Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Çocuğa doğru cevabı vermek ? (1 Kullanıcı)

bysonic

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2009
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
selamunaleykum arkadaşlar...

Benim 8 yaşında bir oğlum var. Elimden geldiğince islami konularda onun sorularına tatmin edici cevaplar vermeye çalışıyorum.
Ama bazen sizde bilirsinizki, zorlandığımız sorularda soruyolar :)

En basitinden bir iki örnek vermek istiyorum. Ve sizlerinde fikir ve yardımlarınızı rica ediyorum.

Geçenlerde wc ye girmeden önce ağzını iyi çalkalaması gerektiğini, yada wc'de zorunlu kalmadığı zaman konuşmaması gerektiğini anlatmıştım.
- Oda tamam babacığım diyerek söylediklerimi uyguluyor. Yanlız arada şöyle bir soruyuda yöneltiyor " baba, ben daha çocuk olduğum için allah bana günah yazmaz değilmi? Sen öyle demiştin. allah çocuklara günah yazmaz!"

yada

Geçenlerde bir tanıdığımız, benden habersiz oğluma midye yedirmiş. Ben bunu duyunca tepki gösterdim o arkadaşa.
Sonra oğlumada midyenin yenmemesi gerektiğini, haram günah olduğunu anlattım. "Allah bunu yememizi istemiyor" diyerek onun anlıca şekilde açıkladım.

Busefer yine "baba ,allah bana günah yazmamıştır değilmi, ben çocuğum, ama birdaha yemicem tamam" dedi.

Bende her iki konuda bahsettiğim sorusuna "hayır yazmamıştır, ama bu şekilde kendini alıştırırsan , anne babanın sözüzünü dinlemezsen büyüdüğün zaman bunları yaparsın ve allah sana günah yazmaya başlar" dedim.

Şimdi çocuğu korkutmadan cevap vermek istiyor insan haliyle...
Siz nasıl bir cevap yolu seçerdiniz ? Ben kendimce çok tatmin edici bulmuyorum kendi verdiğim cevapları....


İlginize teşekkürler şimdiden...
 

TRHACKER

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Mar 2009
Mesajlar
2,454
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
selamun aleyküm son cevabınız 8 yaşa göre ağır olmuş
çocuğa şöyle diyebilirsiniz
canım sen daha çocuksun allah çocuklara günah yazmaz çünkü çocukların günahları ergenliğe gelene kadar anne ve babaya yazılır eğerki sen günah işlersen o günah bize yazılır ama ergenliğe girincede anne ve babana günah yazdırdığın diye sanada günah yazılır
diyebilirsiniz
selametle inşaallah
 

bysonic

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2009
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
Çok doğru. bu ayrıntı aklıma gelmemişti.. birdahaki sorusunda bu şekilde cevap daha etkili olacaktır bencede. Allah razı olsun ...selametle
 

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eki 2007
Mesajlar
5,181
Tepki puanı
3,524
Puanları
163
Yaş
46
aleyküme selam,
çocuğunuza önce allah sevgisinden bahsedin.önce islamın güzelliklerinden bahsedin.yaptığı her harekete bu günah şu günah demeyin.kahvaltıya otururken sofra da bulunan bir zeytinin bile bizlere nimet olduğunu anlatın.bak allah bu zeytini ne güzel yaratmış.çok şükür deyin.size getirdiği bir bardak su sayesinde meleklerin ona ne kadar sevap yazdığını anlatın.sabah uyanınca anne babasını sağlıklı bir şekilde karşısında gördüğünde bunun için allaha şükretmesini gerektiğini anlatın...elbise giyerken allaha teşekkür etmesi gerektiğini ...vs.haftanın 1günü özelikle cuma akşamlarını kendinize ayırın ve beraber dualar edin,dini hikayeler anlatın.ama bunu zevkli hale getirin.ogün sadece eşiniz ,siz ve oğlunuza ait olsun.
birde kardeşim şiddetle tavsiye ediyorum çocuğunuzu yetinhaneye götürün ayda 1 kere.10 yaşına girecek olan kızımı 5 yaşından itibaren götüyoruz.çok faydasını gördük.ben çocukluğumdan itibaren annem babam tarafından hem yetinhaneye hemde huzur evine götürüldüm.20 yıldır gidiyorum.orada merhameti,paylaşmayı,şükretmeyi,elimdekilerle mutlu olmayı öğrendim.
Rabbim cümlemizi hayırlı,imanlı evlatlar yetiştirmemizi nasip etsin inşallah.
 

bysonic

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Tem 2009
Mesajlar
3
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
51
Amin inşallah cümlemnizi...
Evet elimden geldiğince dinimizin doğruluğu güzelliği hakında sürekli bilgilendiriyorum onun keyif alacağı , anlayacağı şekilde.
Bu sondaki tavsiyenize uyucam. Yetimhaneye götürmek, ordaki çocuklarla iletişimini sağlamak daha güzel huylarını ortaya çıkaracaktır inanıyorum.
Yapıcam inşallah...
Allahrazı olsun hepinizden...
 

torressa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Tem 2009
Mesajlar
923
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
öncelikle selamın aleyküm kardeşim güzel bir konuya değindiğinin farkındayım.

çokcuklarımıza yalan söylemek ilerde oluşturacak olan olumsuzluklara yol açar bunun için mümkün olduğunca hatta hiç söylememeliyiz.

örneğin;
çocuklar bir şeye ısrar edince (seni polis amcaya veririm-onda öcü var-o seni sevmiyo ona gitme-şununla bununla oynama gibi)
halbuki ebeveyn güzel güzel anlatsa daha iyi olmaz mı?

Çocuklar çok soru sormayı sever çünkü yetişme çağında olduğundan her şeyi gözlemler ve soru sorarak araştırak büyümeye devam eder bir çok kişi başa çıkamadığından sürekli büyüyünce öğrenirsin, anlarsın, seninde olur, hiç bir şey gibi işi sonralara atarak yanlış yaptığının farkında olmadan çocukların bilgilenmesini önlüyorlar bu şekilde çocuklar artık soru sormaktan çekinirler okul çağına gelince merak ettiği konuları bile öğretmenlerine sormaktan çekinirler böylece öğrenememelerine yol açar.
sonuç olarak aile bireyleri çocuklar için gerekeni yapmaları gerekiyor hiç bir şeyi sonralara bırakmamaları gerektiğini söylemek istiyorum.
 

ufuktuncay

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Şub 2009
Mesajlar
533
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
Rabbim cümlenizden razı olsun!

Sadece şunu söylemek istiyorum, çocuğu korkutarak değil yani cehennemle haram ile günah ile değil onun zıddı ile eğitelim.Helal ile sevap ile Cennet ile....

Çünkü her konuda uygun bir bakış açısı ile istediğimiz şekilde yönlendirebiliriz olayları!

Ve çocuk korkarak değil severek öğrenir ve yaşar!

Allah'a emanet olunuz!
 

arifyavuz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Tem 2009
Mesajlar
49
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
54
ALLAH Razı Olsun. Selam ve dua ile din kardeşlerim.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt