Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Demir Tatlısı (Erzurum yöresi) (1 Kullanıcı)

Seyren

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Ocak 2012
Mesajlar
1,036
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
43
6864417655_8783656fa9_z.jpg



6864415751_55da6a9e0d_z.jpg



DEMİR TATLISI NASIL YAPILIR?

Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 4 tepeli kaşık nişasta
  • 1.5 su bardağı su
  • 2 su bardağı un
  • Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • yarım limon suyu
  • Çok koyu değil ama biraz kıvamlı bir şerbet olacak
  • Şerbet yerine pudra şekeri de eleyebiliriz tatlı sıcakken bu şekilde de çok güzel oluyor.

6864413929_5e981e328e_z.jpg
6864415137_169b60c101_z.jpg

Demir tatlısı nasıl yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur malzemesinden akıtma(Krep) kıvamında bir hamur hazırlıyoruz.
  • Bu arada kızartma tenceresine yeteri kadar yağ koyup içine de kullanacağımız demiri koyup ısınmaya bırakıyoruz.
  • Isındığını anlamak için hamurdan bir kaşıkla yağın içine atıyoruz yüzeye çıkıyorsa yağ hazır demektir.
  • Demiri yağın içinden çıkarıp hamurun içine batırıyoruz ama demirin üstünü geçmeyecek şekilde, hemen çıkarıp yağın içine koyuyoruz 3-4 saniye bekledikten sonra demiri hafifçe salıyoruz ve hamurun demirden ayrılmasını sağlıyoruz.
  • Bir seferde en fazla iki hamuru demire yapıştırabiliriz sonra demir soğuyacağı için tekrar yağın içine koymamız lazım bu arada kızaran hamurları iki taraflı pişirip havlu kağıt serili bir kaba alıyoruz.
  • Demir ne çok fazla ısınmalı nede az bu denge önemli. Hamur bitinceye kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Hamur bitince soğuk tatlıları ılık şerbete batırıp çıkarıyoruz.
  • Bu tatlının özelliği şerbeti çekmemesi sadece şerbete bulanması kıtır kıtır bir tatlı oluyor.
  • İlk denemelerde biraz zorlanabilirsiniz ama zamanla insanın eli alışıyor. ilk yapışta demir yeni olduğu için hamur yapışabilir bunu bir çatal yardımıyla demirden ayırabilirsiniz.
  • Bu tatlı şerbetlenmemiş halde dolapta 10-15 gün kalabiliyor. Dolabın alt kısmında dondurucuda denemedim.
  • En önemli ayrıntı bu tatlıyı yaptıktan sonra demirin kesinlikle yıkanmaması yani suya temas etmemesi.
  • İlk kullanımdan önce demiri iyice yıkayın ama kullandıktan sonra soğuması için bir kenara koyup soğuduktan sonrada bir poşete koyup kaldırılması lazım.
  • İlk deneme bence yarım ölçüyle yapılmalı ama şiddetle tavsiye edeceğim bir tatlı.
  • Bu tatlının demiri sadece Erzurum da yapılıyor. İsteyen olursa yapan ustanın telefonunu verebilirim .
  • Birde bu tarif nette birçok sitede var ben bütün tarifleri denedim ama asıl tarifi geçimini bu işten kazanan Erzurum’lu bir teyzeden aldım tam ölçüleriyle gerçekten başarılı bir tarif. Çok uzun bir anlatım oldu yapanlara kolay gelsin ve afiyet olsun:))
CAHİDE SULTAN
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt