Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Hafızlık-Kuran-ı Kerim ezberi (4 Kullanıcı)

El_Kassam

Kayıtlı Kullanıcı
Hüzünlenmemek Elde DeğiL...

Rabbim c.c Sizden Razı olsun Ablacım..!!

gulen76

Kayıtlı Kullanıcı
allah en güzelini bilir elbet hayırlısını diliyorum..üzüntü çekeceksemde kaderimde bu da varmış diyorum.. zaman...en büyük ilaç..

burhan33

Kayıtlı Kullanıcı
HAFISLIK

Hafızlar, zihinlerinde ve kalblerinde Kur`an`ı taşıyan en seçkin insan...

Kur`an`da pek çok yerde geçmekte olan `Hafız` kelimesi, Arapça`korumak, ezberlemek` manasına gelen `hıfz` kökünden bir sıfattır. Literatürümüzde ise kutlu kitap Kur`an-ı Kerim`in tamamını ezberleyen kişilere verilen bir isim, bir unvandır. Bu unvana ilk sahip kişi Peygamberimiz Hz. Muhammed(s.a.v.)`dir. Her ramazan ayında Hz. Peygamber`in gelen ayetlerin tamamını Hz. Cibril`e okuduğunu biliyoruz. Hatta son ramazanda Hz. Peygamber`in diğer zamanlardan farklı olarak iki kez okuduğunu da biliyoruz. Yine kaynaklarımızda Kur`an`ı okuma biçiminin Hz. Cibril`le Hz. Peygamber arasında karşılıklı olarak yerine getirildiği de belirtilmektedir.

Hz. Peygamber döneminde pek çok sahabe Kur`an`ı ezberleme noktasında çok ciddi gayret sarf etmişlerdir. Abdullah bin Mes`ud, Muaz bin Cebel, Zeyd bin Sabit hafızlıkta önde gelen sahabelerdir.

Sahabelerden bazıları ise, Kur`an`ı ezberlerken on ayet şeklinde bir yöntem uygulamışlardır. Nazil olan on ayeti iyice ezberlemiş, anlamını bütünüyle kavramış, hayatlarında uygulamış, sonra da diğer on ayetin ezberlenmesine devam etmişlerdir.

`Hafızlık müessesesi` diye de niteleyebileceğimiz Kur`an`ı baştan sona ezberleme olgusu, Hz. Peygamberden başlayarak, günümüze kadar devam etmiş hala da devam etmektedir. Özellikle de Hz. Peygamber`in `Sizin en hayırlınız Kur`an`ı öğrenen ve öğretendir` mealindeki hadisi İslam ümmetini Kur`an`ı okumaya ve ezberlemeye yöneltmiştir. Bugün dünyada binlerce Hafız`ın bulunması, Kerim Kitap`ın okunması ve korunması anlamında oldukça önemli bir işleve haizdir. Binlerce hafız`ın bulunmasında ise yine Hz. Peygamber`in şu mealdeki teşviklerinin çok büyük rolü olmuştur:

`Hafızlar Allah`ın seçkin kullarıdır.`

`Ümmetin en şereflileri Hafızlardır.`

`Hafızlar meleklerle beraberdir`

şeklinde ki hadisler Kur`an`ı ezberleme de motive edici buyruklar olmuştur. Yine Hz. Peygamber`in `Bir hafız`ın kendisinin cennete gireceği gibi, ailesinden pek çok kişinin girmesine de aracı olacaktır` buyruğu da pek çok ebeveyni çocuklarını `Hafız` yapma gibi anlamlı bir çaba içine girmesine neden olmuştur.

Hz. Peygamber`den sonra asırlar boyu devam eden `hafızlık müessesesi` camiler, darülkurralar, medreseler, darülhuffaz ve darülhadis gibi müesseselerde sürmüştür.

Bu nokta da hemen belirtelim ki Hafızlık gibi bir unvan kolayca kazanılan bir unvan değildir. Özellikle çocuk yaşlarda ömrün en az iki yıl gibi bir süresinin bu ezberleme işine ayrılması, hasredilmesi gerekmektedir. Bir ayeti ezberlemek için defalarca tekrarlama, sonra onu doğru biçimde ezberlemek söz konusudur. İş bununla da bitmemekte, hafız olduktan sonra, hafız kalma gibi son derece önemli bir görev daha onları beklemektedir. Bu noktada konunun önemini göstermesi açısından Hz. Peygamber`in `Hafızlığı unutanların iki yakasının bir araya gelmeyeceği, unutmaktan dolayı azaba duçar olacağına` dair rivayetler çok ciddiye alınmalıdır. Kısacası, Kur`an`ı hıfz eylemi çok önemli bir eylemdir. Bir de buna Hafız kalma gibi bir görev daha eklenmektedir. Hafızlıkla Kur`an bir yandan `yazıya dökülerek Mushaflarla korunurken, bir yandan da zihinlere nakşedilmesi hiç kuşkusuz çok önemli bir işleve haizdir.` Bu nedenle asırlar boyunca değil Kur`an`ın bir kelimesi, bir harfi dahi hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir ve kıyamete kadar da devam edecektir. Çünkü Kur`an Allah`ın koruması altındadır. Hafızlar, Allah`ın koruması altında bulunan kitabı kalblerinde ve zihinlerinde saklayarak `korunanın korunması` gibi bir işlevi yerine getirerek çok önemli bir sevaba nail olmuş ve olmaktadırlar.

Bu nedenle Hafızlara gereken ilgi ve ihtimam gösterilmeli ve bu müesseseye ilgi artarak devam etmelidir.

`Biz, ülkemizin `Hafızlarıyla` övünürüz` öz deyişi haklı bir paye ve gurur vesilesi olarak öne çıkmalıdır. Çünkü Hafızlar ömürlerini Kur`an`a adayan insanlardır. Onların değerini bilmek ve anlamak için Kutlu Kitaptan bir iki sayfayı ezberlemeye çalışmak yeter de artar.

Kutlu kitap Kur`an`ın gönderiliş amacının insanların inançlarını Allah`ın yörüngesine yöneltmek, insani güzel hasletlerle bezemek, hayatı anlamlandırmak, insan hayatlarını düzene koymak, ilahi iradeyi öne çıkarmak asıl amaç olduğuna göre, onu ezberlemek de ayrıcalıklı bir eylemdir. İnsanları refah ve saadete ulaştıracak da bir eylemdir...

Kur`an ayetlerinin `Mushaf` haline getirilmesinin pek çok hafızın Yemame Savaşı`nda şehid düştükten sonra gündeme geldiği, gerçekleştiği düşünülürse `hafızların` ve `hafızlık ilminin` önemi daha iyi anlaşılır.

Tekrar etmek gerekirse `Hafızlara` saygı ve hürmette kusur edilmemelidir. Çünkü onlar Kur`an ahlakıyla ahlaklanmış Kur`an muhafızıdırlar.

Sayılarının artması en büyük dileğimizdir.

Buradan Kur`an`ı hıfz eden gönül erlerini saygıyla esenlerken dualarını beklediğimizi belirtir, Allah`tan bereketli ömürler niyaz ederiz...

nrydmrl

Kayıtlı Kullanıcı
ya rabbim ne büyük bir şereftir hafız olmak..paylaşım için Rabbim razı olsun duygulanmamak elde değil

Kur'ana sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Sıla kardeşim,Burhan kardeşim,Rabbım sizlerden razı olsun çok güzel bir konuyu bizlerle paylaşmışsınız.Yüce kitabımızın sevdası gerçekten de bir başka,bu bir aşk,bu tatlı bir sevda.Rabbım bu sevdadan cümlemizi ayırmasın inşaallah.Hafızlık asla korkulacak bişey değil,yeterki kardeşlerim öncelikle ezberlesinler.Kardeşlerim lütfen yanlış anlamayın yazdıklarımı,hafızlık yapacak kardeşlerimizi korkutmayalım,unutmak falan diyerek.Yeterki hafız olsunlar,Rabbım bir şekilde onun korunmasına yardımcı olacaktır elbette.Hem ezberleyen karşılığını alacaktır mutlaka(Femen yamel misgale zerratin hayan yerah.vemen yamel misgale zerratin şerrayyerah)kim zerre miktarı hayır işlerse mutlaka hayrını görecektir,kimde zerre miktarı şer işlerse cezasını çekecektir.Yeterki siz ezberleyin.
Sıla kardeşim siz hafızmısınız?Selametle kalın kardeşim.

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
Hafızayı kuvvetlendirmek için doğru beslenmek gerek

Zihin sağlığını korumak, ezberin kuvvetli olması ve hafızayı kuvvetlendirmek için doğru beslenmek lazım. Eskiden hafızlara sabahtan kuru üzüm ve hakiki bal yedirirlerdi. Ben de eskiden her gün 3 saat yürüyerek gider gelirdim. Sabahları bir bardak ılık süt içine köy yumurtasının sarısını koyar tek nefeste içerdim. Hem sesi güzelleştirir hem insanı zinde tutar. Ayrıca dersi yaptıktan sonra dinlenmeyi de bilmek lazım. Ders tam yapılmazsa dinlenme de zehir olur. Rüyamda ders çalışıp uyanınca okuduğum zamanlar oldu. Ezberin üzerinden bir gece uykusu geçmeli. Sabah tekrar edince ders hafızaya girer. Öbür türlü hazmedilmemiş yemek gibi, faydası olmaz. Yazın uzun günlerinde kaylule (öğlen uykusu) iyi gelir ama hiçbir zaman gece uykusunun yerini tutmaz.
:a21:selamün aleyküm canim benim ya öyle bir konuya deginmisinki bu benim rüyam bu benim dilegim bu benim hayatim nefesim ruhum o kadar istiyorumki kur'animizi ezberlemeyi ama nasil nesekilde bilemiyorum evde kendim ezberleye bilirmiyim bilmiyorum kursami gitmem lazim bir sorum daha var sen hafizmisin ? sen de izmirlisin ben üc kuyular dayim oralarda bildigin bir kur'an kursu var ise bana yazarmisin gerci bu yasta ezberlemek cok zor ama elimden geleni yapacagim insallah rabbim banada nasip eder o güzel mertebeyi allah tüm hafizlardan razi olsun allaha emanet olun:a21:

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam arkadaşlar hayır hafız değilim denedim ama evliyken denemiştim. ev işleriyle birlikte olmadı. aslında olur ama sabır lazım ya da ezber gücü iyi olmalı. elifimbenim ablacım orda Kuran kursları vardır. bence yaşım var deyip denememezlik etme. ben denedim bikaç sayfa ezberim var isteyen herkes denemeli bence içinde kalmasın. Allah nasip eder inşallah. içine ateşi düştükten sonra azim sabır çalışkanlıkta olursa olur Allahımın izniyle.

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam arkadaşlar hayır hafız değilim denedim ama evliyken denemiştim. ev işleriyle birlikte olmadı. aslında olur ama sabır lazım ya da ezber gücü iyi olmalı. elifimbenim ablacım orda Kuran kursları vardır. bence yaşım var deyip denememezlik etme. ben denedim bikaç sayfa ezberim var isteyen herkes denemeli bence içinde kalmasın. Allah nasip eder inşallah. içine ateşi düştükten sonra azim sabır çalışkanlıkta olursa olur Allahımın izniyle.
ve aleyküm selam canim öyle bir güzel anlatmisinki seni hafiz sandim ve diger kardeslerimde sanirim deniyecegim allah c.c nasip ettiyse insallah ezberlerim allaha emanet ol:a14:

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
ve aleyküm selam canim öyle bir güzel anlatmisinki seni hafiz sandim ve diger kardeslerimde sanirim deniyecegim allah c.c nasip ettiyse insallah ezberlerim allaha emanet ol:a14:
maalesef abla deneyimim var evet. bir de hatice şahin diye bir bayan var ankarada yaşıyor o iki ayda hafız yetiştiriyormuş. ilerde tekrar denerim belki. çocuk okula gidince. inşallah abla içinde kalmasın mutlaka dene. Allaha emanet ol.

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
maalesef abla deneyimim var evet. bir de hatice şahin diye bir bayan var ankarada yaşıyor o iki ayda hafız yetiştiriyormuş. ilerde tekrar denerim belki. çocuk okula gidince. inşallah abla içinde kalmasın mutlaka dene. Allaha emanet ol.
peki bu bayanin adresi varmi sende ankara yami gitmek gerekiyormus

Çeşm-i Bülbül

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm sıla ablacım paylaşımınız çok güzel Allah razı olsun hafızlık yapmak istiyorsunuz galiba bende bir kaç şey söylemek istedim hafızlık yapıyorum kursumuzdan hafızlını bitirmiş ve yapan bayanlar var inşaallah rabbim sizede nasip eder

mir_erhan

Moderator
selamün aleyküm sıla kardeşim..
ne kadar güzel bir paylaşımdı...Allah razı olsun ellerine sağlık...
Rabbim bizlere de nasip eder inşallah..
selam ve dua ile.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm sıla ablacım paylaşımınız çok güzel Allah razı olsun hafızlık yapmak istiyorsunuz galiba bende bir kaç şey söylemek istedim hafızlık yapıyorum kursumuzdan hafızlını bitirmiş ve yapan bayanlar var inşaallah rabbim sizede nasip eder
evli bayanlar öyle mi maşallah. ne güzel Rabbim isteyen herkese nasip etsin inşallah. ben de isterdim tabi.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm sıla kardeşim..
ne kadar güzel bir paylaşımdı...Allah razı olsun ellerine sağlık...
Rabbim bizlere de nasip eder inşallah..
selam ve dua ile.
aleyküm selam kardeşim cümlemizden de inşallah belki olur Allah ezber gücümüzü arttırsın inşallah. Allaha emanet olun.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt