Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

FATİHİN ADALETİ..BAŞKA YERDE ARAMAYIN (1 Kullanıcı)

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com
ADALET
İstanbul'un fethinden sonra Hazreti Fatih bütün mahkümleri serbest bırakmıştı. Fakat bu mahkumların içinden iki papaz zindandan çıkmak istemediklerini söyleyerek dışarı çıkmadılar. Papazlar Bizans imparatorunun halka yaptığı zülüm ve işkence karşısında ona adalet tavsiye ettikleri için hapse atılmışlardı. Onlar da bir daha hapisten çıkmamaya yemin etmişlerdi.

Durum Hazreti Fatih'e bildirildi. O, asker göndererek, papazları huzuruna davet etti. Papazlar hapisten niçin çıkmak istemediklerini Hazreti Fatih'e de anlattılar. Fatih o dünyaya kahreden iki papaza şöyle hitap etti:

- Sizlere şöyle bir teklifim var: Sizler İslam adaletinin tatbik edildiği memleketimi geziniz, müslüman hakimlerin ve müslüman halkımın davalarını dinleyiniz. Bizde de sizdeki gibi adaletsizlik ve zulüm görürseniz, hemen gelip bana bildiriniz ve sizler de evvelki kararınız gereğince uzlete çekilerek hâlâ küsmekte haklı olduğunu isbat ediniz.

Hazreti Fatih'in bu teklifi papazlar için çok cazip gelmişti. Hemen Padişahtan aldıkları tezkere ile İslam beldelerine seyahate çıktılar. İlk vardıkları yerlerden biri Bursa idi... Bursa'da şöyle bir hadiseyle karşılaştılar:

Bir Müslüman bir yahudiden bir at satın almış, fakat hiçbir kusuru yok diye satılan at hasta imiş. Müslümanın ahırına gelen atın hasta olduğu daha ilk akşamdan anlaşılmış. Müslüman sabırsızlıkla sabahın olmasını beklemiş, sabah olunca da erkenden atını alıp kadının yolunu tutmuş. Fakat olacak ya, o saatte de kadı henüz dairesine gelmemiş olduğundan bir müddet bekledikten sonra adam kadının gelmeyeceğine hükmederek atını alıp ahırına götürmüş. Atını alıp götürmüş ama at da o gece ölmüş.

Hadiseyi daha sonra öğrenen kadı, atı alan müslümanı çağırtıp meseleyi şu şekilde halletmiş:

- Siz ilk geldiğinizde ben makamımda bulunsa idim, sağlam diye satılan atı sahibine iade eder, paranızı alırdım. Fakat ben zamanında makamımda bulunamadığımdan hadisenin bu şekilde gelişmesine madem ki ben sebep oldum, atın ölümünden doğan zararı benim ödemem lazım, deyip atın parasını müslümana vermiş.

Papazlar islam adaletinin bu derece ince olduğunu görünce parmaklarını ısırmışlar ve hiç zorlanmadan bir kimsenin kendi cebinden mal tazmin etmesi karşısında hayret etmişler.

Mahkemeden çıkan papazların yolu İznik'e uğramış. Papazlar orada şöyle bir mahkeme ile karşılaşmışlar:

Bir müslüman diğer bir müslümandan bir tarla satın alarak ekin zamanı tarlayı sürmeye başlar. Kara sabanla tarlayı sürmeye çalışan çiftçinin sabanına biraz sonra ağzına kadar dolu bir küp altın takılmaz mı? Hiç heyecan bile duymayan Müslüman bu altınları küpüyle tarlayı satın aldığı öbür müslümana götürüp teslim etmek ister;

- Kardeşim ben senden tarlanın üstünü satın aldım, altını değil. Eğer sen tarlanın içinde bu kadar altın olduğunu bilseydin herhalde bu fiata bana satmazdın. Al şu altınlarını, der.

Tarlanın ilk sahibi ise daha başka düşünmektedir. O da şöyle söyler:

- Kardeşim yanlış düşünüyorsun. Ben sana tarlayı olduğu gibi, taşı ile toprağı ile beraber sattım. İçini de dışını da bu satışla beraber sana verdiğimden, içinden çıkan altınları almaya hiçbir hakkım yoktur. Bu altınlar senindir dilediğini yap, der. Tarlayı alanla satan anlaşamayınca mesele kadıya, yani mahkemeye intikal eder. Her iki taraf iddialarını kadının huzurunda da tekrarlarlar.

Kadı, her iki şahsada çocukları olup olmadığını sorar. Onlardan birinin kızı birinin de oğlunun olduğunu öğrenir ve oğlanla kızı nikahlayarak altını cehiz olarak verir.

Papazlar daha fazla gezmelerinin lüzumsuz olduğunu anlayıp doğru İstanbul'a Hazreti Fatih'in huzuruna gelirler ve şahit oldukları iki hadiseyi de aynen nakledip şöyle derler:

- Bizler artık inandık ki, bu kadar adalet ve biribirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır. Böyle bir dinin salikleri başka dinden olanlara bile bir kötülük yapamazlar. Dolayısıyla biz zindana dönme fikrimizden vazgeçtik, sizin idarenizde hiç kimsenin zulme uğramayacağına inanmış bulunuyoruz, derler. (1)

Kaynak:
1) Büyük Dini Hkayeler, İbrahim Sıddık İmamoğlu, Osmanlı Yayınevi

Kaan Erdem

Yönetici
RE: FATİHİN ADALETİ..BAŞKA YERDE ARAMAYIN

SA ALLAH CC RAZI OLSUN.GÜZEL VE FAYDALI BİR PAYLAŞIM OLMUŞ.SELAM VE DUA İLE.

Bahar_58

Kayıtlı Kullanıcı

Selamun Aleyküm Abi

Allah Razi Olsun güzel bi Paylasim Olmus
"- Bizler artık inandık ki, bu kadar adalet ve biribirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır."
Hâlâ öylemi sence abi!!? Artik eskiden böylemis diyebilirmiyiz??
Bu Zamanda biri birisine tarla satsa tarladan altin ciksa... Nasil davranirlardi merak ediyorum...

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

Bahar_58 yazdı:
Selamun Aleyküm Abi

Allah Razi Olsun güzel bi Paylasim Olmus
"- Bizler artık inandık ki, bu kadar adalet ve biribirinin hakkına saygı ancak İslam dininde vardır."
Hâlâ öylemi sence abi!!? Artik eskiden böylemis diyebilirmiyiz??
Bu Zamanda biri birisine tarla satsa tarladan altin ciksa... Nasil davranirlardi merak ediyorum...

ALEYKÜMSELAM ABLAM...

BU ADALET HALA İSLAM DİNİNDE VAR VE EBEDİYETE KADARDA OLACAK ABLAM...EVET İSLAM DİNİNDE VAR VE DEVAM EDECEK ÇÜNKİ İSLAM SON VE HAK DİN OLARAK KIYAMETE KADAR BEKAASINI DEVAM ETTİRECEK...AMA MAATEESSÜF İSLAM ÜMMETİNDE BU ADALET YOK...DAHA DOĞRUSU YOK EDİLMİŞ...
BAKIN SİZ YURTDIŞINDASINIZ VE DAHA OBJEKTİF BAKABİLİRSİNİZ OLAYA...

BURADA BİR İNSANI KESSELER BİZ GÖRMEZDEN GELİRİZ,TRAFİK HATASI OLSA BİZE BİRŞEY OLMADIKÇA YOLUMUZA DEVAM EDERİZ.HIRSIZI ÇAPULCUYU BAŞ TACI EDERİZ...OYSA YURTDIŞINDA BİRÇOK YERDE BİREYLER GÖNÜLLÜ TOPLUM ZABITASI GİBİDİRLER..HIRSIZLIĞI ,SUÇU,ASAYİŞSİZLİĞİ BIRAKIN BİR TARAFA YERE ÇÖP ATAMAZSINIZ..HEMEN UYARILIRSINIZ...
VE NETİCE ORTADA RABBİM CC DÜRÜST VE DOĞRU İNSANA VERİYOR...BAKIN BİZLER ONCA MADENİMİZE VE DOĞAL ZENGİNLİĞİMİZE RAĞMEN TARIMDA BİLE KENDİMİZE YETEMEYECEK HALDEYİZ...TÜRKİYENİN BİLMEM KAÇTA KAÇI OLAN HOLLANDA İSE AVRUPAYA TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA YETİYOR...RABBİM CC VERİYOR VESSELAM...DİNİMİZDE BİTKİNİN HAYVANIN DAHİ HAKKI BELİRLENMİŞTİR...OYSA BİZ TOPRAĞA TOHUMU ATAR VE GÜBRESİNDEN SUYUNDAN ÇALARIZ...VE ONDAN REKOLTE BEKLERİZ...SEN O BİTKİNİN HAKKINI KORUMAYA YÖNELİK NE YAPTINKİ RABBİM CC SANA BUNUN ECRİNİ VERSİN...
BU MEVZULAR UZAR GİDER ABLAM...AMA BENİM KANAATİM ŞUKİ BİZ İSLAMIN ÖZÜ OLAN HOŞGÖRÜ,YARDIMLAŞMA,DÜRÜSTLÜK GİBİ ADALETİNDE ALTINI KAZDIK...VE DÜNYAYA NİZAM GETİREN MÜMİNLER ,SAYEMİZDE GÜNÜMÜZDE MİLİTAN OLARAK ADLANDIRILIYORSA ,DÜNYAYA ADALETİ GETİREN İSLAM ,YİNE SAYEMİZDE HIRSIZLIKLA,VURDUMDUYMAZLIKLA,MAHLUKATIN HAKLARINI GASBETMEKLE VS VS ANILIYOR...
BU UTANÇ BİZİM...

tuba07

Kayıtlı Kullanıcı

S.A ESMANİ ABİ...EMEĞİNİZE SAĞLIK....

İSLAM İLE ŞEKİLLENEN İSLAM İLE BİR BÜTÜN OLAN OSMANLI..ADALET İLE HÜKMEDİLEN HERKESE HAKKIYLA MUAMELE EDİLEN OSMANLI...BUDUR YA...

ALLAH RAZI OLSUN ABİ...

serife07

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH(C.C.) RAZI OLSUN....PAYLAŞIM İÇİN... EMEĞİNE SAĞLIK....

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

tuba07 yazdı:
S.A ESMANİ ABİ...EMEĞİNİZE SAĞLIK....

İSLAM İLE ŞEKİLLENEN İSLAM İLE BİR BÜTÜN OLAN OSMANLI..ADALET İLE HÜKMEDİLEN HERKESE HAKKIYLA MUAMELE EDİLEN OSMANLI...BUDUR YA...

ALLAH RAZI OLSUN ABİ...

A.S
ABLAM...

OSMANLI HER YÖNÜ İLE İYİ TAHLİL EDİLMELİ...
BU VE BUNUN GİBİ ÖRNEKLERİ REFERANS EDİNMELİ ,FAKAT ÇÖKÜŞ SÜRECİNDE YAŞANANLARI İSE OBJEKTİF OLARAK GÖREREK BUNLARDAN GEREKLİ DERSİ ÇIKARMALIYIZ..
VE TABİ TÜM BU EDİNİMLERİ HAYATIMIZA GEÇİRMELİYİZ...
BENİM ŞAHSİ KANAATİM BU GİBİ İNSANI MAZİYE GÖTÜREN VE VAY BE BİZ NEYMİŞİZ DEDİRTEN YAZILARDAN ZİYADE ,BİZ NASIL BU HALE GELMİŞİZ,SAHİPSİZ KALAN MİRASI LEŞ KARGALARINA NASIL YEM ETMİŞİZ DEDİRTEN DURUMLARI KONUŞMALI VE YAZMALIYIZ...GEÇMİŞİN PARLAK SAYFALARI BİZLERİ REHAVETE VE GEÇMİŞLE ÖĞÜNME GİBİ FAYDASIZ DURUMLARA SALARKEN,DERS ÇIKARILMASI GEREKEN DURUMLARI PAYLAŞMAK İSE BİZLERİ KISTAS YAPABİLMEYE SEVKEDER VE BUNLARI KENDİMİZE REFERANS EDİNMEMİZİ SAĞLAR...
BU PAYLAŞIMIDA GÜNÜMÜZ ADALET ANLAYIŞI VE OSMANLININ BİR DÖNEMİNE DAMGA VURAN FATİHİN ADALET TERAZİSİNİ KISTASA SOKMAYI AMAÇLADIM...
SANIRIM İLK OKUMANIZLA BİRLİKTE BU KISTASA GİRDİNİZ...O HALDE ÇIKARILMASI GEREKEN DERSLER VAR...

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

serife07 yazdı:

S.A

ECMAİN...

ADALET TERAZİMİZİN İBRESİ DOĞRULUKTAN ŞAŞMASIN İNŞAALLAH...BİR KEFESİ VİCDANIMIZA BİR KEFESİ İSE AKLIMIZA NÜFUZ ETSİN...

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

Esselamü aleyküm abi;
çok güzel bir konu...Allah c.c. razı olsun...

Evet dinimiz böyle adaletli olmamızı emrediyor...şu an da bunlar gibi hadise meydana gelse deli diye itham edilirsin...günlerce medya da yayımlanırsın...arkandan her türlü şekilde konuşulur...

Almamız gereken ders belli adaletli hükmetmek, adaletli olmak, hiç bir şeklide Rabbimizi unutmamak, dünya menfaatine tama etmeden nefsimize uymamak...hesap çok çetin geçecek çünkü...

Allah c.c.'ın veli kulları bu gibi hadiseler de direk Allah'ı anar ve nasıl davranması gerektiğini bilir...Rabbimizin rızasını nasıl kazanırız nasıl hoşnut ederiz diye...

Rabbimiz bizleri adaletli olmayı nasip etsin...bu ülkeye de adaleti getirmemiz için bizlere yardım etsin İnşAAllah...

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

Şüphesiz Allah, size emanetleri ehline (sahiplerine) teslim etmenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Bununla Allah, size ne güzel öğüt veriyor!.. Doğrusu Allah, işitendir, görendir. (4/58)

Ey iman edenler, kendiniz, anne-babanız ve yakınlarınız aleyhine bile olsa, Allah için şahidler olarak adaleti ayakta tutun. (Onlar) ister zengin olsun, ister fakir olsun; çünkü Allah onlara daha yakındır. Öyleyse adaletten dönüp heva (tutkuları)nıza uymayın. Eğer dilinizi eğip büker (sözü geveler) ya da yüz çevirirseniz, şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır. (4/135)

Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır. (5/8)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a. kardeşim,
Beni aldın taaaaa gençlik yıllarıma götüdün, neydi o günler beee.
Ama olsun onları yaşamış olmak bile bir ayrıcalık değilmi. Biz böyle bir ecdada sahibiz. Adalet işte bizi biz yapan en büyük değerlerden biri, tabi biz bu terbiyeyi dinimiz islam dan alıyoruz.
ALLAH c.c. razı olsun kardeşim verdiğin bilgiler için.
k.s.e.o.

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

ferit yazdı:
Esselamü aleyküm abi;
çok güzel bir konu...Allah c.c. razı olsun...

Evet dinimiz böyle adaletli olmamızı emrediyor...şu an da bunlar gibi hadise meydana gelse deli diye itham edilirsin...günlerce medya da yayımlanırsın...arkandan her türlü şekilde konuşulur...

Almamız gereken ders belli adaletli hükmetmek, adaletli olmak, hiç bir şeklide Rabbimizi unutmamak, dünya menfaatine tama etmeden nefsimize uymamak...hesap çok çetin geçecek çünkü...

Allah c.c.'ın veli kulları bu gibi hadiseler de direk Allah'ı anar ve nasıl davranması gerektiğini bilir...Rabbimizin rızasını nasıl kazanırız nasıl hoşnut ederiz diye...

Rabbimiz bizleri adaletli olmayı nasip etsin...bu ülkeye de adaleti getirmemiz için bizlere yardım etsin İnşAAllah...

VE ALEYNA ALEYKÜMSELAM FERİDİMB)B)B)

ALLAH CC RAZI OLSUN...

EVET HESAP ÇOK ÇETİN GEÇECEK AMENNA , BAZI SAHİH HADİSLERİN BEYANI ÜZERE ADALETİ SAPLAMAK VE KORUMAKLA GÖREVLİ OLUPTA BUNU AKSİ YÖNDE MENFAAT İÇİN KULLANANLARADA ŞİDDETLİ HESAP VE NİHAYET ŞİDDETLİ AZAP VAAD EDİLMİŞTİR...

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

mtekik yazdı:
s.a. kardeşim,
Ama olsun onları yaşamış olmak bile bir ayrıcalık değilmi. Biz böyle bir ecdada sahibiz. Adalet işte bizi biz yapan en büyük değerlerden biri, tabi biz bu terbiyeyi dinimiz islam dan alıyoruz.
k.s.e.o.

A.S

ABİM BU DAHA NEKİ BEN SENİ ÇOCUKLUK YILLARINA YANİ TAAAAA Fİ TARİHİNEDE GÖTÜRECEĞİM:D:D:D:D:D

ABİM BAZILARI EVRİME KANIT MAHİYETİNDE BAZI UYDURMA FOSİLLERDEN FAYDALANIYOR...VE DİYORLARKİ EĞER M.Ö BİLMEM KAÇ MİLYON YIL ÖNCE NEOPLATİK DÖNEME AİT BİR İNSAN YADA GÜNÜMÜZDE BİLDİĞİMİZ BİR CANLI İZİNE RASTLASAK EVRİM TEORİSİNİN ÇÖKÜŞÜNÜ KABUL EDERİZ...

BENDE DİYORUMKİ ABİM SENİ MANCINIKLA BU NESEPSİZLERİN KAFASINA ATSAK BAKIN NE KADAR ESKİ TARİHE AİT DESEK ACABA MUTMAİN OLURLARMI???

[marq]:D:D:D:D:D:D:D:D:D ABİ SAMİMİYETİMİZE BİNAEN BU ESPRİYİ YAPTIM .KIZMADIN DEĞİLMİ ?:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D[/marq]

serife07

Kayıtlı Kullanıcı

-Esmani- yazdı:
serife07 yazdı:

S.A

ECMAİN...

ADALET TERAZİMİZİN İBRESİ DOĞRULUKTAN ŞAŞMASIN İNŞAALLAH...BİR KEFESİ VİCDANIMIZA BİR KEFESİ İSE AKLIMIZA NÜFUZ ETSİN...
AMİN.... RABBİM ŞAŞIRTMASIN....

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

-Esmani- yazdı:
mtekik yazdı:
s.a. kardeşim,
k.s.e.o.

A.S

ABİM BU DAHA NEKİ BEN SENİ ÇOCUKLUK YILLARINA YANİ TAAAAA Fİ TARİHİNEDE GÖTÜRECEĞİM:D:D:D:D:D

ABİM BAZILARI EVRİME KANIT MAHİYETİNDE BAZI UYDURMA FOSİLLERDEN FAYDALANIYOR...VE DİYORLARKİ EĞER M.Ö BİLMEM KAÇ MİLYON YIL ÖNCE NEOPLATİK DÖNEME AİT BİR İNSAN YADA GÜNÜMÜZDE BİLDİĞİMİZ BİR CANLI İZİNE RASTLASAK EVRİM TEORİSİNİN ÇÖKÜŞÜNÜ KABUL EDERİZ...

BENDE DİYORUMKİ ABİM SENİ MANCINIKLA BU NESEPSİZLERİN KAFASINA ATSAK BAKIN NE KADAR ESKİ TARİHE AİT DESEK ACABA MUTMAİN OLURLARMI???

[marq]:D:D:D:D:D:D:D:D:D ABİ SAMİMİYETİMİZE BİNAEN BU ESPRİYİ YAPTIM .KIZMADIN DEĞİLMİ ?:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D[/marq]

s.a. kardeşim,
Neden kızacakmışım kardeşime ki, ben seni çok iyi anladım. Oradaki espiriyide iyi anladım. Yani anlayışım kuvvetilidir maşallah.
Amma sen yinede benim yerime son kullanma tarihi geçmiş bazı siyasiler var , onlardan bir kaç tane atsan diyorum.
Hem onların üstüne eski tarihli yoktur. Artık kafalarıda karışmaya başladı, bazen ilgisiz cümleler kuruyorlar, bi nevi geriye dönüş oldular.
k.s.e.o.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A.ADALET MÜLKÜN (YANİ DEVLETİN) TEMELİDİR SÖZÜNÜN BİLE ÇALINDIĞI BİR TOPLUMDA ADALET ARAMAK NE KADAR BEYHUDE.ALLAH RAZI OLSUN.A.E.O.

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı

S.A ABİM ALLAH RAZI AMA BEĞENMEDİM.

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

ADALETIMAHZA yazdı:
S.A.ADALET MÜLKÜN (YANİ DEVLETİN) TEMELİDİR SÖZÜNÜN BİLE ÇALINDIĞI BİR TOPLUMDA ADALET ARAMAK NE KADAR BEYHUDE.ALLAH RAZI OLSUN.A.E.O.

a.s

ne denilebilirki ablam...doğru diyorsunuz..ama biz buna çalmal demeyelim...çalmaksa bile en azından bu sözün hakkını vermeleri gerekirdi.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt