Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

'Ey Rabbim nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse sen de onlara öylece merha (1 Kullanıcı)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
69
Konum
BURSA
'Ey Rabbim nasıl onlar beni küçükken besleyip büyüttülerse sen de onlara öylece merhamet buyur

gorsel_235102_affedilmeyenkimsehkudsi3zpov5.jpg


ANNE VE BABAYA İTAAT

Çocukların dünyaya gelişine vesile olan anne-baba insanın çocukluk devresinde muhtaç olduğu bir zamanda en büyük hamidirler. Çocuklar için her çileye katlanırlar her zorluğa göğüs gererler. Karşılığında hiçbir şey beklemeden hizmet ederler. Böylesine feragat ve fedakarlık timsali anne ile babanın insan üzerindeki hakları büyüktür ve tartışılamaz.

Ailenin ilk temeli anne ile babadır. Cenab-ı Hak
virgul.gif
kendisine şirk koşulmasını istemediği gibi anne-babaya karşı itaatsizliği de istemediğinden onlara ihsanı emir buyurmuştur.


Yüce ALLAH; ''Rabbin kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi anne-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri ya da ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa sakın onlara ''öf ! '' bile deme; onları azarlama onlara tatlı ve güzel söz söyle.'' ; '' Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki; ' Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetişdirdikleri gibi sen de onlara acı.'' ( İsara
virgul.gif
23-24) buyurmuştur.


Bırakın Anne-babaya karşı gelmeyi onlara eziyet etmeyi ALLAH öf bile dememizi istemiyor.

Anne ve Babaya karşı sözler ve hareketlerle kalpleri kırılıp incitilmemeli güler yüzlü olunmalı daima hizmet ve yardımlarına koşulmalı hoşnutlukları kazanılmalıdır. Anne-babaya şefkatli saygılı alçak gönüllü
virgul.gif
edepli ve terbiyeli davranılmalı hayatta bulundukları sürece hayır duaları alınmaya çalışılmalıdır.


Biz evlatlara düşen vazife onları daima saygı ile anmak her türlü ihtiyaçlarını tevazu ile karşılamaya çalışmaktır. Hayırlı evlatlar yalnız hayattayken değil vefatlarından sonra da anne ve babalarına hürmeti unutmayanlardır.

İşte ALLAH için sevmek Kul'un görevidir.

 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
69
Konum
BURSA
"Âhiret kardeşlerimden Mustafa Çavuş isminde bir zat vardı. Dininde, dünyasında muvaffakiyetli görüyordum, sırrını bilmezdim. Sonra anladım ki, o muvaffakiyetin sebebi: O zat ise, ihtiyar ANNE ve BABASININ haklarını anlamış ve o hukuka tam riayet etmiş ve onların yüzünden rahat ve rahmet bulmuş, inşaallah âhiretini de tamir etmiş. Bahtiyar olmak isteyen, ona benzemeli."

"Allah'ım! "Cennet annelerin ayakları altındadır" buyuran Zata salat ve selam olsun."
(bk. Said Nursi, Mektubat)
 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
69
Konum
BURSA
Anne babaya saygı adabı

Anne babaya saygı adabı

Anne ve babaya itaat etmek farzdır Onlara isyan etmek ve kırmak ise haramdır Bu konuda Allahu Tealâ Celle Celaluhu Kur'anı Kerim'de: "Rabbin kesin olarak şunları ferman buyurdu: Ondan başkasına ibadet etmeyin Anaya ve babaya iyilik edin Şayet onlardan biri yahut her ikisi senin yanında yaşlanırsa sakın onlara "üf" bile deme ve onları azarlama İkisine de güzel ve yumuşak söz söyle Onlara acıyarak üzerlerine tevazu kanatlarını indir ve de ki:
"Ey Rabbim! Onlar beni küçükken nasıl terbiye ettilerse, sen de onlara rahmet buyur!"(1) buyurarak bize anne ve baba hakkının önemini bildirmektedir
Bir adam Kâbe'yi tavaf esnasında yaşlı annesini sırtına alıp onu tavaf ettiriyordu Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelerek sordu:
Ya Resulallah! Acaba anamın hakkını ödeyebildim mi?"
Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Selem:
Hayır! Seni karnında taşırken çektiği bir sancının, seni doğururken duyduğu tek bir acının karşılığını bile ödemiş değilsin"(2) diye cevap verdiler
Anne ve babasına itaat eden kimseye şu müjdeler vardır:
"Bir kimse anne ve babasını kendisinden razı ederek sabahlarsa, onun için Cennetten iki kapı açılır Akşamlarsa yine iki kapı açılır Eğer yalnız annesini yahut yalnız babasını razı ederse o zaman bir kapı açılır Kim de anne ve babasını kızdırarak sabaha kavuşursa onun cehennemden iki kapı açılır Akşamlarsa (aynı şekilde) yine iki kapı açılır Eğer yalnız birini öfkelendirmişse sadece bir kapı açılır Ana babası haksız dahi olsalar, onların gönüllerini kırmamak karşılarında öf bile dememek lazımdır"(3)
Kim anne ve babasına itaat ederse, iyilik ve ikramda bulunursa, kendi evladı da ona itaat eder Bu konuda bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
"Siz babalarınıza iyilik ediniz ki, çocuklarınız da size iyilik etsinler!"(4)

ANNE BABAYA
ASİ OLANLAR CENNET KOKUSU ALAMAZ
Anne ve babasına asi olanlar, ne kadar iyiliklerde bulunurlarsa bulunsunlar, cennete girmeleri çok zor olur Diğer taraftan onlara iyilikte bulunanlar ne kadar kötü amelde bulunurlarsa bulunsunlar, itikadı bir bozukluk içinde değilseler, eğer varsa cehennemdeki cezasını kolay geçer, cennete gider Bu konuda bir hadiste şöyle buyurulmuştur:
Cennetin kokusu beş yüz yıllık yoldan rahatça alınır Fakat anne ve babaya asi olanlar ve akraba ile bağı koparanlar bu kokudan mahrum olurlar Hadisi şerifte buyuruluyor ki:
"Cennetin kokusu beş yüz yıllık mesafeden duyulur Ancak onun kokusunu anne ve babaya asi gelen ile akraba bağını koparan alamaz!"(5)
Hazreti Musa Aleyhisselam bir gün Allahu Tealâ'ya münacat ederek şöyle niyazda bulundu:
–Ya Rabbi! Acaba benim cennette arkadaşım kimdir? Allah–u Tealâ Celle Celaluhu:
–Ey Musa! Falan beldeye git, orada bir kasap vardır İşte senin cennette ki arkadaşın odur, diye cevap verdi Bunun üzerine Hazreti Musa Aleyhisselam o beldeye geldi ve tarif edilen kasabın dükkânını buldu


Orada oturup bir müddet kasabın hareketlerini seyretti

Akşam olunca kasap heybesine bir parça et koyup, dükkânını kapayarak evinin yolunu tuttu Hazreti Musa Aleyhisselam kasabın yanına yaklaşarak:
–Beni misafirliğe kabul eder misiniz? diye sordu
Kasap da tebessüm ederek:
–Buyurun, diyerek Musa Aleyhisselam'i evine davet etti
Eve varınca kasap getirdiği eti kendi eliyle pişirerek çorba yaptı Sonra evin tavanına asılı olan büyük bir heybeyi aşağıya indirdi ve içinden gayet yaşlı bir kadını çıkardı Kendi eliyle onu doyurdu, üzerindeki elbiselerini alıp yıkadı ve kuruttuktan sonra onu giydirdi Sonra tekrar annesini heybeye koyup yerine astı Tam o sırada kadının dudaklarının kıpırdadığını gördü Musa Aleyhisselam:
–Bu kadın kimdir? diye sordu
Kasap da:
–Annemdir, diyerek cevap verdi Musa Aleyhisselam:
–Sen onu heybeye koyarken dudakları kıpırdıyordu Sanki bir şeyler söylüyordu Acaba ne diyordu?
–O, devamlı olarak şu sözü söyler: "Ya Rabbi! Oğlumu cennete Musa'ya arkadaş yap" işte bu söylediği söz onun duasıdır
Bunun üzerine Hazreti Musa Aleyhisselam:
–Sana müjdeler olsun! Ben Musa'yım Sen de benim cennetteki arkadaşımsın, dedi
Bir kimse annesinin ayağını öperse, cennetin eşiğini öpmüş gibidir Bu konuda Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuşlardır:
"Kim annesinin ayağını öperse, tıpkı cennetin eşiğini öpmüş gibi olur"(6)
Ashab–ı Kiram'dan Alkame adında bir zat vardır Bu zat bir gün çok ağır hasta oldu Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hz Ali, Hz Ömer ve Hz Bilal Radıyallahu Anhum hazretlerini onu görmeye gönderdiler Onlar Alkâme'nin yanına vardıklarında bir de ne görsünler: Alkame'nin dili tutulmuş, bir türlü kelime–i şehadet getiremiyor
Hemen gelerek durumu Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e anlattılar Sahabeler, Alkame'nin durumunu gözden geçirdiklerinde onda bir kusur bulamadılar Daha sonra hanımı yüzünden annesiyle arasının iyi olmadığını öğrendiler Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Alkame'nin annesine haber gönderdi Kadın Peygamber Efendimiz'in huzuruna gelince Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem kadına:
–Oğlun ile dargın mısın?" diye sordu
Kadın:
–Dargınım ya Resulullah)!" diye cevap verdi
Peygamberimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
–Oğlun çok zahmet çekiyor Oğlundan razı olmasan bile ona hakkını helal et" dedi
Kadın:
–Oğlum karısını bana tercih etti Ben oğlumdan razı olamam, dedi Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem kadına ne tavsiye ettiyse kabul etmedi Nihayet Peygamber Efendimiz şöyle buyurdular:
–Nefsim yed–i kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki, sen ona öfkeli ve dargın bulunduğun sürece ne namazı ne de zekatı fayda vermez
Daha sonra sahabelere Alkame'yi yakmak için ateş toplamalarını emretti Bunun üzerine kadıncağız feryad edip;
–Bırakın oğlumu! Allah'ı şahit tutuyorum ki, ben oğlumu bağışladım, ondan razı oldum, ona hakkımı helal ettim, dedi
Bunun üzerine Alkame'nin dili açıldı ve kolayca kelime–i şehadet getirerek vefat etti
Bu hadiseden sonra Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Ey Muhacirler ve Ensar topluluğu! Kim hanımını annesine tercih ederse, Allah'ın laneti üzerine olsun Allah–u Teala o kimsenin ne farz ne de nafile ibadetini kabul etmez"(7)

ÖZETLE ANNE VE BABA
HAKKINDA DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN
HUSUSLAR ŞUNLARDIR
* Allah–u Teala Celle Celaluhu isyanı ve günahı gerektiren hususlar dışında emrettikleri her konuda anneye ve babaya itaat etmek

* Anne ve babaya nezaketle ve saygı dolu bir dille hitab etmek
* İçeri girdikleri zaman hemen toparlanıp ayağa kalkmak
* Sabah akşam uygun zamanlarda ellerini öpmek
* Anne ve babanın kişiliklerini, şeref ve itibarını korumak
* Kendi arzuladığımız şeylerden onlara da ikram edip sunmak
* Anne ve babaya sık sık dua edip, bağışlanmalarını Allah–u Teala'dan dilemek

* Bütün dünyevi iş ve amellerinde onların fikirlerine danışmak
* Anne ve babanın yanında misafir bulunuyorsa kapıya yakın oturup onların verecekleri emirleri yerine getirmede acele etmek
* Onları sevindirecek işlerde bulunmak ve memnun kalacakları işleri yapmak
* Karşılarında yüksek sesle konuşmamak
* Konuşurlarken onları dinleyip, sözlerini kesmemek
* İzin vermedikleri takdirde evden çıkmamak
* Uyudukları zaman onları rahatsız etmemeye dikkat etmek
* Eşi ve çocuklarını onlara tercih etmemek ve her konuda onlara öncelik tanımak
* Beğenilmeyecek bir iş yaptıkları takdirde onları kınamamak
* Gülmeyi gerektiren önemli bir etken olmadıkça onların karşısında kahkaha ile gülmemek
* Sofrada onlardan önce yemeğe başlamamak
* Anne ve baba huzurunda ayakları uzatmamak, derli toplu oturmak
* Onların önünden yürümemek, onlardan önce bir eve veya işyerine girmemek
* Çağırdıkları zaman edeple "Buyur" deyip, hemen yanlarına gitmek

* Anne ve baba hayatta iken de, vefat ettikten sonra da onların dostlarına saygılı olmak
* Anne ve babasına kötülük eden kimselerle arkadaşlık yapmamak
* Onlar için sık sık, özellikle vefatlarından sonra dua etmek Çünkü Salih evladın ölen anne ve babasına yaptığı dualar kabul olur
Onlara şu şekilde dua edilmesi güzel olur:
"Ey Rabbim! Anne babam beni küçükken nasıl terbiye ettiler, besleyip büyüttülerse, sen de onlara merhamet et, geniş rahmetine kavuştur!"
Dipnotlar:
1– İsra Suresi 23–24
2– Mecmaul Adab
3– Beyhaki, İhya
4– Taberani; Terğib ve Terhib, Birr:21
5– Taberani, İhya

6– Mecmaul Adab
7– Mecmaul Adab

 

turk8487

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
451
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
50
rabbim kimseyi muhtaç etmesin elekola düşürmesin anne ve babamıza bakmak kadar ğüzel bişey olabilirmi biz yavrularımız nasıl öpe koklaya büyütüyorsak onlarda bizi öyle büyüttüler ve onların bakma büyütme görevi sona erdimi bizim görevimiz başlıyor sıra bizde demektir bizde onları öpe koklaya bakmak zorundayız onları incitmeden bir bebek misali severek koklayarak bakmalıyızki onların bize verdiği degeri bizde onlara verebilelim onlarda memnun olsunlar rabbimde memnun olsun inşallah
artı ben şuna çok inanırım evde bir ihtiyarın olması o evdeki insanların mutlu olmasını ve o evin bereketinin artığına inanırım o ihtiyarlara bakıldığı için rabbim o haneyi öyle ğüzeleştirirki öyle çok bereketi olurki bunu yalnız o ihtiyarlar o evden gidince anlaşılır
keşke baksaydım keşke olsalardıda şu eziyeti yapmasaydım demeden önce o yaşlı anneye babanın kıymetini bilelim gözleri yaşlı göndermeyelim gözleri ışıl ışıl bakınca ne kadar mutlu ettiğinizi kendiniz ğözlerinde görün
böyle ğüzel bi konuyu açtığın için yürekten teşekkür ederim ğüzel kardeşim rabbime emanet ol hafize kardeşim selam ve duayla kal
 

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2006
Mesajlar
14,020
Tepki puanı
23
Puanları
36
Yaş
69
Konum
BURSA
rabbim kimseyi muhtaç etmesin elekola düşürmesin anne ve babamıza bakmak kadar ğüzel bişey olabilirmi biz yavrularımız nasıl öpe koklaya büyütüyorsak onlarda bizi öyle büyüttüler ve onların bakma büyütme görevi sona erdimi bizim görevimiz başlıyor sıra bizde demektir bizde onları öpe koklaya bakmak zorundayız onları incitmeden bir bebek misali severek koklayarak bakmalıyızki onların bize verdiği degeri bizde onlara verebilelim onlarda memnun olsunlar rabbimde memnun olsun inşallah
artı ben şuna çok inanırım evde bir ihtiyarın olması o evdeki insanların mutlu olmasını ve o evin bereketinin artığına inanırım o ihtiyarlara bakıldığı için rabbim o haneyi öyle ğüzeleştirirki öyle çok bereketi olurki bunu yalnız o ihtiyarlar o evden gidince anlaşılır
keşke baksaydım keşke olsalardıda şu eziyeti yapmasaydım demeden önce o yaşlı anneye babanın kıymetini bilelim gözleri yaşlı göndermeyelim gözleri ışıl ışıl bakınca ne kadar mutlu ettiğinizi kendiniz ğözlerinde görün
böyle ğüzel bi konuyu açtığın için yürekten teşekkür ederim ğüzel kardeşim rabbime emanet ol hafize kardeşim selam ve duayla kal

Bütün sözlerine katılıyorum anne babaya bakmaktan daha güzel ne olabilir onlara bakarken bile içim titriyordu babacığımı çok erken kaybettim anneciğimide üç yıl önce kaybettim ah keşke yaşıyor olsalardıda onları köşecikte baksaydım aynı şey eşimin anne babası içinde geçerli çok şükür Rabbime ki içimde vicdanımda hiç pişmanlığım yok başımı yastığa koyunca o kadar huzurlu oluyorum ki anlatamam Allahım hepsini nur içinde yatırsın mekanları cennet olsun Peygamber annelerimize komşu etsin inşaallah huzurlu olmak isteyen anne babasının duasını mutlaka alsın
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt