
ÇAM BALI:
Çam balı ege yöremize has bir salgı balımızdır. ama kısmen akdeniz bölgemizin bir kısmında son bahar ve kışın ilk aylarında üretilen hafif bir balımızdır.
Çam balı, çam ağaclarının gövdesinde yaşayan halk arasında basra böceği
denilen çam pamuklu koşnili, minik canlıların çam ağaçlarının öz suyunu
emerek bu özsuyun içinde bulunan proteini kullanıp, fazla karbonhidratı
da vucut dışına salgılaması ve arılarında bu salgıyı toplayarak bala
dönüştürmesi sonucu oluşan bir balımızdır.
Ballar arasında minarel özelliği en yoğun olan baldır.
sonbahar aylarında polenli bitki olmadığı için polen içermez bu yüzden Kritalize olmaz ve
ticari değeri olan önemli bir bal türümüz çam balıdır, yurt dışına ihracatı
vardır ve yurt içinde de tüketimi çoktur...
Çam balı soğukalgınlıklarına, boğaz rahatsızlıklarına, kronik astım hastalarına çok
iyi bir ilaçtır. midenin dostudur.
Alıntı