Rahman ve Rahim (olan) Allah'ın adıyla
1-2.Yaratan Rabbinin adıyla(Rabbin adına sana okunan şekliyle)oku(ve bildir insanlara)O insanı bir alak'tan(rahmin duvarına asılmış zigottan/aşılanmış yumurtadan)yarattı.
3-4-5.Oku,insana bilmediğini öğreten ,kalemle(yazmayı)öğreten Rabbin en büyük kerem sahibidir.
6-7.Ama doğrusu insan ,kendisini müstağni(Allah'a karşı ihtiyaçsız)görmesiyle azar(tağutlaşır,rablaşır/kendini tanrılaştırır).
8-Şüphesiz dönüş ancak Rabbinedir.
9-10.Gördün mü ,namaz kılarken bir kulu men edeni(n hali nice oldu)?
(Kureyş kabilesi içinde önemli bir mevkiye sahip olan ve kendisini yeterli görüp Allah'a ihtiyaç duymayan Ebu Cehil ,Hz. Peygamber namaz kılarken boynuna basıp ona engel olmak istemişti.Fakat daha yanına varınca gözüne ateş hendeği ve bazı kanatlılar gözükünce titreyerek geri dönüp kaçtı.)
11.Söyle bana!Ya o (namaz kılan kul) doğru yol üzerinde ise!
12.Yahut takvayı(Allah'ı tanıyıp O'nu emirlerineuygun yaşamayı)emrediyorsa!
13.Söyle bana!Ya o(biri de hakkı) yalan sayıyor ve (imandan)yüz çeviriyorsa(hali nice olur)?
14.(O,)Allah'ın (her şeyi)gördüğünü bilmiyor mu?
15-16.Sakınsın o.Yok eğer (inkarından ve bu tutumundan)vazgeçmezse,andolsun ki,(onu)perçem(in)den,o yalancı,günahkar perçem(in)den yakalayıp(cehenneme ) sürükleriz.
17-18.Artık o(kendisine yardım edecek)grubunu çağırsın.(Biz de )zebanileri çağıracağız.
19.Sakın,(seni ibadet ve taatten menedene korkup)boyun eğme;(Allah'a) secde et ve (böylece başkalarına kulluktan kurtulup O'na )yaklaş!
96.Sure ALAK SURESİ(Mekke döneminde nazil olmuştur.19 ayettir.