Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

ERKEKLER NİŞAN YÜZÜĞÜ OLARAK ALTIN TAKABİLİR Mİ? (2 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Buhârinin tercümesi olan Tecrîdi Sarîhin bir hadîsini açıklayan mütercim, nişan yüzüğü olarak takılan altın yüzüklerin erkeklere haram olmayacağını ifade etmektedir. Biz ise altın yüzüğün erkeklere haram olduğunu biliyorduk. Şimdi ise tereddüde düştük. Acaba bu izah, hadîsi tercüme eden zâtın şahsî fikri mi, yoksa âlimlerin umumî hükmü mü?.

Âlimlerin umumî hükmü olduğunu söylemeye imkân yoktur. Zira bu husustaki delil açık seçiktir.

Resûl- Ekrem Efendimiz bir gün bir eline saf ipekle bir eline de altını almış, çevresindeki müslümanlara göstererek şöyle buyurmuştur

Şu iki nesneyi görüyorsunuz ya, ümmetimin erkeklerine bunlar haram kılınmıştır!

Yani erkekler, ne saf ipekten elbise giyebilirler, ne de altından yüzük takabilirler.

Nitekim bundan sonraki devirlerde âlimler erkeklerin altından yapılmış yüzük kullanmalarını haram bulmuşlardır.

Zikri geçen eserdeki izahında mütercim demek istiyor ki

Resûlüllahın haram olduğunu bildirdiği altın, erkeklerin ziynet olarak kullandığı altındır. Nişanda takılan altın yüzük ise ziynet için değil de, evlilik işareti için takıldığından haram olan ziynet altınından sayılmaz.

Ancak, bu görüş âlimlerin çoğunluğunca, doğru bulunmamıştır. Zira nişanlılık ve evlilik işareti olarak takılan yüzük hanımlar için altından olması gerekliyse de, erkekler için gümüşten de olur, gümüş yüzük bu mânayı daha huzurlu ve uğurlu şekilde ifade eder.

Bu yüzden bir çok kimseler akik taşlı gümüş yüzük takarlar, sünnet olarak bunu kullanırlar.

Erkeklerin nişan yüzüğünden ayrı olarak, başka yüzük takmaları da doğru değildir.

Hele bazı kimselerde kaşı parmak ucu büyüklüğünde altın yüzükler görmekteyiz ki, bunlar bir kompleksin ifadesi gibi geliyor insana.

Adam olanın kafası dolu, gönlü hoş olmalı; bir takım altın, tunç, demir halkalarla insana ne fikir gelir, ne de kerâmet.

Hani anlatırlar ya; bir padişahın sıhhati bozulmuş, neşesi kaçmış. Hekimler muayene edip son çareyi dertsiz bir adamın gömleğini giymesinde bulmuşlar.

Çevredeki neşe ve huzuruyla meşhur olan bir çobanın dertsiz adam olduğunu söylemeleri üzerine çobana gidip, gömleğini Sultan için istemişler. Dertsiz çoban gülerek omuzlarını silkmiş, istediklerini veremeyeceğini söylemiş. Niçin? diye sorunca da şu karşılığı vermiş

Benim gömleğim yok ki? Ben hep çoban kürküyle gezerim.

Kafaya, gönüle fikir ziyneti takmalı, yoksa parmağa, kola takılan maden parçalarıyla huzur gelmez, adam olunmaz.KAYNAK:AHMET ŞAHİN HOCAEFENDİ

Abdulbaki

Kayıtlı Kullanıcı
RE: ERKEKLER NİŞAN YÜZÜĞÜ OLARAK ALTIN TAKABİLİR Mİ?

bence hayır çünkü erkek altın haram kılındı alyanslı yüzük bence ideall tşk.

konak

Kayıtlı Kullanıcı

Evet erkeklerin söylediğiniz anlamda nişan olarak altın yüzük takması yerine gümiş yüzük takması bence de uygundur ki peygamber efendimizin (sav) emri de bu doğrultudadır.
Rabbim bu güzel bilgileriniz için sevabınızı yazsın.
Dua ile.

htcu

Kayıtlı Kullanıcı

erkeklere altın haram kılınmıstır bu nısan yuzuğu ıcınde gecerlidr...dınımızın yasak kıldığı bıcok sey aslında dunya hayatımıza zarar wermektedırde altında erkekler ıcn boyle sağlık acısndanda erkeklerın altn takmaları doğru değil vücutlerının ıç dengesine zarar werıyor...selametle

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

çok tşk ederim kardeşim yorumunuz için allah razı olsun dua ile

meh@met

Kayıtlı Kullanıcı

değerli kardeşlerim ya aslında altın olmuş gümüş olmuş bence pek önemli değil. önemli olan parmakta onun maneviyatını taşıyabilmektir. başkada bişey söylemek bana düşmez. allahın selamı üstünüze olsun

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

evet güzel bir yorumdu kardeşim parmağa takılan bir işaretin ne anlamı var önemli olan insan olabilmektir önemli olan kalbdeki işareti taşıyabilmektir dua ile

meh@met

Kayıtlı Kullanıcı

evet önemli olan kalpteki maneviyattır. kalbinde onu taşıyabiliyorsan huzuru sevgiyi sadakatı bulabiliyorsan gerisi boş

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

bencede öyledir kardeşim önemli olan kalb sevgi saygı hoşgörü üçgeni hayatımızın her anında olursa başka neye gerek vardırki

meh@met

Kayıtlı Kullanıcı

umarım cümle kardeşlerimiz bu mutluluğu bu üçgen içerisinde huzuru yakalmışlardır

goNuL_

Kayıtlı Kullanıcı

nişan yüzükleri altın ama bunların gümüş rengine dönük olanlarıda var bu yüzükleri trecih etmeleri daha doğru ve iyi olucaktır diye düşünüyorum bi taraftanda sadece bir simge olduğu için takılan yüzüklerin günah olmayacığını düşünüyorum bunu aslında tam net öğrenmemiz lazım ama nasıl

VEYS

Kayıtlı Kullanıcı

hepimiz biliyoruz erkege altın takması haram oldugunu ama sadece o yüzüğü parmağa takmakla bi şery elde edılmıyo önemli olan evli oldugunu baskasının yuzuk sayesınde bılmesı degıldır. eger sen evli oldugunu biliyorsan ve kendine guvenıyorsan tak takma öenmli değil.zaten insanın içinden başka şeyler geçiyorsa parmağında yüzük olsa dahi kafasında tasarladıgı seyı yapar ve hıc cekınmez.Ben yüzük parmagında ama aklı baska yerlerde olan kısılerı cok gordm oyğzden sizlerle paylastım biliyorum biraz konu dısı oldu ama oldu:)zerda hocam kusura bakma ya...B)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

değerli kardeşim yüzük değil günah olan erkeklerin altın yüzük takmalarıdır bu bir tercih meseleside değerli kardeşim parmakta taşınan bir halkanın ne gibi bir etkisi var insana mutlulukmu verir sadakatmı verir hiç sanmıyorum insanın insan olması önemli olan kalbdeki sevgisini baki kılmasıdır yoksa gerisi boşşş

meh@met

Kayıtlı Kullanıcı

az önce ben zaten bu konuyu konuşmuştum zerda hanımla. yani mutluluk insanın kendi içinde taşımasıdır. bir metal parçası asla bu sadet zincirinin bir parçası olamaz. yani insanları mutlu edemez. insanlar kendi mutluluğunu kendisi yaratır. onun içindir ki altın gümüş aharam helal bunları geçelim artık.

beautifulgirl

Kayıtlı Kullanıcı
RE: fıkıh akaid

s.a.kardeşim arkadaşların söylediklerine katılıyorum am şunuda belirtiyimki bilgin olsun erkeklerin altın takması haramdır

beautifulgirl

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.kardeşim arkadaşların söylediklerine katılıyorum am şunuda belirtiyimki bilgin olsun erkeklerin altın takması haramdır

beautifulgirl

Kayıtlı Kullanıcı

S.a.kardeşim arkadaşların dediklerine katılıyorum ama şunuda belirtiyim ki bilgin olsun erkeklerin altın takması haramdır.

meh@met

Kayıtlı Kullanıcı

a. s. kardeşim. erkeklerde altın takmanın haram olduğunu elbette biliyoruz. ama benim anlatmak istediğim farklıdır.:)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

VEYS yazdı:
hepimiz biliyoruz erkege altın takması haram oldugunu ama sadece o yüzüğü parmağa takmakla bi şery elde edılmıyo önemli olan evli oldugunu baskasının yuzuk sayesınde bılmesı degıldır. eger sen evli oldugunu biliyorsan ve kendine guvenıyorsan tak takma öenmli değil.zaten insanın içinden başka şeyler geçiyorsa parmağında yüzük olsa dahi kafasında tasarladıgı seyı yapar ve hıc cekınmez.Ben yüzük parmagında ama aklı baska yerlerde olan kısılerı cok gordm oyğzden sizlerle paylastım biliyorum biraz konu dısı oldu ama oldu:)zerda hocam kusura bakma ya...B)
katılıyorum size veys kardeşim önemli olaan yüzük değil kalb dedim bende zaten insan eğer bir hata yapacaksa bırak parmağında yüzüğü kelepçede olsa yapar sadakati olamayan bir insanı hiç birşeyle bağlayamazsın önemli olan kalblerin bağlanmasıdır dua ile

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

hoşş bir paylaşım oldu kardeşim rabbim daima mutlu kılsın duanada amin diyorum selam ve dua ile

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt