Cahide

***ERİK PESTİLİ***
Malzemeler
[*=center]2 kg. eriğin posası
[*=center]1 su bardağı su
[*=center]1 su bardağı şeker (damak tadına göre ayarlayın)
[*=center]2 yemek kaşığı nişasta
Erik pestili nasıl yapılır?
[*=center]Erik posasını ılıkken süzekten geçirin
[*=center]İçine bir bardak su şeker ve nişasta katıp kaynayana kadar pişirin.( şekeri çok olursa pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmaz)
[*=center]Temiz, geniş bir bezi güneş gören bir yere serin. Üzerine malezi (*) yayın.(pestilin rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edin)
[*=center]Malezi bezin üzerine kalınca yayın.( Eğer ince yayarsanız, kuruduğunda pestil daha da incelir ve rahat çıkmaz)

[*=center]Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde ise sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kurumuş olmalıdır.
[*=center]Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirin ve diğer sabaha kadar arkasınında kurumasını bekleyin. Ben bir kaç saat sonra pestili altındaki bezle beraber çamaşır ipine serdim. Bu şekilde daha çok hava alıp kolayca kurudu
[*=center]Ertesi gün artık pestilimiz çıkarmaya hazır.

[*=center]Şimdi pestilimizi yine bir bezin üzerine ters çevirin.
[*=center]Arka tarafını sulu bir şekilde ıslattığınız bezle ıslatın.
[*=center]Bir iki defa ıslatıp arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlayın.
[*=center]Ön yüzün uç kısmından kaldırıp sivri bir alet yardımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle yapın.
[*=center]Bu aşamada iki kişiyseniz işiniz çok daha kolay olacaktır
[*=center]Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe gelecek şekilde kısa kısa katlayıp makasla kesin.
[*=center]İstediğiniz büyüklüklerde dilimler yapıp, dilediğiniz gibi tüketin.
[*=center]İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestiliniz hazır!
[*=center]Şükrünüz daim olsun dostlar!
(*) Malez: Pestilin muhallebi kıvamındaki halidir.
ŞEFTALİ PESTİLİ
Cahide
ŞEFTALİ PESTİLİ
Cahide

Malzemeler
[*=center]3 kg. Şeftali – Ben tüysüz şeftali (Nektarin) kullandım
[*=center]Damak tadınıza göre şeker
[*=center]2 yemek kaşığı tepeli buğday nişastası
[*=center]1 Çay kaşığı limon tuzu ( hafif ekşimsi olması için )
Şeftali pestili nasıl yapılır?
[*=center]Şeftali pestili de tıpkı erik pestilinde olduğu gibi yapılır.
[*=center]Ben yine daha önce olduğu gibi şeftali suyunu çıkarıp konsantre yaptım.
[*=center]Posasını süzekten geçirip pestili yaptım.
[*=center] Eğer siz suyunu çıkarmadan direkt pestil yapmak istiyorsanız, şeftalileri doğrayın üzerine çıkana kadar su koyun. İyice yumuşayana kadar pişirip süzekten geçirin yeniden ocağa alın.
[*=center]Soğuk suyla açılmış nişastayı ve kontrol ederek şekerini ilave edin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirin ki nişasta çiğsi kalmasın.
[*=center]Muhallebi kıvamında olunca ocaktan alın ve naylonsu bir bez üzerine (kolay çıkması için), güneş gören bir yere serin.
[*=center]Diğer aşamalar için ERİK PESTİLİ TARİFİ ne bakınız!
Cahide’nin notu: Posayı tencereye koyduğunuzda posa çok koyu ise bir bardak su koyup kıvamı ayarlayabilirisiniz. Örneğin hazır satılan pestillerin meyve oranı çok düşüktür. Çoğu şeker ve nişastadan oluşmuştur.
CAHİDE