Kur’an-ı kerimi Parayla okumak ve okutmak,
selamün aleyküm .genelde mevlüt okuturken hocaya havlu içinde para,ve hediye veririz.ve bir çok hocada bunu kabul ediyor.kul hakkına girer diyorlar o yüzden veriyoruz buda sakıncalı mı acaba?
geçen yaz kuran öğrenmek için hocaya haftalık verdik.evde okutuyordu.parayla kuran öğretilir mi?bunu sorduğum zaman bir ablamız eğer günahsa imamlar ,din öğretmenleri,müftüler niçin maaş alıyorlar dedi.bunu gerçekten merak ediyorum.
Estağfirullah.
Pazarlık yapılırsa verenede alanada haram olur, buyuruluyor. Ama o Allahü teanın rızası için okur, okutanlarında hediye olarak vermesi caizdir. Aşağıdaki yazıdan istifade edebilirsiniz.
Ücretle Kur’an okumak
Sual: Ücretle Kur'an okumak, hazır hatim satmak caiz midir?
CEVAP
Kur’an-ı kerim geçim vasıtası yapılmaz. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kur'an okuyun, fakat geçim vasıtası yapmayın.) [İ.Ahmed]
(Bir zaman gelir, Kur'an, Allah rızası için değil, dünyalık için okunur.) [Ebu Davud]
(Kur'an okuyup da, okun yaydan çıktığı gibi dinden çıkanlar olacaktır.) [İbni Mace]
(Kur’an-ı kerim, okuyanlarına ya şefaat eder veya düşman olur.) [Müslim]
Ücretle okunan Kur'andan ölüye sevap hasıl olmaz. (Hidaye)
Para ile Kur’an-ı kerim okutmak haramdır. (Bey ve Şir’a)
Hafız, pazarlık etmeden, sırf Allah rızası için hatim veya mevlid okursa, okutanın hediye ettiğini alması caiz olur. (Hadika, Berika)
Kur’an-ı kerim okuyup hediye almayı meslek haline getirmemelidir! Çünkü âdet haline gelen hediyeler, şart edilen ücret gibidir. (Dürr-ül muhtar)