Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dört Mezheb dışında taklid (2 Kullanıcı)

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Bir Müslümanın dört mezhep imamı olmasa dahi herhangi bir alimin görüşü ile amel etmesi elbette caizdir.Zira ümmetin alimleri sadece dört mezhep imamı ile sınırlı değildir.

İmam Safi “Leys bin Sad Malik’ten daha alimdir” demiştir. Süfyan es-Sevri, İmam Evzai, İmam Zeyd, Caferi Sadık gibi daha nice müçtehid alimler vardır. Lakin zamanla mezhepleri kaybolmuş ya da tahrife uğramıştır.

İzzeddin bin Abdusselam bu konuda şöyle der: “Önceden insanlar muayyen bir mezhebe bağlı değillerdi. Daha sonra ise insanlar taassupla dört mezhebe uydular. Artık öyle oldu ki dört imam sanki peygambermiş gibi insanlar onları
taklid etmeye başladılar. Halbuki bu açık bir şekilde haktan ayrılmaktır.”

Hanefi alimlerinden Ebu Zeyd Debusî dört mezhep üzerinde taassup etmeyi selef alimlerinin ahlakına muhalif olarak değerlendirmektedir.

Sonuç olarak bir Müslümanın dört mezhep dışında da herhangi bir alimin görüşü ile amel etmesi caizdir. Ancak taklid ettiği görüşün o alime ait olduğu iyice bilinmelidir. Zira zamanla yapılan tahrifat sonucu bir çok görüş alimlere nispet edilmiştir.

Şeyh Alaeddin Palevî (mühim soruların cevabı)

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Mezhep taklidi caizdir ancak vacip değildir. Caiz olan taklid her hangi bir alimin görüşünü delilleri ile bilmek ve onun tercih etmiş olduğu delilleri taklid etmektir. Bu yüzden hiç kimse için herhangi bir mezhebi bütün görüşlerinde taklid etmesi zaruri değildir. Dine dair içinden çıkamadığınız ve bilemediğiniz herhangi bir konuda herhangi bir mezhebin görüşünü ya da alimin görüşünü taklid edebilirsiniz. Herhangi bir alimin görüşüne göre yapmış olduğunuz amelleri yeniden kaza etmenize gerek yoktur. Zira burada esas önemli olan alimlin kendi görüşünü değil onun delillerini taklit etmektir.

Ne yazık ki günümüzde mezhep taklidi din taklidi gibi bir şey olmuştur. İnsanlar mutlaka dört mezhepten birisine uymak zorundadır. Ve bu Hanefi mezhebi olursa daha iyi olur. Bunun dışında taklid ettiği mezhebin dışına çıkması kesinlikle caiz değildir. Hatta başka bir mezhebin görüşüne göre hareket ederse bu caiz değildir.

Bütün bu düşünceler içerisinde hiçbir hakkı barındırmayan batıl düşüncelerdir. Bu yüzden dört mezhepten herhangi birini taklid etmeniz bütün amellerde onlara uymanız sizin için vacip değildir. Önemli olan bilmediğiniz bir konuyu bilenlere sormak ve bilenlerin verdikleri deliller ışığında amel etmektir.

Murat Gezenler Hoca...

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
Bir Müslümanın dört mezhep imamı olmasa dahi herhangi bir alimin görüşü ile amel etmesi elbette caizdir.Zira ümmetin alimleri sadece dört mezhep imamı ile sınırlı değildir.

İmam Safi “Leys bin Sad Malik’ten daha alimdir” demiştir. Süfyan es-Sevri, İmam Evzai, İmam Zeyd, Caferi Sadık gibi daha nice müçtehid alimler vardır. Lakin zamanla mezhepleri kaybolmuş ya da tahrife uğramıştır.

İzzeddin bin Abdusselam bu konuda şöyle der: “Önceden insanlar muayyen bir mezhebe bağlı değillerdi. Daha sonra ise insanlar taassupla dört mezhebe uydular. Artık öyle oldu ki dört imam sanki peygambermiş gibi insanlar onları

Hanefi alimlerinden Ebu Zeyd Debusî dört mezhep üzerinde taassup etmeyi selef alimlerinin ahlakına muhalif olarak değerlendirmektedir.

Sonuç olarak bir Müslümanın dört mezhep dışında da herhangi bir alimin görüşü ile amel etmesi caizdir. Ancak taklid ettiği görüşün o alime ait olduğu iyice bilinmelidir. Zira zamanla yapılan tahrifat sonucu bir çok görüş alimlere nispet edilmiştir.

Şeyh Alaeddin Palevî (mühim soruların cevabı)
Varmı böyle bir alim,bize kadar ulaşmış...
DÖRT HAK MEZHEP İN DIŞINDA,VARMI...
YOK...
YOKSA NEYİN DAVASINI GÜDÜYORSUN...
VARSA BİLDİRİN DE HERKES BİLSİN...
HİÇBİR-GERÇEK-EHLİ SÜNNET İTİKADI MENSUBU MEZHEP İMAMLARINI PEYGAMBER GİBİ GÖRMEZ...
ONLAR PEYGAMBERİMİZİN YOLUNUN ALİMLERİ,VELİLERİDİR..
Vesselam...

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
mezheplerin sonradan geldigini biliyorum ama
Artık öyle oldu ki dört imam sanki peygambermiş gibi insanlar onları
bu sözlerinize katılmıyorum çünkii mezheplerde uyulan imamlarda gerçekleri yazdıkları için onlara vede zaten yapılanlar hadislerle ve kuranla sünnetle tıpkısının aynısıdır bence
selam ve dua ile...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
İlk başta alimlerin ve alemlerin efendizi Muhammed (sav) ,İmam Buhari, İmam Muslim, İmam Ahmed, İmam Evzai ..tum hadis alimleri hiç birisi mezhebe baglı degillerdi...o yüzden mezhep taklied etmek farz degil...bildigin alimin görüşü tam deliliyle biliyorsan uyuyorsun...

DiLaRa_I NuR

Kayıtlı Kullanıcı
YOK...
HİÇBİR-GERÇEK-EHLİ SÜNNET İTİKADI MENSUBU MEZHEP İMAMLARINI PEYGAMBER GİBİ GÖRMEZ...
Vesselam...

tamamen katılıyorum alimler varmış ama günümüze kadar gelememiş mezhepleri böyle duymuştum ben

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Dört mezhebin imamlarına uymak asla Hakk'tan ayrılmak olamaz.

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
İlk başta alimlerin ve alemlerin efendizi Muhammed (sav) ,İmam Buhari, İmam Muslim, İmam Ahmed, İmam Evzai ..tum hadis alimleri hiç birisi mezhebe baglı degillerdi...o yüzden mezhep taklied etmek farz degil...bildigin alimin görüşü tam deliliyle biliyorsan uyuyorsun...

Mezhepsizlik dinsizliğe köprüdür...
NAMAZI NEYE GÖRE KILACAKSIN...
ORUCU NEYE GÖRE TUTACAKSIN...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Dört mezhebin imamlarına uymak asla Hakk'tan ayrılmak olamaz.

estagfurllah kardeşim haktan ayrılmak gibi bir şey soz konusu degil...zaten mezhebe uyulamyın demiyor..ama uymayıp alimlerin görüşlerini delilleri ile bilene ve ona uyana da mezhepsizsin denilmez..

murmudk abi namazı orucu bize rasulullah sav sunnetinde hadis kitaplarında gelmiştir..zaten deidigm gibi bu yazılanlarda mezhepe uyma dige bir şey solenmiyor 4 mezhepte haktır...bir yazıyı okurken illede bir şey bulup eliştrmeye çalışmayalım...dogru tarafını alalım...

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
YOK...
Vesselam...

Allah razı olsun..

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
estagfurllah kardeşim haktan ayrılmak gibi bir şey soz konusu degil...zaten mezhebe uyulamyın demiyor..ama uymayıp alimlerin görüşlerini delilleri ile bilene ve ona uyana da mezhepsizsin denilmez..

murmudk abi namazı orucu bize rasulullah sav sunnetinde hadis kitaplarında gelmiştir..zaten deidigm gibi bu yazılanlarda mezhepe uyma dige bir şey solenmiyor 4 mezhepte haktır...bir yazıyı okurken illede bir şey bulup eliştrmeye çalışmayalım...dogru tarafını alalım...
Mezhep imamlarımız da ordan aldı işte kardeş...
Senmi bize içtihadda bulunacaksın,o büyük alimlermi..
Zaten o işi yapmışlar..
Daha ne istiyorsun...
İtikadımızdan şek ve şüphemiz yokki..
Yolumuz KURAN VE SÜNNET YOLU-EHLİ SÜNNET VEL CEMAAT..
Derdimiz var sadece,İSLAMI ZAMANA VE MEKANA HAKİM KILMAK..
KÜFRÜ VE ZULMÜ YIKMAK..
Selametle...

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı

Yazıyı eleştirmek için söylenmiş sözler değil bunlar.
Yazdığınız yazıyı siz de bir okuyun isterseniz.
Ya da ben hatırlatayım o kısmını..

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Mezhep imamlarımız da ordan aldı işte kardeş...
Senmi bize içtihadda bulunacaksın,
Derdimiz var sadece,İSLAMI ZAMANA VE MEKANA HAKİM KILMAK..
KÜFRÜ VE ZULMÜ YIKMAK..
Selametle...

tekrar-tekrar söluyorum yaşca buyuksunuz mihriban olun, karşındakının düşmanınız degil kardeşiniz oldugnu düşnerek yazın...şeytana beslediginiz düşmanlık gibi bir birnize düşmanlık beslemeyin diyor Omer (ra)

Allah kufru zulmu yıkma yolunda size ve tum bu yolda zerre kadar da çaba sarf eden insanlara yardım etsin..

Allah mezhep İmamlarından razı olsun...zaten Allah tan en çok korkan alimler...Allah için hepsini seviyoruz....Allah onların derecelerini yükseltsin ve ilmlerinden faydalanmayı nasip etsin..

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Yazıyı eleştirmek için söylenmiş sözler değil bunlar.
Yazdığınız yazıyı siz de bir okuyun isterseniz.
Ya da ben hatırlatayım o kısmını..

Allah razı olsun nasihatın için kardeşim okumadan eklemiyorum...

O sozun sahibi de seyhulislam buyuk alim İzzeddin bin Abdusselam dır..ben degilim ...

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun nasihatın için kardeşim okumadan eklemiyorum...

O sozun sahibi de seyhulislam buyuk alim İzzeddin bin Abdusselam dır..ben degilim ...

sizsiniz demedim zaten.konunuzun içinde yer aldığı için cevap verdim.
sizin de onaylamadığınız bir şey konunun içinde yer alıyor..

mürmüdük

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
anadoluhaber.blogcu.com
tekrar-tekrar söluyorum yaşca buyuksunuz mihriban olun, karşındakının düşmanınız degil kardeşiniz oldugnu düşnerek yazın...şeytana beslediginiz düşmanlık gibi bir birnize düşmanlık beslemeyin diyor Omer (ra)

Allah kufru zulmu yıkma yolunda size ve tum bu yolda zerre kadar da çaba sarf eden insanlara yardım etsin..

Allah mezhep İmamlarından razı olsun...zaten Allah tan en çok korkan alimler...Allah için hepsini seviyoruz....Allah onların derecelerini yükseltsin ve ilmlerinden faydalanmayı nasip etsin..
Karşımdakinin düşman olup olmadığını nereden bilebilirim..Karşımda bir nickle yazıp,
MEZHEBE UYANLAR MEZHEP İMAMLARINI PEYGAMBER GİBİ GÖRÜRLERMİŞ GİBİ SAÇMALAYIP EHLİ SÜNNET İTİKADINA SALDIRIP DURUYORSUN...
Sana gülmü ikram etmeliyim,yoksa hak bildiğimimi söylemeliyim,hoşunuza gitmesede...
Sen Ehli Sünnet Vel Cemaat bağlılarına böyle iftiralar atarsan düşman statüsüne girersin..
Allah mezhep İmamlarından razı olsun...zaten Allah tan en çok korkan alimler...Allah için hepsini seviyoruz....Allah onların derecelerini yükseltsin ve ilmlerinden faydalanmayı nasip etsin...
Bak ne güzel de yazabiliyormuşsun...
BÖYLE OL,KARDEŞİZ TABİKİDE...
MÜSLÜMAN MÜSLÜMANA KİN BESLEMEZ,HAŞA...
Besmele...Vesselam...Veddua

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt