Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Doğu kültürümüzün düğünleri (4 Kullanıcı)

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
:))))))))))))))))))))

dünde vardı bu düğünden bizim burda

vallah muhteşem oluyo :))

anlatılmaz yaşanır :))))))

Gök Kubbe

Kayıtlı Kullanıcı
:D bizim burda böyle bişey olsa yuhlarlar ayılarlar vallahi :( orası neresi ayıptır sorması kardeş doğu tarafı mı?

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
sizin ordakiler alışmış şarkılı düğünlere bayan ve erkeğin aynı yerde oynamasına

bizim burda bayanlar ve erkeklerin oturduğu yer arasında en az 80 metre var :)

ha burası gaziantep :)

bu tür düğünler genellikle doğuda oluyor :)

Gök Kubbe

Kayıtlı Kullanıcı
evet islama daha yakın doğulular zaten..
batı tarafındakiler yok medeniyetti bilmem neydi avrupaydı derken islamı unuttular ::(
aynen kadınlı erkekli herkes haldır haldır halay çekiyo kimsenin sevabı günahı düşündüğü yok ::(

DidemS

Kayıtlı Kullanıcı
tamamen cahiliyetimden soruyorum. ISlamda bu tarz dügün anlayisi varmi nebilim halay ceker gibi oynuyor gibi biseyler acikcasi benim pek hosuma gitmedi. Kadinli erkekli ayri olmasi cok güzel buna bisey söyliyemem ama acikcasi izeyince tuafima gitti :a33:

´´GüLiѕтaи´´

Kayıtlı Kullanıcı
tamamen cahiliyetimden soruyorum. ISlamda bu tarz dügün anlayisi varmi nebilim halay ceker gibi oynuyor gibi biseyler acikcasi benim pek hosuma gitmedi. Kadinli erkekli ayri olmasi cok güzel buna bisey söyliyemem ama acikcasi izeyince tuafima gitti :a33:

ewet aynen..
bende bunu demek istemiştm :)

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
´´GüLiѕтaи´´;1189677' Alıntı:
ewet aynen..
bende bunu demek istemiştm :)
öyle deseydin ya :)

Soru:
Rabbin izni ile Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) en kuvvetli sünneti olan evliliği düşünmekteyiz. Ancak evliliğin duyurulması konusunda iki görüş ortaya çıktı. Aile bireylerimiz düğün yapılmasını, düğünün bir düğün salonunda olmasını istiyor. Ancak kadın-erkek karışık olacak salonda ve çalgılı oyunlar da oynanacak. Biz ise bu şekilde olmasını istemiyoruz. Allah rızası için bir birlikteliğe adım atarken günah işlenmesine vesile olmak istemiyoruz. Ve bu noktada ailem ile çatışıyoruz. Ve ana-babaya asi olmaktan korkuyor ve çekiniyorum. Annem senelerce bu şekilde bir düğünün hayalini kurduğunu ve anne olarak bunu istemenin en doğal hakkı olduğunu söylemekte. Ve onun istediğini yapmadığımızda çok çok üzülecek... Dinimize göre düğünün nasıl olması gerektiği konusunda bizleri aydınlatırsanız çok mutlu oluruz. Bir de şunu eklemek istiyorum ki, dinimizin belirlediği kurallara karşı fazla hassas olmayan bir aile yapım var. Kadın erkek karışık olduğunda dahi erkeklerin bölümüne gidip eşiyle veya akrabaları ile oynayabilecek kişiler var. Allah razı olsun. Selam ve dua ile...

Cevap:
Dinimiz haram, helal, mekruh, çirkin, ahlaka aykırı nesneler ve davranışları açıklamış, bunlara hangi durumlarda nasıl riayet edileceğini de bu yoldan -çerçeve olarak- aydınlatmıştır. Düğünün nasıl yapılacağını din, detaylarıyla belirlememiş; bunu, haramlara düşmemek şartıyla düzenleme işini müslümanların örf ve âdetine, içinde bulunduklara şartlara bırakmıştır. Medine'de Peygamberimizin muhterem eşi bir yoksul kızı gelin etmişti, gelin gittikten sonra Peygamberimiz eve gelmiş ve gelinin, bu şehirde âdet haline gelmiş olan müzik eşliğinde gidip gitmediğini sormuş, "Böyle bir şey yoktu" cevabını alınca "Keşke olsaydı, Medineliler buna alışmışlardır, bundan hoşlanırlar" demiştir. Haramlar bellidir, düğünde meşru eğlence ve neşe caizdir, hatta gereklidir, haram işlemeden "müzik, oyun, eğlence, yeme içmeyi..." de içeren düğün şekilleri bulunabilir.

alıntıdır :)

gnsrblls

Kayıtlı Kullanıcı
al bi tane daha
ne diyeyim vatana millete hayırlı olsun

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
halbuki ben buraya normal şarkılı bayanların ve erkeklerin aynı arada oynadığı bi düğün ekleseydim hoşuna giderdi deilmi

al b itane daha demişsin

daha bunlar gibi yüzlerce binlerce düğün oluyor doğuda

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
halbuki ben buraya normal şarkılı bayanların ve erkeklerin aynı arada oynadığı bi düğün ekleseydim hoşuna giderdi deilmi

al b itane daha demişsin

daha bunlar gibi yüzlerce binlerce düğün oluyor doğuda

sözlerin anlamını biliyorsan eklemen mümkünmü ekremee ...

zira . HUYELA kardeşimizn dedigi gibi bir anlam veremiyorum ... ; )

yada montaj mı hakkatten dehşet .. : D

_YUSUF_

Yönetici
Selamün Aleyküm
Allah'u teala Ala süresinde şöyle buyurur
Yüce Rabbinin adını tespih et. 'Ala 1''
Peki tesbih ne anlama geliyor?
Tesbih Allah'u tealayı tenzih etmedir.Müfessirle buna Rabbini tenzih eyle.Yani tenzih Allah'u tealaya laik olmayan sıfatlardan tenzih etmektir.Yine bazı müfessirler bura Rabbini Azametle büyükle anlamı vermektedir.Ve bu anlama görede Rabbinin ismini azamete göre, tanzim ile saygı ile an anlamına geliyor.Demekki Allah'u tealanın ismini andığımız zaman mutlaka bir tanzim azamatleme büyükleme bir sevgi gerekiyor ve hatta bazı müfessirlere göre gafil olmamak gerekiyor.
Bunun için fukahalar şöyle buyuruyorlar.Bir kimse Allah'u tealanın ismini bir eğlence olarak şaykı türkü gibi okursa bu haram olur buyuruyorlar.Yine bazılarına göre özellikle çalgı aletleri ile yani müzik aletleri ile bir kimse Allah'u tealanın ismini anarsa bu daha büyük günah haram buyuruyorlar.
Sonuç olarak Allah'u tealanın ismini anarken insan gafil durumda olmamalı ve onun ismini saygı ile tanzim ile anmalıdır.Bu şekilde olan (yani düğünde) bir tesbih tanzim islam uygun bir davranış değildir.O nedenle bunu islami bir düğün olarak izafe etmemiz mümkün değildir.
Bu nedenle.Konunun ismini islami düğün olarak değil duğu kültürümüzün düğünü olarak değiştiriyor ve düğün içeriğininde islama uygun olmadığını yukarıda açıklamış bulunuyoruz.
Hayırlı günler

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
peygamber efendimizde bu tür düğünlere katılmış ve izlemiştir tabi onda çalgı varmı yokmu bilmiyorum ama halay varmış yani.

ekremeee

Kayıtlı Kullanıcı
neyse uzatmayalım yusuf abi noktayı koymuş zaten

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt