Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir Dakika!!! Tefekkür Edeli.... (1 Kullanıcı)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleyküm. Arkadaşlar bu gün tefekkürden bahsedelim dedim. Tefekkür ediyormuyuz. Neyi niçin tefekkür ediyoruz. Tefekkür ne işe yarar. Niye tefekkür edeyim ki sorularına hep beraber cevap verelim inşallah.

Ve arkadaşlar herkes bir dakika istediği şeyi tefekkür edip ne hissettiğini ve ne düşündüğünü bizimle paylaşsın inşallah. Bizde tefekkür edemediklerimizi göremediklerimizi bu sayede görürüz inşallah. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Yanlışım varsa lütfen uyarınız.

Rasulullah a.s.; Bir saatlik tefekkür, bir yıllık nafile ibadetten hayırlıdır.

Rasulullah a.s. tefekkür etmeyene yazıklar olsun diyor, şöyleki;
Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ve gündüzün birbiri arkasına gelmesinde akıllı kimseler için ayetler vardır. Resulullah a.s. namaz kılarken bu ayeti okudu ve ağladı. Aişe annemiz Ey Allahın Resulu niçin ağlıyorsun, senin her şeyini Allah affetmiştir. Resulullah a.s. buyurdu ki; Bu ayeti okuyupta tefekkür etmeyene yazıklar olsun.

Ebu Zer Gıfari r.a. ölünce hanımına sorulan onun en büyük ibadeti neydi sorusuna hanımının cevabı: Tefekkürdü. İşi olmadığı zaman kıbleye oturur saatlerce tefekkür ederdi.İbrahim Etheme çok tefekkür ediyorsunuz demişler. Mübarek ise; Tefekkür etmesem aklım ne işe yarar cevabını vermiştir.

Abdullah ibni Abbas r.a.; Tefekkrür ederek iki rekat namaz kılmak tefekkür etmeden bütün gece namaz kılmaktan daha hayırlıdır.

Resulullah a.s. Gözlerle ibadet ediniz. Gözlerle ibadet etmek ne demek Ya Resulullah. Gözlerle ibadet kainat üzerinde tefekkür edip Allahın büyüklüğünü, azamet, hikmet ve rahmetini dalalet eden incelikleri görmektir.

Ebu Süfyan; Gözlerinizi ağlamaya, kalplerinizi zikir ve tefekküre alıştırın.

Sufyan İbni Uyeyne
Bir insan tefekkür sahibi ise şayet
Her şeyde vardır onun için ders ve ibret.

Davudu Tai hz. Her gece damda gökyüzünü seyredip tefekkür ediyormuş. Yine bir gün damda tefekkür ederken damdan komşusunun evine düşmüş. Komşusu hırsız geldi diye dışarı çıkınca karşısında hazreti görür ve derki seni buraya kim getirdi. Mübareğin cevabı: Kendimden haberim yoktu, nasıl düştüğümü bilmiyorum.

Rabbul alemin ayetlerinde, Allahın resulu hadislerinde ve ehlullah hayatlarında bu kadar tefekküre önem vermişlerdir.

Şöyle tefekkürlük bi kaç şey, ahiretteki halimiz ne olacak, defterimizi alırken neler hissedeceğiz, güneşin bir mızrak beynimize yaklaştığı ve beynimizi fokur fokur zaman biz nerede olabiliriz, bu kadar dünyaya çalışıyorum ama yiyebilecekmiyim, şu an ölsem halim ne olur, faydalı bi amel yapabildim mi, ne yapsam beni kurtarabilir, Resulullah a.s. yüzüne ümmeti olarak nasıl bakacam, bu saçların kökü nerde, ölü hücreler nasıl kemik oluyorda tırnak olup çıkıyor, vs. vs. daha niceleri buyrun tefekkür edelim.

Tefekkür eden insan nefsinin hatalarını görürü, onu düzeltmeye çalışır. Yanlışlarını görür onlarla ilgilenir. Akıl niçin verildi ki bize. İnsan kendi yaratılışına baksa günlerce ve aylarca ve yıllarca tefekkür etmeye konu bulur. İmam Gazali hz. Diyorki İnsan bedeninde 248 parça kemik ve 527 adele var bi eksik bi fazla olsa beden istediği hareketi yapamaz.
Kulak içinde acı su var ki oraya bocekler girmesin girseler dahi çok engebeli ki gidemesin geri dönsün. İmam Gazalli kitabında çok güzel açıklıyor. Daha fazla bilgi almak için kitabını okumanızı tavsiye ederim. Kitabındaki bazı tefekkür konuları; Bitkilerin hikmeti, yer altı madenlerinin hikmeti, hayvanlar, denizler, hava ve oradaki şeyler, yıldızlar… Kimyayı Saadet ve Kalplerin Keşfi (İmam Gazali) her evde olmasını tavsiye ederim. Allah o mübarekten razı olsun şefaati üzerimizden esirgemesin. Ve ayrıyeten Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Marifetnamesinide tavsiye ederim.

Hakkınızı helal edin kısa tutmaya çalıştım.

hasann

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Bir Dakika!!! Tefekkür Edeli....

ve aleyna aleyküm selam kardeşim güsel şeyler paylaşımın için allah razı olsunB) açıkcası ben tefekkürün ne anlama geldiğini bilmiyorum beni bu konuda bilgilendirirsen sevinirimB)allaha emanet ol

tebessumd

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH CC. RAZI OLSUN KARDEŞİM.ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN.ALLAH CC. HERZAMAN TEFEKKÜR EDENLERDEN EYLESİN İNŞALLAH.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeşim.inşallah bu güzel ibadeti hayatıma ve hayatımıza uygulayabiliriz.selam ile...

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

hasann yazdı:
ve aleyna aleyküm selam kardeşim güsel şeyler paylaşımın için allah razı olsunB) açıkcası ben tefekkürün ne anlama geldiğini bilmiyorum beni bu konuda bilgilendirirsen sevinirimB)allaha emanet ol
Hasan kardeşim allah senden razı olsun

İbret alacak ve faydalanacak şekilde derin düşünme. Allahü teâlânın sıfatlarını ve nîmetlerini düşünme.

Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:
Onlar (o selîm akıl sâhipleri öyle insanlardır ki) ayakta iken, otururken, yanları üstünde (yatar) iken (hep) Allah'ı hatırlayıp anarlar ve göklerin, yerin yaratılışı hakkında tefekkür ederler. (Bu tefekkür edenler şöyle derler;) "Ey Rabbimiz! Sen bunları boşuna yaratmadın. Sen (bundan) pâk ve münezzehsin. Bizi ateşin azâbından koru." (Âl-i İmrân sûresi: 191)

İşte biz tefekkür eden bir kavim (topluluk) için âyetleri (delilleri) böyle açıklarız. (A'râf sûresi: 24)
Varlıklardaki nizâmı tefekkür ederek Allahü teâlâya îmân ediniz. (Hadîs-i şerîf-Berîka)

İnsanın günahlarını tefekkür etmesi ve bunlara tövbe etmesi, tâatlarını, ibâdetlerini düşünüp bunlara da şükr etmesi lâzımdır. Mahlûklardaki (yaratılmışlardaki) ve kendi bedenindeki ince san'atları, düzenleri, birbirlerine olan bağlılıklarını tefekkü r ederek de Allahü teâlânın büyüklüğünü anlaması lâzımdır. Aklı başında olan kimsenin tefekkür vazifesini hiç ihmâl etmemesi lâzımdır. Allahü teâlâ hiçbir şeyi bâtıl yâni boş, faydasız yaratmamıştır. İnsanların anlayamadıkları, göremedikleri faydalar, anlayabildiklerinden kat kat daha çoktur. Tefekkür dört türlü olur demişlerdir. Allahü teâlânın mahlûklarındaki güzel san'atları, faydaları tefekkür etmek, O'na inanmağa ve sevmeye sebeb olur. O'nun vâd ettiği sevâbları tefekkür etmek, ibâdet yapmaya sebeb olur. O'nun haber verdiği azâbları tefekkür etmek, O'ndan korkmaya, kimseye kötülük yapmamaya sebeb olur. O'nun nîmetlerine, ihsânlarına karşılık nefsine uyarak günâh işlediğini, gaflet (Allahü teâlâyı unutma hâli) içinde yaşadığını tefekkür etmek, Allah'tan hayâ etmeye, utanmaya sebeb olur. Allahü teâlâ yerlerde ve göklerde bulunan mahlûkları düşünerek ibret alanları sever. (Muhammed Hâdimî)

hasann

Kayıtlı Kullanıcı

saol kardeşim allah razı olsun B)selametle kal

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
Allah razı olsun kardeşim.inşallah bu güzel ibadeti hayatıma ve hayatımıza uygulayabiliriz.selam ile...

Amin kardeşim. Ecmain. Ama hala tefekkür etmiyoruz. Tefekkür edelim ve yazalım inşallah.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

tebessumd yazdı:
ALLAH CC. RAZI OLSUN KARDEŞİM.ÇOK ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN.ALLAH CC. HERZAMAN TEFEKKÜR EDENLERDEN EYLESİN İNŞALLAH.
Amin kardeşim ecmain olsun. Fakat hiç tefekkür eden yok mu?
Bir dakika bile!!!!!!! :( :(

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

Uyumayalım tefekkür edelim inşallah.
Mesela mahşer yerindeyiz kitabımız elimize verildi, sayfalar çeviriliyor günah günah günah günahı işlediklerimiz etrafımızda, haklarını istiyo beni sen günaha teşvik ettin diyo. Sen doğruyu göstermedin diyo. Çok sikıntılıyız doğru dürüst bi sevap çıkmıyor. Günahlara boğulmuşuz.
Mahcubiyetimiz arttıkça artıyo, daha söyleyecek sözümüz resulullah a.s. yardım isteyecek yüzümüz kalmadı halimiz nice olur.
Allah muhafaza. Rabbim hesabımız kolay olanlardan eyle bizi.
Buda bi tefekkür
Sizde tefekkür edin. İNşallah

medina

Kayıtlı Kullanıcı

Kardeşim çok güzel bi konu Allah razı olsun verdiğin bilgiler için yapıp yapmadığıma gelince az da olsa gece uyumadan önce pencereden gökyüzüne bakıp tefekkür etmeye düşünmeye çalışıyorum Rabbim hakkıyla düşünenlerden eylsin

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

yanımda tanıdığımızın bir çocuğu var 1 yaşında. gelip bilgisayarın başında beni izliyor. söylediklerimi dikkatle dinliyor. yüce Rabbim onun zihnine nasıl bir makina yerleştirmiş, bizleri de her hücremize kadar bilen Rabbimin şanı ne yücedir. benim şuanki tefekkürüm bu oldu;)

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
yanımda tanıdığımızın bir çocuğu var 1 yaşında. gelip bilgisayarın başında beni izliyor. söylediklerimi dikkatle dinliyor. yüce Rabbim onun zihnine nasıl bir makina yerleştirmiş, bizleri de her hücremize kadar bilen Rabbimin şanı ne yücedir. benim şuanki tefekkürüm bu oldu;)

Allah razı olsun. Rabbim bizim beynimize yerleştirdiğinin 0 kilometresini yerleştirmiş. Siz ona güzel şeyler anlatın öğretin o mutlaka kapacaktır ve untmayacaktır Allahın iziyle.

Peki şuan bilgisayarın başında öldük ne olur halimiz. Ne yaptık namazımız, orucumuz, kalplerini kırdıklarımız geçerli bi amel varmı. Başımza gelmişler aa mustafa ölmüş. Herkes bi ah vah. BEn kendi derdime zaten. Aileme ulaşmaya çalışıyorlar. Annem perişan babam aynı ben hep perişşan n e amelim var ne bişi. Namazımı kılıyorlar. Tek kaldım kimse yok yanımda. Gece açık bıraktığım televizyon ve lamba hiçbiri.
Işık olarak ya yaptıysam amelimin nuru, yada allah muhafaza cehenem ateşi var. Sonra ne olur siz düşünün.

fidan

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. kardeşim açıkcası sen tefekkürü açıklayana kadar anlamını bilmiyordum allah razı olsun yapıp yapmadığıma gelince hergün işten eve evden işe gidip gelirken sokakta yürürken bir çocuk gördüğümde bir hayvan gördüğümde onlarda ilk gördüğüm rabbimim ne büyük ilim ve güç sahibi olduğudur geçen gün bi kedi gördüm parkta önce bir yer kazdı ön patileriyle sonra dışkısını yapıp üstünü örttü kumlarla ve sanki dışkının gözükmemesi için özen gösteriyordu bu beni çok şaşırtı ilk defa gördüğüm için galiba sonra düşündüm şu düşünme yetisi olmayan hayvana yapması gerekeni yaptıran yüce rabbimin büyüklüğü güçü neye yetmez diye aslında kainatta gördüğümüz herşey bizi ona ****ürüyor herşey bir ibret tablosu ama anlabilmek önemli tabii rabbim gönül gözümüzü açsın inşallah daha ince ve derin düşünebilmek için
a.e.o.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

medina yazdı:
Kardeşim çok güzel bi konu Allah razı olsun verdiğin bilgiler için yapıp yapmadığıma gelince az da olsa gece uyumadan önce pencereden gökyüzüne bakıp tefekkür etmeye düşünmeye çalışıyorum Rabbim hakkıyla düşünenlerden eylsin

Medina kardeşim allah razı olsun dikkat ette mübarek gibi düşmeyesin. :) Ne güzel gökyüzünü bende merak ederim ne var orealarda Rabbim daha neler yaratmış ne koymuş çok isterim meraklıyım yani....

IslamHizmeti

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMUN ALEYKUM DIN KARDESLERIM! GERCEKTEN COK GÜZEL BIR KONU HAKKINDA SOHBET EDIYORSUNUZ. BENIMDE CORBADA TUZUM BULUNSUN ISTEDIM MÜSAADENIZLE. KUSURLARIMI SIMDIDEN AF EDIN INSALLAH.
TEFEKKÜR; KAINAT KITABINI OKUMAKTIR. BEN EN GÜZEL KAINATA BAKTIGIM ZAMAN, MESELA FIZIK-BIYOLOJI-GEOGRAFI DERSLERINDE (KUSURA BAKMAYIN DERSLERIN TÜRKCESINI BILMEDIGIM ICIN YANLIS BIR TÜRKCE KULLANMIS OLABILIRIM) TEFEKKÜR EDIYORUM. EN BÜYÜK BILIM ADAMLARI BILE RABBIMIN VARLIGINI HER BIR ATOMDA HISETTILER, MESELA EINSTEIN VEYA NEWTON. SIZE BIR MISAL: DÜNYA VE GÜNESARASINDAKI MESAFE ÖYLE GÜZEL HESAPLANMIS KI, BIRAZ DAHA YAKIN VEYA UZAK OLSAYDI DÜNYA GÜNESE BURASI YA COK SICAK YADA COK SOGUK OLURDU BIZIM ICIN KESINLIKLE YASANMAZ OLURDU. YANI HAYAT DIYE BIRSEY OLMAZDI O ZAMAN. BASKA BIR MISAL: EVRANDEKI OZON TABAKASI (YANI O3) SAYESINDE GÜNESIN ZARARLI ISINLARI BIZE ULASAMIYOR. YANI OZON TABAKASI BIZI KORUYOR. PEKI SORARIM, KIM YERLESTIRMIS O OZONU ORAYA? ELBETTE BÜYÜK BIR USTA, YANI RABBIMIZ. SAYMAKLA BITMEZ TEFEKKÜER EDEBILINECEK MISALLER. DEDIGIM GIBI, KAINAT KTABINI OKUMAK LAZIM BENCE.
ALLAH RAZI OLSUN, RABBIM IMANIMIZI ARTTIRSIN SELAMUN ALEYKUM.

fidan

Kayıtlı Kullanıcı

s.a. kardeşim açıkcası sen tefekkürü açıklayana kadar anlamını bilmiyordum allah razı olsun yapıp yapmadığıma gelince hergün işten eve evden işe gidip gelirken sokakta yürürken bir çocuk gördüğümde bir hayvan gördüğümde onlarda ilk gördüğüm rabbimim ne büyük ilim ve güç sahibi olduğudur geçen gün bi kedi gördüm parkta önce bir yer kazdı ön patileriyle sonra dışkısını yapıp üstünü örttü kumlarla ve sanki dışkının gözükmemesi için özen gösteriyordu bu beni çok şaşırtı ilk defa gördüğüm için galiba sonra düşündüm şu düşünme yetisi olmayan hayvana yapması gerekeni yaptıran yüce rabbimin büyüklüğü güçü neye yetmez diye aslında kainatta gördüğümüz herşey bizi ona ****ürüyor herşey bir ibret tablosu ama anlabilmek önemli tabii rabbim gönül gözümüzü açsın inşallah daha ince ve derin düşünebilmek için
a.e.o.

fidan

Kayıtlı Kullanıcı

a.e.o.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı

IslamHizmeti yazdı:
SELAMUN ALEYKUM DIN KARDESLERIM! GERCEKTEN COK GÜZEL BIR KONU HAKKINDA SOHBET EDIYORSUNUZ. BENIMDE CORBADA TUZUM BULUNSUN ISTEDIM MÜSAADENIZLE. KUSURLARIMI SIMDIDEN AF EDIN INSALLAH.
TEFEKKÜR; KAINAT KITABINI OKUMAKTIR. BEN EN GÜZEL KAINATA BAKTIGIM ZAMAN, MESELA FIZIK-BIYOLOJI-GEOGRAFI DERSLERINDE (KUSURA BAKMAYIN DERSLERIN TÜRKCESINI BILMEDIGIM ICIN YANLIS BIR TÜRKCE KULLANMIS OLABILIRIM) TEFEKKÜR EDIYORUM. EN BÜYÜK BILIM ADAMLARI BILE RABBIMIN VARLIGINI HER BIR ATOMDA HISETTILER, MESELA EINSTEIN VEYA NEWTON. SIZE BIR MISAL: DÜNYA VE GÜNESARASINDAKI MESAFE ÖYLE GÜZEL HESAPLANMIS KI, BIRAZ DAHA YAKIN VEYA UZAK OLSAYDI DÜNYA GÜNESE BURASI YA COK SICAK YADA COK SOGUK OLURDU BIZIM ICIN KESINLIKLE YASANMAZ OLURDU. YANI HAYAT DIYE BIRSEY OLMAZDI O ZAMAN. BASKA BIR MISAL: EVRANDEKI OZON TABAKASI (YANI O3) SAYESINDE GÜNESIN ZARARLI ISINLARI BIZE ULASAMIYOR. YANI OZON TABAKASI BIZI KORUYOR. PEKI SORARIM, KIM YERLESTIRMIS O OZONU ORAYA? ELBETTE BÜYÜK BIR USTA, YANI RABBIMIZ. SAYMAKLA BITMEZ TEFEKKÜER EDEBILINECEK MISALLER. DEDIGIM GIBI, KAINAT KTABINI OKUMAK LAZIM BENCE.
ALLAH RAZI OLSUN, RABBIM IMANIMIZI ARTTIRSIN SELAMUN ALEYKUM.

Allah razı olsu kardeşim teşekkür ederim. Benim bildiğim kadarıyla 1 cm uzak ve yakın olsa. Ama allah herşeyin iyisini bilir.

anamaya

Kayıtlı Kullanıcı

BENİM TEFEKKÜR DENDİĞİNDE AKLIMA GELEN EN ÖNEMLİ ŞEY VÜCUDUMU İNCELEMEK ELİM KOLUM BACAĞIM RABBİMİN BANA VERMİŞ OLDUĞU BU GÜEL NİMETLER NASILDA BELLİ BİR SİSTEM VE BERABERLİKLE HARAKET EDİYOR GÖZ HİÇ YORULMADAN BAKIYOR KULAK HİÇ BIKMADAN DUYUYOR AĞIZ DURMADAN KONUŞUYOR İYOR İÇİYOR BUNDAN ÖNEMLİ DAHA TEFEKKÜR EDİLECEK BİR ÇOKŞEY VAR!ALLAH C.C BİR TEBAREKE SURESİNİNİN BAŞINDAKİ AYETLERDE BELİRTMİŞTİR:BEN GECEYİ SİZLERE DİNLENME GÜNDÜZÜ RIZKINIZI KAZANMA VAKTİ KILDIM.BAK DÖN BİR DAHA BAK ETRAFINDA GÖZÜNLE YANLIŞ EKSİK BİRŞEY GÖREBİLİYORMUSUN !GÖZ YORULUR AMA SEN BULAMAZSIN!ECMAİN.

anamaya

Kayıtlı Kullanıcı

EĞER Bİ YANLIŞ TELAFUZUM OLDUYSA KUSURUM AFFOLA!

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt