Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

En sağlıklı 50 besin (2 Kullanıcı)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
Sağlıklı bir yaşam sürebilmek için tüketilmesi en gerekli besin maddeleri. Bu en sağlıklı 50 besin maddesi içinde neler var ve bünyemize hangi yararı sağlıyor?
1-YOĞURT: Kalsiyum, Riboflavin, B12 vitamini. Bağırsak kanserine karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
2-USKUMRU: Omega3 yağ asidi, D, B6-B12 vitaminleri ve İyot Kan basıncını düşürüyor, moral yükselten etkiye sahip
3-LAHANA TURŞUSU: Laktik asit bakterileri ve B12 vitamini. Tümör oluşumunu önlüyor.
4-ELMA: Pektin, Bioflanovoid, C vitamini. Kolesterol düzeyini düşürüyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
5-ENGİNAR: Cynarin, bol miktarda B ve C vitamini. Kan şekerini düzenliyor. C vitamini kalbi güçlendiriyor.
6-MUZ: Potasyum, B6 vitamini, Seratonin, Magnezyum. Rahatlatıyor ve uyumaya yardımcı oluyor.
7-FASULYE: Demir, Kalsiyum, B ve C vitamini, Protein Kan ve hücre yapımına yardımcı oluyor.
8-BROKOLİ: Magnezyum, A ve C vitamini, Potasyum. Kansere karşı koruyor, kasları güçlendiriyor.
9-ESMER BUĞDAY: Lysin, Lezithin. Beyni ve sinirleri besliyor, öğrenmeyi güçlendiriyor.
10-MANTAR: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum. Kasları güçlendiriyor, saç ve tırnakları besliyor.
11-ACI MARUL: Yaşamsal önem taşıyan maddeler, Eser element, Potasyum, Fosfor Yağ metabolizmasını düzenliyor, felç riskine karşı koruyor.
12-BEZELYE: Bitkisel protein, Magnezyum. Kolesterol düzeyini düşürüyor, bğırsak kanser riskni azaltıyor.
13-ÇİLEK: C vitamini, Kalsiyum, Potasyum. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, metabolizmayı harekete
geçiriyor.
14-REZENE: C vitamini, Uçucu yağlar, Demir, Potasyum, Kalsiyum. Öksürüğü önlüyor, vücuda oksijen alımını artırıyor.
15-KÜMES HAYVANLARI: Protein, Potasyum, Magnezyum, B vitamini, Çinko. Baş ağrısı sorununa karşı etkili, stresten arındırıyor.
16-GREYFURT: Folikasit, C vitamini. Kan basıncını azaltır, kan yapımını artırır.
17-YULAF: Karbonhidrat, Demir, Magnezyum, B vitamini. Enerji sağlıyor, kas kramplarını önlüyor, idrar söktürüyor.
18-KUŞBURNU: Likopen, C ve E vitamini, Demir. Soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkiye sahip.
19-RİNGA BALIĞI: Omega3 yağ asidi, Sodyum, Potasyum. Damar sertliğini ve yüksek tansiyonu önlüyor.
20-AHUDUDU: C vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Demir, Folikasit. Virüs ve bakterilere karşı koruyor, tümör oluşumuna engel oluyor.
21-MÜRVER: Potasyum, B1 vitamini, C vitamini. Terleten ve öksürüğü azaltan etkiye sahip. Kabızlığa iyi geliyor.
22-FRENK ÜZÜMÜ: C vitamini, Niasin, Kalsiyum. Sinir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.
23-PEYNİR: Protein, Sodyum, Potasyum, Kalsiyum. Kemikleri güçlendiriyor, sinirleri koruyor.
24-HAVUÇ: A vitamini, Selenyum. Sperm üretimini sağlıyor, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.
25-PATATES: Mineraller, C vitamini, Bitkisel Protein, Potasyum. Kansere karşı koruyucu, vücudu toksinlerden arındırıyor.
26-KEFİR: Asit laktik, Asit laktik bakterileri. Bağırsak enfeksiyonuna, kabızlığa ve gaza iyi geliyor.
27-KİVİ: C vitamini, Karotionid, Flavonoid. Zayıflatıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
28-SARIMSAK: Quercetin, Ajoene ve Alisin. Kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
29-SOM BALIĞI: Omega3 yağ asidi ve D vitamini. Kemikleri güçlendiriyor, meme kanseri riskini azaltıyor.
30-PIRASA: Allisin, Çinko, Manganez, Selenyum. Kan basıncını düşürüyor, kalbi ve damarları güçlendiriyor.
31-MERCİMEK: Çinko ve Aminoasit. Yorgunluğu gideriyor, strese karşı etkili
32-MISIR: Çinko, Magnezyum ve B vitamini. Stresle savaşıyor, bağırsak kanserini önlüyor.
33-MANGO: A ve B vitamini, Çinko. Cinsel enerjiyi yükseltiyor, orgazm yeteneğini artırıyor.
34-DENİZ BİTKİLERİ: Omega3 yağ asidi, Pantothenik asit. Kolesterol düzeyini düşürüyor, kalp krizi riskini azaltıyor.
35-SİYAH TURP: C vitamini, Kalsiyum, Potasyum, Demir. Bağışıklık sistemini ve kan dolaşımını güçlendiriyor.
36-KAVUN: Mağnezyum, Potasyum ve Kalsiyum. Vücuttaki su düzeyini ayarlıyor, idrar oluşumunu artırıyor.
37-SÜT: Kalsiyum, D, A ve B2 vitaminleri. Kemik oluşumunu teşvik ediyor, bağırsak kanserine karşı koruyor.
38-PEYNİR SUYU: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Laktik asit bakterileri. Sindirim sistemi şikayetleri ve mide yanmasına karşı iyi geliyor.
39-CEVİZ, FISTIK, FINDIK: B ve E vitamini, Çinko, Demir. Sakinleştiriyor, uyumayı sağlıyor, stresi azaltıyor.
40-ZEYTİNYAĞI: Doymamış yağ asidi, E vitamini. Kötü huylu kolesterol düzeyini düşürüyor, hücreleri koruyor
41-PORTAKAL: B ve C vitamini, Potasyum, Kalsiyum, Selenyum. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor.
42-PAPAYA: Karotinoid, Enzimler, C vitamini. Kalp hastalıklarını önlüyor, stresi azaltıyor
43-YEŞİL-KIRMIZI BİBER: Capsaicin, A ve C vitamini, Çinko. Baş ağrısı ve migrene karşı koruyucu etkiye sahip
44-ERİK: Potasyum, Demir, B vitamini. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor, enerji veriyor.
45-KIRILMAMIŞ PİRİNÇ: Protein, Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum. Mide yanması ve gaza karşı etkili. Vücuttaki fazla suyu atıyor.
46-RAVENT: Magnezyum, Manganez, Kalsiyum, B vitamini. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkıda bulunuyor.
47-DANA ETİ: Demir, Protein ve Potasyum. Soğuk algınlığı, öksürük ve gribe karşı iyileştirci etkiye sahip.
48-KEREVİZ: Potasyum, Sodyum, Kalsiyum, Magnezyum. Kabızlık, mide ve bağırsak sorunlarına karşı etkili.
49-SHIITAKE MANTARI: Lentinan, D vitamini. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kanser oluşumunu engelliyor.
50-SOYA: Yağ, E vitamini ve Protein. E vitamini hücreleri koruyor, kanser riskini azaltıyor.
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
56
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: En sağlıklı 50 besin

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM BU BİLGİLER İÇİN.ANCAK BEN 21-46 VE 49 U HİÇ DUYMADIM.NE GİBİ BİRŞEY OLA Kİ ONLAR?A.E.O.
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: En sağlıklı 50 besin

mürver:Hanımeligiller familyasındaki 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver'dir. Bu türlerin çoğu her iki yarıkürenin ılıman iklim kuşağında, bu arada Türkiye'deki ormanlarda doğal olarak yetişmekte ve pek çok yerde de süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Konumuzu ilgilendiren ve tıbbi etkileri birbirine çok benzeyen iki mürver türü vardır.

Bunlardan Kara (Siyah) mürver ya da diğer adıyla Patlangıç ağacı (S. nigra) ülkemizde özellikle Batı ve Kuzey Anadolu'da görülen ve 4-10 m. kadar boylanabilen ağaçtır. Gövdesini, boz renkli ve uzun çatlaklı kabuğu örter. Genellikle 5 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları, karşılıklı dizilmiş durumdadır. Bu yapraklar elle ovuşturulduğunda kötü kokar. Beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Kara mürverin çiçekleri uçucu ve sabit yağ, yapışkan bitki sıvısı, reçine, tanen ve şekerler ile samburgin ve rutin adı verilen alkaloitleri içerir. Bitkinin meyvesinde doğal şekerler, meyve asitleri, tanen, C ve P vitamini, boya pigmentleri ile eser oranda uçucu yağ bulunur. Mürverin kabukları da tanen, reçine, alkaloit ile valeriyen asidini içermektedir. Olgun mürver meyveleri yenir. Meyvenin özü bazı yerlerde şarabı renklendirmekte ve bitkinin gövde ve dalları iplik makarası yapımında kullanılır.

Tibbi Etkileri ve Kullanımı Burada kara mürverin kabuk, yaprak, çiçek ve meyvesinin tıbbi etkilerini teker teker sayarak bunlardan yararlanma yöntemlerini sunacağız:

Kabuğunun Tıbbi Etkileri:
• Müshildir.
• Kusturucudur.
• İdrar söktürücüdür.
Yaprağının Tıbbi Etkileri:
• Müshildir.
• Balgam söktürücüdür.
• İdrar söktürücüdür.
• Terleticidir.
• Dıştan kullanıldığında cildi yumuşatıcı ve yara iyileştiricidir.
Çiçeğinin Tıbbi Etkileri:
• Terleticidir.
• Göğsü yumuşatır.
• Nezleyi iyileştirir.
Meyvesinin Tıbbi Etkileri:
• Terleticidir.
• idrar söktürücüdür.
• Müshildir.

Bu etkilerinden yararlanmak üzere, kara mürverin çiçek ve yaprakları ilkbahar ile yazın başlarında toplanır. Gölge yerde olabildiğince çabuk kurutulur. Meyveleriyle bitkinin gövde kabukları yaz sonu ile sonbahar mevsiminde toplanır.

Kuru çiçek ve kuru ya da yaş yapraklarının karışımından 2 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak kaynar suda 10 dakika süreyle demlendirilir. Böylece elde edilen infüzyondan, günde üç kez birer bardak içilir.

Kara mürverin meyve suyunu hazırlamak için taze ve olgun meyveleri 2-3 dakika suda bekletilir. Sonra bunlar elle sıkılıp süzülür. Bu meyve suyunu saklamak için 10 ünite meyve suyuna 1 ünite bal katılır ve bu karışım kaynatılır. Daha sonra sıcak suyla sulandırılıp günde iki kez birer bardak olarak içilir.

Bitkinin gövde kabukları kuru ya da taze yapraklarıyla karıştırılıp parçalanır. Bu karışımdan 2-3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Ateş kısılıp 10-15 dakika daha ısıtma işlemi sürdürülerek elde edilen dekoksiyon, günde iki kez birer bardak olarak içilir. Cildi yumuşatıcı ve yara iyileştirici olarak dıştan uygulanır.

Bodur (Cüce) mürver (S. ebulus): Türkiye'nin hemen hemen tüm ormanlarında rastlanan ve 50-200 cm. boylanabilen, çokyıllık otsu bitkidir. Gövdesi yuvarlak kesitli, dik ve boydan boya çizgilidir. 7-11 yaprakçıktan oluşan bileşik yaprakları karşılıklı dizilmiştir. Salkım biçimi alarak yazın açan beyaz çiçekleri acı badem gibi kokar. Meyvesi parlak siyah renkli ve yuvarlak olur.

Bodur mürverin yapraklarında uçucu yağ, şekerler ve bazı organik asitler, meyvelerinde doğal şekerler, valeriyen asidi, tanen, acı madde ile bazı boya pigmentleri bulunur. Bitkinin çiçekleri, terletici ve yatıştırıcı, kökleri ile yaprakları müshil etkilerinden yararlanılmak üzere kullanılır.
Bunlardan elde edilecek infüzyon ve dekoksiyonlar için yukarıdaki tarifler aynen uygulanır.
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: En sağlıklı 50 besin

Shiitake (Şitake), zamanında Çin imparatorlarının hayat iksiri olmaş şifalı bir mantar türü. Alternatif tıbbın gelişmesiyle ABD'de de piyasaya sunulan shiitake'in sırrı, içindeki lentinan isimli maddede. Lentinan, Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil edilmiş. Shiitake bağışıklık sistemini güçlendirici, kanı sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tümör küçültücü ve cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.

Shiitake mantarı, şöhretini 14. ve 17. yüzyıllar arasında Çin'de hüküm süren Ming hanedanına borçlu. Kaynaklara göre imparator Ming, Çin topraklarında yüzyıllardır yenen bu mantarı, halka yasaklamış. Hanedanın alimleri tarafından imparatora hayat iksiri adıyla sunulan mantar, zamanla halk arasında "imparatorun kuvvet iksiri" ismiyle çağırılır olmuş. Ming hanedanının önde gelenleri de imparatorun yemeğini halk yiyemez düşüncesiyle bu besini sadece imparatorun ve ailesinin tüketmesi yönünde bir karar almışlar. Ama halk mantarını üretip yemeyi gizlice sürdürmüş. Bir dönem Japonya'ya silah karşılığında verilen Shiitake, Japonya'da da gücün simgesi haline gelmiş. Öyle ki Samuray savaşçıları kendi bölgelerinde bu mantarın başkaları tarafından toplanmasını yasaklamış. İçinde varolduğunu düşündükleri gençlik ve güç etkisini kendilerinden başka kimseye yar etmemeyi planlayan ve bu uğurda birçok kişiyi de kılıçtan geçiren Japon savaşçıların kudretlerini, bu mantara bağlayan makaleler, tarihi kaynaklar var.

Yurtdışında kapışılıyor

Bünyesindeki Lentinan maddesi Japonya'da kanser tedavisinde kullanılan Shiitake'yi Türkiye'de Mantar Mamülleri Şirketi (MAMTAŞ), İzmit tesislerinde üretiyor. Çin'de köyünde bu mantarlar arasında büyüyen Jan Zhong Liu, Türkiye'de bir şirketin bu mantarı ürettiğini görünce çok şaşırmış. Kendi isteğiyle şirketin üretim bölümünde çalışmaya başlayan Liu, Türklerin mantardan korktuğunu söylüyor. "Doğada 100 bine yakın mantar türü var. Ancak 150 türü yenilebiliyor. Türkiye'de ise 11 türün kültürü alınmış. Mantar satışları ise gördüğüm kadarıyla çok düşük. Bizde bu bitkisiz sofra kurulmaz. Türkler, mantardan sanırım korkuyor. Size hepsi zehirli mi dediler?". MAMTAŞ'ın ortaklarından Ali Gün ise bu korkunun bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığını söylüyor. "Türkiye'de herşeyde olduğu gibi ilaçlamada da bir bilinçsizlik var. Üretimi yapılabilen hiçbir mantar zehirlemez. Sadece doğadan koparılıp yenirse böyle bir şey mümkün. Kültür mantarı yanlış kimyasallarla ilaçlanırsa zehirli olur ama aynı risk salatalıkta, domateste de var. Shiitake yurt dışında adeta kapışılıyor ama ülkemizde ilgi az." Latince ismi Lentinus Edodes olan Shiitake mantarı, doğada meşe ve kayın ağacının üzerinde yaşıyor. İş, ticari platforma gelince ise mantarı kandırma gibi bir yol izleniyor. MAMTAŞ, ABD'de ve özellikle Fransa'da uygulanan yöntemi izlemiş. Meşe ve kayın ağacının kütükleri üzerinde ya da polipropilen torbalar içerisine ekilen tohumlar talaş, mısır koçanı, buğday sapı, çay yaprakları gibi tarımsal artıklarla besleniyor ve büyüyüp sofralarımızı lezzetlendirecek hale getiriliyor. Mamtaş ürettiği mantarı uzun yıllar sadece lüks otellere satabilmiş. Yabancı şeflerin oldukça ilgili olduğu Shiitake, yalnızca Tansaş'ın A sınıfına hitap ettiği Makro marketlerinde 100 gramı 4,5 milyon liraya satılıyor. Mamtaş, bu hafta dünyanın mantar devi Hollanda'ya Türkiye'nin ilk shiitake ihracatını gerçekleştirecek.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt