Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Cennet cennet dedikleri Birkaç köşkle birkaç huri (1 Kullanıcı)

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
Tasavvufta ve Halkın dilinde yayğın olan meşhur bir şiir hakkında Şeyhul İslam Ebus Suud Efendinin önemli fetvası

Cennet cennet dedikleri

Birkaç köşkle birkaç huri

İsteyene ver onları

Bana seni gerek seni

İmam Ebus Suud Efendiye şöyle soru sorulmaktadır :

" Bir zaviyenin mescidinde bazı istekli kişiler toplanıp çeşitli nağmelerle kelimei tevhid çekerler , daha sonra " Sen bir ulu sultansın , Canlar içinde cansın , Çünki seni kapın kapalı olarak değil açık olarak gördüm " derler yada "

Cennet cennet dedikleri

Birkaç köşkle birkaç huri

İsteyene ver onları

Bana seni gerek seni " derler göğüslerini döğerek garip hallere girerler . O esnada mahalle halkından bazı kimseler zaviyenin şeyhine " bu garip halleri neden yaptırıyorsun ?" dediklerinde , zaviyenin şeyhi "ben insanları ve cinleri bana ibadet etsinler diye yaratdım " ayetini okursa şeran ne lazım gelir ? "

İmam Ebus Suud Efendiye şöyle cevap verir : "Yukarıda adı geçen kişiler hal ve sözleriyle yüksek derece haddi aşmakla beraber , cennet hakkında söyledikleri sözlerden dolayı küfre girdikleri açıktır . Öldürülmeleri mübahtır . Şeyhleri olan dinsize gelince ,bu yapılan şeyden dolayı kendisine soru soranlara " bu söz ve fillere ne lazım gelir " dediği için küfre girmekle birlikte , işlenilen bu suçları ibadet olarak göstererek ayeti bu fillere delil olarak getimekle tekrar kafir olur . Bu yaptıklarından tevbe etmezlerse , öldürülmeleri vaciptir . "

( Şeyhul İslam Ebuss Suud Efendinin Fetvaları , sy : 87 , Alaaddin Palevi , İstismar Edilen Kavramlar , Tasavvuf Kavramı , sy : 330 )

Şöle bir soru akla gelmektedir : Aceba bu gün tasavvufi camiaya mensub olupta bu kelimeyi söylemeyen ve ya bu kelimeyi söyleyen kaç kişi bunun küfr olduğunu biliyordur ? Va ahiru daavana anilhamdulillahi rabbil alemin.

smyyes

Kayıtlı Kullanıcı
ilk defa duyuyorum ve çok şaşırdım.sadece bunu tam öğrenmek istiyorum.bunu söyleyen yunus emre:)niyet önemli ise ..yani bu cenneti küçümsemek için değil cenneti Allah ın cemali yanında küçümsemek için söylenmemiş midir?ve bu doğru değil midir.cennet ve Allah ın cemali bu kıyaslanamaz bile.yanlış mı düşünüyorum.bunu kesin öğrenmem lazım

ibra

Kayıtlı Kullanıcı
Bu Yunus Emre nin şiiri.

şiirde anlatmak istediği.
ALLAH' a ibadeti cennet için cehennem için veyahut huri için değilde sadece ALLAH için yapmayı kastettiğini biliyorum.
Zaten öyle yapmamız gerekmiyormu ?

ibn Abdilvahhab

Kayıtlı Kullanıcı
Allah cenneti anlatırken...Bizden cennetini istememizi isterken Yunus emreye ne oluyorki cenneti küçümseyici hurileri küçümseyici ifadeler kullanıyor..Kaldıki sadece bu değil...

Ete kemiğe büründüm Yunus diye göründüm...Bu söz kişiyi kafir yapar...

Zaten osmanlı şeyhulislamı ve birçok ehli sünnet alimi Yunus emrenin kafir olduğunu söylemiştir...
Yunus emre alim değildi bir şairdi..Bir Şairin tekfir edilmesi niye yadırganıyor anlamıyorum.

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
ilk defa duyuyorum ve çok şaşırdım.sadece bunu tam öğrenmek istiyorum.bunu söyleyen yunus emre:)niyet önemli ise ..yani bu cenneti küçümsemek için değil cenneti Allah ın cemali yanında küçümsemek için söylenmemiş midir?ve bu doğru değil midir.cennet ve Allah ın cemali bu kıyaslanamaz bile.yanlış mı düşünüyorum.bunu kesin öğrenmem lazım

kardesler bu fetvayi veren musluman bir seyh ...alim...sizin ve benim yasimizi toplasak bu sure icinde elde edecegimiz ilim onun bilidignin zerresi etmez..kalkipta bilmnem niyet onemli, ve ya sair sunu aciklamis diye birilerini savunmak bize dusmez...zira Alimler Allah dan en cok korkanlardir.. ki bunu soleyen sair yunus emre alim degil..

kardes iyi niyet insani sirke ve ya kufre dusmekten korumaz...bunun bir cok delili vardir...insan kufur sozunu solemekle kafir olur....

Eğer onlara, (niçin alay ettiklerini) sorarsan, elbette, biz sadece lafa dalmış şakalaşıyorduk, derler. De ki: Allah ile, O'nun âyetleriyle ve O'nun peygamberi ile mi alay ediyordunuz? (Boşuna) özür dilemeyin; çünkü siz iman ettikten sonra tekrar kâfir oldunuz. Sizden (tevbe eden) bir gurubu bağışlasak bile, bir guruba da suçlu olduklarından dolayı azap edeceğiz (tevbe 65 -66)

kardes bu ayetin tefsirini oku...insan bir sozle bile kufre duser kafir olur...yani onemli olan niyet degil...onem,li olan amelin kuran ve sunnete uygun olmasi...insan sozle amelle itikatla kafir ola bilir...kufur amelini islemekle, kufur sozu soylemekle, ve kufur olan bir seye itikat etmekle...

allayh cenneti insanlara vaad etti...ve icindekileri de huriler dahil...herkes tutturmus yalniz Allah rizasi...subhanallah Allah seni yaratan sana neyi uygun gordugunu biz daha mi iyi bilecez...zaten Allah sadece razi olduklarini cennete alir...

Allah bizi cennetine alsin..amin

sahaff

Kayıtlı Kullanıcı
Derviş Yunus söyler sözü

Yaş dolmuştur iki gözü

Bilmeyen ne bilsin bizi

Bilenlere selam olsun

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
peygamberimiz ahirzaman icin şunu söylemiştir.

"ahir devirdekiler bir öncekilere söverler onlardan öncekilerde onlardan öncekilere söverler.

taki ehli beytimden biri cıkıp gelene dek."

işte sizin yapa geldiğiniz huy bU.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
NECranilerin peygamber efendimizle konuşmasını ve peygamberden EVET tasdiki aldığı şeyleri bilmeden size konuşmak kolay geliyor.

Arastırın.

sözü döndürüp dolastırıp ben ilahım sözüne getirecekseniz. yada bunun kastı var diye kafirdir e getirecekseniz.

bilmeden konuşmayın.

iki yazı okuyup zıplamayın.

neymiş yunus kafirmiş. bilmem kim kafirmiş.

siz kafir oldunuz kafir diye küfrünüz sebebiyle.

kendi nefsini ilah ilan etmek kafir eder kesindir.

bunlar kendi nefislerini ilah edinmiyorlar.

Kendileri İlahla bir bütünleşmiş olarak görüyorlar.

Allahtan geldiğinizi bizzat Allahın ruhunu tasıdıgınızı bilmiyorsanız. Atıp tutması kolay.

buradaki sınır okadar cok ince ki bir tarafı kafir bir tarafı mümindir.

ibn Abdilvahhab

Kayıtlı Kullanıcı
Yunus emrenin söylediği sözün küfür olduğunu Osmanlı Şeyhulislamı Ebu Suud söylüyor.Bu adamı tüm tarikatçılar kabul eder...Lakin Yunus emre gibi bir şairi bu alime tercih etmek kişinin ahmak olduğunu gösterir...

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAHI CENNETE TERCİH EDENİ KÜFÜRLE SUÇLADINIZ...
MÜSLÜMANLARIN İMANININ KURTULMASINI CEHENNEMDE OLSA TERCİH EDENLERİ NEYLE SUÇLAYACAKSINIZ BAKALIM EY PALYAÇOLAR...

Soru

Hz. Ebu Bekir: "Cehennemde vücudum büyüsün tâ ehli imana yer kalmasın" demiştir. Nasıl anlamalıyız?
Cevap

Değerli kardeşimiz;
Bu söz Hz. Ebu Bekir'e isnad edilmektedir. Hz. Ebu Bekir: "Cehennemde vücudum büyüsün tâ ehli imana yer kalmasın" demiştir.

Bu söz "Cihar-ı Yar-ı Güzin, Şemseddin-i Sivasi sh. 25" de geçmektedir.

Bu sözü teyid eden yani Hazreti Ebu Bekirin sıddıkiyetinin azami sadakat nümunesi olan sözünün hakikatini teyid eden bazı hadisi şerifler vardır.

Bunlar:

"Ümmetime karşı en merhametli Ebu Bekirdir."

"Eğer Ebu Bekir'in imanı alemlerin imanıyla müvazene edilse yine de Ebu Bekir'in imanı racih gelecektir."

Kaynaklar: El Fethur Rabbani Şerhi Müsnedi Ahmed 1/52, Müsnedi Ahmed 3/186,281, Müsnedi Ebu Davud - Tayalisi hadis no: 2096.

Bu sözde haşa isyan değil belki imanın verdiği kemalat vardır. Nitekim bir çok islam büyüğünün bu anlamda sözleri vardır. Bediüzzaman Hazretleri de milletimin imanını selamette görürsem Cehennem alevlerinde yanmaya razıyım demesi bunu tasdikleyen bir husustur.

İslam alimleri bütün insanlara bir anne şefkatiyle yaklaşmışlardır. Nasıl ki bir anne evladının ateşe atılmasını istemez, onun yerine kendini atar, evladını ateşten kurtarmak için tereddüt etmeden kendisini ateşe atar. İşte islam alimleri de insanlığın selameti için kendilerinin ateşe atılmasını dilemişlerdir. Zaten onları o seviyeye çıkaran da bu ruhtur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

ibn Abdilvahhab

Kayıtlı Kullanıcı
Ebu bekir(r.a) hakkında o sözü kim uydurmuşsa Allah onun hakkından gelsin..

Ete kemiğe büründüm YUNUS diye GÖründüm...
Ya bu küfür sözünü ne yapacan hadi bakalım bunuda tevil et görelim hünerini...

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Cennette şarap içecek cennetlikler,bildiğimiz şarap değil...Senin düz mantıktan nasıl anlaşılır bilemem...
DİN EDEB DEMEKTİR,
EDEB HADLERE RİAYET...
FIKIH ANLAYIŞ DEMEKTİR...
Anlayışı Vahabilik olana ben ne anlatabilirimki...
Velilere suizan besleyene ben ne anlatabilirimki...
YUNUSA,MEVLANAYA ÇATANA BEN NE ANLATABİLİRİMKİ...

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
Yunus Emre, insanları doğru yola çağıran bir derviş, gerçeğin ardı sıra dolaşan bir mistiktir. Bu gerçek, varlığın birliği ve her şeyin Allah’tan oluşudur. Kainatta var olan her şey, bu görüntü yokken de vardı. "Ete kemiğe büründümYunus diye göründüm"
mısralarında anlatmak istediği, bu ilahi gerçektir. Allah'a kulluk etmenin asıl amacı, O'na doğduğu gibi tertemiz ulaşmaktır. Bu da gönülleri kırmamakla onları onarmakla mümkün olabilir. İnsana gösterilen saygı ve sevgi bir bakıma Allah'a gösterilmiş demektir.
"Nazar eyle itiri,
Bazar eyle götürü,
Yaratılanı hoş gör,
Yaradan’dan ötürü"
mısraları, bu konudaki düşüncelerini, ne de güzel ifade etmektedir. Gönül kırmamak, hiçbir canlıyı incitmemek, gönül almak, büyüklük taslamamak hoşgörülü olmak, bilgili olmak, O'nun üzerinde durduğu başlıca konulardır. Herkes ayıbını ve kötülüğünü görebilmeli ve bunları düzeltmek için çaba göstermelidir.
"Bir kez gönül yıktın ise,
Bu kıldığın namaz değil,
Yetmiş iki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil"

ibn Abdilvahhab

Kayıtlı Kullanıcı
Osmanlı Şeyhulislamı Ebuu Suud cahildi demekki sizin gibi tevil edemedi...Ve yine size göre kafir oldu vermiş olduğu fetva ile.
Bir kere bırakın şu evliyadı lafını...Hiçbir alimliği olmayan hiçbir ilmi kitabı olmayan adam nasıl oluyorda evliya oluyor . ))))

Ben sana sizin kabul ettiğiniz alimlerden fetva getiriyorum..hala kendi alimlerini hiçe sayıyorsun...Onlar kafir oldu yunus evliya kaldı...

kimkimdir

Kayıtlı Kullanıcı
1-Hadise gerçekmi,değilmi..
2-Yunus Emre ne zaman yaşadı,Ebuu Suud ne zaman,bir araştırıver..Anlatımdaki eleştiri uygulamanın mahiyetine,Yunus Emre hazretlerine herhangi bir itham yok...
3-Böyle kafadan sallama ithamlarla anlayışının ne olduğunu ele vermektesin...
4-Şeylülislam Ebuu Suuda ben bir ithamda bulunmadım,yine çarpık anlayış-anlayışsızlığına dikiz...
5-Ehl-i Sünnet bizimdir,ha şöyle neticeye gel...Bizim alimlerimizden delil getiriyorsunya...Birdaha vehabiliğini açık açık yaz...

DİN EDEB DEMEKTİR,
EDEB HADLERE RİAYET...
FIKIH ANLAYIŞ DEMEKTİR...
Anlayışı Vahabilik olana ben ne anlatabilirimki...

ecthelion

Kayıtlı Kullanıcı
arkadaşlar gözünüzü seveyim kimseye sen kafirsin, kafir oldun, dinden çıktın demeyin. Yahu bu kadar kolaymı ya anlamıyorum iman sözkonusu burda İMANNNN.. Yapmayın bunu. yanlış olduğunu düşündüğünüz bir konu varsa kaynak belirterek açıklamanız yeterli. ne demek sen kafir olduın , sen kafirsin. Allah korusun ne demek bunlar böyle. Şurda ben taraf olmadığım halde biri birine kafir oldun dio yahu korkudan kalbim sekio. yapmayın olmaz....

İPARHAN

Kayıtlı Kullanıcı
Pessss!..Yunus Emre'ye dahi dil uzattınız ya,Edep Yâ Hû...

Azerbaycan_li

Kayıtlı Kullanıcı
anlamadiginiz su ki kaim ve kimkimdir biz sadece bir fetva verdik bunu soleyen alim sizin gibi benim gibi cahil cuhela takimi degil..azcik edebiniz olsun da susun...

ve basladiniz direk sen kafirsin demege elhamdulillah benim akidem itkadim duzgun ...siz inslalah kendi islaminizi arastirin sonra bir baskasina kafir deyin...

kufur sozunu soleyen birisini bin tane tevil getirerek kurtarmaya calisiyorsunuz...size gore yahudiler de musluman...hatta yahudiyi gectim seytan da musluman... :)....Allah size akil fikir versin... kuran okumadiginiz icin anlayisiniz pas tutmus sizin...

sen git once ebu bekir ra adina uydurdugun iftiranin sahih olup olmadigini bir arastir :)....neyse...benim sozum burda bitmistir...

kaim sen Allah in iznile hic konusma daha dune kadar tagut nedir bilmiyorum diyordun msj inda simdi ahkam kesiyorsun bana...sen daha inklar ederek islama girecegin seyi bilmiyorsun? burda insanlari islama sokup, islamdan cikariyorsun :)...

Allah icin bos konusmayi birak ve kitap oku

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Secde 9 ayeti

"Sonra onu tesviye edib içine ruhundan nefh buyurdu ve sizin için o işitmeyi, o görmeleri ve gönülleri yaptı, siz pek az şükrediyorsunuz"

Bazı salak hocalar gördüm.

diyor ki "Allah kendi soluğundan üfledi Allahın soluması kul gibi değildir. onun solugu hayat verir."

Burada aslında şu var. Ayetten kacış var.
Allah bizzat Uluhiyetinin göstergesi olan kendinden öz ruhundan üflemiştir.

bunu bu sekilde kabul etmeyen asıl kafirdir. müslüman hocası böyle ahmak olmaz.

Şimdi kendini ele al :

Sen Allahın bir parcası mısın ?(hayır haşa) Allahtan ayrı gayrı bir varlık oldugunu idda edebiliyor musun ? (hasa)

Allah bir olduguna göre Allahtan ayrı mı üflediği ruhlar?

Ruhun olarak Allahın bir uzantısı mısın ? (hayır)

Öldügünde sana ne olacak ?

ruhun üflenmeden öncede bütün değilmiydi ? ruhun tekrar Allaha dönüş yapıp Allahla bütünleşmeyecek mi ?

Daha şimdiden bütün görmek mi mesele?

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
"Ve şayed kullarım sana benden sual ettilerse muhakkak ki ben çok yakınımdır, bana dua edince duacının duasına icabet ederim o halde onlar da benim da'vetime koşsunlar ve bana hakkile iman etsinler ki rüşd ile gidebilsinler" Bakara 186 ayeti

Benim her zerremde Allah var. okadar yakın ım Allah a.

Allah oldugumu idda etmiyorum ama

Allahtan ayrı bir varlık göstermeyi de idda edemiyorum.

cünkü Allah bir kendi nefisimi sıfırlayıp Allahı bir bilirim.

İşte onların dediği söz bu.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt