Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

FTP hakkında her şey... (1 Kullanıcı)

TakeOne

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Eki 2008
Mesajlar
6,064
Tepki puanı
38
Puanları
48
Konum
Ankara
Bu ünlü internet protokolü hakkında merak ettikleriniz ve daha fazlası...

Tanım

FTP (File Transfer Protocol); İnternete bağlı bir bilgisayardan diğerine(her iki yönde de) dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internetprotokolü ve programlarına verilen genel addır.İlk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ilebir bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımıyapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli-aynı anda (on-line) bağlantıkurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla ikibilgisayar arasında dosya alma-gönderme işlemleri yapılır.

FTP kullanmak için gerekli şeyler;

- Bağlanacağımız bilgisayarın internet adresi (nümerik ya da sembolik formatta)
- Bağlanacağımız bilgisayarda dosyalarına ulaşmak istediğimiz hesapla ilgili kullanıcı numarası ve varsa şifresi
- İnternet erişimi olan, üzerinde FTP yazılımı bulunan bir bilgisayar
- Bağlanacağımız bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacakçalışır durumda bir FTP Servis Programı (FTP Sitesi) gereklidir.

Temel FTP komutları nelerdir?

Bundan sonra, ilgili bilgisayara bağlanıldığında, kullanıcı numarası veparola sorulur. Daha sonra da, o kullanıcının makinesinebağlanılmış olur. Bu şekilde, etkileşimli bir ortamda bazı komutlar verilerek iki makine arasındadosya işlemleri, ayrıca bağlanılan makineda bazı temel dosya/diskişlemleri (dizin açma, dosya silme vb) yapılabilir.

Temel FTP komutları;

d : Dizin değiştirme (cd ) (cd .. : bulunulan dizinden bir öndekine geçme)
pwd : Bulunulan dizinin ismini verir
dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listeleme
ls : Bulunulan dizindeki dosyaları kısa olarak listeleme (Örnekkullanımlar : ls -lr : ayrıntılı, tersten alfabetik listeleme; ls -lr more : sayfa sayfa listeleme (dizin içinde çok fazla sayıda dosyavarsa bu kullanım oldukça yararlıdır)
get : Dosya alma (get (). ( seçimliktir, kullanılmayabilir. Bu durumda dosya_adı aynen kullanılacaktır.
put : Dosya gönderme (put ()
mget : Birden fazla dosya almak istendiğinde kullanılır.
Örnek kullanımlar: mget *.zip, mget a*.* vb...
mput : Birden fazla dosya göndermek istendiğinde kullanılır.
ascii : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtme.
binary : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak BINARYkullanılacağını belirtme. Arşiv dosyaları (zip, arj, z, zoo, hqx vb),calıştırılabilir programlar (.exe, .com), resim formatlı programlar(gif, jpeg vb) FTP ile alınmadan/ya da gönderilmeden önce mutlaka bukomut verilmelidir.
delete : FTP yapılan yerde bir dosyayı silme (Eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur.)
mkdir : FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma (Eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur.)
rmdir : FTP yapılan yerde boş bir dizini silme (Eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur.)
help : Kullanılabilecek komutlarile ilgili bir yardım ekranı çıkarır.
lcd : FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizda dizin değiştirmenizi olanaklı kılar.
close : FTP ortamından çıkmadan, sadece ilgili bağlantıyı kapatmak için kullanılır.
quit : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır(bye komutu da aynı işi görür).

ANONYMOUS FTP nedir?

FTP işlemi sırasında; güvenlik olarak, bağlanacağımız makinedekikullanıcı numarası ve parola bilgilerinibilmemiz gerekir (Program, bunları bize sorar). Bağlanılan makine,kişiye özel ve parolasını sadece bizim bildiğimiz bir makineolabileceği gibi, herkese açık bir arşiv merkezi de olabilir. Böylemerkezlere herkesin kolayca erişip dosya almasını sağlamak için tek tipbir kullanıcı numarası tanımlanmıştır.

Bu merkezlere FTP ile bağlanıldığında; kullanıcı ismi olarak anonymous (ya daftp) girildiğinde, bizden parola olarak kendi e-posta adresimizigirmemiz istenir. Parola yazılırken görülmez. Bu sizi sakın şaşırtmasın! Şifre olarak kesinlikle kullandığınız bilgisayarın şifresinigirmeyin!

Web üzerinden FTP nasıl yapılır?

Son zamanlardaki genel gidiş, tüm Internet servislerine daha beceriklive etkileşimli ortamlardan erişilmesi ve farklı servislerin etkileşimliolarak kullanılması şekilde kendini göstermektedir.

FTP de dahil olmak üzere pek çok internet servisi ve ilavepek çok özellik bu ortamlar üzerinden kullanılabilir. Dolayısıyla, FTPyapmanın bir diğer yolu da, Web üzerinden FTP yapmaktır. Bu yöntem hemkullanım açısından daha kolaydır (komutları ezberlemek, bilmek zorundadeğilsiniz) hem de daha iyi sonuçlar alırsınız. Binary bir dosyayı,yanlışlıkla, standart FTP programları ile kolayca ASCII modda almanızmümkün. Bu gibi sakıncalar web üzerinden yapılan FTP'lerde ortadankalkmaktadır. Ayrıca, Bookmark ve cache gibi faydalı özelliklerindendolayı da bu ortamların sağladıkları bazı kolaylıklar vardır. Çoğu webistemcisinin sağladığı grafik ara birim özelliğini de unutmamak gerek.Böylelikle, sözgelimi standart resim formatlarında olan bir resimdosyasını aldığınız anda görüntüyü ekrana da gönderebilirsiniz.

VM/CMS üzerinden FTP yapıldığında hata veriyor. GET komutuyla nasıl alabiliriz?

Bu problem, VM/CMS'in dosya isimlendirme sisteminin farklılığındankaynaklanıyor. Örnek olarak, bağlandığımız FTP arşivinden INDEX isimlibir dosyayı almak istersek, GET INDEX INDEX.TXT diyebiliriz. Bu durumdadosya, A diskinde INDEX TXT isminde saklanacaktır. sample-index.tar.Zisimli bir dosyayı da geçici olarak oluşturduğumuz T diskine almakisteyelim. Bu durumda uygun GET komutu; GET sample-index.tar.ZS_INDEX.TARZ.T olabilir. (Binary transfer etmeyi ve dosyanın orijinalformatının biçimini unutmayın!!!). Böylece ilgili dosya T diskineS_INDEX TARZ olarak kopyalanacaktır.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt