Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir Dakika!!! Tefekkür Edeli.... (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Bir Dakika!!! Tefekkür Edeli....

anamaya yazdı:
EĞER Bİ YANLIŞ TELAFUZUM OLDUYSA KUSURUM AFFOLA!
Estağfirulah kardeşim çok güel açıklamıisınız. Yukarda da dediğimiz gibi insan kedni vücuduna baksa günlerce, aylarca ve yıllarca yetecek kadar tefekkür konusu bulur inşallah.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Evet arkadaşlar bu konu güzel değilmiydi. Sarmadı galiba :( :( :( B) B) B)

zeynep1111

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleyküm kardeşim bu konu çok harikaydı okurken bile ağlamaktan kendimi alıkoyamadım allah razı olsun
neden kısa tuttun kardeşim hiç bitmesin istedim. yazıyı okurken bile tevekkür ettim kardeşim rabbim razı olsun bizi uyandırdığın için ayrıca önerdiğin kitaplarda bende yoktu sayende alıcam kardeşim vesile oldugun için de rabbim razı olsun

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

Sufyan İbni Uyeyne
Bir insan tefekkür sahibi ise şayet
Her şeyde vardır onun için ders ve ibret

.
ALLAH RAZI OLSUN MUSTAFA BEY EMEGİNİZE YÜREGİNİZE SAGLIK.BİZ BOŞ ZAMANLARIMIZI GALİBA BOŞ İŞLERLE GEÇİRMEYİ SEVİYORUZ.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

zeynep1111 yazdı:
selamun aleyküm kardeşim bu konu çok harikaydı okurken bile ağlamaktan kendimi alıkoyamadım allah razı olsun
neden kısa tuttun kardeşim hiç bitmesin istedim. yazıyı okurken bile tevekkür ettim kardeşim rabbim razı olsun bizi uyandırdığın için ayrıca önerdiğin kitaplarda bende yoktu sayende alıcam kardeşim vesile oldugun için de rabbim razı olsun

Kısa tuttum çünkü sayfalarca yazılacak şeyler var vede arkadaşları sıkmak istemiyorum okunsun istiyoırum. Faydalı olsun istiyorum.
İmam gazali kitapları ihyayı ulumiddini saymıyorum diğerleri 2 senedir elimde ve çok kayıba uğramışım diyorum. Çünkü o kadar güzel anlatıyorki o imam allah ondan razı olsun.
Rabbim sidende bizden de razı olsun dua edin inşallah kardeşim.

siyah_beyaz

Kayıtlı Kullanıcı

SAĞOL KARDEŞİM, ÇOĞU ZAMAN DÜŞÜNÜRDÜM TEFEKKÜR YAPTIĞIMIN FARKINDA DEĞİLMİŞİM OYSAKİ... SAYENDE ARTIK BİLİNLİ OLARAK YAPACAĞIM ... ŞU AN AKLIMDAN KUL HAKKI GEÇİYOR ACABA BİRİNİN HAKKI ÜZERİMDE KALDI MI DİYE DÜŞÜNÜYORUM...HELE HELE ANNEMİN HAKKI ONUN ALTINDA EZİLİYORUM... HALİM HESAP GÜNÜ NİCE OLUR BİLEMİYORUM. RABBİM HEPİMİZİ BAĞIŞLASIN ...AMELİ İYİ OLANLARDAN OLURUZ İNŞAALLAH ... ALLAH RAZI OLSUN, HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM ...

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

FATMA_ERGUN yazdı:
Sufyan İbni Uyeyne

.
ALLAH RAZI OLSUN MUSTAFA BEY EMEGİNİZE YÜREGİNİZE SAGLIK.BİZ BOŞ ZAMANLARIMIZI GALİBA BOŞ İŞLERLE GEÇİRMEYİ SEVİYORUZ.

Allah razı olsun fatma hanım faydalı olduysa ne mutlu bize. Dualarınıze eksik etmeyin inşallah.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

zeynep44 yazdı:
SAĞOL KARDEŞİM, ÇOĞU ZAMAN DÜŞÜNÜRDÜM TEFEKKÜR YAPTIĞIMIN FARKINDA DEĞİLMİŞİM OYSAKİ... SAYENDE ARTIK BİLİNLİ OLARAK YAPACAĞIM ... ŞU AN AKLIMDAN KUL HAKKI GEÇİYOR ACABA BİRİNİN HAKKI ÜZERİMDE KALDI MI DİYE DÜŞÜNÜYORUM...HELE HELE ANNEMİN HAKKI ONUN ALTINDA EZİLİYORUM... HALİM HESAP GÜNÜ NİCE OLUR BİLEMİYORUM. RABBİM HEPİMİZİ BAĞIŞLASIN ...AMELİ İYİ OLANLARDAN OLURUZ İNŞAALLAH ... ALLAH RAZI OLSUN, HAKKINI HELAL ET KARDEŞİM ...

Allah razı olsun kardeşim. Bi faydamız olduysa ne mutlu allaha emanet olun . Rabbim sizden razı olsun.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Bu hakîkatlere istinâden Hazret-i Mevlânâ şöyle buyurur:

“Birgün bende Allâh Teâlâ’nın nûrunu insanlarda göreyim diye bir arzu uyandı. Sanki denizi damlada, Güneş’i ise zerrede görmek istiyordum…”

Evet arkadaşlar düşünmeye yani tefekkür etmeye başladık mı. Biraz tembellik var demi düşünce tembelliği. Derin düşünmeyi engelleyen en önemli etkenlerden bir tanesi düşünce tembelliğidir. Düşünce tembelliğinden dolayı insanlar, herşeyi hep gördükleri ve alıştıkları şekilde yaparlar. Örneğin;

1- Kişinin hep alıştığı şekilde hareket etmesi,

2- Zor ve zahmetli bile olsa her konuda yalnızca bildiği yöntemleri uygulaması,

3- Hiç yeni bir fikir getirmemesi ya da farklı bir yöntem denememesi,

4- Eksik olduğunu bildiği konularda kişilik özelliklerini iyi yönde değiştirme ihtiyacı duymaması; gibi davranışlar yoğun düşünce tembelliğinin en belirgin göstergelerindendir.

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

KONUNUZUN YANISIRA YENİ NİCKİNİZDE HAYIRLI OLSUN.RABBİM HAYIRLARA VESİ ETSİN İNŞ.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

FATMA_ERGUN yazdı:
KONUNUZUN YANISIRA YENİ NİCKİNİZDE HAYIRLI OLSUN.RABBİM HAYIRLARA VESİ ETSİN İNŞ.

Allah razı olsun fatma hanım. Saolun amin inşallah.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Tefekkür gönülde bir kandildir. Hayır ve şerri fark etmekte, akıl ona muhtaçtır.

Tefekkür, gönülde olan marifeti hazır edip gösterir. Kalbi gaflet deryasına düşmekten kurtarır.

Tefekkür gönüllerin tasfiyesidir. Murakabelerin başlangıcıdır.

Tefekkür hakikat bahçelerinin emsalsiz ağaçları, çiçekleri, gülleridir. En ince hadiseleri pek aşikar surette gösteren nurdur.

Tefekkür, aynı zamanda eşyanın hakikatini gösteren bir aynadır. İnce manaların mizanıdır.

Tefekkür hikmet kaynaklarından bir kaynaktır; cevahir gibi ve diğer kıymetli, madenleri bilmek gibidir.

Tefekkür, hikmetleri yakalamak için bir ağ gibidir. İbret nazarlarına melekedir."

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Düşünmekten Kaçınanları Bekleyen Zor Hesap

İman etmeyenler, O gün cehennem de getirilmiştir. İnsan o gün düşünüp-hatırlar, ancak (bu hatırlamadan) ona ne fayda? (Fecr Suresi, 23) ayetinde de bildirildiği gibi ancak cehennemi gördükten sonra gerçek anlamda düşünmeye başlarlar.

Bu kişiler o ana kadar, dünyaya gönderiliş amaçlarını çevrelerindeki canlıların nasıl ortaya çıktığını ve neden yaratıldıklarını, gece ve gündüzün varoluş sebeplerini, evrendeki düzenin kusursuzluğunu, Allah'ın Kuran'da emrettiklerini kısacası kendilerine gerçek anlamda fayda verecek konulardan hiçbirini o ana kadar düşünmemişlerdir. Bir gün tüm insanlar gibi kendilerinin de öleceğini ve Allah'ın huzurunda hesap vereceklerini akıllarına bile getirmemişlerdir.

Büyük bir kavrayış ve anlayış eksikliği içinde olan bu gibi insanlar gerçekleri ayette de bildirildiği gibi ancak Rabbimiz'in huzurunda hesap verirken anlayacaklardır. Sonsuz güç sahibi Yüce Allah bu kişilerin durumunu Kuran ayetlerinde şöyle bildirmektedir:

Onlar, dünya hayatından (yalnızca) dışta olanı bilirler. Ahiretten ise gafil olanlardır. Kendi nefisleri konusunda düşünmüyorlar mı? Allah gökleri, yeri ve bu ikisi arasında olanları ancak hak ile ve belirlenmiş bir süre (ecel) olarak yaratmıştır. Gerçekten, insanlardan çoğu Rablerine kavuşmayı inkar ediyorlar.” (Rum Suresi, 7-8)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Tefekkür Etmenin Ahiretteki Güzel Karşılığı

Peygamber Efendimiz (sav)’in Bir saat tefekkür, bir yıl nafile ibadetten hayırlıdır. hadis-i şerifinde önemini vurguladığı tefekkürle ilgili üzerinde durulması gereken önemli bir nokta vardır: Samimi bir şekilde tefekkür etmek, bir mümine hem dünyada hem de ahirette pek çok hayır ve hikmet kazandırır. Çünkü iman eden kişiler etraflarında olan bitenler hakkında sürekli düşünürler; çevrelerindeki varlıkları inceler ve onlardaki yaratılış delillerini görürler. Bu da kişinin üzerindeki gaflet perdesinin aralanmasında ve samimi bir şekilde Allah'a yönelmesinde son derece etkili olur.

Bu nedenle Allaha daha yakın olmak isteyen her insanın, tefekkür etmesini engelleyen nedenleri ortadan kaldırarak, samimi ve içten bir şekilde Allah'ın yarattığı her olay ve her varlık üzerinde düşünmesi, düşündüklerinden kendisi için bir öğüt ve ders çıkarması gerekir.

Tefekkür ederek daima doğruyu gören müminin ahiretteki kazancı Rabbimizin sevgisi, rızası, rahmeti ve cenneti olacaktır. Kuşkusuz bu, en güzel kazançtır. Rabbimiz ayetlerde salih müminleri Kendi Katında bekleyen güzel karşılığı şöyle müjdelemiştir:

İman edip salih amellerde bulunanlar; onları, içinde ebedi kalıcılar olarak, altından ırmaklar akan cennetin yüksek köşklerine muhakkak yerleştireceğiz. (Salih) Amellerde bulunanların ecri ne güzeldir. Ki onlar, sabredenler ve Rablerine tevekkül edenlerdir. (Ankebut Suresi, 58-59)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Tefekkürün Kazandırdıkları

Düşünen insan;

Allahın yaratış sırlarını, dünya hayatının gerçeğini, cennet ve cehennemin varlığını, olayların iç yüzünü kavrar.

Allahın razı olduğu bir kul olmanın önemini daha iyi anlar, din ahlakını gereği gibi yaşar.

Gördüğü herşeyde Allahın sıfatlarını tanır, insanların büyük çoğunluğu gibi değil, Allahın emrettiği şekilde düşünmeye başlar. Bunun sonucu olarak da hem güzelliklerden herkeste çok daha fazla zevk alır, hem de gereksiz kuruntulara, dünyaya yönelik hırslara kapılarak kendini sıkıntıya sokmaz.

Her an Allahı yanında hisseder. Bu nedenle tefekkür eden bir kişinin Allaha olan bağlılığının derecesi, Allah korkusu, sorumluluk hissi ve şevki gün geçtikçe artar.

Bunlar, düşünen bir insanın dünyada kazanacağı güzelliklerden sadece birkaçıdır. Dünya hayatında düşünerek gerçekleri görmekten kaçınan insanların ise düşünecekleri, hem de derin ve iyiden iyiye düşünecekleri ve gerçekleri tüm açıklığı ile görecekleri bir gün mutlaka gelecektir. Ancak o günkü düşünmeleri onlara hiçbir yarar sağlamayacaktır.

Tayfun_Dokgoz

Kayıtlı Kullanıcı

PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER ALLAH RAZI OLSUN.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim ne kadar güzel tüm ayrıntılarıyla ele alamaya çalışıyosun. Rabbim emekleri zayi etmez inş.

gecem

Kayıtlı Kullanıcı

FATMA_ERGUN yazdı:
Sufyan İbni Uyeyne

.
paylaşımın için allah razı olsun.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Tefekkür, insanı, Cennete giden yola ulaştırır. (Lokman Hekim)

Sözü zikir, sükutu fikir, bakışı ibret olanlar, bana benzemiş olur. (Hz. İsa)

Çok tefekkür, mutlaka insanı bilgili eder. Bilgili olan da amel eder. (Vehb bin Münebbih)

Tefekkür etmeyenin sükutu ve ibretle nazar etmeyenin bakışları hatadır. (Hasan-ı Basri)

İnsan, mütefekkir olursa, her şeyden bir ders, ibret alır. (Süfyan b. Uyeyne) Tefekkür bir aynadır. İyilik ve kötülüğünü sana gösterir. (Fudayl bin Iyad)

Allahü teâlânın azametini düşünebilen insan, Ona asla isyan etmez. (Bişr-i Hafi)

Tefekkür zekayı açar. (İmam-ı Şafii)

Dünyalığı düşünmek, ahirete perdedir. Ahireti düşünmek ise, gafletten kurtarır ve hikmet konuşturur. (Ebu Süleyman Darani)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt