SEVGİ VE DOSTLUKLAR ÜZERİNE…Yıl 2008... Çağ; sevgilerin, dostlukların, aşkların, arkadaşlıkların çabucak harcanıp yerini zorbalıkların, terörün, hilelerin aldığı bir çağ…
Bu çağ maddesine aldatmalar, biten komşuluk ilişkileri, unutulan bayram ve ramazan gelenekleri gibi daha pek çok şeyi ekleyebiliriz aslında. Bu tablo ne kadar acı değil mi arkadaşlar. Ama maalesef artık her duygunun çabucak tüketildiği, ilişkilerin yıpratıldığı bir dönemde yaşıyoruz. Belki de diyorsunuz ki artık çağ böyle ya da ne biliyim devir tersine döndü diye yorumlar da yapabilirsiniz. Ama gerçek olan bir şey var ki insanlığımızı azar azar kaybettiğimizdir.
Eski zamanlarda ramazanlar bir farklı olurmuş. Tam bilmiyorum çünkü bende az da olsa bu devrin sonuna yetişebildim. İşte büyüklerin anlatmalarından öğreniyorum. Mesela bayramlar eskilerde çok değerliymiş. Herkes bayrama günler öncesinden hazırlanırmış. Tüm aile, çoluk çocuk, yaşlı, genç... Günler öncesinden bayramlıklar hazırlanır, hiç giyilmez ve giyilmek için özenle bayram sabahını beklerlermiş. Şekerler alınır bayram günü gelen misafirlere ikram edilmek üzere raflara kaldırılırmış. Ve bayram günü ise küçükler büyüklerle bayramlaşmak için kapı kapı dolaşırmış. Ama günümüzde maalesef artan çalışma sıklığı ve yorgunluklar derken ve uzayan bayram tatilleri sayesinde insanlar öncelikli gaye olarak fırsat bu fırsat diyip gezip eğlenmeyi gücü yetip de gidebilenler tatil yörelerine gitmeyi tercih eder oldular. Ne diyelim malum çağ meselesi…
Ya çabucak harcanan sevgilere aşklara ne demeli. Nerede o ninelerimiz zamanında yaşanan, bir ömür boyu süren aşklar ve evlilikler. Artık ne aşkın anlamı kaldı ne de sevginin. Mahkemeler ise boşanmak için birbirleriyle yarışan çiftlerle dolup taşıyor. Tükenen sabırlar, iyice zorlaşan hayat şartları malesef çiftler arasındaki sevgiyi de olumsuz etkiliyor ve evlilikler incir çekirdeğini doldurmayacak sebepler (bahaneler) yüzünden tek celsede bitiveriyor. Çocuklar, daha anne-babaları yaşarken öksüz kalıyor.
Bu saydığım olayların yaşanmasının nedenleri ise gerçekte çok basit. Çünkü insanların artık birbirine karşı tolere edilebilirliği azaldı. Günümüz insanları karşısındaki herhangi bir insanı en ufak anlaşmazlıklarda ve dargınlıklarda hemen feda edebilir bir hale geldiler. Buna da daha pek çok sebep sığdırılabilir. Ne yazık ki insanlar kalabalık içinde yalnızlaştırıldı. Her gün gelişen ve insan hayatını kolaylaştıran teknolojik ev ve eğlence aletleri sayesinde insanlar bir başka insanın varlığını aramamaya başladılar. Artık insanların en iyi dostları televizyonlar, bilgisayarlar ve playstation gibi eğlence aletleri oldu. Ve insanlar artık günümüzde her şeyi teknolojik aletlerle paylaşır oldular. Yüz yüze yaşanan paylaşımlarsa yok denecek kadar azaldı. Tabi bu gelişmeler sonrasında da dostluklar ve sevgiler…
İşte arkadaşlar çok harika bir şey gibi görünen ama insanlığa bence yararından çok zararının dokunduğu teknolojik gelişimleri ve insanlar üzerindeki etkilerini sizlere anlatmaya çalıştım. Bana hak verende olacak eminim kızanda.........