Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

HaVF ve ReCa:KoRKu ve Ümİt (1 Kullanıcı)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Havf da reca da mü’minin sıfatlarıdır. Bundandır ki, hangisi ruhtan çekilse, küfür tehlikesi belirir. Havf etmeyen insan, isyan yolunu tutar, bu yolun sonunun ise küfre çıkma tehlikesi vardır. Recanın azalması da ümitsizliğe yol açar. Bu da sonu küfre çıkabilecek bir başka yoldur.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Kitaplarında dediği gibi sizinde anlattığınız gibi Ümit ile Korku arasında kalmak lazım. Fakat bu bizlerde böyle olmuyor. Bizim millet çok ümitli. Bizim bu ümidimizi Mevlanın rahmeti merhameti oluşturması gerekirken veya böyle olduğunu söylerken aslında içimizde gerçekleşen durum böyle değil. Kendi yaptığımız eğri büğrü, noksan amelleri sanki çok güzelmiş gibi görüyoruz. Günah işlediğimiz zamanda Allahın rahmetinden ümit kesilmez diyerek işlediğimiz günaha pişmanlık duymuyor, üzülmüyoruz. Sanki yaptığımız günaha mazeret bulup, kılıf uyduruyoruz.
Şimdi büyüklerin söyledikleri bir kaç sözü nakletmek istiyorum.
Hz. Ömer (r.a.) şöyle buyurdu: "Cennete bir kişi gireceğini bilsem onun ben olduğu ümit ederim. Cehenneme bir kişi gireceğini bilsem onun ben olacağımdan korkarım."
İmam-ı RAbbani Hz. şöyle buyurdu: "Herkesin bir nefsi vardır benim nefsim emmarenin emmaresi"
Hasan Basri (rahmetullahi aleyh) şöyle buyurdu: "Biz öyle insanlara yetiştik ki dağlar kadar amel olduğu halde sanki hiç bir ameli yokmuş gibi davranırlar. Şimdi de öyle insanlar görüyorum ki hiç bir amel olmadığı halde ağlar gibi ameli varmış gibi davranıyorlar. Onlar sizi görseydi size bunların dini imanı yok derlerdi, siz onları görseydiniz bunlar deli derdiniz."
Benim anladığım kadarıyla Hiç kimse ben çok günah işledim mevla beni artık affetmez deyip günaha devam etmemeli mevlanın rahmetinden ümit kesmemeli. Hiç kimsede benim ibadetlerim on numara, tam kararında deyip yaptığı amellere güvenmemeli, mevladan korkmalı. Peygamber efendimizn dediği gibi amelleri ile cennete giren kimse yoktur. Herkes Allahu tealanın rahmeti ile cennete girer. Bir namaz kılıyoruz ne tadili erken var, ne tecvid var, ne okuduğumuzu anlıyoruz ne de aklımız namazda. Kalbimizi başka sevgiler işgal etmiş mevlaya ayıracak yer kalmamış sonrada durmuşuz namaza. Essealmu aleyküm

aleykum selam kardeşim rabbim razı olsun ne güzel izah etmişsiniz .. durumumuz böyle ne yazıkki..rabbim gafletten uyunadırsın bizleri .. inşaALLAH
teşekkür ederim
selam ve dua ile

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
"(O muttakî kimseler, geceleri namaz kılmak ve istiğfâr etmek için) yanlarını (tatlı) yataklarından kaldırırlar.. RABBLERİNE, AZÂBINDAN KORKARAK VE RAHMETİNİ UMARAK DUÂ EDERLER. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da hayır yollarına infâk ederler. " (es-Secde, 16)

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Daha hayattayken Cennetle müjdelenen Hz. Ömer’e bu yönüyle baktığımızda, bu iki duyguyu birbirini yok etmeyecek derecede canlılık içerisinde tuttuğunu görürüz. Birisi caminin kapısından bakıp, “Biriniz hariç hepiniz Cennete gireceksiniz’ dese, o ben olurum diye titrerim. Biriniz hariç hepiniz Cehenneme gireceksiniz’ dese, o zaman da, ‘Yine o ben olabilirim’ diye ümit içerisinde olurum’ der. Onun hayatı boyunca olduğu gibi ölüm esnasında yaşadığı şu duygular da bunun en güzel örneklerinden biridir.

meltem

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
sonsuznurr.blogcu.com
“Hamd”de medih ve sena hâkim.
“Mâliki yevmiddin”, havf dersi verir.

“İbadet” recaya, “istiane” havfa işaret ederler.
“Sırat-ı müstakime hidayet talebi” recadır.
“Mağdup ve dallinden olma korkusu” havftır.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
İnsanın manevî terakkisi de iki ateş arasında sürüyor:
Nefis ve Şeytan. Bu tablo karşısında insan şöyle düşünmeli: Madem ki bedenim, güneş ve magma arasında hayatını devam ettiriyor; ruhum, nefis ve şeytana rağmen hâlâ mü’min. O halde, Allah’ın rahmetinden ümit kesmek için hiçbir sebep yok. Ve madem ki, bu iki ateşten de bir an olsun başım sakin olamıyor, öyleyse azaptan emin olmam da akıl kârı değil...

selamün aleyküm adı güzel kardeşim.Allah razı olsun.çok faydalı bir paylaşım olmuş.tamda bahsettiğimiz konu değil mi?Rabbim sevabına yazsın inşallah.selam ve dua ile kal kardeşim.

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Gazze’de son dakikalarını yaşayan İmam-ı Şafiî’nin recâ adına şu son ve dolgun soluklarını kaydetmeden geçemeyeceğim:
"Kalbim kasvet bağlayıp yollar da sarpa sarınca, ümidimi affına merdiven yaptım.. günahım gözümde büyüdükçe büyüdü ama, onu alıp affının yanına koyunca, affını tasavvurlar üstü büyük buldum." [2]
Allah korkusunun insanı günahlardan uzaklaştırıp, O’na yönelttiği, O’na yaklaştırdığı yerlerde sürekli "havf" soluklamak; ye’s çukurlarına düşüldüğü veya ölüm emarelerinin belirdiği zamanlarda da "recâ"ya sarılmak, havfrecâ dengesi adına ölçü sayılacağı gibi, ruhta hâsıl olan emniyet duygusuna karşı korku unsurlarını harekete geçirmek, ümitsizlik hazanlarının esip-savurduğu hengamda da recâ seralarına sığınmak da ayrı bir yaklaşım keyfiyeti sayılabilir. Bu itibarla, bazen en mükemmel amelin yanında duman duman korku tütebilir ve az bir amelin sağında-solunda da recâ tüllenebilir...

[2] Zehebî, Siyeru A’lami’n-Nübelâ, 1/150.

fetullah gülen /sızıntı

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Allah korkusunun insanı günahlardan uzaklaştırıp, O’na yönelttiği, O’na yaklaştırdığı yerlerde sürekli "havf" soluklamak; ye’s çukurlarına düşüldüğü veya ölüm emarelerinin belirdiği zamanlarda da "recâ"ya sarılmak, havfrecâ dengesi adına ölçü sayılacağı gibi, ruhta hâsıl olan emniyet duygusuna karşı korku unsurlarını harekete geçirmek, ümitsizlik hazanlarının esip-savurduğu hengamda da recâ seralarına sığınmak da ayrı bir yaklaşım keyfiyeti sayılabilir. Bu itibarla, bazen en mükemmel amelin yanında duman duman korku tütebilir ve az bir amelin sağında-solunda da recâ tüllenebilir...

osman gazi

Yasaklı Kullanıcı
Aç tavuğun kendini darı ambarında zannetmesi gibi değilde...UMUDA MİSAL BİR MEVKİDE KARAR KILMAK GEREK...buyurmuşlar büyüklerimiz...EN BÜYÜK EVLİYANIN EN BÜYÜK DUASI..ALLAHIM SON NEFESTE İMANLA GİTMEYİ NASİPEYLE...ARKADAŞLARIN DEĞİNDİĞİ GİBİ SANKİ CENNET ÇANTADA KEKLİK OLMUŞ BAZILARIMIZA..EN AZINDAN İMANLA GİTMEK BÖYLE KOLAY ZANNEDİLİYOR..ALLAHIN HÜKÜMLERİNE BİR ÖMÜR BİGANE KAL..KÜFRE HİÇ BAŞKALDIRMA...MAZLUMA SAHİP ÇIKMA...ONDAN SONRA BEDAVA İMAN DAVASI..İMAN DAVASI BU KADAR UCUZ DEĞİL...SİZ SİZDEN ÖNCEKİLERİN ÇEKTİKLERİNİ ÇEKMEDİKÇE CENNETE GİDECEĞİNİZİMİ ZANNEDERSİNİZ BUYURUYOR YÜCE ALLAHCC...BİLA HABEŞİ NE ÇEKTİ..KURANI KERİMDE ANLATILAN MÜMİNLER NELER ÇEKTİ..DEMİR TARAKLARLA ETLERİ YOLUNUYORDU..ALLAHIN YOLUA KAHRAMANCA DÜŞMEK GEREK...HZ ÖMERİ ÖRNEK ALIP BİR ÖMÜR KÜFRE SAVAŞ AÇMAK GEREKİYOR...YARDAN...SERDEN..ANADAN...MALDAN..GEÇMEK GEREKİYOR..İSLAMIN HAK OLDUĞUNU MİSALLENDİRMEK GEREKİYOR..ÖRNEK OLUNMALI...YANMALI..PİŞMELİ...KENDİNDEN GEÇMELİ...ALLAHCC YOLUNDA DELİ DİVANE OLMALI...Paylaşım için Allahcc razı olsun...umut ve korku...Allahcc bu dengeden bizleri ayırmasın...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt