Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Biyomimetik Teknoloji (5 Kullanıcı)

sert

Kayıtlı Kullanıcı
"Biyomimetik" canlılardan taklit' anlamına gelmektedir.
Çok kapsamlı bir uçak maketi satın aldığınızı düşünün. Yüzlerce küçük parçadan oluşan bu maketi yapmak için nasıl bir yol izlersiniz? Kuşkusuz bunun için yapacağınız ilk şey, kutunun üzerindeki resimlere bakmak ve içindeki montaj bilgilerinden faydalanmak olacaktır. Çünkü bir maketi yaparken montaj talimatlarını izlemek, yapılacak işin süresini kısaltır, o maketin en hatasız ve mükemmel biçimde yapılmasını sağlar.

Uçağın montajı ile ilgili bilginiz olmasa da, eğer elinizde benzer bir model varsa maketi yine yapabilirsiniz. Çünkü daha evvel gördüğünüz uçak modelinin tasarımı, onun benzerinin yapımında size önemli bir rehber olacaktır. Aynı mantıkta, doğada var olan kusursuz bir tasarımı örnek almak da, benzer işlevlere sahip bir teknolojik aygıtın tasarım ve montajının en kısa yoldan ve en mükemmel biçimde gerçekleştirilmesini sağlar. Bunun bilincinde olan pek çok bilim adamı ve araştırma-geliştirme (ARGE) uzmanı da yapacakları her yeni çalışmadan önce, bunun canlılardaki örneklerini araştırmakta, bunlardaki sistem ve tasarımları örnek alarak onları taklit etmektedirler. Diğer bir deyişle bilim adamları, Allah'ın doğada yarattığı tasarımları görüp incelemekte ve bunlardan ilham alarak yeni teknolojiler geliştirmektedirler. Örneğin sözünü ettiğimiz uçakların tasarımı doğada kusursuzca uçabilen kuşlar incelenerek gerçekleştirilmiştir.Kuşların kanatları müthiş aerodinamik özelliklere sahiptir.Kanatların içindeki kemik yapısı hem dış darbelere karşı hayvanı koruyacak biçimdedir hem de son derece hafiftir.Bu özelliklerinden dolayı kuşlar hiç bir güçlük çekmeden uçmayı başarmaktadırlar.

Göğün boşluğunda emre boyun eğdirilmiş olarak uçusan kuşları görmediler mi? Onları orada Allah'tan başkası tutamaz. Kuşkusuz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır. (Nahl Suresi,79)

O Allah ki yaratandır,kusursuzca var edendir,"şekil ve suret verendir".En güzel isimler O'nundur.Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir.O,Aziz,Hakimdir.(Haşr Suresi,24.)
Bu gibi örnekleri çoğaltmak mümkündür.Örneğin;yusufçuk böceğinden ilham alınarak "helikopterin" dizayn edilmesi,yarasaların incelenerek "radarların"geliştirilmesi,yunus balıklarının kafatası yapısı incelenerek"denizatılardaki sonar sisteminin"keşfi vb...

Bu yönelim yeni bir bilim dalı doğurmuştur: "Biyomimetik". 'Doğadaki canlılardan taklit' anlamına gelen ve özellikle son dönemlerde teknoloji dünyasında adından sıkça söz edilen bu bilim dalı, insanlara önemli ufuklar açmıştır.

Canlılarda bulunan sistemlerin yapısını taklit etme bilimi olarak bilinen biyomimetiğin ortaya çıkışı, bugün evrim teorisini savunan bilim adamları için de çok büyük bir hezimet olmuştur. Çünkü, evrim basamağının en gelişmiş canlısı olarak kabul ettikleri insanın sözde kendinden daha ilkel olması gereken canlıları taklit etmeye çalışması, onlardan ilham alması evrimciler açısından kabul edilemez bir durumdur.

Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır.(Nahl Suresi ,66.)

carmelo89

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Biyomimetik Teknoloji

Gercektende bilim doğa yı taklit etmektedir!
bende gemilerin suda daha hızlı ve rahat yüzmelerini sağlıcak sistemim yine yunusların kafatasında örnek alınarak geliştirildigini duymuştum...
paylasımın için saol...

Ecrin Hicran

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMUN ALEYKÜM KARDEŞİM.ALLAH(CC) RAZI OLSUN.GÜZEL BİR KONU.RABBİM HER ŞEYİ O KADAR MUAZZAM BİR ŞEKİLDE YARATMIŞ ŞÜKÜRLER OLSUN.

Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır.(Nahl Suresi ,66.)

CENAB-I HAK REHBERİMİZDE HER ŞEYİ BUYURMUŞ.DOĞADAN VE DOĞANIN EN MİNİK ZERRESİNDE ÖĞRENİLECEK VE İBRET ALINCAK BİR SÜRÜ ŞEY VAR ŞÜPHESİZ.KARDŞEİM ALLAH(CC) RAZI OLSUN FAYDALI BİR PAYLAŞIM OOLMUŞ.SAĞOLASIN.SELAM VE DUA İLE

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Allah(c.c.)'ın hoşnutluğu hepimizin üzerine olsun

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Bilimsel konular sizleri pek sarmadı herhalde arkadaşlarım;);)

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Olur da birgün bir sohbet ortamında bu konu ortaya aılır.O zaman "ben bunu daha önce duymuştum ,ama ne olduğunu bilmiyorum;çünkü okumamıştım" durumuna düşmemek için okuyalım lütfen.Bilgi hazinedir.O hazineyi ne zaman ,nerede kullanacağınız hiç belli olmaz.;)

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

sert yazdı:
Olur da birgün bir sohbet ortamında bu konu ortaya aılır.O zaman "ben bunu daha önce duymuştum ,ama ne olduğunu bilmiyorum;çünkü okumamıştım" durumuna düşmemek için okuyalım lütfen.Bilgi hazinedir.O hazineyi ne zaman ,nerede kullanacağınız hiç belli olmaz.;)

SelamünAleyküm Kardeşim
Doğru söylüyorsun fakat o kadar konu açılıyor ki hepsini okumak, hepsine cevap yazmak zor oluyor... Sen de farketmişsindir. İnşaAllah buna en kısa zamanda çözüm bulunur...
Kardeşim konularını çok beğenerek okuyorum gerçekten...Allah razı olsun İnşaAllah...Allah'ın Selameti üzerinize olsun...;)

sert

Kayıtlı Kullanıcı

Aleyküm selam ve rahmetullah.Allah razı olsun kardeş.Ben yazılarıma mesaj gelmesi derdinde değilim.İsterlerse hiç mesaj atmasınlar ama 14.000 üyenin olduğu sitede bu tür bilgi içerikli yazıları 20-30 değil de en azından 250-300 kişi okusun isterim.Müslüman çevresini aydınlatan insan olmalı.Bunun için de okuyup öğrenmek gerek değil mi ?

sert

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)B)

sert

Kayıtlı Kullanıcı

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır

Okumaktan murat ne