Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

günlük tutmanın sakıncaları.. (2 Kullanıcı)

enise karadeniz

Kayıtlı Kullanıcı

Darbe yapıp memleket idaresine el koymayı hedeflemesek bile günlük tutmanın sakıncaları saymakla bitmez. İşte bazıları:

1- Başkaları tarafından okunma ihtimali: Daha çok ergenlik yıllarında yaşanan bu durum, genellikle annelerin merakından doğar. Nereye saklarsanız saklayın günlüğünüzü bulur ve okur anneler. Bunu bazen meraktan, bazen de değişmekte olan evlatlarını tanıyabilmek için yaparlar.

2- Sonradan kendinizi aptal gibi hissetme tehlikesi: Günlüğe yazdığımız duygu ve düşünceler, birkaç yıl sonra okunduğunda pek naif, pek anlamsız gelir bize. Yazarken içinde bulunduğumuz ruh halinden çıktıktan sonra baktığımızda “hay Allah iyiliğimi versin” dememiz mümkündür.

3- Karanlık tarafımızla yüzleşme riski: Yazmanın sakıncalarından biriyle ilk defa günlük tutarken karşılaşırız. Yazarken ruhumuzun derinliklerine iner, oradaki karanlıklarla temas ederiz. Bu da vurgun yeme ihtimalini beraberinde getirir.

4- Başarısızlık duygusu: Günlük tutmak bir disiplin işidir. Her gün o defterin açılması, günün muhasebesinin yapılması şarttır. Ama böyle bir disipline gelemeyenler birkaç sayfa sonra vazgeçer, başarısızlığa uğramış günlükler müzesine katkıda bulunurlar.

5- Hayatınızın değersiz olduğunu zannetme sorunu: Eğer büyük insanların günlüklerini okumuşsanız, bu sorun her zaman kapınızdadır. Günlüğünüzü tutarken Normandiya Çıkarması’nı yönetmediğiniz ya da radyumu keşfetmediğiniz için kendinizi değersiz hissetmeye başlayabilirsiniz.

6- Uzaylılaşma sendromu: Zamanla kendi dertlerinize bile bir yabancının tarafsızlığıyla yaklaşmaya başlarsınız. Bir de bakmışsınız başkaları için büyük önem taşıyan durumlar gözünüzde sadece günlüğe yazılacak konulara dönüşmüş.

7- Yazma bağımlılığı: Bir önceki maddeyle bağlantılı olan bu durum, günlük tutmaktan zevk almaya başladığınızda doğar. Zamanla yazdıklarınızın şiirlere, deneme ve öykülere dönüştüğünü görür ve daha fenası, bundan hoşlanabilirsiniz. Erken teşhis edilmediği takdirde insanı yazarlık mesleğinin çileli yollarına sürükleyecek, gerçek bir tehlikedir.

TUNA KİREMİTÇİ:...

enise karadeniz

Kayıtlı Kullanıcı
RE: günlük tutmanın sakıncaları..

o yüzen benim gibi yapın.yaşadığınız herşeyi yaşadığınız yerde bırakın en iyisi öyle;).sonra daha az pişmanlık duyuyorsunuz..:):):)selametle...

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı

Selamünaleyküm;

Evet belkide haklı bu yazıyı yazan kardeşimiz. Şimdiye kadar günlük tutmadım Sadece tarihe not düştüm. Nasıl derseniz. Önümüzdeki ayların günlerini sayı ile belirttim onları küçük bir kağıda yazdım sonra karıştırdım. Elime ilk gelen kağıda o ayın o gününde başıma ne gelecek acaba ihtimali verdim.

Mesela; mayıs ay'ının 15 geldi seçtiğim kağıtta o günün anlam ve önemi diye not düştüm... ve de örebileceğim bir yere koydum sonra Mayısın 15 ine geldik akşam kağıdı elime aldım. Mayısın 15'de başıma ne geldi bunları çok kısa iki satır karşılığı düştüm. Yani tarihe not düştüm.

Bunu bana üniversitedeki arkadaşlarım öğretti, bu evlenene kadar devam edermiş böyle, Evlendiğin yıldan bir yıl sonra evlilik yaptığınız tarih denk geliyormuş ilginç bende o zamandan beri yapıyorum Allahtan hayırlısı:p:p:p

enise karadeniz

Kayıtlı Kullanıcı

s.a
ilginç bi yöntem.artık evlendikten bir yıl sonra söylersin bizede gerçekleşip gerçekleşmediğini bizde ona göre uygularız inş.
hani diyor ya yazan başarısızlık duygusuna neden olur diye.öyle gerçekten.ben bir kaç gün yazman sonraki gün sıkılıyorum.yaşadığım şeyleri kaleme almaktan.o yüzden bayadır hiç kalkışmadım.böyle iyi ya.yaşadığım şey orda kalıyor.artık aklımda kalırsa hatırlarım kalmazsa da canım sağolsun.:):):)

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı

enise karadeniz yazdı:
s.a
ilginç bi yöntem.artık evlendikten bir yıl sonra söylersin bizede gerçekleşip gerçekleşmediğini bizde ona göre uygularız inş.
hani diyor ya yazan başarısızlık duygusuna neden olur diye.öyle gerçekten.ben bir kaç gün yazman sonraki gün sıkılıyorum.yaşadığım şeyleri kaleme almaktan.o yüzden bayadır hiç kalkışmadım.böyle iyi ya.yaşadığım şey orda kalıyor.artık aklımda kalırsa hatırlarım kalmazsa da canım sağolsun.:):):)

Aleykümselam;

Valla kardeşim yalan olmasın onunla kim uğraşacak her gün hergün, her anını her saniyesinidefterlere israf. başka birşey değil Hayatımı anlatsam roman olur kaç bölüm olur bilmem hesabı... Eğer çok yazmak okumak istiyorlarsa hiç zahmet etmesinler saniyesine saniyesine yazan yazıcılar var öbür alemde okuyasın diye eline verecekler. Belki gülersin hayatını okurken belkide ağlarsın orasını Allah bilir, Hayırlıs olsun inşAllah en iyisi tarihe not düşmek hem insan merakta ediyor acaba o gün ne olcak diye ama neden dir bilmem ama o gün ep güzel haberler alırım iyi geçer şansa çıkan günler :D:D:D

enise karadeniz

Kayıtlı Kullanıcı

aska mecnun yazdı:
enise karadeniz yazdı:
s.a

Aleykümselam;

Valla kardeşim yalan olmasın onunla kim uğraşacak her gün hergün, her anını her saniyesinidefterlere israf. başka birşey değil Hayatımı anlatsam roman olur kaç bölüm olur bilmem hesabı... Eğer çok yazmak okumak istiyorlarsa hiç zahmet etmesinler saniyesine saniyesine yazan yazıcılar var öbür alemde okuyasın diye eline verecekler. Belki gülersin hayatını okurken belkide ağlarsın orasını Allah bilir, Hayırlıs olsun inşAllah en iyisi tarihe not düşmek hem insan merakta ediyor acaba o gün ne olcak diye ama neden dir bilmem ama o gün ep güzel haberler alırım iyi geçer şansa çıkan günler :D:D:D

evet gerçektende nasıl olsa birgün yazdıklarımızda yazmadıklarımızda hatırladıklarımızda hatırlamadıklarımızda en ince ayrıntısıyla gelecek karşımıza.boş yere uğraşmaya gerek yok değil mi???

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı

enise karadeniz yazdı:
aska mecnun yazdı:
enise karadeniz yazdı:
s.a

Aleykümselam;

evet gerçektende nasıl olsa birgün yazdıklarımızda yazmadıklarımızda hatırladıklarımızda hatırlamadıklarımızda en ince ayrıntısıyla gelecek karşımıza.boş yere uğraşmaya gerek yok değil mi???

Yani:(:(:(:p

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt