Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Edep Ya HU... (6 Kullanıcı)

Luvi

Kayıtlı Kullanıcı
Bu düsturu ifade eden bir de farsça deyiş vardır:

bî-edeb râ edeb kerden, edeb est

türkçesi: "edepsize edeple davranmak edeptendir."

edepli olmak, islam'da da insana her türlü koşulda emredilen bir davranış biçimidir. kalem suresinin 4. ayeti, "ve muhakkak sen pek büyük bir ahlak üzeresin" der. islam peygamberi de, "ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim" ve "beni rabb'im terbiye etti ve terbiyemi de en güzel yaptı" sözlerini söylemiştir.

Mevlânâ da şu güzel beyitleriyle "edeb"in anlamını ve önemini yeterince göstermiştir:

âdem-i zâde eger bî-edeb est, âdem nist
fark der cism-i benî âdem ü hayvan edeb est
çeşm be küşâ-yı bi-bîn cümle kelâmullâh râ
âyet âyet hemegî manî-i kurân edeb est

türkçesiyle söylersek, "âdem oğlu eğer ki edepsizdir, âdem değildir; âdem ve hayvan cinslerinin cismindeki fark edeptir; gözünü aç bak cümle kelamullaha; ayet ayet bütün manası kur'an'ın edeptir."

edepli kalmanın, edepli olmanın bir erdem olduğunu destekleyen birçok beyit, vecize, hadis, söz vardır. işte bunlardan bazıları:

edep bir tac imiş nur-i hüda'dan
giy ol tacı emin ol her belâdan

yukarıdaki beyti türkçeye çevirmeye gerek duymadım.

eddibu'n-nefse eyyühe'l-ahbabu
turuku'd-dini kulluha adabu

bu arapça beyit de türkçede şu anlama geliyor: "nefsinizi edepli kılın ey dostlar, dinin tüm yolları edeptir."

yine bir arapça özlü söz:

el-fazlu bi'l-edeb, lâ bil asli ve'n-neseb

yani, "erdem edeptedir, soy sopta değil."

şimdi de nâbi'den bir beyit:

hadd-i zâtında kim olmazsa edib
feleğin sillesi eyler te'dib

görülen o ki, söylemekten çekinmemek gerek: edepli olmak, edepli kalmak, her durum ve koşulda bir erdemdir. edepsizliğe edepsizlikle karşılık vermek, erdemli bir insanın yapması istenmeyen bir davranış biçimi olarak reddedilmiştir. felsefede bu görüşe karşılık gelen görüşler ve anlayışlar var mıdır, bilmiyorum ama en azından islam'da edebin, kaynağı kur'an-ı kerim'de bulunan bir zorunluluk, zorunlu bir davranış biçimi, hal olduğu gerçeği hadisler ve beyitlerle de desteklenmiştir. dahası, adabımuaşeret'i de edebiyat'ı da bu bağlamda anlamak gerekir aslında.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Bazı sapıtmışlar yaratma işinin yazıldığı ayetlerde Allah Tealanın ''Biz Yarattık...'' sözünden yola çıkarak ''Bakın bakın Allah'a yaratma işinde yardım eden melekler var demekki meleklerinde yaratma gibi yetkileri var '' diye saçmalıklar öne sürmüşlerdir.

Be Hey sapıklar Allah Teala kibriyanın sahibi olduğu halde bizlere BEN oldum demeyin demek için Biz diyerek EDEB öğretiyor EDEB...

Eline sağlık kardeşim...

therisk

Kayıtlı Kullanıcı
Edep çok geniş bir konu..

Edebi bilebilmek ve edepli davranmak için maneviyat ve tasavvuf yolunda daha doğrusu ALLAH'a dost olma yolunda olmak lazım.

Çünkü edep bildiğimiz edep değildir.

Örneğin : Namazda gözlerin sağa sola kayması edepsizliktir.

Hastalandığımızda çok hastayım, şuram ağrıyo buram ağrıyo diye başkalarına dert yanmakta edepsizliktir. Madem Mevlam veriyor hastalığı, niçin O'nu başkalarına şikayet ederiz ? İşte bu da edepsizliktir.

Kişinin hal ve makamına göre çok edepsizlik var. Edep içinde de edepsizlik var..

Anlamak için muhakkak manevi eğitim gerekir..

ufuktuncay

Kayıtlı Kullanıcı
Hayırlı Cuma'lar.
Çok güzel bir konuda yorum yapan ve katkıda bulunan arkadaşlar,Rabbim cümlenizden razı olsun.
Edebi, terbiyeyi ,ahlakı adı ne olursa olsun bana sorarsanız (aslında sizlerin yanında sıfırın altında bilgi birikimi ile hiç te sormanızı tavsiye etmem) insan olmayı öğrenmek için büyüklerimizin hayatlarını okusak yeter.Öncelikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(SAV) ardından isimlerini bildiğim bilmediğim binlerce Allah dostu....
Allah'a emanet olun.

neyzen1

Kayıtlı Kullanıcı
Erzurumli ye katılıyorum.Üste söylenecek söz yok

evrem1

Kayıtlı Kullanıcı
eddibu'n-nefse eyyühe'l-ahbabu
turuku'd-dini kulluha adabu

Edep Ya HU...

Güzel bi çalışma olmuş. Allah Razı olsun.

evrem1

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Bazı sapıtmışlar yaratma işinin yazıldığı ayetlerde Allah Tealanın ''Biz Yarattık...'' sözünden yola çıkarak ''Bakın bakın Allah'a yaratma işinde yardım eden melekler var demekki meleklerinde yaratma gibi yetkileri var '' diye saçmalıklar öne sürmüşlerdir.

Be Hey sapıklar Allah Teala kibriyanın sahibi olduğu halde bizlere BEN oldum demeyin demek için Biz diyerek EDEB öğretiyor EDEB...

Eline sağlık kardeşim...

Erzurumlu kardeş Hiddetini anlıyorum.Belki bir nevide buğz. Çok da Haklısınız
Haddim olmayarak söylüyorum. O sapkınlar için biz yinede dua edelim. Yeryüzünün her sathına La ilahe illallah yazalım.. SElam ve dua ile Allaha emanet olun...

berat05

Yönetici
essalamün aleyküm verahmetullahi ve berakatuhu

essalamün aleyküm verahmetullahi ve berakatuhu

Edep çok geniş bir konu..

Edebi bilebilmek ve edepli davranmak için maneviyat ve tasavvuf yolunda daha doğrusu ALLAH'a dost olma yolunda olmak lazım.

Çünkü edep bildiğimiz edep değildir.

Örneğin : Namazda gözlerin sağa sola kayması edepsizliktir.

Hastalandığımızda çok hastayım, şuram ağrıyo buram ağrıyo diye başkalarına dert yanmakta edepsizliktir. Madem Mevlam veriyor hastalığı, niçin O'nu başkalarına şikayet ederiz ? İşte bu da edepsizliktir.

Kişinin hal ve makamına göre çok edepsizlik var. Edep içinde de edepsizlik var..

Anlamak için muhakkak manevi eğitim gerekir..

konuyu açan kardeşimizden Allah c.c razı olsun

sizin de yazdıklarınız çok önemli.en azından okumak lazım .islam alimlerimizdeki edeb örnekleri kitaplarda da çok..bilgilenip kalbe işleyerek uygulamaya geçmek gerek

katkınız için Allah c.c razı olsun

ufuktuncay

Kayıtlı Kullanıcı
Hayırlı Cuma'lar.
Çok güzel bir konuda yorum yapan ve katkıda bulunan arkadaşlar,Rabbim cümlenizden razı olsun.
Edebi, terbiyeyi ,ahlakı adı ne olursa olsun bana sorarsanız (aslında sizlerin yanında sıfırın altında bilgi birikimi ile hiç te sormanızı tavsiye etmem) insan olmayı öğrenmek için büyüklerimizin hayatlarını okusak yeter.Öncelikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(SAV) ardından isimlerini bildiğim bilmediğim binlerce Allah dostu....
Allah'a emanet olun.

Bilenin yanında bilmeyenin konuşmasıda edepsizliktir bence.
Edebimle oturup dinlemem gerekirken yorum yaptığım için herkesten özür dilerim.
Allah'a emanet olunuz!

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt