Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bir afrika yolculuğuna çikalimmi (2 Kullanıcı)

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Birde gezdiğimiz yerlerde en büyük sıkıntı doktor sıkıntısı bazı yerlerdeki insanlar doğup büyüyüp ölünceye kadar doktor dahi görmüyorlar.doktor yok ilaç yok.bizim bir dişimiz ağrısa doktora koşuyoruz.bir öksürsek eczaneden hemen ilaç alıyoruz.onların öyle bir şansı yok ne yazık ki.bazı insanların üzerinde muskalar görüyoruz.Eeee doktor olmayınca ne yapsınlar bedenlerinde .ağrıyan veya rahatsızlık duydukları.yerlere bu muskaları koyuyorlar.çaresizlik ne kötü bir şey.
Yolumuza devam ediyoruz.bakıyoruz ki bir köyün kenarında yaşayan insanlar var.daha sonra onların somaliden göç eden insanlar olduğunu öğreniyoruz.rehber vasıtasıyla soruyoruz.geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz diye .onlarda bu köy halkının verdikleriyle diye yanıtlıyorlar.ya nasıl bir iş bu zaten burasının halkı aç.kendilerine bile yiyecek bulamasken.size nasıl getiriyorlar.diyorlar ki bazı günlerimiz hep aç geçiyor.bazen dişlerinden arttırdıklarını bize getiriyorlar öylelikle yaşamımızı devam ettiriyoruz.
Bu ne güzellik yarabbim din kardeşinin derdini kendi derdinden üstün görmek ne asil bir davranış.
Kurbanlıklarımızı dağıttık.bir yol paramız birazda yiyecek içeçek alacak kadar para var cebimizde.hiç olmasa yol paramız kalsın geri kalan para ile bu insanlarada kurbanlık alalım diyoruz.paramızda 5-6 tane keçi alacak kadar bir para.neyse köye gidiyoruz bir tane satıcı ile rehber vasıtasıyla pazarlık ediyoruz.sıkı pazarlık etmeye çalışıyoruz ki bir tane keçi daha fazla alalım verelim diye.biz diyoruz işte toplu halde şu 7 keçiyi bize şukadara ver.satıcı olmaz diyor.sonunda bakın ben bu farklı boylardaki her keçiyi farklı fiyata aldım.bunlarin her birini aldığım paranın 5 lira karıyla satayım ne dersiniz.
Biz diyoruz aldığın keçinin fiyatını nerden bilelim atıyorum 80 liraya alıp 100 liraya aldım dersen ne olacak.orada rehber bize kızıyor.kardeşim o Müslüman Müslüman hiç yalan söylermi diye yanıt veriyor.evet Müslüman yalan söylemez bunun en güzel örneğinide görüyoruz.keçileri teslim ediyoruz..8 saat rötarlı uçağımızı bekler iken bizlerin midesi aç olsada gönülleri tok bir şekilde ordan ayrılıyoruz.

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Sudanlı bir üstadımızla sohbet ediyoruz.bize ülkesinden anlatıyor .diyor ki
Avrupadan yardım istiyemiyoruz.kaşıkla verip kepçe ile tabiri caizse kepçe ile alıyorlar.araplardan istemiyoruz.onlar.göstermelik biraz yapıp sonra arkalarına bile bakmıyorlar.o yüzden ben sizin ülkenize gelip havlıyıcam
Havlamak deyince şaşırıyoruz yoksa kendi dillerinde başka bir şeyimi ifade ediyor diye soruyoruz hayır diyor sizin bildiğiniz havlamak.diyor ve başlıyor anlatmaya.
Biz genelde hep açlık içinde yaşarız.fakat zenginlerimizde vardır .zengin derken işte toprak sahibi bir bahçesi olan zengin oluyor.
Biz küçüklüğümüzde hep bu zenginlerin bahçesine girerdik..nasılmı?
Zenginlerimiz bir müddet sonra bahçelerinden ayrılır başka yerlere giderler bizlerde onların bu gidişini gözleriz.baktık gittiler.hemen bahçe duvarına çıkarız.bahçenin köpeği bizi görünce başlar havlamaya.bu havlamayı duyan bekçi havlamayı duyarak uyanır gezinmeye başlarsa bir şey alamazdık.ama eğer umursamadan uyumaya devam ederse o bahçeye girer talan ederdik açız sonuçta.
İşte buradaki köpek biz oluyoruz bekçide siz.size havlıyorum ya umursarsınız.uyanıp müdahale eder bahçenin talan olmasını önlemiş olursunuz.yada umursamadan uyumaya devam eder.bahçenin(ülkemizin)aç insanlar(Avrupalı misyonerler)tarafından talan edilmesine göz yumarsınız..Evet bu sözler karşısında duyarsız kalamayız değlmi
Azer beycandayız.okulları imam hatipleri yaptırdığımız camileri dolaşıyoruz..gezdiğimiz yerde ulaşımın güç .kenarda köşede kalmış bölgeler.hava soğuk.gün bitimine doğru bizi gezdiren sorumlu kardeşlerimiz geç kalmamak için artık şehre dönelim diyorlar.gece yolculuk yapmak güç olur.tamam diyoruz.bu arada diğer abim burada yaşayan genç bir kız olan Zeynep i soruyor.ya Zeynep in köyü buralarda değimli.zeynep ülkemizde İslamiyet ilmi almış Saliha bir kız çocuğu..
Evet 2 km sonra bir dönemeç var oradan dönünce Zeynep in köyüne gidilir.ondan sonra30-40 km engebeli dağlık yollar sonunda Zeynep in köyü var diyorlar.o yol dönemecine gelince abim dönelim Zeynep in köyüne diyor.pek dönmek istemiyor orasının sorumluları ya efendim vakit geç oldu hava soğuk.oraya gidersek çok vakit kaybetmiş oluruz diyorlar.fakat abim yinede dönelim diyor ve Zeynep in köyüne doğru ilerlemeye başlıyoruz.Sonunda Zeynep in köyüne geliyoruz.bir okul kapısı penceresi yok.kapının önünde bizi Zeynep karşılıyor 80 tane öğrencisiyle.biliyorum geleceğinizi biliyordum diyor.anlaşılan o ki Zeynep buradaki yetkililerle daha önce görüşmüş gelemiyecekleri yanıtını almış.ama bir umut kendi elleri ile bir yaş pasta yapıp yinede gelirler diye o soğukta umutla beklemiş.bakıyoruz o kızcağız yalnız başına tam 80 tane çocuğa islamiyeti anlatıyor onlara ilim veriyor hemde yokluklar içinde.soğuğa aldırış etmeden.her öğrencisi bir ilim hazinesi bir terbiye tevazu abidesi olmuş.
Zeynep :bana gelmiyeceğinizi söylediler .ama ben hissediyordum geleceğinizi biliyordum.size bir pasta yaptım saatlerdir gelmiyecek demelerine rağmen.umutla öğrencilerimle sizi bekliyorduk.ve siz geldiniz diyerekten ağlayıp kuçaklaşıyor bizimle.
İşte arkadaşlar anlatılacak çok şey var ama aklımda kalanları bunlar.bizim camilerimiz sıcacık.islamiyeti öğrenmek için her türlü imkanımız var..ama gayretimiz ne derecede.hayatlarını zorluklar içinde yaşamalarına rağmen islamiyeti yaşamaya çalışan bir çok insan var.bunlara uzanan ellerde vakıflarımız yardım kururluşlarımız.lütfen Allah rızası için duyarsız kalmayalım.selam ve dua İle
son

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Bu ne güzellik yarabbim din kardeşinin derdini kendi derdinden üstün görmek ne asil bir davranış.
uyanıp müdahale eder bahçenin talan olmasını önlemiş olursunuz.yada umursamadan uyumaya devam eder.bahçenin(ülkemizin)aç insanlar(Avrupalı misyonerler)tarafından talan edilmesine göz yumarsınız

______selamun aleykum ALLAH razı olsun ..
tüm bu yazılanlardan sonra söylenecek /söyleyebilecegimiz birşey yok aslında hep konuştuk şimdi iş yapma zamanı ...
"müminler kardeştir" ,Müminler birbirini tutan tuğlalardan yapılmış duvar gibidir.”

rabbim gerçek manada kardeş olmayı bize nasip etsin ... yoksa veremiyecek hesabımız var /..

selam ve dularımla bayramınız mübarek olsun kardeşim__________ ..

ebuzer25

Kayıtlı Kullanıcı
hiç bir kelimesini kacırmadan sonuna kadar okudum cok duygulandım bulent kardeşim rabbim bizleride islama hizmetle şereflendirsin ne mutlu orada o imkansızlıklar içinde hizmet eden kardeşlerimize...

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
______selamun aleykum ALLAH razı olsun ..
tüm bu yazılanlardan sonra söylenecek /söyleyebilecegimiz birşey yok aslında hep konuştuk şimdi iş yapma zamanı ...
"müminler kardeştir" ,Müminler birbirini tutan tuğlalardan yapılmış duvar gibidir.”

rabbim gerçek manada kardeş olmayı bize nasip etsin ... yoksa veremiyecek hesabımız var /..

selam ve dularımla bayramınız mübarek olsun kardeşim__________ ..

VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM ALLAH SİZDENDE RAZI OLSUN İNŞAALLAH.BAŞKA BİR DİN KARDEŞİNİN DERDİYLE TİTREYEN HÜZÜNLÜNEN GÖNÜLLERE NE MUTLU.EVET BİZ BU GÜZEL ÜLKEDEMİZDE DOĞMAK YAŞAMAK İÇİN BİR BEDEL ÖDEMEDİK RABBİMİN BİR LUTFU İLE CANIM TÜRKİYEMDE YAŞIYORUZ.AMA BU YAŞAMANIN BİR BEDELİ BİR ŞÜKRÜ OLMALI.BUNUDA AFRİKADA YAŞAYAN DİN KARDEŞLERİMİZE UZATACAĞIMIZ ELİMİZLE GERÇEKLEŞTİREBİLECEĞİMİZ DÜŞÜNCESİNDEYİM.SELAM VE DUA iLE

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
hiç bir kelimesini kacırmadan sonuna kadar okudum cok duygulandım bulent kardeşim rabbim bizleride islama hizmetle şereflendirsin ne mutlu orada o imkansızlıklar içinde hizmet eden kardeşlerimize...

SELAMÜN ALEYKÜM SEVDA KARDEŞİM.PAYLAŞIMIN İÇİN ALLAH RAZI OLSUN .AMİN.
HİZMET EDENE HİZMET EDİLİR ELBETTE.
KİM MÜ'MİN BİR KARDEŞİNİN İHTİYACINI GİDERİR İSE ALLAH'TA ONUN BİR İHTİYACINI GİDERİR.HADİSİ ŞERİ,FİNDEN YOLA ÇIKARAK.DUYARLI OLMAK LAZIM ELBETTE.SELAM VE DUA iLE

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Selamünaleyküm kardeşim
Eline emeğine sağlık, içim acıyarak bazanda gözlerim dolu dolu okuyorum yazınızı..
Rabbim yardımcıları olsun, bir onların hayatına bakalım birde parasının hesabını bilmeyenleri ve nereye nasıl harcayacağını bilmeyenlere...
Onlar ki bir elbiseye , bir lokma ekmeğe muhtaçlar..
Peki ya elbisleri gardropa sığmayanlar belki bir gömleği ayda bir defa giymeye sıra gelmeyenler..Buzdolabı yiyecek dolu olanlar..hiçmi akıllarına gelmiyor acaba bu insanlar...
Müslüman komşusu açken kendi tok olarak uyumaz..
selam ve dua ile...

Devamını bekliyorum...
VE ALEYKÜM SELAM GÜLSENGÜL KARDEŞİM ALLAH RAZI OLSUN.ÖNEMLİ BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ.EVET BAYRAMDA KAT KAT ELBİSELER GİYEN GARDOROPLARI DOLU OLAN BİR SÜRÜ İNSAN VAR.BAZI İNSANLARIN BEĞENMEYİP KENARA ATTIKLARI ŞEYLER.BAZI İNSANLAR İÇİN BULUNMAZ NİMET ŞÜKÜR VESİLESİ.ONUDA ABİMİN ŞU KÜÇÜK HİKAYESİYLE ÖRNEKLENDİREYİM.
SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUYORUZ DOKTOR ARKADAŞLAR İLE BİRLİKTE.GENELDE HEP BÜYÜK YAŞINI ALMIŞ İNSANLARI AMELİYAT EDİYORUZ.O ARADA HASAN DİYE BİR ÇOCUK GELİYOR 9 YAŞINDA O YAŞTA FITIĞI VAR.O YAŞTAKİ ÇOCUĞA TAM BİR ANESTEZİ UYGULANAMAZ.AMA ISRARLA AMELİYAT OLMAK İSTİYOR.KISMİ ANESTEZİ UYGULAYIP BAŞLIYORUZ.BAKIYORUZ ÇOK ACI ÇEKİYOR.YA DİYORUZ SONRA BU AMELİYATTA İLERLEMEYELİM AMELİYAT YERİNİ KAPATALIM.DAHA SONRA BÜYÜYÜNCE YAPARIZ.O SIRADA HASAN BİZE BİR ŞEYLER SÖYLÜYOR ANLAMIYORUZ.REHBERİ ÇAĞRIYORUZ REHBER VASITASI İLE NE SÖYLEDİĞİNİ ANLIYORUZ.
HASAN BURALARA HİÇ DOKTOR GELMEZ BELKİ BEN ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR DOKTOR DAHİ GÖREMEM.SİZ ELLERİMİ AYAKLARIMI YATAĞA BAĞLAYIN Kİ DEBELENMEYEYİM.AMA BENİ MUTLAKA AMELİYAT EDİN.AİLESİNİNDE ISRARLARI İLE AMELİYATA DEVAM EDİYORUZ.O SIRADA HASAN BİR ŞEYLER MIRILDANIYOR.TER İÇİNDE KALMIŞ ANLAŞILAN CANIDA ÇOK ACIYOR.MIRILDANDIĞI NE BİLİYORMUSUNUZ HEPİMİZİN BİLDİĞİ BİR CÜMLE.İNNA LİLLAHİ VE İNNA RACİUN.EVET HER İNSAN ÖLÜMÜ TADACAKTIR.O YAŞTA Kİ ÇOCUKTA NE GÜZEL BİR İMAN ALLAH'IM.AMELİYAT BAŞARI İLE GEÇİYOR.ONLARI DİNLENME ODASINA ALIYORUZ DİNLENME ODASI DEDİYSEK BAHÇEYE SERİLMİŞ BİR KAÇ YER YATAĞI.HASANI ONUN GİBİ OLAN HÜSEYİNİN YANINA YATIRIYORUZ.HASAN VE HÜSEYİN SANKİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN TORUNLARI.ELBİSELERİ YOK.ÜZERLERİ AÇIK KALMASIN DİYE ABİM YANINDA GETİRDİĞİ İKİTANE SIRADAN KÜLOTU ONLARA VERİYOR.FAKAT YANLARINA HER GİDİŞİMİZDE BAKIYORUZ O KÜLOTLARI ÇIKARMIŞLAR KÜLOT ANNELERİNİN ELİNDE.BİR İKİ BAKIYORUZ HER SEFERİNDE AYNI BİZ GİYDİRİYORUZ ONLAR ÇIKARIYOR.YA OLMUCAK BU BÖYLE DİYORUZ REHBERE ŞUNLARA BİR ŞEY SÖYLEDE KÜLOTLARI ÇIKARMASINLAR DİYORUZ.REHBER ONLARLA KONUŞTUKTAN SONRA BİZE DÖNÜYOR DİYOR Kİ.
O KÜLOTLARI ANNELERİ ÇIKARMIYOR ÇOCUKLAR ÇIKASRIYORMUŞ.DİYORLARMIŞ Kİ.ANNE BU GÜZEL VE YENİ ELBİSELERİ GİYİP ESKİTMEYELİM.BUNLAR ÇOK GÜZEL.ÖNÜMÜZ BAYRAM BAYRAMDA GİYERİZ BUNLARI.BİZİM UMURSAMEDIĞIMIZ SIRADAN GİYECEKLER BİLE ONLARI BAYRAMDA MUTLU EDECEK KADAR DEĞERLİ ARKADAŞLAR.SELAM VE DUA iLE

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm bülent abi...
çok güzeldi ya....
allah c.c razı olsun...
rabbimize sonsuz şükürler bizler bolluk içinde yaşarken, müslüman kardeşlerimiz neler çektigini bilemiyoruz....
belki onlar bizlerden daha çok şükrediyorlardır rabbimize...
rabbimize sonsuz şükürler...
allah c.c yar ve yardımcıları olsun inşallah kardeşlerimizin...
selam ve dua ile...

azizislam

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm çok güzel bir paylşım Allah razı olsun.

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
selamün aleyküm bülent abi...
çok güzeldi ya....
allah c.c razı olsun...
rabbimize sonsuz şükürler bizler bolluk içinde yaşarken, müslüman kardeşlerimiz neler çektigini bilemiyoruz....
belki onlar bizlerden daha çok şükrediyorlardır rabbimize...
rabbimize sonsuz şükürler...
allah c.c yar ve yardımcıları olsun inşallah kardeşlerimizin...
selam ve dua ile...
VE LEYKÜM SELAM GÜLÜMSE KARDEŞİM ALLAH SİZDENDE RAZI OLSUN İNŞAALLAH.ALLAH CÜMLEMİZİ ŞÜKREDENLERDEN EYLESİN.GÜZEL DUANIZA AMİN DİYORUM SELAM VE DUA iLE KALIN İNŞAALLAH

Hasıl ı Kelam

Kayıtlı Kullanıcı
SAĞLIK HİZMETLERİ SUNUYORUZ DOKTOR ARKADAŞLAR İLE BİRLİKTE.GENELDE HEP BÜYÜK YAŞINI ALMIŞ İNSANLARI AMELİYAT EDİYORUZ.O ARADA HASAN DİYE BİR ÇOCUK GELİYOR 9 YAŞINDA O YAŞTA FITIĞI VAR.O YAŞTAKİ ÇOCUĞA TAM BİR ANESTEZİ UYGULANAMAZ.AMA ISRARLA AMELİYAT OLMAK İSTİYOR.KISMİ ANESTEZİ UYGULAYIP BAŞLIYORUZ.BAKIYORUZ ÇOK ACI ÇEKİYOR.YA DİYORUZ SONRA BU AMELİYATTA İLERLEMEYELİM AMELİYAT YERİNİ KAPATALIM.DAHA SONRA BÜYÜYÜNCE YAPARIZ.O SIRADA HASAN BİZE BİR ŞEYLER SÖYLÜYOR ANLAMIYORUZ.REHBERİ ÇAĞRIYORUZ REHBER VASITASI İLE NE SÖYLEDİĞİNİ ANLIYORUZ.
HASAN BURALARA HİÇ DOKTOR GELMEZ BELKİ BEN ÖMRÜMÜN SONUNA KADAR DOKTOR DAHİ GÖREMEM.SİZ ELLERİMİ AYAKLARIMI YATAĞA BAĞLAYIN Kİ DEBELENMEYEYİM.AMA BENİ MUTLAKA AMELİYAT EDİN.AİLESİNİNDE ISRARLARI İLE AMELİYATA DEVAM EDİYORUZ.O SIRADA HASAN BİR ŞEYLER MIRILDANIYOR.TER İÇİNDE KALMIŞ ANLAŞILAN CANIDA ÇOK ACIYOR.MIRILDANDIĞI NE BİLİYORMUSUNUZ HEPİMİZİN BİLDİĞİ BİR CÜMLE.İNNA LİLLAHİ VE İNNA RACİUN.EVET HER İNSAN ÖLÜMÜ TADACAKTIR.O YAŞTA Kİ ÇOCUKTA NE GÜZEL BİR İMAN ALLAH'IM.AMELİYAT BAŞARI İLE GEÇİYOR.ONLARI DİNLENME ODASINA ALIYORUZ DİNLENME ODASI DEDİYSEK BAHÇEYE SERİLMİŞ BİR KAÇ YER YATAĞI.HASANI ONUN GİBİ OLAN HÜSEYİNİN YANINA YATIRIYORUZ.HASAN VE HÜSEYİN SANKİ PEYGAMBER EFENDİMİZİN TORUNLARI.ELBİSELERİ YOK.ÜZERLERİ AÇIK KALMASIN DİYE ABİM YANINDA GETİRDİĞİ İKİTANE SIRADAN KÜLOTU ONLARA VERİYOR.FAKAT YANLARINA HER GİDİŞİMİZDE BAKIYORUZ O KÜLOTLARI ÇIKARMIŞLAR KÜLOT ANNELERİNİN ELİNDE.BİR İKİ BAKIYORUZ HER SEFERİNDE AYNI BİZ GİYDİRİYORUZ ONLAR ÇIKARIYOR.YA OLMUCAK BU BÖYLE DİYORUZ REHBERE ŞUNLARA BİR ŞEY SÖYLEDE KÜLOTLARI ÇIKARMASINLAR DİYORUZ.REHBER ONLARLA KONUŞTUKTAN SONRA BİZE DÖNÜYOR DİYOR Kİ.
O KÜLOTLARI ANNELERİ ÇIKARMIYOR ÇOCUKLAR ÇIKASRIYORMUŞ.DİYORLARMIŞ Kİ.ANNE BU GÜZEL VE YENİ ELBİSELERİ GİYİP ESKİTMEYELİM.BUNLAR ÇOK GÜZEL.ÖNÜMÜZ BAYRAM BAYRAMDA GİYERİZ BUNLARI.BİZİM UMURSAMEDIĞIMIZ SIRADAN GİYECEKLER BİLE ONLARI BAYRAMDA MUTLU EDECEK KADAR DEĞERLİ ARKADAŞLAR.SELAM VE DUA iLE

Paylaştığınız için teşekkür ederiz.

hayırlara vesile olsun inşaAllah.

huzurpınarı

Kayıtlı Kullanıcı
o kadar güzel anlatmışsınız ki sonuna kadar okudum ve çok utandım gerçekten arkadaşlarında dediği gibi herşeyimiz var bolluk bereket içerisinde bir ülkede yaşıyoruz ama kıymet biliyomuyuz ne kadar şükrediyoruz imkanımız varken raflar dolusu kitaplarımız varken dönüp hangisini elimize alıyoruz dolaplarımız eşya doluyken bi yere giderken gene ne giycem demiyomuyuz çok yazık gerçektende ne kadar şükretsek azdır ne mutlu ki sizin gibi insanlarımız var bizede bol bol dua etmek düşer ALLAH hepiminizden razı olsun.....

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Paylaştığınız için teşekkür ederiz.

hayırlara vesile olsun inşaAllah.

o kadar güzel anlatmışsınız ki sonuna kadar okudum ve çok utandım gerçekten arkadaşlarında dediği gibi herşeyimiz var bolluk bereket içerisinde bir ülkede yaşıyoruz ama kıymet biliyomuyuz ne kadar şükrediyoruz imkanımız varken raflar dolusu kitaplarımız varken dönüp hangisini elimize alıyoruz dolaplarımız eşya doluyken bi yere giderken gene ne giycem demiyomuyuz çok yazık gerçektende ne kadar şükretsek azdır ne mutlu ki sizin gibi insanlarımız var bizede bol bol dua etmek düşer ALLAH hepiminizden razı olsun.....

SELAMÜN ALEYKÜM ALLAH SİZDENDE RAZI OLSUN İNŞAALLAH.ALLAH CÜMLEMİZİ VERDİKLERİNDEN DOLAYI ŞÜKREDEN.DİN KARDEŞİNİN DERDİNİ KENDİ DERDİ BİLEN KULLARINDAN EYLESİN SELAM VE DUA iLE

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Peygamber efendimiz (s.a):
“Zenginlerin zekatı fakirlere kafi gelmeseydi Allah onlara ayrıca nafaka verirdi. Aç kalan fakir varsa zenginlerin zulmü yüzündendir” buyuruyor.
Afrika’nın hemen her yerinde rastlayacağınız garip, fakir, hasta fakat gönlü sıcak siyah insanların hikayesidir Nijer’de yaşananlar. Kurban bir vesiledir; Beyaz insanın eli ile siyah ellerin buluşmasıdır. Kalplerin kaynaşması veren elin teşekkür halinde olmasıdır. Gecikmişliğin hikayesidir.
Merhaba, merhaba, merhaba” diyerek bizi tebessüm ile karşılayan Fatıma anayı görünce oldukça şaşırdım. Yüzündeki çizgiler yaşadığı zor hayatını anlatıyordu. Bu ülkede bu yaşda bir insan görmeyi doğrusu hiç beklemiyordum. Su kuyusunun olmadığı dönemde 7-8 km mesafeden su taşıyan bu yaşlı kadın Nijer’de az rastlanan bir yaşda idi sanırım; belki 70 veya 75 yaşında. Ama alnındaki o hayat çizgileri herşeyi anlatıyordu. Burada yaş ortalamasının 46 olduğunu istatistiklerden öğrenmiştik.
Nijer, garip bir ülke. Açlık, susuzluk ve fakirlik var... Ülkemizde görmediğimiz manzaralar var. Kurban bayramı vesilesi ile bu ülkede 3 şehir ve farklı bölgelerde hizmet için gelen kardeşlerlerimiz ile buralardayız. Hepsinde ayrı bir heyecan ve duygu seli var. Verilen kurban emanetlerini teslim etmemiz lazım.
Köylerdeyiz, kasabalardayız.
Kadınlar büyük dibeklerde MİLET denilen bitkiyi dövüyorlar. Süpürge tohumu gibi ufalanan bu bitki Nijer’in her şeyi. Köyde Miletten yapılan hamur tarzı yiyeceği bize ikram ediyorlar. Yemeğini paylaşan bu insanları anlatmak oldukça zordur. Hiç tatmadığınız bir tat. Gözler size bakmaktadır. Ne yapmalısınız? Ne demelisiniz?
Köyün orta yerinde müşterek pişirilen yemek tenceresinin kapağını açtığınızda pişirilmeye çalışılan yemekleri de anlatmak da zordur. Donup kalmak terimi derler ya. Donar kalırsınız...
Kocası evden ayrılalı 5 ay olmuş, gittiği yer belirsiz; sazlıktan yapılmış kulübede küçük çocukları ile aç bir şekilde yiyecek bekleyen anayı görünce ne yaparsınız? Emanet olarak verilen sadaka veya zekâtı Allah için vererek ayrılırken bir parça kurban etini de ona bırakırsınız. Peki ya gözleriniz ve kalbiniz!
Bizim evlerin dayalı döşeli halini düşünüyorum bir an. Sazlık evlerin içine giriyorum. Sadece yatmak için yapılmış yatak tarzı bir döşek. Başka... HİÇ! Bazılarında ise neden olduğunu anlayamadığım üst üste konulmuş 12-3 tencere. Zenginlik sanırım.
Su nerede?” Diye soruyorum bir başka köyde. “4-5 km uzakta” diyorlar. “İçme suyunu para ile alıyoruz” diyor diğer bir köylü. Nasıl yani! “Para var mı?” Yok. Eziliyoruz adeta. Ellerine emanetleri teslim ediyoruz; gözler parıldıyor ve hemen ardından: “NAGODİ” TEŞEKKÜR EDİYORUZ sözleri geliyor.
Tulumba ile çalışan kuyular açıyorsunuz ve insanların gözlerine bakıyorsunuz. Bir çocuğun gözündeki ışıltıyı, bir ananın temiz su ile buluşmaktaki sevincini görüyorsunuz. O tulumbanın üzerinde ayak hareketlerine bakıyoruz; doğrusu önce şaşırıyor sonra üzülüyor ama bir yandan da seviniyorsunuz. Onlar ise kendi lisanları ile bağırıyorlar: “NAGODİ” TEŞEKKÜR EDİYORUZ

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
İlk defa çeşmeden akan su ile bidon ve kovalarını doldurmak için koşan kadınların halini nasıl anlatmalı. Ağızlardan “NAGODİ - Teşekkür ediyoruz,” sözleri çıkıyor.
Mücahid-i Fisebillah’sınız” sözleri ile konuşmaya başlayan köyün yaşlı adamı, “Bu kadınların açılan kuyulardan dolayı sizlere hergün ettikleri duaları bir bilseniz” deyip karşınızda eğilerek muhabbetle ellerinize sarılmasına nasıl bakmalı!
Bu arada elektrik nerede diye de sakın sormayın. Bu ülkede “yok” olanlardan biri de elektrik. Her ne kadar Nijerya’dan alınan elektriği taşıyan direkleri görseniz de elektriğin köylere, kasabalara uğramadan geçtiğini bilmek lazım. Şehir hayatında bile az görülen bir nimet.
Susuzluğun had safhada olduğu ülkede “Hergün Allah’a dua ediyoruz; acaba bize kim ulaşacakta bizi bu dertten kurtaracak” diye su bekleyen kadınların sesine kulak verdiniz mi? Bir öküzün çektiği uzunca bir halatın bağlandığı torbadan çıkacak suyu sabırla beklerken gözleri sizde; ne demeli!
Çamurlu göletten su taşıyan insanları görüyorum ve duruyorum. Ahali etrafınıza toplanıyor; Hemen “Bize kuyu lazım” diye beyaz adamdan isteklerini sıralıyor. Görünen ortada; “Dua edin, dua edin, İnşallah, yaparız” diyoruz. Bilmem ne demeli başka.
Bir bebeğin gözlerine bakıyoruz, ürperiyoruz. Gözleri dünyaya kapanmış! Belki su ile yapılacak temizlik veya küçük bir göz damlası tedavisi ile iyi olacak. Kadın size bakıyor, siz bebeğe! Kurban etinden ona da bırakıyoruz.
Diğer kulübede de 12-13 yaşlarında bir çocuk; manzara yine aynı. Karınlar şiş, ayaklar çıplak, gözleri perdeli, üst baş yok. Kurban etini bırakıyoruz! Arkamızdan “NAGODİ - Teşekkür ediyorum” diyor Afrikalı garip ana.
Çocuklar etrafınızda geziyor. Balon veriyoruz, şeker veriyoruz. Bu dağıtıma koca koca insanlar bile koşarak geliyor. Okullarını gezdiriyorlar , biz ise birbirimize bakıyoruz. Çalı çırpıdan okullar ve çıplak çocuklar. Sevinç ile birbirlerine bağırıyor ve ellerinize dokunmaya çalışıyorlar. Başlarını okşuyorsunuz, bir iken onlarca baş önünüze geliyor. Ne yapmalı?
Bir drama aslında ortak oluyorduk. Bir parça kurban eti veriyor ve dua alıyorduk. Sonrası ne oluyordu acaba! Çöl bir arazide bir kaç sazlık bir külube de devam eden bir hayat vardı Nijer’de. Hayatı bir kulübede başlayan ve aynı köyde biten dramlar. Örnekler mi? Çok. Başkent Niamey’in orta yerinde bile görmek mümkün. Ama örnek vermek nereye kadar? O zaman bir parça kurban eti ne anlama geliyor anlıyorsunuz. Bir tebessümün, bir musafahanın, bir dokunuşun, bir kaç kilo kurban etinin verdiği mutluluğu gözlerinde okuyorsunuz.
Bonjur” diye sizi karşılayan veya selamlayan bu bahtı kara insanlara “SELAMUN ALEYKÜM, SELAMUN ALEYKÜM” diye başlayan selamınız bakışları değiştiriveriyor. Öyle ya, siz beyaz insansınız ve üstünsünüz. “Aranızda selamı yayınız” buyuran Allah Resulunun hadisi öyle bir tahakkuk ediyor ki; bunu ancak Afrika’da anlıyor ve duygu seline kapılıyorsunuz. Bağ kuruluyor ve o aç insanlar kalplerini açıyor, dualar ediyor, olmayan yemeklerini size ikram ediyor.
Bu bayram Nijer’de idik. %95 i Müslüman olan dünyanın en fakir ülkesinde.
Kurban bayramı namazı Nijer gibi Afrika ülkelerinin bir çoğunda topluca kılınıyor. Burada da aynı. Bulunduğumuz yer Tesaua. Yolları toz ve kumdan oluşan fakir bir yerleşim yeri. Gerçi sadece burası mı? Nijer’in başkenti Niamey’de buna dâhil, çöl şehri diyeceğim Agadez’de aynı. Birçok yerleşimler, köyler, kasabalar aynı. Eğer asfalt bir zenginlik ise malesef burada o yok.
Büyük bir çoşku içinde binlerce siyah insanın katılımı ile kılınan bayram namazı sonrası 3-5 beyaz adam ve siyah adamlar kucaklaşıyor. Çocuklar ellerimizi sıkmak ve dokunmak için etrafımızı sarıyor, davullar çalınıyor, silahlar patlatılıyor.
Bayram bir buluşma; dünyanın başka ülkesinden gelmiş olan bizler ile garip Nijer’li kardeşlerimiz buluşuyor. Bazıları Türkiye’yi hiç duymamış. Görevli bir Nijer’li kardeşe: “Seneye bakalım, nasıl olacak?” diye öylesine sorduğumda “Nasıl yani? Burada insanlar sizler için: -Ne zaman gelecekler? Diye bize sorarlarken, siz nasıl olurda bunu düşünebilirsiniz. Sonra ne deriz biz bu halka! dediğinde bu bayramı neden bu kadar bekledikleri anlaşılıyor.
Evet, bu bayram sorumluluğumuz vardı. Bizlere emanet edilen kurbanları ihtiyaç içinde olan kardeşlerimize ulaştırmak lazımdı. Bir yıldan fazla et yememiş bu insanlara aslında bizim teşekkür etmemiz lazım idi. “Müslüman müslümanın kardeşidir” buyuran sevgili peygamberimiz bunu çağlar öncesinden haber veriyordu. “Komşusu aç iken yatan bizden değildir” hadis-i şerifi gözlerimizin önünde adeta tahakkuk edercesine gerçekleşiyordu. Geç bile kalmış olsak, bu insanlara da bir parça kurban eti ile ulaşıyor ve hallerini sorabiliyorduk.
Kesim devam ediyor ve insanlar sabırla bekliyor. Geceleri hava serin, ama olsun. Sonunda verilecek bir parça kurban eti var ya! Tellerin ardından, kapılardan sızan kadınlar ve çocuklar “Bize de verin” derken gözlerimiz doluyor.
Uyku mu.. Ekipte bulunan kardeşlerime bakıyorum aynı hissiyatla devam ediyorlar. Hizmeti adeta tadıyorlar bu garip ülkede. Onlar da alışmışlar “NAGODİ” diyorlar gelen bu insanlara. Öyle olmalı değil mi aslında. Teşekkür halinde olmalıyız değil mi?
Su, yiyecek, sağlık, elektrik, yol, iş yok. Nimetlerin kadrini bu ülkelerde daha iyi anlıyor insan. İçinde yaşadığımız güzel ülkemizde yaşanan israf boyutunda harcamaları düşünüyorsunuz ve Afrika’nın bu aç insanlarına bakıyorsunuz. Bu insanların madde olarak bir şeye sahip olmadıklarını fakat bizim öyle veya böyle nimetler içinde bulunduğumuzu görünce önce şükrediyoruz ama arkasından da düşünmeden edemiyoruz. Yarın mahşer günü herkes hesaba çekilecek ve herşeyin hesabını verecek. Fakir hatta miskin durumunda olan bu insanlara acaba ne gözle bakmak gerekli? “Neyin vardı?” Sorusuna verecekleri cevap gözlerimizin önünde. Cennete kim önce girecek dersiniz? Kim şanslı?
Ülkede misyonerler adeta cirit atıyor. Çok küçük de olsa bazı yerlere girmiş gibiler ancak bu geneli kapsamıyor. Ülke İslam’a çok sıkı bağlı. Geceleri sokaklarda zikir halkaları kuruluyor ve bu onları bir arada tutuyor. “Aç da kalsak bizi alamazlar” diyen Nijer’li bir kardeş bunu çok iddialı söyleyince bir an durakladım; “Burada hastane bile açıyorlar, hem de bedava ama o kadar. Biz onlara kapılmayız” diye de sözlerine devam edince bir şey demeye gerek kalmadı. İnşallah...
Avrupalı çok önceden buralara girmiş ve birçok Afrika ülkesinde de hayli mesafe kat etmiş. Bunu Burkino Faso’lu Sayın Halit Sana bey ile yapılan mülakatta okumuştum. Sanırım Nijer’de tam rahat hareket edemiyorlar; çok şükür.
Bizleri bu topraklarda görmekten de oldukça memnunlar. “Avrupalı daima almaya gelir, gerçi verecek bir şeyimiz de kalmadı. Siz ise farklısınız. Allah için geliyor, hizmet ediyor ve hiç bir karşılık beklemiyorsunuz.” Diyen Nijer’li siyah adam ile yaptığımız sohbet aslında bir hedefi de ortaya koyuyordu.
Evet, hedefimiz hizmetti. Allah için bir parça kurban eti vermek için gelinen, arkasından su kuyuları açan, gönüllü sağlık hizmetleri veren, yardımlar götüren, onlara insanca muamele eden bir toplumun ferdi idik hepimiz. Bizim bir farkımız vardı orada. “Muhabbetin kuru bir davadan ibaret olmadığını, kardeşinin derdi ile dertlenmek olduğunu” anlıyorsunuz. Az da olsanız çok olduğunuzu hissediyorsunuz. Yollar kısalıyor, geceler gündüze dönüyordu adeta. Bu insanlardan sorumlu idik. Daha önce bir kardeşimizin: “Biz bu güzel ülkede doğmak için bir bedel ödemedik. Ama bu ülkede yaşıyorsak bunun bir bedeli olmalı” sözü tam yerinde söylenmiş idi. Evet bir bedel ödemedik ama artık bir şeyler yapmalı ve koşmalı idik. Kaybettiğimiz zamanı kazanmak için.
Nijer’de güneş, kumdan oluşan bir tozlu havanın arkasında saklı. Sanki bu kumun kalkacağı o güzel günü bekliyor. Bugünlerde ise biraz buruk biraz hüzünlü.
Nijer adlı bu garip ve fakir ülkede gözü yaşlı Fatıma analar var dostlar.
Siyah derili fakat gönlü muhabbet dolu insanlar var.
Ellerini uzatmış, ellerinize dokunmayı bekleyen “Sizleri öpüyoruz” diye bağıran çıplak çocuklar var.
Aç ama ikram eden insanlar var.
Asıl bizler, siz Afrikalı kardeşlerimize teşekkür ediyoruz:
“NAGODİ”
Ne dersiniz dostlar? Güneşi yeniden en güzel şekli ile bu kardeşlerimize göstermeye...
Mademki hepimiz biriz, birbirimize dilsiz dudaksız gönülden seslenelim... Mademki ellerimiz kenetli, gel bu halden bahisler açalım; el ayak, gönül hareketlerini daha iyi anlar, öyle ise gel dilimizi tutalım, titreyen gönüllerimizle konuşalım” HZ. MEVLANA

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Hergün Allah’a dua ediyoruz; acaba bize kim ulaşacakta bizi bu dertten kurtaracak

Mademki hepimiz biriz, birbirimize dilsiz dudaksız gönülden seslenelim... Mademki ellerimiz kenetli, gel bu halden bahisler açalım; el ayak, gönül hareketlerini daha iyi anlar, öyle ise gel dilimizi tutalım, titreyen gönüllerimizle konuşalım” HZ. MEVLANA

selamun aleykum .. kardeşim ..
ben bu gönül erlerinin hizmet ettikleri vakıf ,dernek ne ise ögrenmek istiyorum .. zira kul hakkından ve ALLAH korkusundan yoksun insanlar .. kurban bağışlarınıda kendi dünyalık menfaatleri için kullanmaya çalışıyorlar ...yakınlarımızda böyle aldatılanlar ve madur olanlar oldu ...

aslında bunda bir sakınca görmüyorum .. .söylerseniz ben bundan sonraki kurban bagışlarını bu şekilde yönlendirmek istiyorum ...

ALLAH 'a emanet olunuz
selam ve dualarımla ...

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
Hergün Allah’a dua ediyoruz; acaba bize kim ulaşacakta bizi bu dertten kurtaracak

selamun aleykum .. kardeşim ..
ben bu gönül erlerinin hizmet ettikleri vakıf ,dernek ne ise ögrenmek istiyorum .. zira kul hakkından ve ALLAH korkusundan yoksun insanlar .. kurban bağışlarınıda kendi dünyalık menfaatleri için kullanmaya çalışıyorlar ...yakınlarımızda böyle aldatılanlar ve madur olanlar oldu ...

aslında bunda bir sakınca görmüyorum .. .söylerseniz ben bundan sonraki kurban bagışlarını bu şekilde yönlendirmek istiyorum ...

ALLAH 'a emanet olunuz
selam ve dualarımla ...

VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM.BU GÖNÜL ERİ ABİLERİMİZ 20 YILDIR BU HİZMETİ YAPIYORLAR.HİÇ BİR ŞÜPHEYE MEAL VERMEDEN.İSTANBUL ÜSKÜDAR HÜDAYİ VAKFINA MENSUP ABİLERİMİZ.ZATEN NETTEDE ARAŞTIRIRSANIZ.FARKLI KOLLARDADA YARDIMA KOŞTUKLARINI GÖRMEMİZ MÜMKÜN.100 DOLAR BİR KURBAN.BELKİ BİR AYAKABI BELKİ BİR ELBİSE PARASI BİZLER İÇİN PEK BÜYÜTÜLECEK BİR MEVLA OLMASADA AFRİKADAKİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ÇOK ŞEY.SELAM VE DUA iLE

http://www.hudayivakfi.org/

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
VE ALEYKÜM SELAM KARDEŞİM.BU GÖNÜL ERİ ABİLERİMİZ 20 YILDIR BU HİZMETİ YAPIYORLAR.HİÇ BİR ŞÜPHEYE MEAL VERMEDEN.İSTANBUL ÜSKÜDAR HÜDAYİ VAKFINA MENSUP ABİLERİMİZ.ZATEN NETTEDE ARAŞTIRIRSANIZ.FARKLI KOLLARDADA YARDIMA KOŞTUKLARINI GÖRMEMİZ MÜMKÜN.100 DOLAR BİR KURBAN.BELKİ BİR AYAKABI BELKİ BİR ELBİSE PARASI BİZLER İÇİN PEK BÜYÜTÜLECEK BİR MEVLA OLMASADA AFRİKADAKİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN ÇOK ŞEY.SELAM VE DUA iLE

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı - Anasayfa

ALLAH razı olsun kardeşim ...

selam ve dualarımla

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
SELAMÜN ALEYKÜM ARKADAŞLAR.EVET KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIYOR.BU GÜZEL ÜLKEMİZ DE YAŞAMANIN ŞÜKRÜNÜ EDA ETMEK İÇİN.PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V.HADİSLERİNDE BELİRTİĞİ GİBİ.ÜMMETİMDEN ÖYLE İNSANLAR GELECEKTİR Kİ YÜZLERİ BİRER AY GİBİDİR.ONLAR ARALARINDA HİÇBİR KARDEŞLİK ARKADAŞLIK TİCARET AKRABA BAĞI OLMADIĞI HALDE SIRF ALLAH RIZASI İÇİN BİR BİRLERİNİ SEVERLER YARDIMINA KOŞARLAR.HADİS-İ ŞERİF-İNE NAİL OLMAK İÇİN.AFRİKADA AÇLIK ÇEKEN DİN KARDEŞLERİMİZE YARDIM ETME FIRSDATI BUNU DEĞERLENDİRELİM İNŞAALLAH.SELAM VE DUA iLE

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt