Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

^Dikkat!!! GIYBET var!^ (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
Kişinin yüzüne karşı söylendiği zaman hoşlanmayacağı, kalbinin kırılacağı bir sözü, hali veya hareketi, onun bulunmadığı yerde söylemek, hareketiyle göstermek veya ima etmek, yazıyla duyurmak gibi durumlar Yüce Dinimizde gıybet adını alır ve Rabbimiz tarafından şiddetle yasaklanmıştır.

Bir kimsenin ardından konuşmanın gıybet olduğunun belirtisi, hakkında konuşulan kimsenin tanınması, konuşmanın da kötüleme gayesi taşımasıdır. Kötülüğü düzeltme, kötülük ve onun hakkında fetva sorma, kötü kimsenin şerrinden insanları sakındırma gibi gayelerle yapılan konuşmalar gıybet sayılmaz. Fasık ve zalimlerin fıskını, zulmünü açıklamak da gıybete girmez. Hatta bunlar açıklanıp tanınmalı ki, fıskın ve zulmün yayılması önlenebilsin, fasıklar ve zalimler toplumda kabul görmesinler.

Ölçülerin dışına çıkanların, gıybetçilerin veya itikadî konularda yanlış görüşe sahip olanların sözlerini kesmek, o konuyu tashih etmek, nezaketsizlik değil bilakis istikamettir, dinî bir vazifedir. Fahr-i Alem s.a.v. hakka tecavüz edilmedikçe kimsenin sözünü kesmez, hakka tecavüz edilince de ya onu men ederek sözünü keser veya o meclisi hemen terk ederdi. Nezaket hususunda ölçülü hareket edilmelidir. Muhatabım yaşça benden büyük, ben onun sözlerine nasıl karşı gelebilirim veya dinlemez isem bana darılır gibi boş mülahazaları bırakmak gerekir.

Fahr-i Alem s.a.v. bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: Gıybetten sakının. Muhakkak gıybet zinadan daha kötüdür. Zira kişi zina eder sonra tevbe ederse, Allah tevbelerini kabul edebilir. Halbuki gıybet ettiği kişi affetmedikçe Allah da affetmez.

Kişi kendi işine gücüne bakmalı, kendi hata ve kusurlarını görerek onları düzeltme çarelerini aramalıdır. Kendisinin hata ve kusurlarının şurada burada söylenilmesi ne kadar zor gelir, çirkin olursa, başkası için yapılan da aynı derecede çirkindir.Tabii ki herkesin hata ve kusurları olabilir, ancak kişinin kendisinin dünya kadar hata ve kusurlarını görmeyip, diğer insanların hata ve kusurlarıyla uğraşması çok abes bir durumdur.

Dedikodu ve gıybet yapmak, müminler arasında ünsiyetin alâkasızlığa, sevginin nefrete dönüşmesine sebep olan ve toplum hayatını çürüten bir günahtır. Bu pek çirkin olan fiille birlik ve beraberlik baltalanır, gizli gizli düşmanlıklar baş göstermeye başlar, böylece müminler arasına fitne ve fesat tohumları saçılır. Peşinden gruplaşmalar ve neticede zayıflık baş gösterir. Bunu yapanlar böyle bir sonucu bilmeden yapıyorlarsa son derece cahildirler, şayet bilerek yapıyorlarsa, o zaman haindirler.

Günümüz müslümanlarının birbirlerini sevememesinde, birbirlerine kardeş ve dost olamamasında, fert ve toplum olarak dağınıklığında, bu kötü huy temel sebeplerden biridir. İslâmı bir bütün olarak kavrayıp güzelliklerine nüfuz edemeyenler ve hayatlarında uygulama alanına koyamayanlar, bu ve benzeri kötü huylarla ibadet ve taatlerini de boşa çıkartırlar.

Başkalarının hatalarını araştırmak yerine şu ahir zamanda Dinim için ne yapabilirim, müslüman kardeşlerime nasıl faydalı olabilirim? Şu maddi ve manevi buhrandaki mümin kardeşlerimin bu duruma düşmesinde benim bir mesuliyetim var mı veya onu bu durumdan kurtarmak için bana ne gibi bir görev düşüyor? şuuruyla hareket eden ve dedikodu muhabbetlerine yabancı olan müminlere ne mutlu!.. Rabbimiz bir ayet-i celilede şöyle buyuruyor: ... Birbirinizin kusurunu araştırmayın, biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin. Sizden biriniz ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyendir. (Hucurat, 12)

Cenab-ı Hak, birinin arkasından dedikoduyu, gıybeti nezd-i ilâhisinde çok çirkin gördüğünü böyle beyan buyuruyor. Gıybet yapmayı adeta canavarlıkla eş tutuyor. Zira ancak vahşi hayvanlar, canavarlar ayet-i celiledeki fiili işlerler. Rabbimiz gıybet ve dedikodunun böylesine kötü bir şey olduğunu öğrettikten sonra, ayetin devamında O halde Allahtan korkun! buyurmaktadır. Yani dinimizce helal olan bir hayvanın besmelesiz kesildiği zaman bile yenmesi caiz olmazken, nasıl oluyor da kardeşinizin etini yiyorsunuz? Allah’tan korkun, kendinize gelin, kimsenin gıybetini yapmayın! İşte Kur’an-ı Kerim dedikodudan, gıybetten kaçınmayı bu kadar şiddetle emrediyor.

İnsanın onur ve haysiyeti, kanı canı gibi, belki daha kutsal ve önemlidir. O halde buna zarar verecek bir şeye yaklaşmamalı, Allah’tan korkmalı, şayet böyle bir şey yapmışsa pişman olmalı, Rabbül Alemin’e tevbe etmelidir.Şüphe yok ki eksiksiz, noksansız olan sadece Allahtır. Dört dörtlük kimse yoktur. Elbette bir takım noksanlıklar her birimizde vardır. Fakat bunları düzeltmek, eksikliklerimizi tamamlamak, her geçen gün daha olgun bir insan olmanın yollarını aramak lazımdır. Bunun için de dostlarımızın uyarısına, eleştirisine ve tavsiyelerine kulak vermek bir erdemdir. Bu hususta adaletin timsali Hz. Ömer r.a. şöyle buyurur: Bizde bir eksiklik görür de söylemezseniz, siz de söyledikten sonra kendimizi düzeltmezsek bizde iş yoktur!

Fakat şunu da iyice belirtmek gerekir ki, uyarmak, hataya dikkat çekmek, güzeli ve doğruyu tavsiye etmek başka şeydir, gıybet yapmak çok başka şeydir. Bir kimsenin kusurunu, hatasını onun arkasından ve hoşuna gitmeyecek şekilde söylemenin uyarıyla, iyilik yapmayla alakalı bir tarafı olamaz.

Eğer niyet kişinin hatasını düzeltmekse, elbette bunu söylemenin bir üslubu ve usulü vardır. Bunu gıybet şeklinde orada burada anlatmak yerine, o kişinin kendisine uygun bir dille anlatmak, hataya dikkat çekmek, sakıncalarını belirtmek ve böylece o kardeşinin hatasından dönmesine yardımcı olmak çok güzel bir davranıştır. Mümine yakışan da budur. Kötü niyetli eleştiriler, ufak bir hatada tenkit oklarına tutmalar, mümin kardeşinin bir yanlışını çarpıtıp onun hakkında hakaretli ifadelerde bulunmalar kesinlikle iyi bir niyetin sonucu değildir.

Rabbimiz insanoğluna duyu organı iki kulak, konuşma organı bir dil vermiştir. Öyleyse öncelikle iki düşünüp bir söylemeli, konuşulan lafın nereye gideceğini ve ne gibi sonuçlar doğuracağını iyi tespit etmelidir. İbadetlerimizin ve her türlü iyi amellerimizin kabulü, iyi huy ve güzel ahlâk sahibi olmamızla mümkün olabilir.
Zamanımızda dinin bilinmemesi ve Allah korkusunun azlığı nedeniyle manevi hastalıklar çoğalmıştır. Gıybet ise bunların en kötülerindendir. Bu illetten kurtulmak için iradeli olmak, salihlerle, iyilerle beraberliği çoğaltmak, sohbetlerinde bulunmak lazımdır. Nerede olursanız olun O sizinle beraberdir. ayet-i celilesinin manasını bilen kişi daima uyanık olur.

Allah Tealânın murakabesinde olduğunun farkında olan kişinin her hal ve hareketi edep üzeredir. Hafif meşreplikten, yersiz hareketlerden çekinir, gıybetten ve gıybet ehlinden vahşi hayvandan kaçar gibi kaçar. Çünkü kişi istemese de arkadaşlık yaptığı kimsenin haliyle hallenir, ahlâkıyla ahlâklanır. Onun için arkadaşlık yaptığımız insanlara dikkat etmemiz lazım.

Gıybet günahından kurtulmanın kefareti ise, üzülmek, tevbe etmek ve gıybetini yaptığı kimse ile helalleşmektir. Pişman olmadan helalleşmek riya olur ki, bu da ayrı bir günahtır. Ne mutlu kendi hatalarını düzeltmeye çalışmaktan başkasının hatalarını, kusurlarını görmeye fırsat bile bulamayan müminlere.

Mübarek EROL SEMERKAND DERGİSİ

elzem

Kayıtlı Kullanıcı
RE: ^Dikkat!!! GIYBET var!^

RABBİM bizi gıybet edenlerin şerrinden korusun.Emeğine sağlık kardeşim ALLAH razı olsun

makinaci06

Kayıtlı Kullanıcı

RABBİM RAZI OLSUN KARDEŞİM EMEĞİNE GÖNLÜNE SAĞLIK....GIYBETİNİ ETTİĞİMİZ KİŞİ İLE HELALLEŞMEK ÇOK AĞIR GELİR NEFSİMİZE AMA BAŞKA ÇARE YOK ;)İNŞALLAH HAKKINI ALDIĞIMIZ KİMSELERLE ÇOK GEÇ OLMADAN HELALLEŞMEK DUASIYLA....ALLAHA EMANET OLUN...

ATA_11

Kayıtlı Kullanıcı

Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resülüllah Salfaüahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Miraca çıkarıldı­ğım zaman bir kavme rasgeldim. Onların bakırdan tırnakları vardı; on­larla yüzlerini ve göğüslerini tırmahyorladı. Bunlar kimdir? Ey Cibril, de­dim. Bunlar insanların (gıybet ederek) etlerini yiyenler ve onların ırzları ile uğraşanlardır," dedi....

güzel bir açıklamaydı MUSTAFA KARDEŞİM..

bezmi safa

Kayıtlı Kullanıcı

GIYBET TÜRLERİ

•Alenî sade gıybet: Sevgili Peygamber (a.s.m.) gıybeti “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” şeklinde tanımlamış; (1) “Din kardeşinin yüzüne karşı söylemediğin şeyi ardından söylemen gıybettir” (2) demiştir. Bir kişinin gıyabında ondan hoşlanmayacağı şekilde, hakkında doğru olan birşeyi söylemek, alenî gıybetin ta kendisidir. Eğer hakkında konuştuğunuz kişi huzurda olsaydı, cümlelerinizi, hatta o andaki duruşunuzu değiştirme ihtiyacı duyar mıydınız? Eğer öyleyse—doğruları söylemeniz şartıyla—yaptığınızın adı gıybettir ve bu, gıybetin en sade formudur.
•İftiralı gıybet: Peygamber (a.s.m.) devam eder: “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun; eğer yoksa bir de iftirada bulundun.” (3) İftira, kusurların en çirkinidir. Eğer gıybet ederken kullandığımız bilgi bizzat kendi gözlemimize ait değilse, başkasından duymuşsak, dilden dile kesinlikle değişime uğramıştır ve tam olarak doğru değildir.

•Gizli gıybet: Çoğu zaman yaptığımız, kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle gıybete girmektir. Gıybetin ne kadar kötü olduğunun vurgulandığı âyette, Kur’ân şöyle der: “Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın.”(4) Bütün zanlar ve tahminler değil; ama kimi zanlar, gıybet hâlini almaktan kendini kurtaramaz. Hazret-i Gazalî, bunu ‘kalp ile gıybet’ şeklinde tanımlamış; ‘bir kimsenin ayıbını insanın kendi kendine söylemesini’ bile reddetmiş; kalp ile gıybeti, ‘gözü ile kötü birşeyi görmeden, kulağı ile duymadan, bir kimseye suizanda bulunmak’ şeklinde tarif etmiştir.
KAYNAKLAR
1- Ebu Davud, Edeb 40, (4874)
2- Camiussağir, Hadis No:7972
3- Ebu Davud, Edeb 40, (4874)
4- Kur’ân: 49/12
8- Buhari, Edeb, 50
9- Kur’ân: 49/6
11- Kur’ân: 49/6
12- Camiussağir, Hadis No:8489
13- Kur’ân: 49/12
14- Kur’ân: 104/1

22-Camiu’s-Sağîr, hadis no: 8489
25-Câmiu’s-sağîr, Hadis No: 3516.
26-Câmiu’s-sağîr, Hadis No: 8525.
27-Müslim, Zühd 52.

zerrin

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH (C.C.) RAZI OLSUN ABİM.. ALLAH ' A EMANET OL..

semos

Kayıtlı Kullanıcı
RE: :(:(:(:(:(

RE: :(:(:(:(:(

allah razı olsun kardeşim. içim öylesine yandıki anlatamam. nedeni ise anneme birtürlü bu gıybet etme alışkanlığını bıraktıramamak.inanın kardeşlerim çok üzülüyorum bu duruma.bazen bende bu hataya düşüyorum elbette.çünkü annem bu günahın hastası diyebilirim.allah rızası için kardeşlerim dua edin bize. selam ve dua ile....

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

semos yazdı:
allah razı olsun kardeşim. içim öylesine yandıki anlatamam. nedeni ise anneme birtürlü bu gıybet etme alışkanlığını bıraktıramamak.inanın kardeşlerim çok üzülüyorum bu duruma.bazen bende bu hataya düşüyorum elbette.çünkü annem bu günahın hastası diyebilirim.allah rızası için kardeşlerim dua edin bize. selam ve dua ile....

Evet ya anneler niye böyle,ben annemle geçen sene bir konuda tartıştık,ikimizde de kusur vardı tamam ama gitmiş arkamdan benim bile gıybetimi yapmış cümle aleme,genelde bakıyorum,arkadaşlarımın anneleri de öyle çok gıybet ediyorlarki nolur yeter bana anlatma bilmem nerdeki insanı gıybet yapıyorsun diyorum susmuyor kimse,kalkıp gidiyorum mutfağa arkamdan gelip anlatılmaya çalışılıyor komşunun yadiği haltlar.Toplumca en büyük hastalığımız ve başımıza gelenlerin bence en önemli sebebi de bu GIYBET.ve gıybette korkunç bir medya desteği var,o çok laikler napıyor türban onları rahatsız ediyor da kimse yozlaşmadan rahatsız değil ama birgün bu yangın öyle büyürki kimse kurtulamaz.Bence büyük bile olsalar gıybet edenlerle çok ciddi mücadele edelim.Kimse ile görüşemez oldum.

semos

Kayıtlı Kullanıcı

evet bende aynı derttenim kardeşim. şimdi şöyle bir sorun daha çıkıyor meydana. gıybet yapan annem,ve onu üzmemem gerek.ama yaptığını hazmedemiyorum.bu hastalıktan kurtarmak için onu kırmadan bişeyler yapmaya çalışıyorum ama yine olmuyo üzüyorum.buda günah.ne yapmalıyım konuşsam olmuyo , konuşmasam olmuyo.rabbim kalplerimizi,yüreğimizi allah aşkıyla,sevgisiyle,peygamber efendimizin (s.a.v.) aşkıyla , sevgisiyle nurlandırsın,huzurlandırsın inşallah.

tsunami

Kayıtlı Kullanıcı

s.a.
yine güzel bir konuda bilgilerinle florasan gibi aydınlattın bizi allah razı olsun :D:D:Dkardeş.eline emeğine sağlık.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

makinaci06 yazdı:
RABBİM RAZI OLSUN KARDEŞİM EMEĞİNE GÖNLÜNE SAĞLIK....GIYBETİNİ ETTİĞİMİZ KİŞİ İLE HELALLEŞMEK ÇOK AĞIR GELİR NEFSİMİZE AMA BAŞKA ÇARE YOK ;)İNŞALLAH HAKKINI ALDIĞIMIZ KİMSELERLE ÇOK GEÇ OLMADAN HELALLEŞMEK DUASIYLA....ALLAHA EMANET OLUN...

Amin Allah razı olsun.

Sefine-i Hayat

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAHIM BİZLERİ GIYBET ETMEKTEN KORUSUN.ELİNİZE SAĞLIK.ALLAH RAZI OLSUN...B)

serife07

Kayıtlı Kullanıcı

İNSANLAR KENDİ KUSURLARIYLA UĞRAŞSALAR BAŞKALARININ YAPTIĞI KUSURLARI GÖREMEYECEKLER BİLE. AMA ÖYLE NORMAL GELİYOR Kİ ONLARA BAŞKALARININ GIYBETİNİ YAPIYORLAR. BUNU DİNDAR DEDİĞİMİZ BU GIYBET YAPMAZ DEDİĞİMİZ İNSANLARR BİLE YAPABİLİYOR. İBADET EDİYORLAR, BAŞKALARINA İYİLİK YAPIYORLAR SEVAP KAZANIYORLAR SONRA GIYBET YAPIYORLAR. KENDİ SEVAPLARINI O GIYBETİNİ YAPTIĞI KİŞİYE,O GIYBETİNİ YAPTIĞI KİŞİNİN DE GÜNAHLARINI ALIYORLAR. SEVABI VERİP GÜNAHI ALMAK NE KÖTÜ NE AKILSIZCA BİR İŞTİR. YİNE DE BİLE BİLE GIYBET YAPILABİLİYOR.ALLAH HEPİMİZİ ISLAH ETSİN. KONU İÇİN TEŞEKKÜRLER. ÖYLE DERİN ÖYLE GÜZEL BİR KONU Kİ SAĞAOLUN KARDEŞİM.

siyah_beyaz

Kayıtlı Kullanıcı

Gıybet dinimizce yasaklandığı halde buna uymayan o kadar çok insanımız var ki ... Bi arkadaş toplantısına katılsam ister istemez o ortam oluşuyor..:( katılmıyorum ama uzaklaşamıyorum, kulak tıkayamıyorum ...En güzel yöntem duymamazlık gelmek, başka şeylerle uğraşmak ... Rabbim öyle ortamda bulunduğum için affetsin beni, samimi olduğum bir ortamsa zaten engel oluyorum ama bazen engel olamayacağım mekanlarda bulunuyor ...
Allah razı olsun, güzel bir konuyu daha paylaştınız Mustafa kardeşim ...
Sağol, selametle ...

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

ATA_11 yazdı:
Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre demiştir ki, Resülüllah Salfaüahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu: "Miraca çıkarıldı­ğım zaman bir kavme rasgeldim. Onların bakırdan tırnakları vardı; on­larla yüzlerini ve göğüslerini tırmahyorladı. Bunlar kimdir? Ey Cibril, de­dim. Bunlar insanların (gıybet ederek) etlerini yiyenler ve onların ırzları ile uğraşanlardır," dedi....

güzel bir açıklamaydı MUSTAFA KARDEŞİM..

Allah razı olsun kardeşim
Allaha emanet olun

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

bezmi safa yazdı:
GIYBET TÜRLERİ

•Alenî sade gıybet: Sevgili Peygamber (a.s.m.) gıybeti “Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!” şeklinde tanımlamış; (1) “Din kardeşinin yüzüne karşı söylemediğin şeyi ardından söylemen gıybettir” (2) demiştir. Bir kişinin gıyabında ondan hoşlanmayacağı şekilde, hakkında doğru olan birşeyi söylemek, alenî gıybetin ta kendisidir. Eğer hakkında konuştuğunuz kişi huzurda olsaydı, cümlelerinizi, hatta o andaki duruşunuzu değiştirme ihtiyacı duyar mıydınız? Eğer öyleyse—doğruları söylemeniz şartıyla—yaptığınızın adı gıybettir ve bu, gıybetin en sade formudur.
•İftiralı gıybet: Peygamber (a.s.m.) devam eder: “Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun; eğer yoksa bir de iftirada bulundun.” (3) İftira, kusurların en çirkinidir. Eğer gıybet ederken kullandığımız bilgi bizzat kendi gözlemimize ait değilse, başkasından duymuşsak, dilden dile kesinlikle değişime uğramıştır ve tam olarak doğru değildir.

•Gizli gıybet: Çoğu zaman yaptığımız, kalbimizden geçirmek, yani zannetmek suretiyle gıybete girmektir. Gıybetin ne kadar kötü olduğunun vurgulandığı âyette, Kur’ân şöyle der: “Ey iman edenler, zandan çok kaçının; çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin gizli yönlerini araştırmayın.”(4) Bütün zanlar ve tahminler değil; ama kimi zanlar, gıybet hâlini almaktan kendini kurtaramaz. Hazret-i Gazalî, bunu ‘kalp ile gıybet’ şeklinde tanımlamış; ‘bir kimsenin ayıbını insanın kendi kendine söylemesini’ bile reddetmiş; kalp ile gıybeti, ‘gözü ile kötü birşeyi görmeden, kulağı ile duymadan, bir kimseye suizanda bulunmak’ şeklinde tarif etmiştir.
KAYNAKLAR
1- Ebu Davud, Edeb 40, (4874)
2- Camiussağir, Hadis No:7972
3- Ebu Davud, Edeb 40, (4874)
4- Kur’ân: 49/12
8- Buhari, Edeb, 50
9- Kur’ân: 49/6
11- Kur’ân: 49/6
12- Camiussağir, Hadis No:8489
13- Kur’ân: 49/12
14- Kur’ân: 104/1

22-Camiu’s-Sağîr, hadis no: 8489
25-Câmiu’s-sağîr, Hadis No: 3516.
26-Câmiu’s-sağîr, Hadis No: 8525.
27-Müslim, Zühd 52.

Kardeşim Allah razı olsun yazıyı çok güzel desteklemiş verrdiğiniz bilgiler
Allaha emanet olun

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

semos yazdı:

Kardeşim hepimizde az da olsa var ama bayanşarda gerçekten ileri derecede. Rabbim yardımcımız olsun.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

tsunami yazdı:
s.a.
yine güzel bir konuda bilgilerinle florasan gibi aydınlattın bizi allah razı olsun :D:D:Dkardeş.eline emeğine sağlık.

ve aleykümselam güneşi hiçbir florasan aydınlatamaz ;)
Allah razı olsun

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt