Hele bir oku!.. Bak kimler aldandı!...
Cehennemi hesaba katmayan dindar aldandı? Çünkü Hak Teala Kuran’da şöyle buyuruyor ; “Halbuki (o gün) onlar için Allah tarafından hiç hesaba katmadıkları şeyler ortaya çıkmıştır.” Söyle bana dostum. Kimler aldandı!... Cennetteki yerini hazır bilen herkes aldandı. Çünkü “Ne sizin kuruntular (gerçektir) kim bir kötülük yaparsa onun cezasını görür ve kendisi için Allah’tan başka dostta yardımcı olmaz.
Bir daha söyleyiver başka kimler aldandı!...Ölüm yokmuş gibi yaşayan dünya perest aldandı!...Zira Kur’an mühici söyle bastı “Her nerede olursanız olunuz ölüm size yetişir!Saıp ve sağlam kalelerde olsanız bile.
Güzel dost! Anlat bana daha kimler aldandı!... Ameline güvenen abid aldandı!...Çünkü Efendimiz (s.a.v) söyle ferman buyurdu; “Zinhara aldanmayın! Hiç kimse ameli ile kurtulamaz.” Sordular “Sende mi Resulullah” buyurdu. “Evet bende…”
Başka kimler kandı!...Kimler aldandı!...
Salih amel işliyorum sanan riyakar aldandı!...Çünkü kudsi hadiste Allah-u Teala şöyle buyurdu; “Kim bir amel işlerse benimle birlikte bir başkasını ortak ederse onu ve şirkini baş başa bırakırım.”
Anlatıver Ey Hakim!...Daha kimler aldandı!...
Aleme telkin verip kendini unutan vaiz aldandı!...Sizler kitabı okuduğunuz halde insanlığa iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Aklınızı kullanmıyor musunuz? Başka var mı? Daha kimler aldandı?
Yolunun eğriliğinden şüphe etmeyen kendini bilmez aldandı!... “İyi işler yaptığını sandıkları halde dünya hayatından çabaları boşa gidendir.”
Hele bir daha anlat!... Daha kimler aldandı!...
Kendini hizmetli bilip tembel tembel oturup kılını dahi kıpırdatmayan aldandı. Müminlerden özür sahibi dışında oturanlarla malları ve canlarıyla Allah yolunda cihat edenler bir olmaz. Malı ve canı ile cihat edenleri derece bakımından oturanlardan üstün kıldı. Gerçi Allah hepsine güzellik vaat etmiştir. Ama mücahitleri oturanlardan çok üstün kılmıştır.
Bağır ey hatip. Ta ki herkes duysun!...Daha kimler aldandı!...
Namaz kılmayan aldandı!...Namazsızların durumu Kuran’da nasıl anlatıldı hele oku bak!... Günahkarlara sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?...Onlar şöyle derler “Biz namaz kılanlardan değiliz.”
Ey güzel dost!.. Anlatı ver başka kimler aldandı?... “Madem kaderi Allah yaratmıştır. Allah dilemeseydi günahkar mı olurdum!..” diyen kaderci aldandı!...Kişinin Allah’a karşı aşırı gitmemden dolayı bana yazıklar olsun!...Gerçekten ben alay edenlerdenim.Veya Allah bana hidayet verseydi, elbette sakınanlardan olurdum. Diyeceği, yahut azabı gördüğünde keşke benim için bir kez (dönmeye) imkan olunsa da iyilerden olsam!.. diyeceği günden sakının.
Ey Nasih!.. Anlat bana daha kimler aldandı!...
Keşke her günahım bunun gibi olsa diyen günahkar aldandı!...Zira sahabeden Hz.Enes (r.a) şöyle anlattı; Sizler size göre saç kılından ince kıymetli olmayan işler yapıyor günahlar işliyorsunuz, lakin biz onları Resulullah zamanında olsa helal sebebi sayıyorduk.
Anlat hakim kardeş!... Daha kimler aldandı!...
Sen o hareketime bakma, bu hareketime bakma. Benim kalbim temiz diyen amelsiz cahil aldandı. “Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içinde bundan ancak iman edip iyi amel işleyenler hakkı tavsiye edenler ve sabrı tavsiye edenler müstesnadır.”
Başka kim!…daha kimler aldandı!...
Bir lokma bir hırka devirleri geçti artık. Bu zamanda her şey para. “Devir para devri” diyen zengin aldandı. “Çokluk kuruntusu sizi o derece oyaladı ki nihayet kabirleri ziyaret ettiniz. Hayır!.. Yakında bileceksiniz!.. Gerçek öyle değil!...Kesin bilgiyle bilmiş olsaydınız (orada) mutlaka cehennem ateşini görürdünüz. Sonra ahirette onu çıplak gözle göreceksiniz. Nihayet o gün nimetlerden hesaba çekileceksiniz.”
Ey hakim kardeş!... Daha kimler aldandı!...
Bu zamanda bu çağda da bu olur mu diyen cahil aldandı deki Allah’a ortak koştuklarınız arasında (birini yokken) ilk defa yaratacak arkasından onu ölümden sonra onu hayata döndürecek var mı? Deki Allah ilk defa yaratıp ölümünden sonra yeniden hayata döndürür. O halde nasıl saptırılırsınız?...
Bir daha söyle daha kimler aldandı!...
Biraz ondan lazım biraz bundan. Öyle tek kafalı sosyal olmaz diyen bihaber olanlar aldandı!...Diğerleri ise günahlarını itiraf ettiler, iyi bir ameli diğer kötü bir amelle karıştırdılar. Bunlar hüsrandadır.
Konuş hakim konuş!... Daha kimler aldandı!...
O kadar derine inmeyeceksin, incesine akıl ermez diyen aldandı. Onlar dünya hayatının görünen yüzünü bilirler. Ahirette ise onlar tamamen gafildirler.
Bahsediver hatip!... Daha kimler aldandı!...
Bu bir şey mi canım millet neler yapıyor neler diyen aldandı. Onlar bir ümmetti gelip geçti onların kazandıkları kendilerinin, sizin kazandıklarınız sizindir. Siz onarlın yaptıklarından sorguya çekilmeyeceksiniz!...
Anlatıver dost!... Daha kimler aldandı!...
Benim babam hacı hocadır evlat diyen aldandı!...
Hiç bilmez misin dalgalar arasındaki inkarcı oğlu için Nuh (a.s) durumunu Allah buyurdu “Ey Nuh o senin ailenden değildir. O halde hakkında bilgin olmayan bir şeyi benden isteme!...”
Haber ver Hatip, haber ver!.. Başka kimler aldandı!..
Ben gıybet etmiyorum olanı söylüyorum diyen gafil aldandı. Zira efendimiz bir gün soru verdi. “Biliyor musun gıybet nedir?” Allah Resulü daha iyi bilir dediler. Efendimiz de “Kardeşini beğenmeyeceği şekilde anmandır” buyurdular.
Soruldu; “Ya söylediğiniz şey onda varsa!..”
Efendimizde “Eğer varsa gıybet ettin demektir. Zaten yoksa iftira demektir.”
Daha kimler yandı!... Kimler aldandı!...
İşleseydik biz işledik azabını çeker diyetini öderiz diyen bedbaht aldandı. “İnkar edenlere de cehennem vardır. İşte bu küfür de ileri gidenleri böyle cezalandırırız.”
Ey Güzel dost!...Bilsen ki daha kimler aldandı!...