Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

BIOS GÜNCELLEME HAKKINDA (1 Kullanıcı)

sametbaver

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2006
Mesajlar
40
Tepki puanı
0
Puanları
0
BİOS GÜNCELLEMEK GEREKLİ MİDİR?

Bios güncelleme ile kisaca anakartinizin günümüz teknolojisini tanimasini olanak verirsiniz. O yeni teknoloji ile muhhabet etmesini ,ahenkli bir şekilde dans etmesini sağlarsınız.Mesela 160GB disk aldiniz ama anakartiniz max 80GB a kadar görüyor. Bios update ile yeni diskleri tanimasini sagliyoruz. Bu farkli donanimlar icinde gecerli tabi.Yani eğer yeni aldığın bir donanım anakartınla çalışmazsa yada yeni donanımlarla ilgili sorunlarla karşılasırsan yapacağın bios güncellemesi ile bu sorunlar genellikle hallolur.
Bunu biraz daha açarsak:İsterseniz son model bir bilgisayar alacak olun, isterseniz şu anki donanımlarınızı terfi edecek olun; ister acemi olun, ister işin ehli olun, bu vakitten sonra BIOS ayarlarına el sürmek, BIOS güncelleme olayına el atmak, sürücü olaylarını benimsemek durumundasınız. Yeni donanım alıp taktığınızda, performansı arttırmak istediğinizde, illa ki BIOS ayarlarıyla haşır neşir olacaksınız, BIOS güncelleme olayından anlayacaksınız. Yoksa sisteminizden tam verim alamazsınız, uyumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.

BIOS NEDUR? NE DEĞULDUR VE NE İŞE YARAR?
"Basic Input/Output System" (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden meydana gelen BIOS, PC'nizin çalışması için gereken temel yapı olarak özetlenebilir. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS, anakartınızın özelliklerini yönetebilmeniz/ kullanabilmeniz, diğer donanımlar arasında bir bağ kurması için görev yapar.
"Sadece Okunabilir Bellek" üzerinde olmasından dolayı, burada kalıcıdır. Kalıcı olmasının bir sebebi ise, her defasında PC'nizi açtığınızda BIOS'un işlem yapmasıdır. İşletim sisteminiz ile diğer donanımlarınız arasında bir bağ kurmaya olanak sağlar. Örneğin ses kartı, modem gibi parçaları üzerinde barındıran bir anakart aldığınızda, anakartınızın üzerine takılı olan aygıtların listesini işletim sisteminize BIOS verir. Anakart üzerinden desteklenen bir donanımı iptal ettiğimizde ise (örneğin, BIOS'dan anakartın ses özelliğini iptal ettik) işletim sisteminiz bu aygıtı artık görmeyecektir. Diğer taraftan, BIOS bir yazılım olduğundan, anakartın dengeli + performanslı çalışması için kullanıcılara ayar yapma olanağı sunuyor.
Bu paragraftan çıkartacağımız sonucu ise şöyle özetlersek daha kalıcı olabilir: "BIOS, anakartınızın özelliklerini ve üzerine takılı olan donanımların çalışması için gereken parametreleri, kullandığınız işletim sistemine aktaran, minik bir işletim sistemidir."
BIOS'lar ufak işletim sistemi gibidir dedik ya, farklı farklı markaların ürettikleri farklı BIOS'lar var. Bunlar: AWARD, AMI ve Phoenix BIOS. Phoenix BIOS ile AWARD BIOS birleşerek, bazı anakartlarda ikisinin ortak ürünü olan BIOS'lardan kullanılmaya başlandı.

FLAŞ! FLAŞ! BIOS İLE DİĞER DONANIMLAR ARASINDAKİ İLİŞKİYİ AÇIKLİYORUM.AZ SONRA
BIOS'un minik bir işletim sistemi olduğunu öğrendikten sonra, diğer donanımlar ile arasındaki ilişkiye biraz daha yakından bakarsak, bu konuyu biraz daha pekiştirmiş olacağız. BIOS'un görevlerini kategorize etmek mümkün. Anakartın üzerine takılı olan donanımların çalışma adreslerini tayin etmek yani paparazilik yapmak ve anakart tarafından desteklenen özellikleri kapatmak-açmak ve bu özelliklerini değerlerini değiştirmek, gözlemlemek.
BIOS, üzerine takılı olan donanımların çalışma adreslerini, kullandığınız işletim sistemine bildirerek, onların doğru düzgün çalışmasına olanak tanıyor. Normal şartlarda BIOS, aygıtların çalışma adreslerini biraz cömert davranarak işletim sistemine yaptırmayı uygun görüyor. Ama bu her zaman işleyen bir yöntem değil. Kalabalık ek donanıma sahip bir sistemde, bazı donanımların "çalışma adresleri", kullandığınız işletim sistemi tarafından aynı atanınca, çakışma dediğimiz olay ortaya çıkıyor. Donanımlar kendi aralarında, "burası benim, şurası senin" gibi kavga ederler ara sıra. Çoğu zaman, aynı "çalışma adresine" sahip donanımlar kendi aralarında bu yeri paylaşarak sorun çıkartmazken, bazılar ise inatçılık eder ve "yok arkadaş burası illa benim; sen git başka yere yerleş" şeklinde uyumsuzluk çıkarabilir. Bu sayede iki donanımda birbirine küser ve ikisi de çalışmaz. Nasıl, Asusturk forumunda Niyazi Bey kavgaya tutuşanların arasına girip onları uyariyorsa bazen de bu arkadaş uyumsuzdur deyip banliyorsa Anakartlarda da BIOS bu vatandaşların arasına girip, aygıtların kullanması gerektiği çalışma adreslerini (IRQ, DMA vs.) kendisi belirlediğinde bütün her şey kuzu kuzu çalışmasına devam eder. Hala uyumsuzluk gösteren olursa bu aygıt için "uyumsuzluk çekiyor bunu değiştirin" der.Diğer taraftan, örneğin, anakartın açılışta ilk olarak hangi aygıtı (HDD, Floppy, SCSI) kullanmasını istiyorsanız, bunu BIOS'dan halledebilmeniz mümkün. İşte bu örnekte olduğu gibi, anakartınızın desteklediği özelliklerini bu şekilde kullanabiliyorsunuz/değiştirebiliyorsunuz.
Asus anakartlarda kullanıcının rahatlığı için bir çok özellik biosa yerleştirilmiş.
Örnek vermek gerekir ise;

AI NOS

ASUS'un yeni geliştirdiği AI NOS (Non-delay Overclocking System) teknolojisi sisteminizdeki yükü otomatik olarak algılar ve gerektiği zaman sisteminizi overclock eder. Siz pc'nize yüklenince bu özellik size çaktırmadan devreye girer ve "Bu sahip pc'ye çok yüklendi ben hemen pc'nin gücünü,hızını artırayım." deyip bilsisayarınızı şaha kaldırır.

AI NET2

işletim sisteminizi açmadan Network problemlerini görün...
Network problemleri genellikle kablo bağlantılarından kaynaklanır.
AI NET2 bilgisayarınızı açtığınız anda size kablonun durumunu, bir problem varsa kaçıncı metrede olduğunu söyler. üstelik işletim sistemine ihtiyaç duymadan siz internete niye bağlanamıyorum diye kara kara düşünürken yine gayipten bir ses " Hiç panik yapmana gerek yok Sahip, internet kablosunun ...... metresinde kopukluk var.Bu kabloyu hemen değiştirki internete girebilesin.Ha Asusturk forumuna da girip mesaj yazmayı unutma ve bir daha da kalitesiz malzeme de alma" diye sizi uyarır.

ASUS Q-Fan2

ASUS Q-Fan2 teknolojisi hem CPU hem de kasa fanlarının hızlarını sessiz, serin ve verimli çalışma için sistem yüküne göre ayarlar.Bu özellikle de CPU'nun fanının yuları senin elinde olur.Yani vahşi kısrağı sen kontrol edersin."Bu sahibim fazla gürültüden rahatsız olmazsın ben bu fanın dırdırını biraz kısayım"deyip fanın dönüş hızını ayarlar.

ASUS CrashFree BIOS2

ASUS CrashFree BIOS2 özelliği şimdi bir destek CD'si içinde otomatik BIOS kurtarma işlevi (BIOS auto-recovery) içermektedir. Kullanıcılar açılış disketi olmadığı durumlarda sistemlerini destek CD'si ile başlatabilirler ve BIOS otomatik kurtarma işlemini başlatabilirler. ASUS anakartlar kullanıcılarının memnuniyeti için bu koruma özelliğinden seçimsel bir ROM için ödeme gerekmeksizin faydalanılabilinir. Yine sana dioryki "Elini korkaklığa alıştırma benim biosumu (Kendisi Asus anakart oluyor) güncelleki ben de teknolojik nimetlerden yararlanayım.Bios güncellemede hata mı çıktı korkma ben senin arkandayım. Olmadı Asusturk Forumundaki gençlerden yardım alabilirsin.Hepsi pırlanta gibi gençlerdir."

C.P.R.(CPU Parameter Recall)

Sistem overclock hatasından dolayı kilitlendiğinde, CMOS verisini silmek için kasayı açamaya ihtiyaç duyulmaz. Sistem sadece tekrar başlatılır, BIOS önceki ayarları gösterir ve kullanıcı CPU ayarlarını tekrar düzenleyebilir.Bu özellikte bize diyorki "Sahip CPU'yu ne kadar şahlandırırsan şahlandır korkma.Şayet CPU ve Ramler de bir tökezleme görürürsem veya fazla yüklenirsen seni uyarmak, ayarlarını eski durumuna getirmek benim boynumun borcudur " der.

İşte Asus marka anakartlar benimle böyle konuşuyorlar.Tabi daha başka marka anakartlar da konuşmuyor değil.Ama Asus anakartlar gibi benim rahatımı düşünen, O/C yaptığımda korkmadan yapmam gerektiğini söyleyen başka anakartlar da sahibi ile böyle konuşurlar mı bilmiyorum.Siz biliyorsanız çekinmeden söyleyin lütfen. İsterseniz Niyazi Beye sorun çünkü o bu işin içinde.Harmandali'yede sorabilirsiniz.

Bu anlattıklarımızdan sonra, PC'yi açtıktan sonra nelerin olduğunu az çok kestirebilmemiz mümkün. Güç Düğmesine bastıktan hemen sonra, BIOS devreye giriyor ve POST (Power On Self Test) denen kısa bir analiz-test yapıyor. Bu analiz ile birlikte, üzerine takılı olan PnP (Tak ve Çalıştır) aygıtları tanımaya olanak sağlıyor. Bir aksilik olduğunda bunu size yazılı mesaj olarak ya da ses ile bildiriyor. Tahmin edeceğiniz üzere, BIOS, -diğer anlamda- PC'nizin boot etmesi için gereken bir sistemdir. BIOS olmaz ise, sistem açılmıyor.

BIOS ZOR DURUMDA KALIRSA DIRDIR ETMEYE BAŞLAR.SİZE GÖNDERECEĞİ NOTAYA AMAN KULAK VERİN

BIOS hataları

Bilgisayarınızı ilk açtığınızda ekranda karşınıza gelen ; ilk görüntü BIOS un POST ( Power-On Self Test) ekranıdır. Bu görüntü sırasında BIOS, türlü sistem bileşenlerini saptar ve doğru şekilde çalıştığını kontrol ve konfigüre eder. Eğer BIOS bu test aşamasında herhangi bir problem bulursa sistemi durdurmak zorunda kalır. Yani size yazılı veya sözlü nota verir.Bu durumda;

Hatayı yazılı olarak ekranda gösterir. Size "Kardeşim aşağıda yazdığım hataları derhal düzelt yoksa ben çalışmam."
Bunlar; BIOS tarfından POST süresince en sık algılanan hatalardan örneklerdir:

BIOS Hata İletisi
Anlamı ve yapılması gerekenler

BIOS ROM checksum error - System halted
BIOS yongasındaki BIOS kodu yanlış, bozulmuş yada zarar görmüs. BIOS un değişmesi gerekir.

CMOS battery failed
CMOS bataryası (pil) zayıflamış, değişmesi gerekir.

CMOS checksum error - Defaults loaded
CMOS bilgisi yanlış, sistem default ayarlarla yüklenecek. Zarar görmüş olabilir. Bu hata bataryanın zayıflaması sonucu çıkabilir. Kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin. Aksi takdirde her açılışta default ayarlar yüklenecektir.

Display switch is set incorrectly
Anakart görüntü aygıtı monochrome, CGA40 veya CGA 80 ayarında olabilir. Ekran kartı, monitör uyumsuzluğunu gösteririr. EGA/VGA moduna getirin. Bu modda ikincil monitörlerde desteklenir.

Floppy disk(s) fail
Flopppy disket sürücünüzün algılanamadığını gösterir. Bağlantısını kontrol edin. Disket sürücünüz yoksa setup da Floppy (Disket) bölümünün NONE (veya Auto) olması gerekir.

HARD DISK initializing
Please wait a moment
Hard Disk aranıyor. Bekleyiniz. Bazı model Hard Disklerin algılanabilmeleri için, kısa bir zaman gerekir.

HARD DISK INSTALL FAILURE
Hard Diskiniz algılanamadı veya bulunamıyor. Doğru takıldığına emin olun. Yüklü Sabit Diskiniz yoksa Hard Disk bölümünü NONE olarak ayarlayın.

Hard disk(s) diagnosis fail
Rutin Hard Disk tanımlama Hatasıdır. Tanımlama yaparken ortaya çıkan bir sorundur.

Keyboard error or no keyboard present
Klavye algılanamadı. Soketin doğru ve tam oturtulduğunu veya POST ekranı sırasında herhangibir tuşun basılı olmadığını kontrol ediniz. Bu mesajı tekrar almak istemiyorsanız; Ya klavyeyi çekiştirp durmayın yada setup da HALT ON seçeneğini ALL,BUT KEYBOARD yapın.

Keyboard is locked out - Unlock the key
Bu mesaj klavye algılnırken düğmeler basılı ise çıkar. Klavyeye herhangi birşey yaslanmış olabilir.

Memory test fail
Eğer POST bellek testi sırasında herhangi bir hatayla karşılaşmıştır. Hatanın oluşumunu veya yerini spesifik şekilde özetler.

Override enabled - Defaults loaded
Eğer sistem CMOS daki mevcut bilgiyi kullanarak açılamıyorsa, BIOS sistemin stabil çalışabilmesi CMOS üzerine minimum performans ayarlarını yükler (default)

Primary master hard disk fail
POST primary master IDE Diskte hata buldu.

Primary slave hard disk fail
POST primary slave IDE Diskte hata buldu.

Secondary master hard disk fail
POST secondary master IDE Diskte hata buldu.

Secondary slave hard disk fail
POST secondary slave IDE Diskte hata buldu.

Hatayı ekrana taşıyamıyorsa PC\'nin dahili hoparlöründen bip sinyali verir, bu kez biosunuz sürekli size sözlü nota verir.
AWARD BIOS İçin:
1 uzun: Bellek Problemi. Bellek modüllerinin yerine oturup oturmadığını kontrol etmek, bellek modüllerini farklı bir yuvaya takmak, belleği değiştirmek çözüm olabilir.
1 uzun 2 kısa: Görüntü hatası. BIOS ekran kartına ulaşamıyor olabilir. Ekran Kartının yerine oturup oturmadığını kontrol etmek gerekebilir.Ekran Kartı, Ekran Kartı belleği hatası veya anakart ile ilgili bir problem de olabilir.
1 uzun 3 kısa: Yukarıdaki ile aynı.
Sürekli bipleme: Bellek veya görüntü hatası. İşlemci ısısının yükselmesi de olabilir. Diğer donanımları da kontrol etmek gerekir.

AMI BIOS
1 Bip: Bellek tazeleme hatası
2 Bip: Bellek parite devre hatası
3 Bip: 64"base" RAM hatası
4 Bip: Sistem Saati hatası
5 Bip: İşlemci hatası
6 Bip: Klavye Denetçisi hatası
7 Bip: İşlemci veya anakart hatası
8 Bip: Görüntü kartı belleği hatası
9 Bip: BIOS yongası hatası
10 Bip: CMOS Hatası
11 Bip: Önbellek Hatası
BIOS güncellemenin artık son zamanlarda bir gereklilik olduğu bir dönemdeyken Asus, BIOS güncelleme konusunda kullanıcılarına daha kolay bir ortam hazırlamak için Asus UPDATE programını hazırlamış. Bu program sayesinde anakartınızın BIOS'unu fazla uğraşmadan, ve teknik bir bilgiye sahip olmadan güncelleyebiliyorsunuz.
Bios güncellemesi ile ilgili detaylı bilgiyi de
http://****.cizgi.com.tr/makaleler/nasil/biosupdate/
linkten okuyabilirsiniz.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt