FİKİRSE FİKİR KAVGAYSA KAVGA
PSİKOLOJİK SAVAŞ
Sezai Kırlangıç
Malumun tekrarı ve tekrarın zarureti. Zaruretin çözüme kavuşturulması için gerekli iç ve dış şartlar oluşturulması ve kuşatmanın kırılması bu tekrarın bahanesi. Satranç misali. Hesapları iyi yapmak, düşmanı iyi tanımak, kendinden emin adımlarla yürüyebilmek. Kördüğüme dönüşse dahi, bütün düğümleri çözecek anahtar fikre sahip olunduğu şuur ve heyecanıyla, ifade ve aksiyonu, bu yönde, bilgi ve tavırla zenginleştirmek. Böylelikle düşmanın propagandasını kendi aleyhine çevirip, her çeşit provokasyon, manipülasyon ve ajitasyon türü faaliyetleri dava lehine semerelendirmek. Bunun işaret taşları ve yapılması gerekene dair ipuçları yazımız boyunca bedahet halinde.
Psikolojik savaş, adı üstünde bir savaştır. Tarafları ve taraftarları vardır ve bu savaş İslam düşmanları ile Müslümanlar arasındadır. Mesele bizim açımızdan İnsanların adalet, ahlak, huzur içerisinde yaşayacağı bir sistemi teklif etmek iken, batılı ve işbirlikçiler açısından ise çıkarları ve kendi yaşam tarzlarını dayatmak ve bunun için iğrenç katliamlara girişmektir. Bu mana üzere düşünüldüğünde bu savaşta kimin safında olunduğu kadar, nerede durduğumuz, nasıl yer aldığımız ve ne kadar doğru tavır aldığımız da önem arz etmektedir. Psikolojik savaş bu saf değiştirmeler ve karşı safı oluşturanların moral ve etkilerini düşürmek olarak ortaya çıkmaktadır.
Nevzat Tarhan’a göre “Psikolojik savaş; klasik anlamdaki savaşın kazanılması veya kaybedilmesinde; savaştan sonra da üstünlüğün devam etmesinde yahut sorunların çözülmesinde insanların ruh haline etki ederek sonuç almak olarak tanımlanır.”Amerikan savunma bakanlığının (DOD) tarifine göre ise: Planlanmış psikolojik operasyon; yabancı hükümetlere, organizasyonlara, gruplara ve kişilere yönelik olarak yapılan ve onların hislerini, güdülerini, objektif muhakeme yeteneklerini, davranışlarını etkilemek için seçilmiş bilgi ve delillerin söz konusu objelere taşınması (verilmesi, sindirilmesi, kabul ettirilmesi) için düzenlenmiş operasyonlardır.
“Psikolojik savaş, kitlelerin ruh halini etkileyerek sonuç almaya çalışır. Dış düşman için psikolojik savaş terimi kullanılırken iç düşman için psikolojik faaliyet terimi kullanılır. Uygulamalar planlı ve örgütlü faaliyetlerdir. İç düşmanla ilgili psikolojik çalışmada kullanılan bazı yöntemler ve uygulamalar şunlardır: Kendileri gibi düşünmeyen her birey ve grup, iç tehdit olarak algılanır. Yasalara uyan, güvenlik güçleri ile çatışmaya girmeyen insanlar niyetlerine göre potansiyel tehlike olarak algılanır ve ilan edilir. Yangın çıkarılmamasına karşı bilinç oluşturmak için bütün kibrit ve çakmak taşıyanları tehdit olarak algılar. Niyetlerinin yangın çıkarmak olacağı propagandası ile blok oluşturulmaya çalışılır.”
Planlı ve stratejik psikolojik savaş yürüten sistem sahipleri, dini, ilmi, siyasi olarak sağdan soldan kanaat önderi ve lider yapılı kim varsa, tüm anahtar şahsiyetleri karalama, onların etkinliklerini yok etme, küçük düşürme ve toplum içinde kınanmasını sağlayıcı davranış ve sözler isnat etme, aile çevresini ve aile üyelerini yıpratma ve şahsını yalnızlaştırma gibi kirli bir psikolojik savaş gütmekte. Basını, medyası ve işbirlikçileri vasıtasıyla, kendi aleyhine gelişen ve disiplin arz eden, tüm hareket ve oluşlara karşı yürütür bunu. Korkutma, iftira, karalama, yoz kişilikleri ön plana çıkarma bu propaganda savaşında önemli bir yer tutmakta. İktidarı elinde tutmak isteyen zümre, her türlü kendisine karşı cemaat, parti, dernek, görsel ve basılı yayın organlarına sızarak, ince bir taktikle, insanları birbirine düşürmekte, bazen birinin bazen de diğerinin tarafını tutarak enerjinin iç mücadelede tüketilmesi sağlanmakta. Millet mevcut idareye itaate zorlanmakta ve bunun için korku, öfke, sinir savaşı verdirip, çaresizleştirerek kendine sığınmasından başka yol bırakmamakta. Son günlerde ki muhtıra, faili meçhul saldırı, terör ve operasyonlar, millet üstüne estirilen psikolojik savaşta kullanılan malzemelerden bazıları. Millet taraf olmaya zorlanmakta, düzen kendine karşı gerçekleştirilen saldırılarda kayba uğramamak için veya kendisine yapılan saldırının etkisini azaltmak için mevcut duruma silahlı mücadele beraberinde yoğun olarak ta psikolojik savaş vermekte. Millet üzerine estirilen korku ve sinir savaşı onların acıma duygusu, vatan-millet hesabı muhafazakârlık hissiyatı mevcut meselelerin abartılarak halka sunulmasını sağlar. Namaz, başörtüsü, mevlid örneklerinde görüldüğü gibi yapılması gereken bir ibadet, sanki meşru değilmiş, yasadışı bir faaliyetmiş gibi, öyle hararetle ve tekrarla işlenir ki, korku ve sinir harbi bu tür ibadetlere meyli olanları uzaklaştırdığı gibi, mevcut ibadetini yürütenleri ise hayatlarında sınırlama, mekân ve yer tercihlerinde bulunma, güvenli çıkışlar arama gibi işlere sürükler. Bu zümrenin toplum mühendisleri (sözüm ona) çeşitli terör (kime göre o da ayrı ya) saldırıları arasında zikrederek millet üzerinde, Müslümanlara güvenin sarsılmasını sağlar.
Nevzat Tarhan Psikolojik savaşın Stratejik amaçlarını ; “1- Düşmanın siyasi, ekonomik, sosyal ve moral bakımından zayıflığı istismar edilerek onun savaş gücünü zayıflatmak. 2-Kurtarılan bölgeleri teşkilatlandırıp kontrolü kolaylaştırmak. 3-Düşmanın yenilgisini sağlamak için, düşünce, heyecan ve eğilim ve davranışlar üzerine ısrarlı etkiler yaparak; direniş ve savaş azmini kırmak, morali bozarak manevi çöküntüye uğratmak ve korku duygusu uyandırarak cesaretlerini kırmak.” Şeklinde özetler.