Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Evdeki kıble hatası namazları bozar mı? (1 Kullanıcı)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Soru: Evlerimizde namaz kılarken kıbleyi kendi tahminimize göre tespit ediyor, namazımızı bu kıbleye yönelerek kılıyoruz. Yani, tahminimize göre kıble bu yöndür, diyerek ibadetimizi yapıyoruz.

Ancak bize gelen bir misafir, senin tespit ettiğin kıble yanlış, şimdiye kadar kıldığın namazları da yanlış istikamete yönelerek kılmış durumdasın, diyerek evdeki seccademi iki üç santimlik bir meyille sağa doğru yönelterek kıblemi düzeltti.

Ne var ki, bundan sonra bana da evham geldi. Evdeki namazlarımızı şimdiye kadar yanlış istikamete doğru kılmış olmak gibi bir sonuç ortaya çıkmış oldu. Halbuki çoklarımızın evlerindeki kıble tahmini böyle yapılmaktadır. Bulunduğumuz mahallin camisinin yönüne bakarak kıble yönünü bulmaktayız.

İki üç santimlik bir yanılma namazlarımızı bozmuş olabilir mi? Milyonlarca kilometre uzaklıktaki Kâbe'ye santimi santimine yönelmek mümkün olabilir mi? Bu konuda sıhhatli bilgiye ihtiyacımız var ailecek. Yoksa evdeki namazlarımızdan şüpheye düşeceğiz hep birlikte...

Cevap: Efendim, bizler evlerimizdeki kıblemizi yakınımızda bulunan camilere göre tespit ederiz. Başka çaremiz de yoktur zaten. Bu şekilde kıldığımız namazlarımızın da kıbleye yönelik olduğunda şüpheye düşmeyiz. Çünkü, namazda kıbleye yönelen insanın santimi santimine Kâbe'nin duvarına yönelmesi şartı yoktur.

Sadece Kâbeyi de içine alan Mescid-i Haram tarafına doğru yönelmiş olmak yeterlidir. Bakara Sûresi?ndeki ayette de böyle bir ifade kullanılmaktadır: ?Yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir!? Bu 'Mescid-i Haram tarafına çevir' tabirinden geniş bir kıble anlayışı çıkmakta, Kâbe'nin kendisini de içine alan Mescid-i Haram tarafına yönelmiş olmanın yeterli olduğuna delil olarak gösterilmektedir. Hatta bu konuda yapılan tespitte şöyle bir açı ile de konu daha da netleşmektedir:

- Kâbenin bulunduğu noktadan 45 derece sağa ve sola sapmalar kıbleden (Kâbeye yönelmeden) sapma sayılmaz!.. Sapma derecesi daha fazla olursa 'kıbleye yönelme' şartı aksamış olur.? (İSAM - 232)

Bir diğer tespitte de, Mekke şehrinin coğrafi yeri/ yönü Müslümanların kıblesidir. denerek geniş bir kıble sahasına işaret edilmektedir. (Hayatımızdaki İslam).

Demek ki, evinde namaz kılan kimsenin 45er derecelik sağa sola meyille kıldıkları namazlar dahi sahihtir. Çünkü bu halde iken bile Mescid-i Haram, Mekke tarafına yönelmiş olma şartı gerçekleşmektedir.

Bu sebeple yakınımızdaki camilere bakarak yaptığımız kıble tespitlerinden şüpheye düşmemeli, evlerimizde kıldığımız namazlarımızın tehlikede olduğu evhamına yer vermemeli, kıble anlayışımızın çok geniş bir sahayı içine aldığını düşünerek rahatlamalıyız.

Ayrıca, kıblesini bilmediğimiz yabancı bir yerde kılacağımız namazı, kıbleyi bilenlerden sorarak kılarsak, kıbleye isabet etmesek dahi namaz sahihtir. Çünkü bize düşen, bilen yerlilerden sormaktı. Sorduktan sonra verilen bilgiden bizim sorumluluğumuz yoktur. Ancak araştırma yapmadan rastgele kılar da isabet etmediğiniz sonra anlaşılırsa bu namazı yenilemek gerekir. Çünkü üzerimize düşen araştırma görevimizi ihmal etmiş, rastgele kılmış olmaktayız.

Demek ki, çevremizdeki camilere bakarak yaptığımız kıble tespiti bize huzur vermeli, evde kıldığımız namazlarımızdan şüpheye düşmemeliyiz.

Aslında burada dikkat edilmesi gereken bir mühim nokta da şu olmalıdır:

Biz namazda kalıbımızla kıbleye yönelik durumda iken, kalbimizle nereye yönelik halde oluyoruz acaba? Asıl düşünülecek konu bu olsa gerektir. Kıbleye, hem kalıbımız hem de kalbimizle yönelmeliyiz... Namazın asıl sıhhati burada, kalıp ve kalp birliğinde aranmalıdır.

Alıntı
Ahmet Şahin

hafiz mehmet

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Evdeki kıble hatası namazları bozar mı?

aydınlatıcı bilgi için rabbim razı olsun inşallah özellikle kırda bağda bahçede kılarken çok sıkıntıya düşüyoz acaba doğru tarafmı durduk diye içimizde vesvese kalıyordu ALLAH a emanbet ol selam ve dua ile

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

hafiz 24 yazdı:
aydınlatıcı bilgi için rabbim razı olsun inşallah özellikle kırda bağda bahçede kılarken çok sıkıntıya düşüyoz acaba doğru tarafmı durduk diye içimizde vesvese kalıyordu ALLAH a emanbet ol selam ve dua ile

Cümlemizden kardeşim inşALLAH...
Sizler de Rabbime emanetsiniz...
Selametle...

nurrumeysa

Kayıtlı Kullanıcı

sağol kardeşim allahrazı olsun. Kendi evinde bazen başkasının evinde kılarken butür olaylar oluyor bilgilendirdiyiniz için sağolun

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

nurrumeysa yazdı:
sağol kardeşim allahrazı olsun. Kendi evinde bazen başkasının evinde kılarken butür olaylar oluyor bilgilendirdiyiniz için sağolun

Sizler de sağolun kardeşim...Cümlemizden inş.
Selametle...

paradise_angel

Kayıtlı Kullanıcı

a.s kardeşim allah razı olsun paylaşımınız için benim de bazen başıma geliyordu butür olaylar bilgilendirdiğiniz için allah razı olsun selametle allaha emanet olun

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

paradise_angel yazdı:
a.s kardeşim allah razı olsun paylaşımınız için benim de bazen başıma geliyordu butür olaylar bilgilendirdiğiniz için allah razı olsun selametle allaha emanet olun

Cümlemizden inşAllah kardeşim...Sizler de a.e.o lun...Selam ve dua ileB)B)B)

tevbekar

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun canım önemli bir konuya değinmişsin... bu günlerde bende evde bu tarz bir sorun yaşıyordum benide aydınlatmış oldun...

B)selam ve dua ile... Allah'a emanet olunB)

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

tevbekar yazdı:
Allah razı olsun canım önemli bir konuya değinmişsin... bu günlerde bende evde bu tarz bir sorun yaşıyordum benide aydınlatmış oldun...

B)selam ve dua ile... Allah'a emanet olunB)

Cümlemizden inş. ablacım. Faydalı olabilmek ümidiyle...
Allah' a emanet olun...

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

Biz namazda kalıbımızla kıbleye yönelik durumda iken, kalbimizle nereye yönelik halde oluyoruz acaba? Asıl düşünülecek konu bu olsa gerektir. Kıbleye, hem kalıbımız hem de kalbimizle yönelmeliyiz... Namazın asıl sıhhati burada, kalıp ve kalp birliğinde aranmalıdır

ALLAH RAZI OLSUN ...COK GÜZEL BİR KONU SELAMETLE...

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

m_muaz yazdı:
Biz namazda kalıbımızla kıbleye yönelik durumda iken, kalbimizle nereye yönelik halde oluyoruz acaba? Asıl düşünülecek konu bu olsa gerektir. Kıbleye, hem kalıbımız hem de kalbimizle yönelmeliyiz... Namazın asıl sıhhati burada, kalıp ve kalp birliğinde aranmalıdır

ALLAH RAZI OLSUN ...COK GÜZEL BİR KONU SELAMETLE...

CÜMLEMİZDEN MUAZ KARDEŞİM...
SAĞOLASINIZ...SELAMETLE...

ruveyda28

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun çok güzel bir konu,benimde bazen tereddüt ettiğim oluyor çok sağ olun.en güzeli yazdınız gibi kalbimizin kıbleye dönmesi, Rabbim kalbimize o şuru versin(amin)dua ile kalın....

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

ruveyda28 yazdı:
Allah razı olsun çok güzel bir konu,benimde bazen tereddüt ettiğim oluyor çok sağ olun.en güzeli yazdınız gibi kalbimizin kıbleye dönmesi, Rabbim kalbimize o şuru versin(amin)dua ile kalın....

İNŞALLAH KARDEŞİM CÜMLEMİZDEN ...
SİZLER DE SAĞOLUN...AMİNNN...SELAMETLE...

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)

ricebim

Kayıtlı Kullanıcı

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمْ​
S.a. Paylaşıldıkça çoğalan şeylerden birisi bilgi. Allah Razı olsun Allah rızası gözeterek Müslüman kardeşinin iyiliği için bilgi sunanlara. Benimde her müslüman gibi vesvesesine düştüğüm konulardandı hala yeni iş yerimde kıldığım namazlardan şüphelenirken (çünkü camiyle aramızda bayağı mesafe var) Allah Razı olsun kardeşimden Pazartesiden itibaren gönül rahatlığı ile kılıcam inşallah namazlarımı.

Aklıma kıble ile alakalı, anlatılan bir olay geldi onu paylaşmak isterim sizlerle ama ağızdan duyduğum bu hadisenin doğruluğu hakkında kesin bilgiye sahip değilim. Cemalinizde Bi tebessüm yaratması temennisi ile:

Bugün Müze olarak kullanılan Ayasofya'nın kilise olarak yapılmasına karşın Osmanlının önem gösterdiği yapılardan biridir. Ayasofya’nın inşaatı yapılırken diye duydum ben ama restorasyonunda da olabilir kubbesi yapılıyormuş ama geri çöküyormuş. O zamanın bilir kişilerine sormuşlar ne yapalım diye. Bilen biriside Arabistan tarafında Kendisine peygamberim diyen bir büyücü varmış ondan yardım isteyin diye Alemlere Rahmet gönderilen Efendimiz Muhammed Mustafa (SAV)’i söylemişler. Nihayet 2 elçi Efendimiz (SAV)’in yanına gelmişler ve olayı anlatmışlar ancak onun yardım edebileceğini dile getirmişler. O Mübarek’de yerden bir avuç toprak alarak tükmüğüyle 3 top çamur yapmış ve “bunu alın kubbenizin harcına karıştırın” demiş ve yollamış adamları. Sahabe sormuş: Ey Allahın Rasulu neden kilise için yardım ettin? Efendimiz(SAV) de onda sizin bilmediğiniz hayırlar vardır demiş. Adamlar denileni yapmışlar ve kubbeyi nihayet yerinde tutmayı başarmışlar. Övgüyle methedilmiş Olan Fatih Sultan Mehmet istanbula ilk ayak bastığında direk Ayasofya’ya gitmiş namaz kılmak için. Kuran aşkıyla yanan padişah onlar, oyuzden kalpleriyle kıbleyi bulanlardır. Namaza durmak için tekbir almış ama ni tekim kabeyi görememiş karşısında ikinci defa yine tekbir almış aynı, üçüncüsünde Allahukber diyerek namaza durabilmiş. Bu nasıl olmuş: O esnada da Cebrail (AS) Ayasofya’nın arka sütunlarından birisinden tutarak Ayasofya’nın mihrabının kıbleye gelmesini sağlamış. (Elhamdülillah).
Ben ziyaret ettim gerçektende arkada sütunun birisinde başparmak girmişçesine bir oyuk var ve insanlar onu bir batıl inanç görerek o oyuğa baş parmaklarını sokarak ellerini 365˚ dönderebilirlerse cennete gireceklerine inanıyorlar. Ama inanan bi insanın yüreğinde hissettiği o güzelliği görmenizi isterim. (Öğrencilere ücretsiz:))
Bu anlattığım olay ne kadar doğru tam bilmiyorum ama Ayasofya, Önceki bazilikanın kalıntılarının üzerine 532 yılında yapılmaya başlanan, Hıristiyanlık âleminin bu en büyük kilisesi beş yılda tamamlanarak, 537’de merasimlerle açıldığı söyleniyor. Fakat kubbe konusunda bir sıkıntı yaşandığı da gerçekten Ayasofya’nın tarihinde de anlatılıyor. Bende belki Efendimiz Muhammed Musatafa (SAV) zamanında gerçekten kilisenin önceden yapılmış olmasına rağmen çökmüş olabileceğinin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu olay hakkında daha çok bilgiye sahip olan kardeşlerimizin bizlerle paylaşması dileği ile! Rabbime emanetsiniz.
Selam ve dua ile…

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

a.s Allah sizden de razı olsun...

ben de bu hadiseyi ilk defa duyuyorum...konu hakkında bilgisi olan kardeşlerimiz vardır belki..

Selametle..

evindar

Kayıtlı Kullanıcı

selamünaleyküm dua kardeşim,

namazda yüreğimiz ile kıbleye yönelenlerden olabilmek duası ile.

selamünaleyküm

ararat

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMUN ALEYKÜM...ALLAH RAZI OLSUN ..MERAK ETTİĞİM BİR KONUYDU BU ÇÇHAKKINIZI HELAL EDİN ...ALLAHA EMANET OLUN VE SELAMUN ALEYKÜM

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı

evindar yazdı:
selamünaleyküm dua kardeşim,

namazda yüreğimiz ile kıbleye yönelenlerden olabilmek duası ile.

selamünaleyküm

aleyküm selam güzel ablam,

amin dememek mümkün mü...inşAllah...Allah'a emanet ol ablacım...Hayırlı geceler...s.a...B)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt