Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bid’atçi mezhepleri nasıl tanırız? (1 Kullanıcı)

mirvaha

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
2 Ağu 2009
Mesajlar
23
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Kurtuluş reçetesi, ehli sünnet mezhep ve meşrepleridir. Lakin günümüzde fitne ve fesadın kol gezdiği, ahir zaman alametlerinin yaşandığı bu devirde, kurtulacak olan tek yolu bulmak da mümkün. Çünkü bu zamanları haber veren Peygamber Efendimiz (sav) kurtuluş yolunu da göstermektedir. "Bir başka hadîs-i şerifinde; "Ümmetim yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bunlardan bir fırka kurtulacak, diğerleri helak olacaktır" buyurduğunda Ashab-ı kiram; "Kurtulan fırka hangisidir?" diye sorunca, "Ehl-i sünnet vel-cemaattir" buyurdu. Ashab-ı kiram bu defa "Ehl-i sünnet vel-cemaat nedir?" diye sordular. "Bugün benim ve Ashabımın bulunduğu yolda olanlardır" buyurdu.

Ehli Bid’at ve ehli dalâl (uydurma ve sapık mezhepler) ise Akaid sahasında Resulullah ve ashap topluluğunun akaid sahasında izledikleri yoldan ayrılan ve bid’ata düşen guruplardır. Böylece bid’atçı mezhepler Peygamber Efendimiz ve ashabın yolunda giden Ehli Sünnet mezhebine aykırı fikirler ve inançlar ileri sürmüşlerdir. Bunlar kurtuluşa eremezler.

Bid’atçi mezhepleri nasıl tanırız?

a) Sahabenin izinden giden, müçtehid alimler topluluğunun görüşlerine uyan müslümanların çoğunluğundan ayrılmak, (Cemaatten ayrılmak) Mezhep ve meşrepleri reddetmek, yahut kendi yorumlarınca mezhep veya meşrep ihdas etmek… ,,



"Cemaatten bir karış ayrılan boynundaki İslam halkasını çıkarmıştır." (Hakim ve Zehebi).

Hz. Ali buyurdu: “Sizin en hayırlınız bu dinde en fazla bana tabi olanınızdır”.



b) Bir konuda manası açık, muhkem ayetleri bir kenara bırakarak, manasını ancak Allah’ın bilebileceği müteşâbihler üzerinde yorumlar yaparak onlara uymak. Yahut manası apaçık belli olan ayetleri kendi kafalarınca Kur’an ve Sünnete uymayan manada yorumlamak.



Hişam bin Urve b. Zübeyr b. Avvam (ra) buyurdu: “Siz bid’atçilerden bu zamanda ihdas ettikleri bid’atlerini sormayınız. Çünkü onlar bid’atlerini müdafaa için verilmesi gereken cevapları hazırlamışlardır. Fakat onlara Resulullah’ın sünnetini sorunuz. Göreceksiniz ki sünnetleri bilmezler”.

“Ümmetimi kandıranın üzerine Allah’ın meleklerin ve bütün insanların laneti olsun” dediği zaman Allah’ın Resülü.Sahabiler dediler ki:

“Ümmetin kandırılması ne demektir?”

Resul: “Dinde olmayan bir şey ihdas edip halkı o bid’ati yapmaya zorlamaktır” buyurdu.(Dâra Kutnî)



c) Dinin esaslarında kitap ve Sünnete uymaları gerektiği halde, muharref dinlerle imanda ve amelde ittifak halinde olmak.

“Allah-u Teâlanın bir meleği vardır. O melek her gün şöyle haykırır: Resulullah’ın sünnetine muhalefet edene, Resulullah’ın şefaatı yoktur”. (Kûtül- Kulûp sahibi bu hadisi kitabında böylece rivayet buyurmuştur.)

Hülasa Ehli Sünnet mezhep ve meşreplerinin yolunu tutan fırka hem dünyada hem de ahirette kurtuluşa erecektir.

SÜNDÜZ KAYA
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt