Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Farkında olmadığımız muhteşem bir hazine HACET NAMAZI (1 Kullanıcı)

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0


Sizi mutsuz eden büyük bir derdiniz mi var?


Ulaşmak istediğiniz muhteşem bir idealin peşine mi düştünüz?


Huzursuzluk, ailenizin ayrılmaz bir parçası mı oldu?


Birisi kalbinizi mi kırdı?


Önemli bir sınava mı gireceksiniz?


Günü gelmiş bir borcunuzu hâlâ ödeyemediniz mi?


İşsiz misiniz? İşten mi atıldınız? İşinizde bir türlü arzuladığınız başarıyı yakalayamadınız mı?


İyi bir evlilik mi istiyorsunuz? Çocuğunuz mu olmuyor?


Bunlardan çok daha önemli yüce gayeler uğruna çaba harcıyor, insanlığa İslâm’ı ve Kur’an’ı anlatmak için çırpınıyor, bir dizi plan ve program yapıyorsunuz. Ancak bir tarafta önünüze konan engeller, diğer tarafta gerçekleştirmeyi istediğiniz manevî projeler var. Bilhassa İslâm âleminin maruz kaldığı acılar, ıstıraplar, saldırılar, tuzaklar yüreğinizi yakıyor.


Maddî manevî, küçük büyük, dünyevî uhrevî bütün dertleriniz veya arzularınız için kılacağınız muhteşem bir namaz var: Hacet namazı.


Elbette bir kul olarak sebeplere sarılacak, üzerinize düşeni yapacaksınız. Ama bazen olur ki, sebepler tükenir ya da etkisiz kalır, bütün yollar denenir, çareler biter, ne yapacağını bilememenin ıstırabıyla yapayalnız kalırsınız. Artık kalbiniz kederli, gözünüz yaşlı hüzün denizinde yüzerken hacet namazı sizi sahile çıkaracak bir can simididir.


Hz. Enes’in hacet namazı
İşte bu muhteşem fırsatı değerlendirenlerden birisi olan Hz. Enes (r.a.) harika bir sonuç alır.
Bir yaz günü Hazret-i Enes’e bahçıvanı gelerek, yağ­mur yağmadığından ve bahçenin kuruduğundan yakındı.
Bu haber üzerine Hazret-i Enes, Resulullah’ın (a.s.m.) “Herhangi bir ihtiyacı olan kimse iki rekât namaz kıldıktan sonra Allah’a dua etsin” şeklindeki “hacet namazı” tavsiyesini hatırladı.
Su isteyerek abdest aldı ve namaza durdu. Selam verdikten sonra bahçıvanına:
– Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sordu. Bah­çıvan:
– Göremiyorum, dedi. Enes, tekrar içeri girip namaz kılmaya devam etti.
Birkaç kez bahçıvana:
– Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun, diye sorunca adam:
– Kuş kanadı gibi bir bulut görüyorum, dedi.
Bunun üzerine Enes, namazını ve duasını sürdürdü. Az sonra bahçıvan Hazret-i Enes’in yanına girdi ve:
– Gök bulutla kaplandı ve yağmur yağmaya başladı, dedi. Bunun üzerine Hazret-i Enes:
– Haydi, ata bin de yağmurun nerelere kadar yağdığına bak, dedi.
Bahçıvan etrafı dolaştığında, yağmurun sadece Hazret-i Enes’in büyük bahçesine yağdığını gördü. (İbn-i Sa’d, et-Tabakâtü’l-Kübrâ, c. 7: 21-22)

Sıkıntılı anda hacet namazı
İşte tüm sıkıntılı zamanlarımızda uygulayabileceğimiz bir başka örnek:
Sahabelerden Ebû Mı’lâk (r.a.) isminde ticaretle uğraşan bir zat vardı. Bir defasında ticaret için yolculuk yapıyordu. O zamanlarda yol güvenliği yoktu. Bu yüzden karşısına silahlı bir eşkıya çıktı.
– Neyin varsa çıkar, seni öldüreceğim, dedi. Bu tehdit karşısında Ebu Mı’lâk:
– Maksadın mal almaksa al, dedi. Hırsız ise, malı almakla birlikte izini de kaybettirmek istiyordu:
– Ben sadece senin canını istiyorum, dedi. Ebu Mı’lâk:
– Öyleyse bana izin ver namaz kılayım, dedi. Hırsız:
– İstediğin kadar namaz kıl, deyince Ebu Mı’lâk namaz kıl­dı ve şöyle dua etti:
– Ey kalplerin sevgilisi! Ey yüce arşın sahibi! Ey her dilediğini yapan Allah’ım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan sal­tanatın ve arşını kaplayan nurun hürmetine beni şu adamın şerrinden korumanı istiyorum! Ey imdada koşan Allah’ım, yetiş imdadıma!
Ebu Mı’lâk, bu duayı üç defa tekrarladı. Duasını bitirir bitirmez, silahlı bir atlının hızla yaklaştığını gördü. Atlı, hırsızı bir mızrak saplayarak öldürdü. Sonra da Ebu Mı’lâk’a döndü. Allah’ın lütfuyla kurtulan sahabe:
– Kimsin sen? Allah seninle bana yardım etti, diye şaşkınlıkla sorunca atlı kişi şu cevabı verdi:
– Ben dördüncü kat gökteki meleklerdenim. İlk duanı yapınca gök kapılarının çatırdadığını işittim. İkinci defa dua edince, gök ehlinin senin kurtulman için feryat ettiğini işittim. Üçüncü defa dua edince, “Zorda kalan biri dua ediyor!” denildi. Bunu duyunca Allah’tan, hırsızı öldürmek için beni görevlendirmesini istedim. Allah da kabul etti ve yardımına geldim. Şunu bil ki abdest alıp dört rekât namaz kılan ve bu duayı yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasın duası kabul edilir. (İbn-i Hacer, el-İsabe, c. 4: 182)
Hacet namazı kılarak bir derdinden kurtulan veya muradına kavuşan çok kimse vardır. Elbette bu örneklerin hepsi, yukarıdaki gibi çok harika olmayabilir. Çünkü, hacet namazından alacağımız verimin derecesi, ihlas, huşu, ıztırar hâli, yakinimiz ile Allah’ın takdir ve hikmetine göre değişir.

Hacet namazı nasıl kılınır?
Hacet namazı, yatsı namazından sonra iki, dört ya da on iki rekât olarak kılınır. Hz. Peygamber'den gelen bir rivayete göre hacet namazının ilk rekâtında Fatiha’dan sonra üç defa Âyetel-Kürsî, diğer rekâtlarda Fatiha’dan sonra sırasıyla birer defa İhlas, Felak ve Nas sureleri okunur.
Hacet namazı bitince Allah'a hamd ve sena, Resulullah'a salat ve selamdan sonra bir hacet duası okunması sünnettir. Çeşitli hacet duaları vardır. Bunlardan birisi şudur:
"Allahümme innî es’elüke tevfîka ehli’l-hüdâ ve amele ehli'l-yakîni ve munâsehete ehli't-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebi ehli'r-rağbeti ve teabbüde ehli'l-vera'i ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfek. Allahümme innî es'elüke mehâfeten tahcizünî an masiyetike hatta a'mele bi ta'atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke'n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki'n-nûr."
Bu duanın anlamı şu şekildedir:
"Allah'ım, Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, huşu ehlinin ciddiyetini, rağbet ehlinin talebini, vera ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım. Allah'ım, Senden öyle bir korku isterim ki, o beni Sana isyandan menetsin; ta ki, Sana itaat ile öyle amel edeyim ki, onunla Senin rızana ereyim; Senden korkarak tövbeyle sana döneyim; sırf Senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim; her işte Sana güvenip Sana dayanayım; Sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı Allah'ı tesbih ederim."
Hacet duasını okuduktan sonra Allah'tan ihtiyacımızın giderilmesi yolunda dilekte bulunmalıyız. Duaları okurken, çektiğimiz acının tesiriyle tamamen Allah’a yönelmeli, çok samimi bir şekilde yalvarmalı, hâlimizi düşünerek gözyaşı dökmeliyiz.
Hacet namazının ne zaman, nasıl kılınacağı ve ne okunacağı hususunda kendi halet-i ruhiyenize göre davranabilirsiniz. Bazı sıkıntılar ve istekler anlıktır. Mesela, bir haksızlığa uğradınız, bir eşyanız kayboldu, merak ettiğiniz bir kimseden haber alamadınız, acil yatırmanız gereken bir borcunuz var… Bu durumlarda hemen abdest alıp hacet namazı kılıp dua edebilirsiniz.
Eğer geniş zamana yayılan bir derdiniz veya arzunuz varsa, mesela, üniversite sınavını kazanmak, çocuğunuzun veya eşinizin ıslahını istemek, iyi bir iş bulmak, çok ağır borçlardan kurtulmak, uzun süren bir hastalık için şifa istemek ve benzeri durumlarda yatsı veya teheccüt namazından sonra kılabilirsiniz.
Bilhassa ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılardan ve İslam âleminin maruz kaldığı mağlubiyet ve zilletten kurtulması, hak ve hakikatin dünyaya hâkim olması için kılınacak hacet namazlarının 40 gün veya daha fazla bir süreye yayılması gerekir.

Allah’ın rahmet kapısını tıklatın
Hacet namazında etkili olan en mühim unsur kişinin halet-i ruhiyesi, namazının ve duasının kalitesidir. Size acı veren derdiniz yüreğinizi dağlarken, ulaşmak istediğiniz arzunuz her an aklınızdayken, çaresizliğinizi ve kimsesizliğinizi hissettiğiniz anda hacet namazıyla Allah’ın rahmet kapısını çalın. Çünkü, O her şeyin sahibi, yaratıcısıdır, bütün düğümler O’nun iradesiyle çözülür, bütün dertlerin dermanı O’ndadır, bütün işlerin dizgini O’nun kudretindedir, O merhametlilerin en merhametlisidir.
Hacet namazında ve tüm nafile namazlarda, rükuda, rukudan kalkınca, secdede, iki secde arasında, oturuşlarda tesbih ve tahiyyatı okuduktan sonra Kur’an’daki dua ayetlerini okuyabilirsiniz. Özellikle Kur’an’da geçen peygamber duaları çok önemlidir. Mesela, başta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) olmak üzere Hz. Âdem, Hz. Nuh, Hz. Eyyûb, Hz. Yunus, Hz. İbrahim, Hz. Zekeriya, Hz. Yakup, Hz. Yusuf (aleyhimüsselam) gibi peygamberlerin dualarını okurken, onların hâllerini hatırlayarak, duaların manalarını düşünerek, Rabbimizin şefkat ve merhametine sığınırsak duamız kabul olabilir. Yine Kur’an’da “Âmenerresulü”de geçtiği gibi, “Rabbenâ” veya “Rabbî” ile başlayan ayetler dua ayetleri olduğu için bunların manasını düşünerek okuyabiliriz.
Çünkü, Rabbimiz, “De ki: Duanız olmazsa Rabbim katında ne ehemmiyetiniz var?” (Furkan:77) buyuruyor. Yine “Dua edin, cevap vereyim” (Mümin:60) diyor. Ayrıca şu ayet duanın namazla desteklenmesini ve birlikte yapılmasını emrediyor:
“Ey iman edenler! Allah’tan sabırla ve namazla yardım isteyin. Şüphesiz ki, Allah sabredenlerle beraberdir.” (Bakara:153)
Demek ki, en başta beş vakit namaz kılarak dua etmek gerektiği gibi, özel durumlar ve olağanüstü sıkıntılarda da o duruma uygun namazlar kılmalıyız. Hacet, tesbih, yağmur, istihare namazları; dua ile namazı birleştiren muhteşem ibadetlerdir.

Hacet namazıyla hakkıyla değerlendiremiyoruz
Biz müminlerin hacet namazı gibi benzersiz bir hazinesi olmasına rağmen hakkıyla değerlendirmiyoruz. Beş vakit namaz kılan birçok kimse hacet namazını ya hiç kılmamış ya da çok az kılıyor. Oysa hacet namazında çektiğimiz acıdan ve taşıdığımız arzudan kaynaklanan bir “acz, fakr ve yakin” hâli vardır. İnsan bu durumlarda kendisini çok aciz, çok muhtaç, çok kimsesiz, çok çaresiz hisseder. Tam bir huşu, dikkat, iştiyakla Rabbine yönelir. Belki de musibet ve belaların, büyük hedef ve ideallerin mümine bakan en önemli kazancı, insanın bütün zerreleriyle ve duygularıyla Allah’a yalvarmasıdır.
Yaptığımız bir ankete katılan müminlerin yüzde 47’si “hacet namazını hiç kılmadığını” söylemiştir. (Kaynak: ::namazladirilis.com::) Oysa bu insanlar, nice amansız derdi veya kavuşmak istediği bir hedefi için birçok kapıyı çalıyor, birçok sebebe başvuruyor, bir yığın masraf ediyor. Elbette kendine düşen vazifeyi yaparak Allah’a hacet namazıyla yönelmek, muhteşem bir hazineden istifade etmek demektir.

Başkası için hacet namazı kılınabilir
Kişi kendi adına hacet namazı kılıp dua edebildiği gibi, bir mümin kardeşinin amacının gerçekleşmesi için de namaz kılıp dua edebilir. Bu bir dua olduğu için kişi mümin kardeşinin derdini kendi derdi kabul edip onun için dua edebilir. Bunun dinen bir sakıncası olmadığı gibi, büyük sevap da kazandırır. Çünkü, hadislerde buyrulduğu gibi, “Mümin kardeşine dua eden kişiye melekler dua eder”, “Kim bir mümin kardeşinin ihtiyacını giderirse, Allah da onun ihtiyacını giderir.”
Bilhassa eşiniz, kardeşiniz, anne babanız veya arkadaşınız için hacet namazı kılıp dua edebilirsiniz.
İnşallah kendiniz veya başkası için kıldığınız hacet namazı ve yaptığınız duadan sonra harika sonuçlar göreceksiniz.

alıntıdır
 

erdal

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Nis 2006
Mesajlar
3,212
Tepki puanı
1
Puanları
38
Ellerinize sağlık kardeşim,
Allah (c.c.) Razı olsun emek verip bizlere hacet namazı hakkında bilgiler yazdınız.Bizlerede samimiyetle uygulamak kalıyor.

Rabbimiz rıza ve teslimiyet noktasında bizlere gayret göstermeyi keremiyle lütfeylesin İnşaAllah..

Selam ve dua ile kalınız...
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
Ellerinize sağlık kardeşim,
Allah (c.c.) Razı olsun emek verip bizlere hacet namazı hakkında bilgiler yazdınız.Bizlerede samimiyetle uygulamak kalıyor.

Rabbimiz rıza ve teslimiyet noktasında bizlere gayret göstermeyi keremiyle lütfeylesin İnşaAllah..

Selam ve dua ile kalınız...
ALLAH RAZI OLSUN ERDAL KARDEŞİM BEN DE YENİ ÖĞRENDİM GERÇEKTEN MUHTEŞEM BİR NİMET RABBİM FAYDALANMAYI NASIP ETSİN AMİN
 

Turgay45

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ocak 2008
Mesajlar
134
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
60
S.A Kardeşim, ellerine sağlık

Bu kapı, bizlere DUA ve ZİKİR kapısıdır. Gönlümüzden Rabbimize açılan kapıdır.

Rabbimize yöneliş ve HACET kapısıdır.

O'nun, her noktada ve zerrede mevcût olduğunu farkedip, O'nu Gönlümüzde bulmaya çalışmak. Sonra iste O'ndan, ne istersen!.. Eşini, işini, aşını; ister mevlânı, ister şifânı!.

Bilelim ki, bizleri, her isteğimize ve her arzumuza kavuşturacak tek şey NAMAZ, DUA ve ZİKİR'dir.
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
S.A Kardeşim, ellerine sağlık

Bu kapı, bizlere DUA ve ZİKİR kapısıdır. Gönlümüzden Rabbimize açılan kapıdır.

Rabbimize yöneliş ve HACET kapısıdır.

O'nun, her noktada ve zerrede mevcût olduğunu farkedip, O'nu Gönlümüzde bulmaya çalışmak. Sonra iste O'ndan, ne istersen!.. Eşini, işini, aşını; ister mevlânı, ister şifânı!.

Bilelim ki, bizleri, her isteğimize ve her arzumuza kavuşturacak tek şey NAMAZ, DUA ve ZİKİR'dir.
VE ALEYKÜM SELAM TURGAY KARDEŞİM HAMDOLSUN ELHAMDÜLİLLAH ALLAH RAZIU OLSUN ALLAHA EMANET OL
 

Rüyam3

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ağu 2007
Mesajlar
2,204
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Selamün Aleyküm
Kardeşim Allah c.c. razı olsun değerli ve önemli bir paylaşım olmuş emeğine sağlık Selametle
 

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağu 2007
Mesajlar
2,307
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
53
Konum
BURSA-m.k.paşa
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
S.A.HACET NAMAZI HAYATIMIZDA OLMASI GEREKEN NAFİLE NAMAZLARDANDIR.BURAYA TAŞIMIŞSINIZ ALLAH RAZI OLSUN ALLAH SEVAP HANENİZE YAZSIN.HAYATIMIZDA YAPTIĞIMIZ İBADETLERİ NAFİLE İBADETLER DAHADA SÜSLER DAHAHADA PEKİŞTİREREK DAHA ÇOK SEVAP KAZANMAMIZA VESİLE OLURLAR.FAKAT NAFİLE İBADETLERE YÖNELMEK İÇİN ÜZERİMİZDE BORÇLU OLDUĞUMUZ FARZ İBADETİ VARSA ONA YÖNELMEMİZ TAVSİYE EDİLMİŞTİR.ÜZERİMİZDE EĞER BOÇLU OLDUĞUMUZ KAZAYA KALMIŞ FARZ NAMAZI VAR İSE,HACET NAMAZI VS.NAMAZLARDAN ZİYADE BORÇLU OLDUĞUMUZ NAMAZLARIN KILINMASI GEREKMEKTEDİR.NAFİLELERE YÖNELMEMİZ İÇİN FARZLARI YERİNE GETİRMEMİZ NAFİLE İBADETLERİN ECRİNİ YÜKSELTECEKTİR.BU YÜZDEN FARZ NAMAZLARIN SÜNNETLERİ.TEHECCÜD NAMAZI KUŞLUK NAMAZI.DUHA VE TERAHVİH NAMAZLARI HARİCİNDEKİ NAFİLE NAMAZLARIN KILINMALARI FARZ BORÇLARI ÖDENDİKTEN SONRA YAPILMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.SELAM VE DUA İLE KALIN
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
S.A.HACET NAMAZI HAYATIMIZDA OLMASI GEREKEN NAFİLE NAMAZLARDANDIR.BURAYA TAŞIMIŞSINIZ ALLAH RAZI OLSUN ALLAH SEVAP HANENİZE YAZSIN.HAYATIMIZDA YAPTIĞIMIZ İBADETLERİ NAFİLE İBADETLER DAHADA SÜSLER DAHAHADA PEKİŞTİREREK DAHA ÇOK SEVAP KAZANMAMIZA VESİLE OLURLAR.FAKAT NAFİLE İBADETLERE YÖNELMEK İÇİN ÜZERİMİZDE BORÇLU OLDUĞUMUZ FARZ İBADETİ VARSA ONA YÖNELMEMİZ TAVSİYE EDİLMİŞTİR.ÜZERİMİZDE EĞER BOÇLU OLDUĞUMUZ KAZAYA KALMIŞ FARZ NAMAZI VAR İSE,HACET NAMAZI VS.NAMAZLARDAN ZİYADE BORÇLU OLDUĞUMUZ NAMAZLARIN KILINMASI GEREKMEKTEDİR.NAFİLELERE YÖNELMEMİZ İÇİN FARZLARI YERİNE GETİRMEMİZ NAFİLE İBADETLERİN ECRİNİ YÜKSELTECEKTİR.BU YÜZDEN FARZ NAMAZLARIN SÜNNETLERİ.TEHECCÜD NAMAZI KUŞLUK NAMAZI.DUHA VE TERAHVİH NAMAZLARI HARİCİNDEKİ NAFİLE NAMAZLARIN KILINMALARI FARZ BORÇLARI ÖDENDİKTEN SONRA YAPILMASI ÖNGÖRÜLMEKTEDİR.SELAM VE DUA İLE KALIN
ALEYKÜM SELAM BULENT TUNALI KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN VERDİĞİN BİLGİ İÇİN ANCAK KAFAM KARIŞTI BEN HACET NAMAZINI BİR SIKINTIMIZ OLUNCA RABBİMİZE KILINABİLİR SANMIŞTIM YANİ KAZA NAMAZI OLAN BU NAMAZI KILINMASI DOĞRU DEĞİL Mİ BEN ÇOK KÜÇÜK YAŞLARDA NAMAZA BAŞLADIM ANCAK OKUL SAATLERİNDE NAMAZ KILAMIYORDUM ORTAOKUL VE LİSE ÇAĞLARINDA BU YÜZDEN NE KADAR KAZA NAMAZIM OLDUĞUNIU BİLMİYORUM NORMALDE SÜREKLİ KILDIM AMA BAZI NAMAZLARI KILMADIM ÇOCUKLUK KAZA ETMEDİM SANIRIM ŞİMDİ KAZA NAMAZI ÖNCE TAMAMLAMAK MI LAZIM YANİ KISACA KAFAM KARIŞTI KARDEŞİM AYDINLATIRSAN MEMNUN OLURUM SELAM VE DUA İLE
 

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağu 2007
Mesajlar
2,307
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
53
Konum
BURSA-m.k.paşa
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
ALEYKÜM SELAM BULENT TUNALI KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN VERDİĞİN BİLGİ İÇİN ANCAK KAFAM KARIŞTI BEN HACET NAMAZINI BİR SIKINTIMIZ OLUNCA RABBİMİZE KILINABİLİR SANMIŞTIM YANİ KAZA NAMAZI OLAN BU NAMAZI KILINMASI DOĞRU DEĞİL Mİ BEN ÇOK KÜÇÜK YAŞLARDA NAMAZA BAŞLADIM ANCAK OKUL SAATLERİNDE NAMAZ KILAMIYORDUM ORTAOKUL VE LİSE ÇAĞLARINDA BU YÜZDEN NE KADAR KAZA NAMAZIM OLDUĞUNIU BİLMİYORUM NORMALDE SÜREKLİ KILDIM AMA BAZI NAMAZLARI KILMADIM ÇOCUKLUK KAZA ETMEDİM SANIRIM ŞİMDİ KAZA NAMAZI ÖNCE TAMAMLAMAK MI LAZIM YANİ KISACA KAFAM KARIŞTI KARDEŞİM AYDINLATIRSAN MEMNUN OLURUM SELAM VE DUA İLE

Nafile namazlarla ilgili çeşitli sorularSual: Nafile ibadet yapmak şart mıdır? Mesela nafile oruç tutmak, nafile namaz kılmak gerekir mi?
CEVAP
Hayır nafile ibadet yapmak şart değildir. Ancak Resulullahın sünnetine, emirlerine uymak büyük saadettir. Önce farzları yapmalı, farz borcu olmayan nafile ibadetleri de yapması çok iyi olur.

Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ayda üç gün oruç tutmanızı ve her gün iki rekat kuşluk namazı kılmanızı tavsiye ederim.)
[Buhari, Müslim, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]

Peygamber efendimizin tavsiyesini emir telakki etmeli, ayda üç gün oruç tutmaya çalışmalı. Farz namaz kazası olan da, kuşluk vakti, iki rekat kaza namazı kılarsa Kuşluk namazı da kılınmış olur. Yeni abdest almışsa, Sübha namazı da kılınmış olur. Sefere çıkarken kılarsa, Tehıyyat-ül menzil namazı da kılınmış olur. Camide kılarsa, Tehıyyat-ül mescid de kılınmış olur. Bunların hepsi için niyet edilirse, ayrıca niyet sevabı da alınır.

Sual:
Bir hoca, “Farzı terk ederek haram işleyen şefaate kavuşur, fakat sünneti terk eden şefaate kavuşamaz” dedi. Sünnet farzdan daha mı önemlidir?
CEVAP
Sünnetin birkaç manası vardır:
1- Kitab ve sünnet ifadesindeki sünnet, hadis-i şerifler demektir.
2- Farz ve sünnet ifadesindeki sünnet, Resulullahın emirleri demektir.
3- Sünnet, yalnız olarak kullanılınca, İslamiyet anlaşılır. (Sünnetimi [İslamiyet’i] terk edene şefaatim haramdır) hadis-i şerifi, (İnanılacak şeylerde İslamiyet’ten ayrılan şefaate kavuşamaz) demektir.

Demek ki, sünnet namazları değil, İslamiyet’i terk eden şefaate kavuşamaz. Büyük günah işleyen de şefaate kavuşur. (Hadika)

Sual: İkindi namazını kıldıktan sonra, kerahet vakti çıkıncaya kadar, nafile kılmak mekruh mu?
CEVAP
Evet mekruhtur. Yalnız nafile kılmak mekruh olan iki vakit vardır. Sabah, tan yeri ağardıktan sonra güneş doğuncaya kadar, sabah namazının sünnetinden başka nafile kılınmaz.

İkindiyi kıldıktan sonra, akşam namazından önce nafile kılmak mekruhtur. Bildirilen bu iki vakitte, yani sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar kaza namazı kılınır. Ama nafile kılınmaz. İkindi namazı kılındıktan sonra, kaza namazı kılınır. Fakat nafile kılınmaz. Kaza namazı da güneş batarken bakacak kadar sararmaya başlayıncaya kadar kılınır. Ondan sonra kılınması günah olur.

Sual:
Şükür secdesi nasıl yapılır ve şükür namazı nasıl kılınır?
CEVAP
Kendisine nimet gelen veya bir dertten kurtulan kimsenin, Allahü teâlâ için şükür secdesi yapması müstehaptır. Şükür secdesi, tilavet secdesi gibidir. Şükür secdesi yapacak olan, niyet edip, secdeye gidince, önce Elhamdülillah der. Sonra secde tesbihini okur. Sonra Allahü ekber der ve ayağa kalkar. Şükür namazı iki rekattır, sabah namazının sünneti veya farzı gibi kılınır.

Sual: Mesela şükür namazını kaza namazı kılarken niyetlensek eda etmiş olur muyuz?
CEVAP
Ömürde böyle birkaç defa yapılan ibadetler için, kazaya niyet edilmez.

Sual:
Kaza namazı borcu olan kimse, nafile olan istihare namazı kılabilir mi?
CEVAP
Nadiren yapılacak ibadetler caiz olur.

Sual:
Güneş doğduktan 1-2 saat kadar sonra, evinden çıkarken kuşluk namazı kılarken, yeni abdest aldığımız için sübha namazına, evden çıkacağımız için tehıyyat-ül-menzil namazına da niyet edebilir miyiz?
CEVAP
Evet. Böyle niyet edilirse her üç namazın sevabına da kavuşulur.

Ancak, üzerinde kaza namazı olan kimse, yukarıda bildirilen Tehıyyat-ül-menzil, sübha, kuşluk namazı gibi nafile namazları kılarsa, kabul olmaz. Çünkü hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kaza namazı borcu olanın nafile namazı kabul olmaz.) [Dürret-ül-fahire, Fütuh-ül-gayb]

Kaza namazı olan, bu namazı kılarken, kaza namazına ve yukarıda bildirilen nafile namazlara da niyet ederse, hem kazasını öder, hem de nafile namazların sevabına kavuşur. (İslam Ahlakı)

Sual: Bazı kimseler, imamla sabah namazının farzını kıldıktan sonra, kılamadıkları o günkü sabah namazının sünnetini kılıyorlar. Caiz mi?
CEVAP
Sabah namazının farzından sonra, nafile namaz kılınmadığı gibi, sabah namazının sünneti de nafile olduğu için kılınmaz. Ancak farz kazası olan, kaza kılabilir.

Öğle namazının ilk sünneti kılınmadan, imamla farz kılınmışsa, ilk sünnet farzdan sonra kılınır. Yatsı namazının ilk sünneti de farzdan önce kılınamamışsa, farzdan sonra kılmak iyi olur. Sabahın sünneti gibi, ikindinin sünneti de farzdan sonra kılınmaz.

Kamet okunduktan sonra ayrı bir yer yoksa cemaat arasında sünnete durulmaz. Peygamber efendimiz, (Kamet okununca, [cemaat arasında] o farzdan başka namaz kılınmaz) buyurunca, “Ya Resulallah, sabahın sünnetini de mi kılmayacağız” dediler. (Evet, sabahın sünneti de kılınmaz) buyurdu. (İbni Adiy)

Girişte veya direk arkasında, sabahın sünneti kılınıp imama yetişmeye çalışılır. Sünneti kılınca, imama yetişemeyeceğini zanneden kimse, sünneti kılmaz, hemen imama uyar. Farzdan sonra da sünneti kılmaz. (Dürer)

Sual:
Nafile namaz kılarken, secdede, dua okumak caiz midir?
CEVAP
Nafile namazlarda caizdir. Farzlarda okunmaz.

Sual: Nafile namazlar cemaatle kılınır mı?
CEVAP
Kılınmaz.

Sual: Farz namazlarda kıyam, yani ayakta durmak farzdır. Sünnetlerde de ayakta durmak farz mıdır?
CEVAP
Sağlam kimse için yalnız farz namazlar ile vitir namazını kılarken ayakta durmak farzdır. (Sirac-ül-vehhac)

Hasta ve özürlü olmasa da, nafileleri oturarak kılmak her zaman ve her yerde caizdir. Yalnız [vacip diyenler de olduğu için] sabah namazının sünnetini ayakta kılmalıdır! Nafileleri oturarak kılana, sevabın yarısı verilir. (Merakıl-felah)

Beş vakit namazın sünnetlerini hiç bir mazeret yokken de, oturarak kılmak caizdir. Çünkü bu sünnetler de, nafile namazdır. (Cevhere)

Bunlar Seadet-i Ebediyyede de yazılıdır.
Nafile namazları da ayakta kılmak iyi olur.

Sual: Bulgaristan’dan gelen Rumeli muhacirleri, Tesbih, Regaib… gibi nafile namazları cemaatle kılabilmek için nezr ediyorlar, sonra cemaatle kılıyorlar. Bazen de namaza başlayıp bozuyorlar. Sonra cemaatle kılıyorlar. Böyle yapmaları dine uygun mudur?
CEVAP
Bu bâtıl bir yoldur. Mekruhtan kurtulmak için böyle yapmaları günah olur. Fıkıh ilminde söz sahibi İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
«Bahr sahibi diyor ki: ……. namazını cemaatle kılmak mekruhtur; bid'attir. Rumeli halkının kerahet ve nafileden kurtulmak için onu nezir etmeleri ise bâtıl bir çaredir.» (Redd-ül muhtar - Vitir ve nafileler bahsi)

Sual:
Kitaplarda, teheccüd ve kuşluk namazlarının en çoğu 12 rekat olarak bildiriliyor. Daha fazla kılsak günah olur mu? Kuşluk vaktinde ve gece kaza namazı kılıyorum, gündüz kuşluğa gece de teheccüde niyet ediyorum. Bu durumda 12 rekattan fazla namaz kılmamda mahzur var mıdır?
CEVAP
Hayır hiç mahzuru olmaz.

Sual: S. Ebediyye’de (Farzları ve vacibleri nafile olarak yapmak, müekked sünnetleri yapmaktan daha çok sevab olur) deniyor. Farzları, nafile olarak yapmak nasıl olur?
CEVAP
Bir farzı eda ettikten sonra, onu tekrar yapmak nafile olur. Mesela, hacca giden tekrar hacca giderse, nafile olur. Öğlenin veya yatsının farzını yalnız kıldıktan sonra, hazır cemaat varsa, onlara uyup kılmak nafile olur. Yahut bir namaz mekruh olarak veya bir sünneti eksik olarak kılınmışsa, o namazı tekrar kılmak nafile olur. Nafile olarak kılınan bu namazın sevabı, mekruh olarak ve bir sünneti eksik olarak kılınan namazdan daha fazla sevab olur. Yalnız kıldıktan sonra, aynı namazı cemaatle kılınca da, bunun sevabı ötekinden fazla olur. Farz olan kısmın değil, sünnet olan kısmın sevabı çok olur.
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
Sual: Kaza namazı borcu olan kimse, nafile olan istihare namazı kılabilir mi?
CEVAP
Nadiren yapılacak ibadetler caiz olur.
SELAM BULENT TUNALI KARDEŞ
BU SORU VE CEVAPTAN ANLADIĞIM SÜREKLİ KILINAN NAFİLE NAMAZLARI TEHECCUT VE KUŞLUK NAMAZLARI GİBİ DEVAMLILIK ARZEDEN NAFİLE NAMAZLAR KILINMAZ BUNLARIN YERİNE KAZA KILINIR AMA DEVAMLILIK ARZETMEYEN İSTİHARE HACET VE ŞÜKÜR GİBİ SADECE İHTİYAÇ DUYULUNCA GEREKLİ OLDUĞU ZAMAN KILINABİLİR İNŞALLAH YANLIŞ ANLAMAMIŞIMDIR KAZA NAMAZLARI KONUSUNDA ÇOK ÇOK HAKLISIN FANİYİZ BORÇLU GİTMEMEK İÇİN KILMAK LAZIM OKUL HAYATIMI HESAPLAYIP YIL OLARAK KILMAYA KARAR VERDİM YANİ TAM YIL FAZLASI ZATEN NAFİLE YERİNE GEÇEBİLİYORMUŞ YAZINIZDAN ANLADIĞIM KADARIYLA RABBİM KABUL VE MAKBUL EDER İNŞALLAH ALLAH RAZI OLSUN FAYDAANDIM SELAMETLE
 

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağu 2007
Mesajlar
2,307
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
53
Konum
BURSA-m.k.paşa
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Sual: Güneş doğduktan 1-2 saat kadar sonra, evinden çıkarken kuşluk namazı kılarken, yeni abdest aldığımız için sübha namazına, evden çıkacağımız için tehıyyat-ül-menzil namazına da niyet edebilir miyiz?
CEVAP
Evet. Böyle niyet edilirse her üç namazın sevabına da kavuşulur.

Ancak, üzerinde kaza namazı olan kimse, yukarıda bildirilen Tehıyyat-ül-menzil, sübha, kuşluk namazı gibi nafile namazları kılarsa, kabul olmaz. Çünkü hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kaza namazı borcu olanın nafile namazı kabul olmaz.) [Dürret-ül-fahire, Fütuh-ül-gayb]

 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bulent Tunali Kardeşim
Yanliş Mi Yazdim Neden Yazdin Son Yaziyi Anlayamiyorum Ben Muhasebediyim Kafam Yorgun şu Anda Anlamakta Zorlaniyorum üstelik Karadenizliyim Malum Bu Saatlerde Anlamam Zor Oluyor :) Bu Son Yaziyi Benim Hangi Sözüme Karşi Yazdiğinizi Yazarsaniz Memnun Olurum Allah Razi Olsun Kusura Bakmayin
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
Selamün aleyküm kardeşim.


Emeğinize sağlık. Rabbimiz c.c sevabınızı yazsın inşallah..Allah c.c razı olsun. Faydalı bir konuydu..Rabbimiz c.c istifadeli ve tesirli kılsın ..Selam ve dua ile.
AleykümSelam aliye kardeşim allah cümlemizden razı olasun amin
 

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Ağu 2007
Mesajlar
2,307
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
53
Konum
BURSA-m.k.paşa
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Bulent Tunali Kardeşim
Yanliş Mi Yazdim Neden Yazdin Son Yaziyi Anlayamiyorum Ben Muhasebediyim Kafam Yorgun şu Anda Anlamakta Zorlaniyorum üstelik Karadenizliyim Malum Bu Saatlerde Anlamam Zor Oluyor :) Bu Son Yaziyi Benim Hangi Sözüme Karşi Yazdiğinizi Yazarsaniz Memnun Olurum Allah Razi Olsun Kusura Bakmayin
SİZ ÇOK YAŞAYIN:)
SİZİ ANLIYORUM FAZLA KAFANIZI KARIŞTIRMAKTA İSTEMİYORUM.KISA VE ÖZ OLARAK İLK YAZIMDA BELİRTTİĞİM GİBİ.SİZİNDE ANLADIĞINIZ GİBİ.ÖNCE KAZA BORÇLARIMIZI ÖDEMELİ SONRA NAFİLELERE YÖNELMELİYİZ.
 

nagihan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
161
Tepki puanı
0
Puanları
0
SİZ ÇOK YAŞAYIN:)
SİZİ ANLIYORUM FAZLA KAFANIZI KARIŞTIRMAKTA İSTEMİYORUM.KISA VE ÖZ OLARAK İLK YAZIMDA BELİRTTİĞİM GİBİ.SİZİNDE ANLADIĞINIZ GİBİ.ÖNCE KAZA BORÇLARIMIZI ÖDEMELİ SONRA NAFİLELERE YÖNELMELİYİZ.
SELAM ALLAH RAZI OLSUN TÜM CEVAPLAR İÇİN RABBİM YAR VE YARDIMCIN OLSUN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER TAMAM KAZA NAMAZLARINA BAŞLIYACAZ İNŞALLAH
AMA MESELA BİR ŞEYDEN ÇOK MUTLU OLUYORUYM RABBİME ŞÜKÜR EDİYORUM AMA YETERSİZ BULUYORUM VE KENDİMCE YANİ İKİ REKAT ŞÜKÜR NAMAZI KILIP SONRA ŞÜKÜR EDİYORUM BU KABUL OLMUYOR MU Kİ YA DA ÇOK İSTEDİĞİM BİRŞEY VAR BUNU SÜREKLİ DUA EDEREK İSTİYORUM SONSUZ KUDRET SAHİBİ ALLAHTAN AMA YETERSİZ BULUYORUM KENDİMCE HACET NAMAZI KILIP SONRA İSTİYORUM MESELA YATSI NAMAZLARINDAN SONRA BUNLAR HER ZAMAN SÜREKLİ DEĞİL SADECE İHTİYAÇ DUYDUĞUMDA YAPILIYOR AMA DİĞER SÜREKLİ KILINAN NAFİLELER VAR YA ZAMANLARI VAR KUŞLUK GİBİ BUNLARI KILMAYIP YERİNE KAZA KILIYORUM İŞTE BU ŞEKİLDE ANLADIM NEYSE CEVAP YAZMAYABİLİRSİNİZ :)
RABBİM SİZDEN HER DAİM RAZI OLSUN
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt