selamun aleyküm kardeşim...
emeğine sağlık...
selam ve dua'ile
VE ALEYKÜM SELAM.
sağolasın kardeşim.
:T
Allah a emanet olun
selamun aleyküm kardeşim...
emeğine sağlık...
selam ve dua'ile
amin kardeşim.Allah Razı olsun akhi.
amin kardeşim.Allah Razı olsun akhi.
sağol ablacım ben de seni özledim ama ben arada açıyorum.işim olursa. o zaman da sen açık olmuyorsun.:a15:kuzum nerdesin yaa msn de göremiom:a45:
öslettin kendini bilmiş olll minikim
paylaşım için Allah razı olsun kardeşim.Ben kainata sığmadım fakat müminin kalbine sığdım hadisi kutsi si mevzu mudur?
Değerli Kardeşimiz;
Bunun manası: Müminin kalbi, iman şuuruyla elde ettiği marifetullah/Allah’ı isim ve sıfatlarıyla tanıması, Onun muhabbetiyle dolup taşıması ve bu yönüyle Allah’ın zikrini hep içinde taşıması demektir. Bu mana doğrudur. Fakat hadis alimleri tarafından bunun sağlam bir aslının/kaynağının olmadığına işaret edilmiştir(bk. Aclunî, 2/195).
Kalp, maddî ve manevî olmak üzere iki mânâda kullanılır. Birincisine yürek, diğerine de gönül denilir. Maddî kalp, çam kozalağı şeklinde, kılcal damarlara kadar kan pompalayan ve insan hayatını devam ettiren bir organdır. Diğeri ise, şuur, vicdan, idrak ve muhabbet gibi manevî âlemlerin merkezi konumunda ve mekânı olmayan rabbanî bir duygudur. İşte insanın asıl kıymeti ve hakikati bu manevî kalp sayesinde anlaşılır ve bilinir.
Kalbe, beytullah ve arş-ı Samedanî de denilmiştir. Bir cevher-i mücerret olan kalb, bütün âlemleri içine alacak kadar geniş olmasındandır ki, İslâm alimleri, “İnsan âlemleri içine alan bir nüsha-i kübradır,” demişlerdir.
Kalbe, İslâmiyet’in mahalli olması hasebiyle Sadr, Rü’yetullah’a mazhar olmasıyla Fuâd, dini bilmenin ve imanın mahalli olması noktasından Habbet-ül- kalp ve esma-i ilâhiyeye ayine olması bakımından da Mehcetü’l kalp denilmiştir.
Kalp, imanın mahalli, marifet ve muhabbetin, sıfat ve esma-i ilâhiyenin tecelligâhı, bütün feyizlerin ma’kesi ve manevî duyguların merkezidir.
İşte “Ben yerlere ve göklere sığmadım, ancak mü’min kulumun kalbine sığdım, sözü, yani onun ile bilindim, anlamına gelmektedir.
Âyine-i Samed olan kalp, beden ikliminde itaat olunan bir melik gibidir. Cenab-ı Hakk’ın marifet ve muhabbetine mazhar ve ayna olan bu kalbin değeri, bütün tasavvurların fevkindedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
emeğine sağlık...
sağolunAllah razı olsun.