Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ictihad Ve Fetva Nasil Belli Olur (3 Kullanıcı)

ALI72

Kayıtlı Kullanıcı
Bir konudaki mesele ictihad ise nasil belli olur bunun nerde anlayip kayrayabiliriz bir ölcü yada sekli varmidir.Bir fetva ile ictihad´i birbirinden nasil ayirt edecegiz arasinda o inci ne iledir söylenen bir söz ictihad mi yoksa fetva mi nerden bilebiliriz.Ne bir ictihad yada fetva denir arasinda ikisini birbirinden ayiran özellik nedir yada nasil olup kendilerini ortaya koymaktadirlar.Bir sey hakkinda bu bir ictihad yada fetva dir demek icin nasil bir mesele olarak bilgi var mi bunlarin arasindaki o inciligi bilmek isterdim.

El-Endulusi

Kayıtlı Kullanıcı
Gunumuzde Muctehid yok bu sebeple Ictihad kapisi kapalidir. Ictihadi biliyorsunuz Kuran ve Hadislerden hukum cikarmaktir. Bunu Muctehidler zamaninda yapmislar. (Imam-i Azam rahimeullah gibi) En basit sekliyle zamaninda Muctehidler tarafindan cikarilmis Ictihadlari normal alimlerin ve hocalarin avama verip bunu aciklamasina fetva denir. Yani Ictihad Muctehid tarafindan cikarilan hukum fetva ise bunun normal bir alim ve hoca tarafindan insanlara en basit sekliyle aciklanmasi denebilir..Eyvallah

ALI72

Kayıtlı Kullanıcı
Gunumuzde Muctehid yok bu sebeple Ictihad kapisi kapalidir.Ictihadi biliyorsunuz Kuran ve Hadislerden hukum cikarmaktir.Bunu Muctehidler zamaninda yapmislar.(Imam-i Azam rahimeullah gibi)En basit sekliyle zamaninda Muctehidler tarafindan cikarilmis Ictihadlari normal alimlerin ve hocalarin avama verip bunu aciklamasina fetva denir.Yani Ictihad Muctehid tarafindan cikarilan hukum fetva ise bunun normal bir alim ve hoca tarafindan insanlara en basit sekliyle aciklanmasi denebilir.Eyvallah
Eline saglik sen sag ol bu yazi icin El-Endulusi.Malesef yazdiklarindan haberim var biliyorum benim dedigim bu degil.Sen yazimi okuyup üstünde dursandin anlardin bir seye ne diye ictihad denir neye bir fetva diye söylenir bu konuda ictihadi demek baska bu konuda onun fetvasi´dir demek bir baskadir.Sayet ictihad ile fetva ayni olsaydi ayri ayri daha cok yere denilmez ve ayri olarak ele alinip bir islenmezdi.Eskiden yasamis insanlar icin onlara dairde birsey aktarilirken böyle fetva verdi su konuda söyle fetvayi söyledi gibi sözler kitablarda gecmektedir.Bunlarin ikisi bir degildir kimsede daha bir olduklarini dedigini okumadim vede duyupda ve bir sahid´de olmadim.

El-Endulusi

Kayıtlı Kullanıcı
Kardes herhalde bulmussun aradigini. Sana da cevap yazamadik kusur bakma. Zevatlarin biri gidip biri geliyor firsat bulamadik cevap yazmaya. Zaten bendeki fikihda anca beni kurtarir. Eyvallah

ALI72

Kayıtlı Kullanıcı
Kardes herhalde bulmussun aradigini.Sana da cevap yazamadik kusur bakma.Zevatlarin biri gidip biri geliyor firsat bulamadik cevap yazmaya.Zaten bendeki fikihda anca beni kurtarir.Eyvallah
Eline saglik sorun degil saglik olsun sen sag ol El-Endulusi kardesim.
Evet aradigimi buldum arastirma yaparak cok sukurler olsun alemlerin yüce rabbine.
Yüce rabbim seni burda daim eylesin seni bir ilim sahibi kilmasina sana dilerim.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt