Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

(Hüzün) (3 Kullanıcı)

El-Endulusi

Kayıtlı Kullanıcı
Cenab-i Mevla insanlarin kurtulusa erdigi Ilmi Kelaminda soyle buyurdu;

"Derler ki: Hamdolsun bizden üzüntüyü gideren Allah’a. Muhakkak ki Rabbımız; elbette Gafur’dur, Şekur’dur."
Fatr Suresi 34.Ayet

Huzun: Dert, keder. gam anlamina gelir.

Muslumanin en buyuk vasiflarindan biriside devamli huzunlu olmasidir. Bu huzun sevdigine kavusamayan bir asigin huznu gibidir. Nasil ki birbirine asik olmus 2 genc, birbirleriyle olmadiklari her vakit huzun icerisideler ayni muminlerde RAB'lerinden ayri kaldiklari her saniye ayni huzundelerdir daha dogrusu oyle olmalidir...

Rasulullah Efendimizin s.a.v sahih kaynaklarda gecen hadislerde her an RAB'binden ayri kalmanin bir huznunu tasidigini gormekteyiz.

Tasavvuf da tarikata girmeye hazirlanan muridler temiz bir Tevbe'den sonra istenen kalbine artik huzune acmasidir. Kalbinde huzun olmayan bir mumin, sahip oldugu kalbi kaybetmistir. O kalb artik katilasmis ve istikametini dunyaya yoneltmistir. O kula en buyuk ceza kalbinden huznu alinarak yapilir.

Maalesef kul bunu anlayamaz bunun bir ceza oldugunun farkina varamaz. O artik kalbini tamamen dunyevi islerle doldurmustur. Ustelik bazen bu ceza, dini vecibelerini yapanlara da gonderilir. Yani namazini kilar orucunu tutar kuranda okur fakat kalb butun bunlardan bihaberdir zira gece Allah c.c. ile halvet olmaz bir teheccud kilmaz bir zikir cekmez bir damla gozyasi dokmez kalbinde huzne dair bir emare yoktur.

Fakat konu bir duyevi mesele yada ailesi olsa kalbini huzun kaplar hatta aglarda, buda en buyuk galettir. Zira ilk hatasi kadere razi gelmez ikinci hatasi ise Allah c.c. dan baskasi icin gozyasi doker huzunlenir.

Derdi dunya olan kalb, paslanmistir ona ancak Allah c.c. icin gozyasi ve huzun temizler (Allah c.c. icin yapilan). Kalb'dir icine koyacagin sevgi de, birdir.

Seleften biri: Müminin amel defterinde bulacağı sevabın büyük ekseriyetini dert ve hüzün teşkil eder, demiştir.

Allah c.c. ulasmanin yolu huzunlu bir kalb'le O;na yonelmekden gecer. Zira Mevla Teala bizim her an O'na muhtac ve ne yaparsak yapalim O'nun kapisina gelecegimizi sonsuz ilmiyle bilir ve Kul'da bunu gosterdigi vakit sevinir.

Zira kolenin yapmasi gereken sahibine ihtiyacini bildirmek bir asigin yapmasi gereken ise sevdiginin kapisinda yatmaktir. Huzun, Tasavvufda makama yukselmenin en kolay yoludur ki Ebû Ali Dekkak, bu konuda şöyle der:

“Hüzün sahibi bir kimse, hüzünlü olmayanların senelerce kat edemedikleri Allah’a giden yakınlık yolunu bir ayda kat ederler.”

Kul Allah c.c. yaklastiginin alameti kalbinde huznun artmasi ve dunyaya ait olan herseyden el etek cekmeye baslamasidir. Eger ki gece Teheccude kalkmissaniz namazdan sonra zikir cekiyorsaniz ve Seyhiniz, Peygamberimiz s.a.v Ahiret yada Allah c.c. kavusamamayi dusunup gozunuzden yaslar geliyorsa bu O'na yaklasitiginizin bir gostergesidir. Zira gece Allah c.c. kalkmissinizdir ve sevdiginizi zikrederken O'nun icin O'na kavusamamin vuslati ile huzunlenip gozyasi dokuyorsunuzdur. Burda riya yoktur.

Huzun yolun basindaki muridler (muminler) icin bir hal'dir yani makam olmadigi icin her an o hali bulamayabilirsiniz. Buda sizi uzebilir neden gece boyleyimde diger zamanlar olamiyorum diye. Sebat etmek ve bunun bizde bir hal oldugunu bilmemiz gerekir.

Buyukler Makam sahibi idi bu sebeple devamli huzunlu idiler nitekim :

Fudayl bin iyad vefat edince Vekîl şöyle dedi: «Bugün yeryüzünden hüzün gitti!»

Hasan-i basri rahimetullahi aleyh' i gorenler onu biraz evvel basina bir musibet gelmis zannederlerdi.
Cenab-i Mevla bu makami bizlere de nasip etsin Insallah Habibinin Sevgilisinin s.a.v ve cumle Evliya-i Kiramin yuzu suyu hurmetine. Amin...

Not: Bazi buyuklerin rivayetlerini Imam-i Kusayri k.s.'un Kuseyri Risalesinden gelmistir....

melissa26

Kayıtlı Kullanıcı
Hüzün, öyledir sanki dert içinde insanı söyletir
Bazen öyle dayanılmaz hal alır ki, yüzüme bakan felaket içinde kaldım sanır
Sevdiğinden ayrılmaya kim dayanır?
Kim evini , sılasını özlemez ki?
Yar ki baldan tatlıdır, (hey dur orda)
Ama ne garip hüzün kaplayınca dayanamayıp yar, gelir
Hüzün gider, sevinç gelir ama gecicidir
Düşündüğüm an dayanılmaz sancı gibidir, hiç bitmeyen ama yine de mü'minin kalbi gül bahçesindedir.
Hüzün güzeldir, gönlüme dokunan yar nicedir?
Özledim, özledim yar, derdim çok incedir...

yakais

Yasaklı Kullanıcı
Arayış içerisinde bulunmak çok güzel...
Ancak fazla hüzün niye ...
aradığın senden uzakta mı ki?...
Çok yakında ...
Kaldır başını yukarı arama artık kimseyi sana yakın senden YARATAN...
Sığın HAMD'a...
Dilin söylesin...
Suphanallah...Elhamdulillah...Allahu Ekber...

yakais

Yasaklı Kullanıcı
Hüzün, öyledir sanki dert içinde insanı söyletir
Bazen öyle dayanılmaz hal alır ki, yüzüme bakan felaket içinde kaldım sanır
Sevdiğinden ayrılmaya kim dayanır?
Kim evini , sılasını özlemez ki?
Yar ki baldan tatlıdır, (hey dur orda)
Ama ne garip hüzün kaplayınca dayanamayıp yar, gelir
Hüzün gider, sevinç gelir ama gecicidir
Düşündüğüm an dayanılmaz sancı gibidir, hiç bitmeyen ama yine de mü'minin kalbi gül bahçesindedir.
Hüzün güzeldir, gönlüme dokunan yar nicedir?
Özledim, özledim yar, derdim çok incedir...

Niçin hüzüne atarsınız kendinizi...?
Bak kalbin çekiyor zikir Allah...Allah...Allah diye...
Katıl ona bırak tasayı ...
Hisset seni Yaratanı...

melissa26

Kayıtlı Kullanıcı
“Hüzün sahibi bir kimse, hüzünlü olmayanların senelerce kat edemedikleri Allah’a giden yakınlık yolunu bir ayda kat ederler.”

Sebebi bu olsa gerek...hissettiğin için sevdiğini bu dünya dar gelir
Hani dokunsan yanında gibidir, o kadar şevkatli ve merhametli, ruhun hemen gidesi gelir ama bakarsın ki hala dünyadasın, hüzün hemen gelir
Bazende sevinç içinde kalırsın, iyi ki dünyaya geldim iki oldum seni seyretmenin tadına vardım derken , yine özlem ağır gelir
Hüzün güzeldir, ağladığın an, darda kaldığın an , hani sevdiğin dayanamaz yanına gelir
O an dokunma keyfime yâr benimledir
Hani der ya türkü :'' deymen benim yaslı gönlüme
ben bir selvi boylu yardan ayrıldım'' bu ayrılıktır, hüzüne boğan...
Özledim, özledim, Rabbimi çok özledim, dayanılmaz şevkatli, kim korkutur ondan, O çok merhametli, elimi uzatsam alırmı yanına?
Bazen böyle isterim inan ama derki '' vaktin olmadı tamam'' hüzün çöker o an...
Garibim bakmayın sözlerime, aşık derki, Leyladan başkası bana ne!

El-Endulusi

Kayıtlı Kullanıcı
Fudayl Bin Iyaz k.s şöyle der: "Selef, her şeyin bir zekâtı vardır, düşünce (kalb) in zekâtı ise uzun uzun hüzünlenmektir"

Huzunlu insanin kalbide yumusak olur. Huzun ki Rasulullah s.a.v sunnetidir. O her zaman huzunluydu.

yakais

Yasaklı Kullanıcı
Fudayl Bin Iyaz k.s şöyle der: "Selef, her şeyin bir zekâtı vardır, düşünce (kalb) in zekâtı ise uzun uzun hüzünlenmektir"

Huzunlu insanin kalbide yumusak olur. Huzun ki Rasulullah s.a.v sunnetidir. O her zaman huzunluydu.

Hüzün öğrenmek aşkı ile tam hedefe olsun...
Israr arzla aşkla dolsun...
Razı olursa eğer...
Gör o zaman neler olur neler...

El-Endulusi

Kayıtlı Kullanıcı
Gunumuzde muslumanlarda eksik olan haslet huzun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt