31)
rabiacım bu arada yaşını bilmiyorum, sana çoğu kez nasıl hitap edeceğimi bilmiyorum..acaba yaşına uygun hitap edebiliyor muyum?? hakkını helal et inşallah.. sana nasıl hitap etmem gerekiyorsa ederim. hep söylemeyi unutuyordum.. tekrar elelrine sağlık.rabbim razı olsun. hayırlı geceler. Allaha emanet ol. selametle inş.

ve aleyküm selam canım benim, Rabbim yardımcın olsun ..demek İran 'da okuyorsun...memnun olduğuna çok sevindim güzel kardeşim..ne kadar güzel ya..Duana yürekten amin Aliyecim inş..Türkiye için de o günler gelecek..Aliyecim ben 85 doğumluyum , istediğin gibi hitap edebilirsin.. "kardeşim", "arkadaşım", gönlünden ne geçerse:)
hakkım geçmemiştir kardeşim, geçmişse de helaldir... Rabbim senden de ebeden razı olsun, dua ortağım...Hayırlı bereketli geceler olsun inş..Rabbime emanetsin...selametle inş.B)B)

evindar

Kayıtlı Kullanıcı

Hz. Ebu Hüreyre (radıyaIlahu anh) anIatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir adam: "Bu gece mutlaka bir sadaka vereceğim!'' deyip, sadakasıyla çıktı. Fakat (farkına varmadan) onu bir hırsızın avucuna sıkıştırdı. Sabah olunca herkes:

"Bu gece bir hırsıza sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam:

"Ya Rabbi bir hırsıza sadaka verdiğim için sana hamdediyorum'' dedi

ve ilâve etti: "Ancak mutlaka bir sadaka daha vereceğim!''

Yine sadakasıyla çıktı. (Gece karanlığında bu sefer de) bir zaniyenin avucuna sıkıştırdı. Sabahleyin herkes:

"Bu gece bir zâniyeye sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam:

"Allah'ım bir hırsız ve zâniyeye sadaka verdiğim için sana hamdolsun! yine de bir sadakada bulunacağım!'' dedi. Sadakasıyla birlikte sokağa çıktı. (Karanlıkta) bu sefer de bir zenginin eline sıkıştırdı. Sabahleyin herkes:

"Bu gece bir zengine sadaka verilmiş!'' diye dedikodu yaptı. Adam:

"Allah'ım, bir hırsız, bir zâniyeye ve bir zengine sadaka verdiğim için sana hamdediyorum!'' dedi. (Bilahare rüyasında ona gelip şöyle denildi):

"Senin sadakaların kabul edildi. Şöyle ki: (İhlasla yani Allah rızası için vermen sebebiyle) hırsızın hırsızlıktan vazgeçip iffete gelmesi, zâniyenin ziinadan vazgeçmesi, zenginin ibret alıp Allah'ın kendine verdiklerinden tasadduk etmesi umulur."

Buhari, Zekât 14; Müslim, Zekat 78, (1022); Nesâi Zekat 47, (5, 55-56)​

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com

nigdeli yazdı:
aliye_aliye yazdı:
nigdeli yazdı:
aliye_aliye yazdı:

selamün aleyküm rabiacım ben iranda okuyorum canım.. daha önce burada tıp ve diş hekimliği kazanmıştım istanbulda ama örtü yüzünden gidemedim ben.. şimdi iranda okuyorum sezonu tamamladık.. aslına bakarsan buradaki üniversite ortamını pek bilmiyorum.. okuyanlar anlatıyor bana.. çok şaşırıyor ve üzülüyorum onlar adına.. o yüzden bilmiyorum rabiacım buradaki üniversiteleri tam olarak.. anlatılanlardan ötesini bilmiyorum..

rabiacım haklısın, ayette kadınlar da erkekler de uyarılıyor : ''mümin kadınlara söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar..mümin erkeklere söyle gözlerini haramdan sakınsınlar, iffetlerini korusunlar.. demek ki rabbimiz eşit bakıyor bizlere burada.. (Nur 30/31)
rabiacım bu arada yaşını bilmiyorum, sana çoğu kez nasıl hitap edeceğimi bilmiyorum..acaba yaşına uygun hitap edebiliyor muyum?? hakkını helal et inşallah.. sana nasıl hitap etmem gerekiyorsa ederim. hep söylemeyi unutuyordum.. tekrar elelrine sağlık.rabbim razı olsun. hayırlı geceler. Allaha emanet ol. selametle inş.

ve aleyküm selam canım benim, Rabbim yardımcın olsun ..demek İran 'da okuyorsun...memnun olduğuna çok sevindim güzel kardeşim..ne kadar güzel ya..Duana yürekten amin Aliyecim inş..Türkiye için de o günler gelecek..Aliyecim ben 85 doğumluyum , istediğin gibi hitap edebilirsin.. "kardeşim", "arkadaşım", gönlünden ne geçerse:)
hakkım geçmemiştir kardeşim, geçmişse de helaldir... Bu arada Aliyecim, Evindar ablamdan senin msn adresini istedim, o sana soracaktı ama ben de sorayım sana...vermesinde bir sorun olur mu kardeşim?
Rabbim senden de ebeden razı olsun, dua ortağım...Hayırlı bereketli geceler olsun inş..Rabbime emanetsin...selametle inş.B)B)

sağolasın kardeşim. Allah razı olsun, ecmain inşallah.. tabiiki isteyebilirsin çok memnun olurum güzel kardeşim.. seninle tanışmayı ben de çok istiyorum...her zaman dualarımdasın sen benim;) rabbim kabul etsin dualarımızı inşallah.. evindar ablamızdan alabilirsin tabi..asla sorun olmaz.. sana da hayırlı ve bereketli geceler olsun inş. rabbime emanet ol. selam ve dua ile canım kardeşimB);)B);)B)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

evindar yazdı:
Hz. Ebu Hüreyre (radıyaIlahu anh) anIatıyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Bir adam: "Bu gece mutlaka bir sadaka vereceğim!'' deyip, sadakasıyla çıktı. Fakat (farkına varmadan) onu bir hırsızın avucuna sıkıştırdı. Sabah olunca herkes:

"Bu gece bir hırsıza sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam:

"Ya Rabbi bir hırsıza sadaka verdiğim için sana hamdediyorum'' dedi

ve ilâve etti: "Ancak mutlaka bir sadaka daha vereceğim!''

Yine sadakasıyla çıktı. (Gece karanlığında bu sefer de) bir zaniyenin avucuna sıkıştırdı. Sabahleyin herkes:

"Bu gece bir zâniyeye sadaka verilmiş!" diye dedikodu yaptı. Adam:

"Allah'ım bir hırsız ve zâniyeye sadaka verdiğim için sana hamdolsun! yine de bir sadakada bulunacağım!'' dedi. Sadakasıyla birlikte sokağa çıktı. (Karanlıkta) bu sefer de bir zenginin eline sıkıştırdı. Sabahleyin herkes:

"Bu gece bir zengine sadaka verilmiş!'' diye dedikodu yaptı. Adam:

"Allah'ım, bir hırsız, bir zâniyeye ve bir zengine sadaka verdiğim için sana hamdediyorum!'' dedi. (Bilahare rüyasında ona gelip şöyle denildi):

"Senin sadakaların kabul edildi. Şöyle ki: (İhlasla yani Allah rızası için vermen sebebiyle) hırsızın hırsızlıktan vazgeçip iffete gelmesi, zâniyenin ziinadan vazgeçmesi, zenginin ibret alıp Allah'ın kendine verdiklerinden tasadduk etmesi umulur."

Buhari, Zekât 14; Müslim, Zekat 78, (1022); Nesâi Zekat 47, (5, 55-56)​

selamun aleyküm ablacım

Rabbim senden razı olsun inşaAllah..Değerli katkın için çok teşekkür ederim ablam, çok güzeldi, Rabbim sevabını yazsın

inş..selametle inş, A.e.o..

labteklele

Kayıtlı Kullanıcı

S.A BİRŞEY SORMAK İSTİYORUM BİRİ CEVAPŞARSA ÇOK SEVİNİRİM. İMAM OLMADAN NİKAH OLUR MU. 2 İNSAN ALLAH A YALVARARAK EŞ KABUL EDİLEBİLİRLER Mİ

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

labteklele yazdı:
S.A BİRŞEY SORMAK İSTİYORUM BİRİ CEVAPŞARSA ÇOK SEVİNİRİM. İMAM OLMADAN NİKAH OLUR MU. 2 İNSAN ALLAH A YALVARARAK EŞ KABUL EDİLEBİLİRLER Mİ

ve aleyküm selam. sorularınızı sitenin anasayfasında bulunan "sorularla islamiyet" bölümüne sormanız daha uygun olacaktır kardeşim..Selametle kalın..

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Üç İffet Kahramanı

Gecelemek için bir mağaraya sığınan üç kişi, dağdan kopan büyük bir kaya parçası yuvarlanıp çıkışı kapayınca bir türlü oradan çıkamazlar. Bunun üzerine, sırayla Hak katında makbul olduğuna inandıkları bir ameli vesile edinerek Cenab-ı Hak;tan kayanın yuvarlanıp gitmesini dilerler. Her birinin duasıyla kaya biraz hareket eder ve nihayet o üç arkadaş kurtulurlar.

Onlardan birincisi, anne-babasına karşı ihsanla davranışına tevessül ederek niyazda bulunur; sonuncusu da, çalıştırdığı işçinin ücretini veremeyince onun parasını işletip nemalandırarak sonunda eksiksiz teslim edişi hürmetine rahmet-i ilahiyeden yardım ister. İkinci şahıs ise, 'Allahım! Amcamın bir kızı vardı. Onu herkesten çok seviyordum. Ondan kâm almak istedim ama bana hiç yüz vermedi. Fakat, bir kıtlık senesinde elime düştü. Ona kendini teslim etmesi mukabilinde yüz yirmi dinar verdim, mecburen kabul etti. Ne var ki arzuma nail olacağım sırada, 'Allah;tan kork da iffetime dokunma!'dedi. Ben de, o söz üzerine, insanlar arasında en çok sevdiğim kimse olduğu halde onu bıraktım, verdiğim parayı da geri almadım. Allahım eğer bunu Senin rızan için yapmışsam, bizi bu sıkıntıdan kurtar!'diyerek iffetini muhafaza edişini makbul bir amel olarak Allaha arz eder ve taş yerinden oynar.

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), 'Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, kendine helal olmayan ve yanında mahremi bulunmayan bir kadınla baş başa kalmasın. Zira, onların üçüncüleri şeytan olur.'buyurmuşlardır.

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Sözün özü; 'iffet', dil, göz, kulak, el, ayak gibi uzuvları günahlardan koruyarak ve helal dairedeki zevk ve lezzetlerle iktifa ederek haramlardan uzak kalmaktır. Ahlakî değerlere bağlı ve günahlardan âzâde yaşamanın en mühim vesilelerinden biri sedd-i zerâî prensibine uygun şekilde davranmak ve ayakları kaydıracak zeminlere hiç yaklaşmamaktır.

İffeti, düşünce namusundan meslek ahlakına kadar geniş bir çerçevede değerlendirmek daha doğru olsa gerektir. Nitekim, müstağni davranmak, başkalarına el açmamak, dilencilik yapmamak ve kimseye yüz suyu dökmemek de iffetin çok önemli derinliklerinden sayılmıştır.

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Allahü teâlâdan haya edin! Allah'tan haya eden, kötü düşünceden uzak durur, midesine girenleri kontrol eder, ölümü hatırlar. [Tirmizi]

Haya, baştan başa hayırdır. [Müslim]

Her dinin bir ahlakı vardır. İslamiyet'in ahlakı da hayadır. [İbni Mace]

Hayasız olan hep kötülük eder. [İbni Mace]

Hayasız olan, emanete hıyanet eder, hain olur, merhamet duygusu kalmaz, dinden uzaklaşır, lanete uğrar, şeytan gibi olur.[Deylemi]

Haya ile iman, ikiz kardeştir. Biri giderse diğeri de gider. [Ebu Nuaym]

Mümin, ayıplamaz, lanet etmez, çirkin söz söylemez ve hayasız değildir. [Tirmizi]

Haya imanın nizamıdır. Bir şeyin nizamı bozulunca, parçaları da bozulur. [İ.Maverdi]

Haya imandandır. Hayasızın imanı yok demektir. [İbni Hibban]

İnsan, salih iki komşusundan utandığı gibi, gece gündüz kendisiyle beraber olan yanındaki iki melekten de utanmalıdır! [Beyheki]

Hayasızın dini olmaz ve hayasız kişi Cennete giremez. [Deylemi]

Haya, iffet, dile hakim olmak ve akıl imandandır. Cimrilik, fuhuş, çirkin sözlü olmak ise hayasızlıktan ve münafıklıktandır. [Beyheki]

İman çıplaktır, süsü haya, elbisesi takva, sermayesi fıkıh, meyvesi ameldir. [Deylemi]

Haya insan olsaydı, salih biri, fuhuş insan olsaydı, kötü biri olurdu. [Taberani]

Haya ile iman bir aradadır. Biri giderse, öteki de durmaz. [Hakim]

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt