Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Erkeğin Kelliğinden Annesi Sorumlu!!!
(1 Kullanıcı)
Acıbadem Maslak Hastanesi Saç Ekim Merkezi uzmanlarından Sema Önkül
halk arasında kelliğin babadan oğluna geçtiğine dair yanlış bir inanış olduğuna dikkat çekerek
'Oysa erkeklerin kel olup olmamasını yüzde 90 oranında annesinden genler belirliyor' diye konuştu.
Babada kellik görülmesinin çocukta da saç dökülmesi olacağı anlamına gelmeyeceğini ifade eden Önkül
şunları söyledi:
'Saç dökülmesi
anne ve babanın her ikisinden gelen genlerin birleşmesiyle farklı bir yol izler. Bu
erkek çocukta tamamen farklı bir saç geleceği hazırlayabilir. Erkeklerde saç oranı testesteron hormonuna bağlıdır. Bu oranın yüksekliğini ise yüzde 90 oranında anneden gelen genler belirler. Annenin ailesindeki erkeklerin saç durumu
babanın saçlarından daha fazla önem taşır. Fakat halen anneden gelen kromozomların neden daha önemli olduğu tam anlaşılamamıştır.'
Bursa (AA)- İnsan sağlığı açısından son derece önemli olan sütün yarım litresinde
diğer bazı gıda maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tayar
''yaşam mucizesi'' diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yerinin
insanlık tarihi kadar eski olduğunu söyledi. MÖ 26'ncı yüzyıla ait Babil kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini ifade eden Tayar
sütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığı önlediğini belirterek
''dünyanın en yararlı içeceği süt
insanların
doğumlarından itibaren ilk aldıkları besindir. Süt
bebeklerin narin vücutlarını sağlamlaştırır
güçlendirir'' dedi.
Tayar
sütün binlerce yıldır olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu içeceklerden biri olmayı sürdürdüğünü dile getirerek
şöyle konuştu:
''Vücudun yapı taşı olarak kabul edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri vardır. Süt proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha yüksek olduğundan
vücut diğer proteinlere oranla süt proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Sütün içindeki protein
büyüme ve gelişmeyi sağlar
saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar ve kasların kasılmasına yardımcı olur.''
Süt şekeri olan ''laktoz''un vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağladığını anlatan Tayar
şunları söyledi:
''Bu nedenle süt kemik ve diş oluşumunda
bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca süt yağındaki fosfolipitler
beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları bulunmaktadır. İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için bütün minerallere ihtiyaçları vardır. Sütte bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Sütün yarım litresinde
5 kilogram et
2.6 kilogram ekmek
6.3 kilogram patates
8.5 kilogram elma
1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor.''