Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hayattaki Sıkıntılara İman Gözüyle Bakmak (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
Hayattaki sıkıntılara iman gözüyle bakmak
Nisa Sûresi'nde, "Kim bir kötülük yapar, günah işlerse cezasını mutlaka görecektir.", buyuruluyor. Bu mealdeki ayetlerin gelişinden sonra bazı hassas insanlar Efendimiz (sas) Hazretleri'ne gelerek endişelerini açıklayıp derler ki:
-Ya Resulallah, ne olacak bizim halimiz? Ayetlerde "Kim bir kötülük yapar, günah işlerse cezasını görecektir.", buyuruluyor. Bizler ise günahtan hali olamıyoruz. Bazen nefsimize uyarak, bazen de gaflete dalarak günaha maruz kalıyor, yanlışa düşebiliyoruz. Bunların hepsinin de ahirette cezasını göreceksek nasıl dayanacağız ahirette biriken bunca cezalara?

Efendimiz'in (sas) müjde mahiyetindeki rahatlatıcı cevabı şöyle olur:

-Siz hayat boyunca hiç hastalanmıyor musunuz? Sıkıntı ve üzüntülere maruz kalmıyor musunuz?

-Hastalandığımız da oluyor, sıkıntı ve üzüntülere maruz kaldığımız da oluyor.

-İşte o sıkıntı ve üzüntüler, işlediğiniz bazı günah ve hataların cezasını teşkil eder. Dünyada çekilen sıkıntı ve maruz kalınan zorluklar günahların kefareti yerine geçer. Şayet sabreder de şikâyetçi olmazsanız.

Bu cevaptan sonra o insanlar sıkıntı ve üzüntüye maruz kaldıklarında aşırı üzülmemişler, inşallah günahlarımızın kefareti yerine geçer, affımıza sebep olur diyerek zorluklar içinde de bir mutluluk duygusuna sahip olmuşlar, dayanma gücü kazanmışlardır.

Demek ki kötülükleri, günahları cezasız bırakmayan Allah (cc), hastalıkları, çeşitli sıkıntı ve musibetleri bu günahların cezası yerine kabul etmektedir. Böylece sıkıntı ve zorluklara maruz kalan insanlar bir bakıma günah ve kusurlarının cezasını burada çekmekte, ahirete tehirinden de kurtulmuş olmaktalar. Bundan dolayı, maneviyatta ilerlemiş, sıkıntılara iman gözlüğüyle bakmaya başlamış insan, başına gelen zorluk ve sıkıntılardan sonra 'inşallah günahlarımın affına sebep oluyor' diyerek şikâyet etme duygusuna girmez, hep sabır içinde şükretme huzuru yaşar.

Anlaşılan odur ki, imanlı insanların dünyada hastalık, yokluk, kaza.. gibi çok çeşitli zorluklara maruz kalması yine de o insanların hakkında hayırdır, sonucu itibarıyla lehinedir. Çünkü işlediği bazı günahların, hataların cezasını böylece dünyada çekmezse ahirete tehir edilecektir. Ahiretin cezası ise dünyadaki ile kıyas kabul etmeyecek kadar ağır olacaktır. Ayrıca burada başa gelen peşin sıkıntılar insanın günah ve kötülükte daha da ileriye gitmesine de engel olur, ikaz olup aklını başına almasına da sebep teşkil eder...

Zaten inanmış insanlara günahlarının cezası çoğunlukla dünyada gelir, ahirete tehir edilmez. Bu, Allah'ın onları yine sevdiğinin ve koruduğunun da işareti olur. Eğer bir kula bunca günah ve isyanlarına rağmen bir sıkıntı ve zorluk gelmiyor, bir ikaza maruz kalmıyor da, şımarıklık ve günahkârlığını devam ettiriyorsa, onu ahirette, dünyada cezasını hiç ödemediği günah yığını bekliyor demektir. Asla hayrına değildir burada cezasız kalması, isyan ve tuğyanına da devam etmesi. Bu sebeple imanlı insanlar burada başlarına gelen sıkıntılardan, musibetlerden dolayı hep sabretmiş, ahirete tehir edilmeyip de dünyada verilen bir uyarı olarak yorumlayıp bir nevi sıkıntı içinde teselli bularak teslimiyetlerini sürdürmüş, bu anlayışlarıyla da yine kazanmışlardır. Efendimiz, imanlı insanın bu kazanma anlayışını şu özel ve güzel hadisiyle açıklamıştır:

- İmanlı insanın anlayışına hayret edilir. Çünkü üzülecek bir sıkıntıya maruz kalsa sabreder kazanır; sevinecek bir nimete nail olsa şükreder yine kazanır. Böylece imanlı insan, hayatındaki her olayı hakkında hayra çevirir. Ya sabreder kazanır, ya şükreder kazanır. Her iki halde de hep kazanır, hiç kaybetmez..

İşte bundan dolayı hayata iman gözlüğüyle bakanların hali hep aynı olur:

- Ya sabreder kazanır, ya da şükreder kazanır.

-Yeter ki bu gerçeğin farkında olsun, hayata iman gözlüğüyle bakmasını bilsin.



AHMET ŞAHİN (zaman gazetesi 6 mart)
 

ecemkysr

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Şub 2007
Mesajlar
55
Tepki puanı
0
Puanları
0
Dünyada çekilen sıkıntı ve maruz kalınan zorluklar günahların kefareti yerine geçer. Şayet sabreder de şikâyetçi olmazsanız.
İŞTE RABBİMİN LUTFUKİ ÜZÜNTÜLÜ OLMAMIZDA BİLE GÜNAHLARIMIZA KEFFARET SAYIYO
O AFFETMEK İÇİN BİR SÜRÜ BAHANESİ YARATIRKEN BİZLER YANİ KENDİ NEFSİME BUNUN KIYMETİNİ GÖREMİYORUZ SELAM VE DUA İLE
EMEĞİNE SAĞLIK
 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
70
Konum
BURSA
Bir anlık emanete ne türlü övünelim,Gel rahmet kapısında ağlaşıp dövünelim,Yaradan rahmetini kahrından üstün saydı,Ne olurdu halimiz gözyaşı olmasaydı. N.F.Kısakürek. ALLAH c.c razı olsun
__________________
Allah'ın, üzerinizdeki nimetini ve "İşittik, itaat ettik" dediğinizde sizden aldığı ve kendisiyle sizi bağladığı ahdini hatırlayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah göğüslerin özünü çok iyi bilir.
[ MAİDE SÜRESİ 7 ]
 

selenny

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eyl 2007
Mesajlar
358
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
48
Ellerine Sağlik Güzel Bir Paylaşim Olmuş Yarabbi Hergününe Ve Her Verdiğin Nimetlere şükürler Olsun Amin....a.e.o
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt