allah razı olsun.benimde aradığım birkonuydu.yalnız bazı rakamların arasında çizgi var adedini tam anlayamadım benimazur görün.net bir açıklama yaparsanız sevinicem.benim cahilliğime verin.ama bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp derler dimi.selam ve dua ile.allaha emanet olun
iyi günler ben çok çok çömez bir din kardeşinizim kime yazdığımı bile bilmeden yazıyorum .o yüzden kusura bakmayın adınızla hitap edemedim ama benim kafamı kurcalayan bir şey var esmaül hüsna'da .
Bazı isimlerin önünde direk iki rakamlı veya üç rakamlı sayı varken bazılarında tire işareti koymuşsunuz kusura kalmayın ben yeni ilgi sahibi olmak istediğim için yanlış yapmamak için bunu öğrenmek istiyorum mesela 16-300 dediğinizde 16 ' dan 300 e kadar okuyacakmıyım anlamadım
şimdiden teşekkür ederim belki çok basit ama iş allah'ın isimleri olunca yanlışlık yapmak istemiyorum. Iyi günler inşallah cevap yazarsınız
Allah'ın isimlerini zikretmek hayatı kolaylaştırıyor
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Hatip'e göre Allah'ı, isim ve sıfatlarıyla tanımak, O'nu her an yanında hissetmek, insan için büyük bir emniyet ve saadet vesilesi. Kişi inandığı Allah'ın isimlerini ve manalarını bilmekle vasıtasız olarak O'nunla bir nevi dostluk ve diyalog kurma imkanı bulmuş olur.
Bu güzel isimlerin bir kısmı Cenab-ı Hakk'ın varlığını ispat eder. Allah'ın Hayy, Baki, Kayyum gibi sıfatları onun varlığını inkar edenleri reddeder. Bazı sıfatları ise birliğini ispat eder. Vahid, Ehad, Samed, Ganiyy gibi. Güzel isimlerinin bir kısmı bütün varlıkların vücut bulmasında tek sebebin Cenab-ı Hak olduğunu ispat eder. Halik, Bari, Musavvir, Kavi gibi. İsimlerin bir kısmı da bütün âlemi tedbir ve idare edenin sadece Allah olduğunu gösterir. Bir kısmı da onun bütün noksan sıfatlardan uzak olduğunu, hiçbir varlığa benzemediğini ve kimseye muhtaç olmadığını ispat eder. Kuddus, Muhit, Mecid gibi...
Allah'ın her biri sonsuz sırlar taşıyan isimleri, aynı zamanda kullarının ona yöneldiği birer kapı mahiyetinde. Farklı ihtiyaçlar içindeki insanlar, o derdinin devası olan ilâhî ismi zikrederek Allah'a halini arz eder. Mesela hasta olan bir insan, "Rahîm ve Raûf" veya "Şâfî ve Muâfî" isimleriyle; ihtiyaç sahibi fakir bir insan "Rezzâk, Fettâh, Kerîm ve Vehhâb" isimleriyle; ilme ihtiyaç duyan bir insan "Allâmu'l-Guyûb" ismiyle; hidayete mazhar olmak isteyen bir insan "Hâdî ve Nûr" isimleriyle; sabırlı olmak isteyen bir insan da "Sabûr" ismiyle duada bulunur.
Her insanda bir ismin tecellisi ön palana çıkabilir mi?
Fahrettin Razi'nin açıklamasına göre Allah'ın isimlerinden her birisi belli bir manaya delalet eder. Hangi ruha o mana galip gelirse o ruhun o isimle daha sıkı münasebeti bulunur. Üstelik o ismi zikretmeye devam ederse süratle o isimden istifade eder. Ancak burada insanın aklına hemen "Hangi Esma'yı günde kaç kez zikretmeliyim?" sorusu geliyor. Uzmanlar, 'İnsanlar hangi ismine ihtiyaç duyuyorlarsa bu ihtiyacı ölçüsünde Allah'ı anmalı' cevabını veriyor. Ama bizim aşağıda(TABLODA) vereceğimiz rakamlar genelde ilgili ismin ebced hesabı yapılarak elde edilen rakamlar.
"En güzel isimler Allah'ındır, o halde bu isimlerle O'na dua edin. O'nun isimleri konusunda haktan sapanları terk edin. Onlar işlediklerinin cezasını çekeceklerdir." (Ar'af, 180)
"O'dur Allah, O'ndan başka yoktur ilah. En güzel isimler ve vasıflar O'nundur." (Taha, 8)
***
Her ismin kainatta bir karşılığı var
Prof. Dr. Abdulaziz Hatip (Marmara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Öğretim Üyesi): Bazı müfessirlere göre "Âdem'e öğretilen isimler" de Esmâ-i Hüsnâ'dır. Yani bu mübarek isimlerin her biri kâinattaki bir fennin, bir ilim dalının hakikat ve temelini teşkil eder. Meselâ, hukuk ve adalet ilmi Adl ismine, iktisat ilmi Rezzak ismine dayanır. Böylece Hz. Adem'e, bütün ilmî ve fennî kemâlât, inkişaf ve terakkilerin özü, çekirdeği ve yeteneği tevdi edilmiştir. Adem neslinin geliştirdiği bütün maddî ve kevnî terakkiler, bu ilk öğretimin güzel meyveleridir. Meleklere karşı insan nev'i olarak bize üstünlük kazandıran da budur.
ESTAĞFİRULLAH KARDEŞLERİM BİZ SADECE VESİLEYİZ DEĞERLİ KONULARI SİZİNLE PAYLAŞMAYA.KONUMUN ALINTI OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİM.ALDIĞIM SAYFADA SORUNUZUN CEVABINI VERMEK İÇİN ARAŞTIRDIM.YUKARIDAKİ YARDIMCI YAZIDA O SAYILARIN EBCED HESABINA GÖRE DÜZENLENDİĞİ YAZIYOR.SANIRIM 16-300 SAYILARI EN AZ VE EN ÇOK OKUNABİLECEK MİKTARLARI BELİRTİYOR.YİNEDE HAKKINIZI HELAL EDİN.TAM CEVABI VEREMİYORUM.ARAŞTIRDIM FAKAT BİLGİM BU KADAR.RAB'BİM C.C. GÖNLÜNÜZE GÖRE VERSİN,TESBİHLERİNİZİ KUSURSUZ KABUL EYLESİN İNŞAALLAH.RAB'BİM E C.C. EMANET OLUNUZ.SELAMETLE...B)