Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hayırlı Cumalar... (2 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0


Allah'ım cuma günü hürmetine,onda saklı olan "biran"hürmetine kulluğumuzu dereceli,ibadetlerimizi makbul,dualarımızı kabul etsin...hakkıyla yaşayabilmeyi,nice cumalar görebilmeyi mevlam cümlemize nasib etsin.AMİN AMİN AMİN:

Bugün yapılan ibadetlere en az iki kat sevap verilir.
Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Bu konudaki hadis-i şeriflerden bazıları şöyledir:


(Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.)
[Ramuz]

(Cuma günü selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.)
[İ.Gazali]
(Cuma günü, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, “Selam size, bugün Cumadır” derler.)
[Deylemi]
(Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir.)
[Taberani]
Cuma günü veya gecesi ölen, şehid olur, kabir azabından kurtulur.)
[Ebu Nuaym]
(Büyük günah işlenmediği müddetçe, beş vakit namaz ile Cuma namazı, öteki Cumaya kadar aralarda işlenen günahlara kefarettir.)
[Müslim]
(Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur.)
[Tirmizi]
(Cuma günü gusleden kimsenin günahları affolur.)
[Taberani]
(Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.)
[İbni Sünni]
ALLAH, Hz. Musa'ya "Hazinelerimde bulunmayan bir şey getir!" buyurdu.
Elçi şaşırdı,
"Ey Rabbim.." dedi. "Görünen görünmeyen, bilinen bilinmeyen alemlerin Sahibisin, katında olmayan bir şey mi var ki?"
ALLAH,
"Katımda.."buyurdu. "Büyüklük, güç ve celalden her şey bulunur. Sen bana güçsüzlük, alçak gönüllülük ve boynu büküklük getir. Çünkü ben, benim için boynu bükük ve mahzun olanlara yakınım. Sen bana hüzün getir. Bundan daha ışıltılı bir yolla bana yaklaşman imkansızdır."

bu günde unutuldum anne... ve bu günde cuma beni unuttu anne... hala büyümediğimi düşünüyorsun anne... ben büyüdüm anne... besmele boyunu aşdım... ama cumalara hala uzanamıyorum... işte düşümdeki bir minareden düştüm yine... ağlama diyorsun sanki yine... işte bir bu sözünü tutamıyorum...
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma günü ne yapılmalı?

Cuma günü ne yapılmalı?

Cuma ve Özellikleri


Cuma mübarek bir gün olduğu için, müminlerin bayramıdır. Ogünde , öyle bir an var ki, o anda yapılan dualar reddedilmez. Yalnız, o an hangi saattedir , bildirilmemiştir.

Cuma günü ehemmiyetini, peygamberimiz bir hadis-i şerifinde, şöyle izah buyurmuştur;

“Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Adem aleyhisselam ogün yaratulmış, ogün cennete konulmuş, ogün cennetten çıkarılmıştır. Kıyamet’de ancak Cuma gününde kopacaktır.”(Müslim ve Tirmizi’den alınmıştır.)

Bir Müslüman, Cuma günü gusül abdesti alıp, Cuma namazına giderse , bir haftalık günahları affolunur. Ve her adımı için sevap verilir.(H.Şerif)

“Günlerin en kıymetlisi cumadır.Cuma günü, bayram günlerinden ve aşure günlerinden, daha kıymetlidir. Cuma , Dünya’da ve Cennet’te müminlerin bayramıdır.”(H.Şerif)

“Cuma namazı kılmayanların, kalplerini,Allahü Teala mühürler. Gafil olurlar.” (H.Şerif)

“Cuma namazından sonra , yedi defa ihlas ve felak, nas surelerini okyanı, Allhü Teala bir hafta kazadan , beladan ve kötü işlerden korur.” (H.Şerif)

Cuma günü yapılan ibadetlere en az iki kat sevap verilir.

Bir Hadis-i Şerif’te şöyle buyurulmuştır; “ Cumartesi günleri Yahudilere, Pazar günleri Hristiyanlara , Cuma günü Müslümanlara verilmiştir.”



Bize bir nazar oldu,

Cumamız Pazar oldu,

Bize ne olduysa,

Hep azar azar oldu.



“Cuma Günü, Gecesinden Daha Hayırlıdır”

Cuma günü , hatip hutbede iken konuşulmaz. Bir suale cevap verilmez. Hatibi dinlemek vaciptir. (Elmalı Tefsiri C.7.S.4969)

Cuma gecesi ve gündüzünde , Kehf suresini okumak çok sevaptır. Resulullah şöyle buyurdu; “ Cuma günü , imam hutbe okurken, konuşan bir kimse koca koca kitaplar taşıyan, merkebin durumuna benzer. Konuşan bir kimseye: “Dinle” diyenin cuması yoktur.” (El-Esas Fittefsir . C.15 S.97)

Allahü Teala Cuma gününü Müslümanlara özel olarak vermiştir. Cuma suresinin sonunda şöyle buyuruyor “ Ey İman etmekle şereflenen kullarım! Cuma günü namaza çağrıldığı zaman , hemen Allah’ı anmaya koşun. Ve alışverişi bırakın. Eğer siz gerçeği anlayan kimseler iseniz. Elbette bu , sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma Suresi Ayet 9)

Cuma günü imam hutbe için minbere oturduğunda ezan okunurken, müminlerin Cuma namazında bulunmaları ve hutbeyi dinlemeleri emr olunmuştur. Cuma namazına yetişmek için , soluk soluğa koşmak yerine vaktinde hazırlanıp vakarla gitmek , Hz. Peygamberin övüdüdür. Allah’ı anmaya engel olan bütün işler ve alışverişler Cuma vaktinde bırakılır.

“Namaz bitince yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan isteyin. Allah’ı çok zikredin. Umulur ki kurtuluşa erersiniz.” (Cuma S. 10)

Cuma kılınınca alışveriş, ilim, hasta ziyareti ve iade-i ziyaret gibi vazifeler yapılır. Ayrıca Allah’ı anmak, yalnız Cuma gününe bağlanmamalıdır. Bütün zaman bu görev yerine getirilmelidir.

Cuma günü ezan okunduktan sonra , alışverişi ve her türlü dünyevi faaliyetleri terk etmek gerekir. Zira o anda elde edilen her türlü maddi kazanç haramdır.

Yine bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur; “ Her kim , Cuma günü başını ve bedenini yıkar, “Gusl Eder” olabildiğince erken gelir, binmez, yaya yürür, imama yaklaşır ve boş şeyle uğraşmaksızın, hutbeyi dinleyecek olursa , attığı her adım ile bir sene boyunca oruç tutmuş , namaz kılmış kadar ecir alır.” (El-Esas Fittefsir. C.15.S.103)

Cuma namazına giden kimselerin, en güzel elbiselerini giyinmesi, insanları rahatsız etmeyecek , hoş kokular sürünmesi , dişlerini fırçalaması, temizlenmesi , boy abdesti almasını yine peygamberimizin emirleri cümlesindendir.

Ebu Hüreyre(R.A) , dedi ki; “Resulullah,(S.A.V) şöyle buyurdu; “ Her kim Cuma günü cünüplükten yıkanır gibi yıkanırsa, sonra namazın ilk saatinde giderse bir deve kurban etmiş gibi olur. İkinci saatinde giderse, bir inek kurban etmiş gibi olur. Üçüncü saatinde giderse , boynuzlu bir koç kurban etmiş gibi olur. Dördüncü saatinde giderse , bir tavuk sadaka vermiş gibi olur. Beşinci saatinde giderse , bir yumurta sadaka vermiş gibi olur. İmam hutbeye çıktığı vakitte, melekler hutbeyi dinlemek üzere , hazır olurlar” (Buhari ve Müslim)

Peygamberimizin, bizleri daha çok sevap almak için Müslümanlara verilen bu büyük sevaplara kavuşmak için birer teşvikidir. Zira o saatlerde , camiye erken gidip, dua zikir, tesbih Kur’an-ı Kerim okumak ve yapılan vaazı nasihatleri dinlemenin ne kadar sevaplı olduğunu hep biliyoruz.

Peygamberimiz bir gün hutbede iken şöyle buyurdu ;

“Allahü Teala Cuma’yı size bu sene, bu ayda , bugünde, bu makamımda kıyamete kadar farz kıldı. Binaanaleyh her kim benim hayatımda veya benden sonra bir imamı olduğu halde , cumayı hafife alarak veya inkar ederek terk ederse Allah onun iki yakasını bir yere getirmesin. Ve işinde bereket vermesin. Haberiniz olsun ki o kimsenin namazı da yoktur, haccıda yoktur, orucuda yoktur. Ta tevbe edinceye kadar. Her kim tevbe ederse Allah’ta tevbesini kabul eder.” (Elmalı tefsiri C.7.S.4979)

Hz. Enes Peygamberimizden naklen şöyle buyurmuş; “Allahü Teala her Cuma günü hepsi cehennemi hak etmiş oldukları halde , 600 Bin kişiyi ateşden azat eder.”

Hz. Kaab’dan ; “Allahü Teala beldelerden Mekke’yi, aylardan ramazan’ı, günlerden Cuma’yı faziletli kılmıştır. Ve buyurmuştur ki; Cuma günü vefat eden mümin kimseye , Allahü Teala şehit ecri yazar. Ve onu kabir fitnesinden korur” (Elmalı tefsiri C.7 S.4972)

Yine aynı tefsirden bir hadis-i Şerifte “Cuma gününden daha faziletli bir gün üzerine , güneş ne doğar , nede batar.” (Elmalı Tefsiri C.7. S.4972)

Ve yine peygamberimiz “ Cuma günü bana çokça salatü selam getirin. Kim selavat getirirse, onu bana arz ederler.” Buyurmuştur.

Hz. Ebu Said’den gelen bir rivayette: “Beş şey vardır ki, onları kim bir gün içinde yaparsa , Allah onu cennet ehli olarak yazar;

-Hasta Ziyareti yapmak,

-Cenazede bulunmak,

-Cuma günü oruçlu olmak, “Cuma günü tek değil, bir gün daha ilave ile” oruç tutmak daha evladır.

-Cuma namazına gitmek,

-Ve kendine takdir olanla sadaka vermek.

Hz. Ebu Umame (R.A) rivayet ediyor; “ Melekler Cuma günleri, cami kapılarında, yanlarında defterler olduğu halde otururlar. Ve ( 1., 2.,3.) diye gelenleri yazarlar; İmam hutbeye çıktımı, defteri dürerler.Yine aynı sahabeden gelen rivayette; “ Cuma günü guslediniz. Kim böyle yaparsa , bir haftalık günahlarına kefaret olur. 3 Günde ziyadesi vardır.”

Şu dört kişiye Cuma namazı farz değildir. “ Kadın,köle, hasta ve yolcu”.(Ebu Hanife)

Hanımlar camiye Cuma namazı kılmaları için gelirse, kendileri için özel bir yer varsa , orada namazı kılarlar. Hanımlar için, en faziletli ibadet evlerinin , en loş olan kısımlarıdır.

HAYIRLI CUMALAR DİLEĞİYLE..
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cumanın özelliği nedir? Niye kıymetlidir?

Cumanın özelliği nedir? Niye kıymetlidir?

CEVAP
1- Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Allah katında günlerin efendisi Cuma’dır. O kurban ve Ramazan bayramı günlerinden de faziletlidir. Cuma gününde şu beş özellik vardır: 1- Hazret-i Âdem o gün yaratıldı. 2- O gün yeryüzüne indirildi. 3- O gün vefat etti. 4- O günde öyle bir an vardır ki, günah veya akrabalarla ilişkiyi kesme konularında olmamak şartıyla kul Allahü teâlâdan bir şey isterse Allahü teâlâ mutlaka onu verir. 5- Kıyamet o gün kopacaktır. Allah’a yakın hiç bir melek, hiçbir gök, hiçbir yer yoktur, hiçbir rüzgar, hiçbir dağ ve taş yoktur ki, Kıyametin kopmasına sahne olacağı için Cuma gününün heybetinden korkmasın.) [Buhari, İ. Ahmed]

Cuma, müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.) [Ramuz]

(Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.) [İ.Gazali]

(Cuma günü, kuşlar, vahşi hayvanlar birbirine, “Selam size, bugün Cumadır” derler.) [Deylemi]

(Cuma diğer Cumaya kadar ve fazladan üç gün içinde işlenen günahlara kefaret olur. Çünkü iyi bir amel işleyene on kat sevap verilir.) [Taberani]

(Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. Allahü teâlâ, o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar: Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.) [Deylemi]

(Cuma günü gusleden kimsenin günahları affolur.) [Taberani]

(Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.) [İbni Sünni]

[Böyle büyük mükafat verilebilmesi için, o kişinin, düzgün itikada sahip olması, kul hakkını, kazaya kalan farzlarını ödemesi ve haramlardan vazgeçmesi şarttır.]

(Cuma günü veya gecesi ölen mümin, şehid olur, kabir azabından kurtulur.) [Ebu Nuaym]

(Ana-babanın kabrini, Cuma günleri ziyaret eden kimsenin günahları affolur, haklarını ödemiş olur.) [Tirmizi]

(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]
(Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir.) [İsfehani]

(Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk verilir.) [Taberani]

2- Kendisine Cuma namazı farz olan her müslümanın alış-verişini bırakıp namaza gitmesi farzdır. Özürsüz Cumaya gitmemek haramdır. Ezan okunurken de, alış-veriş yapmak mekruhtur. Halbuki alış-verişin kendisi helaldir. Yani alınan mal mekruh değil, helaldir. Fakat ezan okunurken alış-veriş yapılması mekruhtur. (Dürer)

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Allahü teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cuma namazını farz kıldı. Adil veya zalim bir imam [başkan] zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cuma namazını terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekatı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.) [İbni Mace]

(Allah’a ve ahirete inanan, Cuma namazına gitsin!) [Taberani]

(Cuma namazını kılmayan kimsenin kalbi mühürlenir [iyilik yapamaz olur], gafil olur.) [Müslim]

(Cuma namazına giderken ayakları tozlanan kimseye Cehennem ateşi haramdır.) [Tirmizi]

(Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn [yani iki Kul euzüyü] okuyan kimseyi, Allahü teâlâ, bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur.) [İbni Sünni]

(Büyük günah işlenmediği müddetçe, beş vakit namaz ile Cuma namazı, öteki Cumaya kadar aralarda işlenen günahlara kefarettir.) [Müslim]

Seferi olana Cuma kılmak farz değildir, kılarsa farz sevabını alır. (Hindiyye)

Cuma namazı kılınmayan çok küçük köylerde ve kâfir ülkelerinde, cemaatle öğle namazı kılınır ve ikamet okunur. Cumanın sahih olduğu yerlerde, öğleyi cemaatle kılmak ve ikamet okumak mekruh olur. (Redd-ül Muhtar, Fetava-i Abdurrahim)

Mahkumlara Cuma namazı farz değildir. Öğle namazını cemaatle kılabilirler.

Cuma namazı yalnız erkeklere farzdır. Bu husustaki hadis-i şeriflerden ikisi şöyle:
(Cuma namazı kılmak, köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her müslümana farzdır.) [Hakim]
(Cumaya gelmeyen erkeklerin evlerini yıksam diye düşündüm.) [Buhari]

Kadınların Cuma günü, öğle namazını evlerinde kılmak için cemaatin camiden çıkmasını beklemeleri şart değildir. (Hidaye)

3- Cuma günü oruç tutmak müstehaptır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cuma günü oruç tutana, on ahiret günü oruç sevabı verilir.) [Beyheki]

Bazı âlimlere göre de yalnız Cuma günü oruç tutmak mekruhtur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Yalnız Cuma günü oruç tutmayın! Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutun.) [Buhari]

(Sünnet ve mekruh olduğu bildirilen bir işi yapmamalıdır! Bunun için Cuma günü orucu perşembe veya cumartesi ile birlikte tutmalıdır!) (Redd-ül Muhtar)
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
"Kim Cuma günü bana salavat getirirse,

kıyamet gününde ona şefaatim hak olur"..(hadisi şerif)


Allâhümme salli alâ Muhammedin
abdike ve resûliken nebiyyil ümmiyyi..
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma günü bir müslümanın yapması gereken işler nelerdir?

Cuma günü bir müslümanın yapması gereken işler nelerdir?

CEVAP
Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir. (Dürr-ül-muhtar)

Hadis-i şerifte, (Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir) buyuruldu. (Ebuş-şeyh)

Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi]

(Cumaya perşembe gününden hazırlanın!) [Hatib]

(Her müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.) [Buhari]

Cuma günleri şunları da yapmak iyi olur:

1- Cumayı perşembeden karşılamalı. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmeli. Kur’an-ı kerim ve Yasin suresini okumalı. Bir hadis-i şerifte, (Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir) buyurulmaktadır. (İsfehani)

2- Cuma gecesi ehli ile gusletmeli. Peygamber efendimiz, (Cuma günü gusledenin günahları affolur) buyurmaktadır. (Taberani)

3- Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı. Namaz kılanın önünden geçmemeli. Hatip minbere çıkınca, konuşmamalı.

4- Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğunun nafakasını bol vermeli.

5- Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli.

6- Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

7- Ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmeli. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.) [Tirmizi]

8- Cuma günü sevinmek, herhangi bir müslümanın Cumasını tebrik etmek iyi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine "Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür" derler.) [Deylemi]

9- Cuma günleri ve her gün şu (istigfar duası)nı çok okumalıdır:
(Allahümmagfir li ve li abai ve ümmehati ve li ebnai ve benati ve li ihveti ve ehavati ve li-amami ve ammati ve li-ahvali ve halati ve li-zevceti ve ebeveyha ve li-esatizeti ve lil-müminine vel-müminat vel hamdü-lillahi Rabbilalemin!)
Kadın okursa, zevceti yerine zevci ve ebeveyha yerine, ebeveyhi demelidir.

10- İkindiden sonra, seccade üzerinde elinden geldiği kadar, (ya Allah, ya Rahman, ya Rahim, ya Kavi, ya Kadir) deyip, sonra dua etmelidir.


Tırnakları kesmek
Sual: Tırnaklar hangi sıra ile kesilir?
CEVAP
Hanefi’de, tırnaklar, sağdan başlanır, sola doğru kesilir. (Hadika)
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma günü ve gecesi neler okunmalı ?

Cuma günü ve gecesi neler okunmalı ?

Cuma günü ve gecesinde neler okunması iyidir?

CEVAP:

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.) [Tergib]

(Cuma günü 80 salevat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

(Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan edilir.) [Taberani]

(Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.) [İsfehani]

(Cuma günü gusledenin günahları affolur.) [Taberani]

(Cuma günü sabah namazından önce, "Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh" okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur.) [İbni Sünni]

(Cuma namazından sonra, yedi defa ihlas ve muavvizeteyn okuyanı, Allahü teâlâ, bir hafta, kazadan, beladan, kötü işlerden korur.) [İ.Sünni]
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma namazının şartları nelerdir?

Cuma namazının şartları nelerdir?

Sual: Cuma namazının şartları nelerdir?
CEVAP
Hanefi’de Cuma namazının farz olabilmesi için iki şart vardır:

1- Vücub şartları,

2- Eda şartları.

Eda şartlarından biri yoksa, namaz sahih olmaz. Vücub şartları yoksa, sahih olur.

Eda şartları yedidir:
1- Namazı şehirde kılmak. Bugün muhtarı veya jandarması bulunan köyler şehir hükmündedir.

2- İzinli olarak kılmak. [Gayrimüslim ülkelerde, cemaatin seçeceği imam, Cuma namazını kıldırır. Cumanın kabul olması şüpheli olan yerlerde, Cuma namazının son sünneti ile vaktin sünneti arasında dört rekat zuhr-i ahir [son öğle] namazı kılmalıdır.]

3- Öğle namazının vaktinde kılmak.

4- Vakit içinde hutbe okumak.

5- Hutbeyi namazdan önce okumak.

6- Cuma namazını cemaat ile kılmaktır. İmamdan başka, Hanefi’de 3, Maliki’de 12, Şafii ve Hanbeli’de 40 erkek gerekir.

7- Cami herkese açık olmak. Kapıyı kilitleyip içerde kılmak caiz olmaz.

Vücub şartları:
Cuma namazının Vücub şartları 9’dur:

1- Mukim olmak, seferi olmamak.

2- Sağlam olmak, hasta olmamak.

3- Hür olmak.

4- Mahpus olmamak. Düşmanın yakalama korkusu olmamak.

5- Âkıl ve bâliğ olmak.

6- Kör olmamak.

7- Yürüyebilmek. Arabası olsa bile felçliye, ayaksıza farz değildir.

8- Erkek olmak. Cuma namazı kadınlara farz değildir.

9- Çok yağmur, kar, fırtına, çamur, çok soğuk olmamak.
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma namazı nasıl kılınır

Cuma namazı nasıl kılınır

Sual: Cuma namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?
CEVAP
Cuma günü 16 rekat namaz kılınır. [Bunun iki rekatını kılmak farzdır. Öğle namazından daha kuvvetli farzdır.] Bunlar sırası ile şöyledir:

1- Önce, Cumanın dört rekatlık ilk sünneti kılınır. Bu sünnet, öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sonra, cami içinde ikinci ezan ve hutbe okunur. Hutbe okunduktan sonra, ikamet okunup, cemaat ile Cuma namazının iki rekatlık farzı kılınır.

2- Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekatlık son sünneti kılınır. Bunun kılınışı öğle namazının ilk sünneti gibidir.

3- Bundan sonra, “Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya” diye niyet ederek, öğle namazının farzı gibi zuhr-i ahir denilen bir namaz kılınır.

4- Sonra da, sabah namazının sünneti gibi iki rekat vaktin sünneti kılınır. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbihler okunup, dua edilir.

Sual: Cuma namazının sünnetlerini kılarken kazaya nasıl niyet edilir?
CEVAP
Cumanın ilk sünnetini kılarken, (Cumanın sünnetini ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir. Cumanın farzından sonra 10 rekat namaz kılınır. Bunun ilk dört rekatını kılarken, (Cumanın son sünnetine ve ilk kazaya kalmış öğle [ikindi veya yatsı] namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir. İkinci dört rekatı kılarken, (Vaktine yetişip kılmadığım son öğle namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir ve farz gibi kılınır. Buna zuhr-i ahir namazı denir, mutlaka kılmalıdır. Cuma namazı kabul olmazsa, bu namaz o günün öğle namazı yerine geçer. Sonra iki rekat daha kılınır, buna da (Vaktin son sünnetini ve ilk kazaya kalmış sabah namazının farzını kılmaya) diye niyet edilir.
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma Suresi

Cuma Suresi

Medine'de inmiştir. 11 ayet, 48 kelime, 700 harftir.
Bismillahirrahmanirrrahim

1-Göklerde ve yerde ne varsa hepsi, mülkün sahibi, öyle lekesiz mukaddes, hem güçlü hem hikmet sahibi olan Allah için tesbih eder.

2-O'dur, ümmiler içinde kendilerinden olup onlara ayetlerini okuyan, onları temize çıkarıp parlatan, onlara kitap ve hikmet öğreten bir peygamber gönderen. Oysa bundan önce açık bir sapıklık içindeydiler.

3-Onlardan henüz kendilerine katılmamış diğer insanlara da (göndermiştir o peygamberi). O, öyle güçlü, öyle hikmet sahibidir.

4-İşte o Allah'ın lütfudur, onu dilediğine verir. Allah, çok büyük lütuf sahibidir.

5-Kendilerine Tevrat yükletilip de sonra onu taşımayanların durumu, ciltlerle kitap taşıyan eşeğin haline benzer. Allah'ın ayetlerini yalanlayan topluluğun durumu ne çirkin! Allah, zalimler topluluğunu doğru yola çıkarmaz.

6-De ki: "Ey Yahudiler, siz diğer insanların değil de yalnız kendinizin Allah'ın dostları olduğunuzu iddia ediyorsanız, haydi ölmeyi temenni edin, eğer (davanızda) samimi iseniz!

7-Oysa onlar, ellerinin sunduğu günahlar yüzünden onu asla temenni etmezler. Allah zalimleri bilir.

8-De ki: "Haberiniz olsun, o kaçıp durduğunuz ölüm, mutlaka gelip size çatacaktır; sonra O, bütün görünmeyeni ve görüneni bilene döndürüleceksiniz de O size neler yaptığınızı haber verecektir."

9-Ey iman edenler, Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah'ın zikrine (anılmasına) koşun ve alım satımı bırakın; eğer bilirseniz, o sizin için daha hayırlıdır.

10-Namaz kılındıktan sonra da yeryüzüne dağılın, Allah'ın bol nimetinden nasip arayın ve Allah'ı çok zikredin ki, kurtuluş bulabilesiniz.

11-Böyle iken, bir ticaret veya eğlenti (eğlence) gördüklerinde ona fırladılar ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah'ın katındaki, eğlenceden de ticaretten de hayırlıdır ve Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır."
 

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Şub 2007
Mesajlar
4,908
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cum'a, en hayırlı günlerinizden biridir. Hz. Adem aleyhisselam (ın toprağı) o gün yaratıldı, o gün kabzedildi. (Kıyamette Sur'a) o gün üflenecek, sayha da o günde olacak. Öyleyse o gün bana salavatı çok okuyun. Zira salavatlarınız bana arzedilir." Orada bulunanlar: "Salavatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!" dediler.

Aleyhissalatu vesselam: "Allah Teala Hazretleri, Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı" buyurdular.

Ebu Davud, Salat 207, Nesai, Cum'a 5,


Selamun aleyküm.Allah razı olsun..
Cuma bayramımızın hayırlara vesile olmasını dilerim Yüce Rabbimizden inşaAllah.
bereket, afiyet ve mağfiret dileyelim inş.
Selam ve dua ile kalınız..
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Cuma’anın ilk saatinde camiye giden bir deve,ikinci saatinde giden bir sığır,üçüncü saatinde giden bir koç boğazlamış gibi sevap alır.Dördüncü saatinde giden bir tavuk kesmiş gibi, beşinci saatinde giden ise bir yumurta tasadduk etmiş gibi sevap alır.İmam minbere çıkınca,artık sahifeler dürülür,kalemler kaldırılır,Melekler minberin yanında toplanır,hutbeyi dinlemeye koyulurlar.O anda gelen,artık sadece namaz için gelmiş olur,faziletten bir şeye hakkı olmaz.


Kim cum’a gecesi Kehf suresini okursa,bulunduğu yerden Mekke’ye kadar Ona bir nur verilir;diğer Cum’aya kadar üç gün fazlasıyla,mağfiret olunur;sabaha kadar yetmişbirbin melek de onun için Allah’tan mağfiret dilerler;hastalıktan muaf tutulur,sıraca,Zatü’l Cenb,Baras,Cüzzam hastalığından,Deccal’in fitnesinden de emin olur.

KAYNAKLAR: Ramuz El Ehadis(Hadisler Deryası)
Mecmaul Adab
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cum'a, en hayırlı günlerinizden biridir. Hz. Adem aleyhisselam (ın toprağı) o gün yaratıldı, o gün kabzedildi. (Kıyamette Sur'a) o gün üflenecek, sayha da o günde olacak. Öyleyse o gün bana salavatı çok okuyun. Zira salavatlarınız bana arzedilir." Orada bulunanlar: "Salavatlarımız size nasıl arzedilir? Siz çürümüş olacaksınız!" dediler.

Aleyhissalatu vesselam: "Allah Teala Hazretleri, Arz'a peygamberlerin cesetlerini yemeyi haram kıldı" buyurdular.

Ebu Davud, Salat 207, Nesai, Cum'a 5,


Selamun aleyküm.Allah razı olsun..
Cuma bayramımızın hayırlara vesile olmasını dilerim Yüce Rabbimizden inşaAllah.
bereket, afiyet ve mağfiret dileyelim inş.
Selam ve dua ile kalınız..

Ve aleyna aleyküm Selam ve Rahmetullahi ve Berekatuhü ebeden daimen Kesira inşaAllah.Ecmain olsun güzel kardeşim.Dualarınız bereketlensin inşaAllah.Merhamet,Rahmet,Bereket tüm ümmeti Muhammed'in üzerine olsun inşaAllah.Duayla kalınız.
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
s.a yine çok önemli bir konuyu paylaşmışsınız bizlerle elimde kalem kağıt not alıyorum artık
Allah razı olsun...Allah sevabını yazsın inş... Bugün niğdeli kardeşimle AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HZ türbesine gittik...bol bol dualar ettik İSLAMİYET GEN TR AİLEMİZİDE unutmadık tabı :) Rabbim kabul eder inş...hayırlı cumalar inş
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
s.a yine çok önemli bir konuyu paylaşmışsınız bizlerle elimde kalem kağıt not alıyorum artık
Allah razı olsun...Allah sevabını yazsın inş... Bugün niğdeli kardeşimle AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HZ türbesine gittik...bol bol dualar ettik İSLAMİYET GEN TR AİLEMİZİDE unutmadık tabı :) Rabbim kabul eder inş...hayırlı cumalar inş

Ve aleyna aleyküm Selam ve Rahmetullahi ve Berekatuhü ebeden daimen Kesira inşAllah.Rabb'im C.C. sizinde dualarınızı kabul buyursun.Mertebenizi yükseltsin inşaAllah.Hayırlı Cuma'lar.
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
ALLAH'IM bugünümüzün başını iyilik, ortasını kurtuluş,
sonunu ise başarı eyle!

Onu bizim için saadet, şehadet, tevbe,bağışlanma
ve iman ile sona erdir...

Ey Kapıları Açan ALLAH'IM

Bize Kapıların En Hayırlısını Aç

Ey Halden Hale Çeviren RABB'İM

Halimizi En Güzel Hale Çevir

Ey Kalpleri Döndüren ALLAH'IM

Kalplerimizi Dinin Ve Taatin Üzere Sabit Kıl

Müslüman Kardeşlerimize Zaferler Nasip Eyle

Zulmeden Kullarınıda Kaffar isminle Kahreyle...

Şu Mübarek Ayın ve Şu Mübarek Cuma Gününün Hürmetine

Dualarımızı Kabul Eyle ALLAH'IM...

Ümmeti Muhammedin Cuması Mübarek Olsun inşaALLAH...
 

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Tem 2007
Mesajlar
1,639
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
Bildiklerimizi hatırlıyor, bilmediklerimizi ekliyoruz. Allah razı olsun,emeğinize sağlık.Hakkınızı helal edin.
B)
 

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Tem 2007
Mesajlar
1,639
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
46
s.a yine çok önemli bir konuyu paylaşmışsınız bizlerle elimde kalem kağıt not alıyorum artık
Allah razı olsun...Allah sevabını yazsın inş... Bugün niğdeli kardeşimle AZİZ MAHMUT HÜDAYİ HZ türbesine gittik...bol bol dualar ettik İSLAMİYET GEN TR AİLEMİZİDE unutmadık tabı :) Rabbim kabul eder inş...hayırlı cumalar inş


Selamu Aleyküm adaşım :) böyle hoş etkinlikler yapılıyor demek, ne güzel bizleri de unutmamışsınız. Allah dualarınızı kabul etsin inşaallah. Hayırlı cumalar..
 

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Kas 2006
Mesajlar
2,468
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
iStAnBuLL
Selamu Aleyküm adaşım :) böyle hoş etkinlikler yapılıyor demek, ne güzel bizleri de unutmamışsınız. Allah dualarınızı kabul etsin inşaallah. Hayırlı cumalar..

a.s adaşım... Allah izin verdiği sürece yapmaya çalışıyoruz cnm inş kabul eder Rabbim cümlemizin dualarını inş sanada hayırlı cumalar cnm B)
 

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mar 2006
Mesajlar
1,946
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bildiklerimizi hatırlıyor, bilmediklerimizi ekliyoruz. Allah razı olsun,emeğinize sağlık.Hakkınızı helal edin.
B)

“Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır.”
“Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayasızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.”
“Mü’min erkekler ve mü’min kadınlar birbirlerinin dostlarıdır. İyiliği emreder, kötülükten alıkoyarlar. Namazı dosdoğru kılar, zekâtı verirler. Allah’a ve Resûlüne itaat ederler. İşte bunlara Allah merhamet edecektir. Şüphesiz Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.”
Konu ile ilgili faydalanılabilecek diğer ayetler ise şunlardır: Bakara, 2/195, 216, Al-i imran, 3/ 113-114, 180 Tevbe, 9/ 112, Nahl, 16/128, Kehf, 18/30, Ankebut, 29/69, Sâffât, 37/78-80, Yunus, 10/11, 28.

"Sizden kim (sünnetimize uymayan) bir münker görürse (seyirci kalmayıp) onu eliyle düzeltsin. Buna gücü yetmezse lisanıyla düzeltsin. Buna da gücü yetmezse kalbiyle buğzetsin. Bu kadarı imanın en zayıf mertebesidir."
“Kays İbnu Ebî Hâzım anlatıyor: "Hz. Ebu Bekir (radıyallahu anh) Cenâb-ı Hakk'a hamd ve senadan sonra buyurdu ki: "Ey insanlar! Sizler şu âyeti okuyor ve fakat yanlış anlıyorsunuz: "Ey iman edenler, siz kendinize bakın. Doğru yolda iseniz sapıtan kimse size zarar veremez" (Maide: 5/105). Biz Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)'in: "İnsanlar, zâlimi görüp elinden tutmazlarsa, Allah'ın, hepsine ulaşacak umumî bir belâ göndermesi yakındır" dediğini işittik." Keza ben, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın: "İçlerinde kötülükler işlenen bir cemiyet, bu kötülükleri bertaraf edecek güçte olduğu halde, seyirci kalır, müdâhale etmezse, Allah'ın hepsini saran umumî bir belâ göndermesi yakındır" dediğini işittim.”

Huzeyfe (radıyallahu anh) anlatıyor: Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Nefsimi kudret elinde tutan Zat'a kasem olsun, ya ma'rufu emreder ve münkerden de yasaklarsınız veya Allah'ın katından umumî bir belâ göndermesi yakındır. O zaman yalvar yakar olursunuz da duanız kabul edilmez."

Bu nedenlerin başlıcaları.Bildiklerimizi paylaşalım.Hep iyiliği emredelim.Duayla kalınız.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt