Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ben Namazı Kendim ile Kulum arasında ikiye Böldüm (2 Kullanıcı)

F

FiSeBiLiLLaH

Bak kardeş açtığın konuda paylaştığın hadiste bile Efendimiz ne diyor: “Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir.” Ebu Hüreyre (ra)’ye: “Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi:

“Yine de içinden oku.''

Yani hadisler görüyorsun paylaşıyorsun ama nedense tatbik etmiyorsunuz hayatınızda hala imam rabbani öyle dedi imam ebu hanife(r.h) öyle dedi deyip geçiştirmeye çalışıyorsunuz.Siz Ebu hanifenin(r.h) imam rabbaninin sözünü Efendimizin(a.s.) sözünün önünemi geçiriyorsunuz.

Y

YAGMURBEY

Burda hadislerde Fatiha okunmayacağı dair bir işaret yok.Kıraat demiş ki burdaki kıraatten kasıt fatihadan sonraki zammı suredir.
Evet hanifi mezhebinde olanlar dikkat etsinler.Eğer fatihayı imamın arkasında da okumazlarsa onun namazı yoktur.

Sen ne kadar çok biliyorsun herşey kardeşim yahu insanların kafasını karıştırma..

ben hanifi yim camide kıldığım ve imama uyduğum her namaz namaz olmadımı yani????

herşeyden kanıt iştersin hadis iştersin konuştuğun kelimeye bak adamı günaha sokma bu güzelim sitede uzan git buradan sana ekmek çıkmaz buradan KARDEŞ..

kalbiminurlandır

Eposta Onaylanmamış Üyeler
Allah azze ve celle razı olsun.
çok teşekkürler emeklerinize sağlık.

F

FiSeBiLiLLaH

{ Ubade't-îbnu es-Samit r.a 'dan , şöyle ded i : Resulullah s.a.v buyurdu ki : Her kim ki, " Fatiha't-ul-Kitab'ı " okumazsa önün namazı yoktur." }

Buharı 756 Müslim 394 Ebu Davud 822 Tirmizi 247 Nesei 2/137 ve Ibn Mace 837[FONT=&quot][/FONT]
{ … Ubade't-İbnu es-Samit r.a'dan, şöyle dedi : Bir sabah namazında Resûlullah s.a.v'in arkasında idik. Resûlullah s.a.v Kur'ân okurken, kıra'ati ona ağırlık verdi. Namazdan bitince ( cemaata hitaben ) : “ Zannedersem sizler imamınızın arkasında (Kur'ân) okuyorsunuz “ dedi. Biz de evet ya Resûlallah hızlıca (size yetişe bilmek için okuyoruz) dedik. Resûlullah s.a.v : İmamınızın arkasında Fatiha'dan başka bir şey okumayın, zira "Fatiha'yı" okumayanın namazı yoktur" dedi. }

Ahmed 5/316/322 Ebu Davud 823 Tirmizi 311 Nesei 2/141 Buhari Cüz'ünde 60/226 Dare Kutni 1/318 İbnuHibban l 776 Hakim 1/238 Beyhaki Süneninde 2/164 ve Kıra 'atta 98 îbnu Ebi Şey be 1/373 ve Tahavi 1/215 hasen bir senedle rivayet etmişlerdir.

{ … Reca İbnu Hayve'den, şöyle dedi : Bir gün Ubade't-İbnu es-Samit r.a'nun yanı başında namaz kılıyordum ki, imamın arkasında Fatiha'yı okuduğunu duydum. Namazı kıldıktan sonra, dedim ki : " Ya Eba Velid, sen imamla olduğun halde arkasında Fatiha'yı okuyor musun ? dedi ki : Yazıklar olsun sana Fatiha'sız namaz yoktur bilmez misin? }

Abdurrazzak 2771 hasen bir senedle
Ubade't-İbnu es-Samit İbni Kays İbni esrani İbni Fihr İbni Sa'lebe el-Ensari el-Hazreci : Birinci ve ikinci akabe biatında hazır bulunanlardandır. Bedr, Uhud ve Hendek dahil Resûlullah s.a.v'in iştirak ettiği bütün gazalarda hazır bulunmuştur.

Muhammed İbnu Ka'b el-Kurazi, Allah Resûlü'nün zamanında Ensar'dan beş kişi Kur'ân'ı ezberlemişlerdir.Bunlar Muaz İbnu Cebel, Ubade't-İbnu es-Samit, Ubey İbnu Ka'b, Ebu Eyyub ve Ebu'd-Derda r.a diye haber vermiştir.

Aynı zamanda Ubade't-İbun es-Samit r.a Resûlullah s.a.v'in zamanında, Eshab'ı Suffa'ya Kur'ân öğretirdi. Müslümanlar, Şam'ı feth edince Umer r.a kendisim müslümanlara Kur' ân ve Fıkıh öğretmesi için Şam'a yollamıştır.
Evzai r.h Filistin'e tayin olunan ilk kadı Ubade't-İbnu es-Samit r.a'dır dedi. Sahih olan kavle göre, Ubade't-İbnu es-Samit r.a Filistin'in Rumeyle kasabasında hicri otuz dört senesinde yetmiş iki yaşında iken vefat etmiştir.

{ … Enes İbnu Malik r.a'dan, şöyle dedi : Resûlullah s.a.v (bir gün) ashabına namaz kıldırdı. Namazdan bitince, yüzünü ashabına çevirerek dedi ki : İmam okuduğu halde siz de (arkasında) namazlarınızda okuyor musunuz? Hepsi sukut ettiler. Resûlullah s.a.v bu sorusunu üç kere tekrar etti. Birisi dedi ki: Veya birkaçı dediler ki: Evet Yâ Resûlullah biz bunu yapıyoruz. Resûlullah s.a.v buyurdu ki : Bunu yapmayın. Sizden biriniz imamın arkasında, içinden olmak üzere sadece "Fatiha'yı" okuyun “ }

Buharı Cüz 224 Dare-Kutni 1/340 Tahavi 1/218 Abdurrezzak 2765 Beyhaki Kitab 'ul-Kıra 'at 121 Hatib 13/176 M.Zevaid 2/110 sahih

Enes İbnu Malik r.a Resûlullah s.a.v’in Medine'ye hicretle şeref verdiklerinde, annesi Ummü Suleym tarafından Allah Resulüne hediye olarak verilir. Hatta rivayette naklonulmaktadır ki : Resûlullah s.a.v Medine'ye şeref verdiklerinde her kes Allah Resulü'ne s.a.v'e bir hediye takdim eder. Hediye edecek hiç bir şeyi olmayan Ummü Suleym ise, Enes'i kolundan tutarak Allah Resûlü'nün huzuruna varır der ki : Yâ Resûlullah benim başkaları gibi size takdim edecek hiç bir şeyim yok. Fakat bu oğlum Enes'dir kendisini hizmetinize kabul buyurun der.

Enes r.a o esnalarda on yaşlarında bulunuyordu. Allah Resûlü'nün âhirete irtihaline kadar, hadarda, seferde, haceti için bile gittiğinde yanında su taşıyarak yanından ayrılmadan Sahib'i Risalete hizmet etmiştir.

{ … Ebu Hureyre r.a'dan, şöyle dedi : Resûlullah s.a.v buyurdu ki : "Fatiha" okunmayan namaz yeterli değildir. Dedim ki : Peki Yâ Resûlullah eğer imamın arkasında olursam ? Elimden tutarakbanadedi ki : " Fatiha'yı" içinden kendi kendine oku “ }

İbnu Huzeyme : 490 - İbnu Hibban : 1780 sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.

{ … Ebu Hureyre r.a'dan, şöyle dedi : Resûlullah s.a.v buyurdu ki : Her kim ki namaz kılarda o namazında "Ümmü'l-Kur'ânı okumazsa, o namaz güdüktür sonra güdüktür, yani tamam değildir. Müslim'in rivayetinde ise bu sözü üç kere tekrar etti şeklinde gelmiştir.
Ravi diyor ki : Bunun üzerine dedim ki: " Ya Eba Hureyre ! İmam sesli okuduğunda nasıl yapayım? Dedi ki : " Fatiha'yı " içinden okursun "
Zira ben Resûlullah s.a.v’i işittim o şöyle buyurdu : Allah'u Teâla buyurdu ki : Ben "Fatiha'yı" benimle kulum arasında yarı yarıya taksim ettim. Yarısı benim yarısı kulumundur. Ve kulumun istediği onundur.

" Kul, Elhamdu lillahi Rabbi'I-alemin dediği zaman Allah'da: Kulum bana hamd etti der. Kul, Errahmanirrahim dediği zaman, Allah'da: Kulum beni sena etti der. Kul, maliki yevmiddin dediği zaman, Allah'da: Kulum beni temcid etti (ve bir defada: Kulum bana tefyiz eyledi) dedi. (Ve buraya kadar benim.) Kul iyyake na'budu ve iyyake neste'in dediği zaman, Allah: Bu kulumla benim aramda ve kulumun istediği hakkıdır der. Kul İhdma's-sırata'l-mustekim sıratallezine en'amte aleyhim ğayri'l-meğdubi aleyhim ve-la'd-daaaliiiin dediği zaman, Allah : İşte bu kulumundur ve kulumun istediği hakkıdır " }

Bu hadisi Müslim 395 - Ebu Davud 821 - İbnu Mace 838 - Malik 1/84 - İbnu Huzeyme 489 - İbnu Ebi Şeybe 1/375 - İbnu Hibban 1775 - Buhari Cüz’ünde 15/68/65/72 - Abdurrezzak 2767 - Ebu Avane 2/138 - Beyhaki Süneninde 2/38 ve Kibul Kıraat 'da 52 sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.

{ … İbnu Umer r.a dan : Resûlullah s.a.v buyurdu ki : Her kim ki " Fatiha't-ul-Kitab'ı " okumazsa onun namazı yoktur. }

Bu hadisi Beyhaki Kitab'ul, Kıraatta 86/87/88 sahih bir senedle rivayet etmiştir.

{ … İbnu Cureyc'den, şöyle dedi: Bana Nafi'i, İbnu Umer r.a'nun farz namazlarından " Fatiha " okumadık hiç bir rek'at bırakmadığını haber verdi. }

Bu hadisi Abdurrezzak : 2625 sahih bir senedle rivayet etmiştir.

{ … Abdullah İbnu Amr r.a dan : Resûlullah s.a.v buyurdu ki : " Fatiha't-ul-Kitab'ın okunmadığı her namaz güdüktür, güdüktür. }

İbnu Mace 841 Ahmed 2/204/215 Buhari Cüz'ünde 14 ve Beyhaki Kitab 'ul-Kıraat 'ta 84/85 hasen bir senedle

{ … Abdullah İbnu Amr r.a'dan, şöyle dedi : Resûlullah s.a.v ashabına hitaben : “ Benim arkamda olduğunuz halde (Kur'ân) okuyor musunuz “ diye sual etti? (Sahabeler) dediler ki : Evet Yâ Resûlullah sür'atli bir şekilde okuyoruz. (Bu cevab üzerine) Resûlullah s.a.v buyurdu ki : İmamın arkasında "Fatiha'dan" başka bir şey okumayın. }

Bu hadisi Buhari Cüz'ünde 57 ve Beyhaki Kitab 'ul-Kıraatta l38 hasen bin senedle rivayet etmişlerdir.

{ … Yezid İbnu Şerik'den, şöyle dedi: Umer İbnu'l-Hattab r.a'ya dedim ki: İmam'ın arkasında iken " Fatiha'uI-Kıtab'ı " okuyabilir miyim? Evet okursun dedi. Ve tekrar dedim ki : Sen okuduğun halde de mi Yâ Emir'el-Mu'minin? dedi ki : " Evet ben okusam da" buyurdu. }

Buhari Cüz : 45 Beyhaki Sünen : 2/167 Hakim : l / 239 DareKutni : 1/218 Tahavi : 1/218 ve Abdurrezzak : 2776 Hasen bir senedle

{ … Abdullah İbn Abbas r.a dan,Tavus'a şöyle dediği - nakledildi - imamın arkasında, sesli veya sessiz de okusa, sakın Fatiha't-ul-kitabı okumayı bırakma dedi }

İbnu Ebi Şeybe : 1/373 Abdurrezzak : 2773 ve Beyhaki Kitab'ul-Kıraat'ta : 175 hasen bir senedle rivayet etmişlerdir.

Sahabelerden, Umer İbnu'l-Hattab, Ali İbnu Ebi Talib, Aişe Bintu Ebi Bekr, Ebu Hureyre, Enes İbnu Malik, İbnu Abbas, İbnu Umer, İbnu Mes'ud, Muaz İbnu Cebel, Ubey İbnu Ka'b, Ubade't-İbnu es-Samit, Abdullah İbnu Amr r.a ve daha isimlerini zikretmediğimiz birçok sahabe vardır ki onlar, imamın arkasında gerek cehri ve gerekse sırri namazlarda Fatiha’nın okunacağını zikretmişlerdir.

Güzide imamlardan ; Malik İbnu Enes, Abdullah İbnu'l-Mübarek, İmam Şafi'i, İmam Ahmed ve İshak, imamın arkasında "Fatma'nın" okunacağı görüşündedirler.

Hatta hadis imamlarından, Buhari ve Beyhaki kitaplarındaki hadislerle iktifa etmeyerek bu mevzuda müstakil birer risale yazmışlardır. Bu risalelerin ikisi de, Pakistan'da basılmıştır.

Zikretmiş olduğumuz bu hadisi şerifler " Fatiha'nın " namazın rükünlerinden bir rüknü olduğunu isbat eden açık delillerdir. Ve hadisler umumi ifadeleriyle münferiden, imam ve me'mum olarak namaz kılan her kişiye şamildir. Bu kadar açık ve net delillerden sonra mes'elenin münakaşa götürecek hiç bir tarafı yoktur, zira sahabelerin Resûlullah s.a.v naklettikleri ve kendilerinin nasıl anlayıb amel edişleri yukarıda zikredildi. Bu açık ve net nasların karşısında daha hâlâ taassub göstererek itirazda bulunmak, Resûlullah s.a.v’i kendisine imam edinen kişiye yaraşmasa gerek.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
İmamın sesli okuması işitmek icindir.

Tamam okumayanın namazı eksiktir. (fatihadan bahsediyoruz)

işitip tekrar edebilirsiniz

hiç fatihayı bilmeyen bile bu işittiğini kelime kelime tekrar edebilir.

sorumluluk imamındır.

Fisebillah kardeş belki Alim bile olabilirsin

ama böyle yapma kıra döke anlatıyorsun doğru da söylesen insanlar senden haz etmez. bu fiilinle ...

Allah ehlileştirsin yabani bir tavrın var.

kalp kırmaya bilmeyeni incitme

ben bilmiyorum.

bu şekilde biri bana yaklaşsa incinirim.

birmüminin kalbini incitmenin hükmünü sen hepimizden iyi bilirsin.

F

FiSeBiLiLLaH

İmamın sesli okuması işitmek icindir.

Tamam okumayanın namazı eksiktir. (fatihadan bahsediyoruz)

işitip tekrar edebilirsiniz

hiç fatihayı bilmeyen bile bu işittiğini kelime kelime tekrar edebilir.

sorumluluk imamındır.

Fisebillah kardeş belki Alim bile olabilirsin

ama böyle yapma kıra döke anlatıyorsun doğru da söylesen insanlar senden haz etmez. bu fiilinle ...

Allah ehlileştirsin yabani bir tavrın var.

kalp kırmaya bilmeyeni incitme

ben bilmiyorum.

bu şekilde biri bana yaklaşsa incinirim.

birmüminin kalbini incitmenin hükmünü sen hepimizden iyi bilirsin.

Ben sadece hadisleri attım yorum yapmadım hiç...Ama ne yapayım ben Peygamberde(s.a.v) doğruları söylediği için onca eziyet çekmedimi ben doğruları söylediğim için 2-3 laf yemekle caymam ki..

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Sana kızılmasının sebebi şudur ki:

Sen bir Alimsin! Allah bilgi ilim vermiş sana..

İlimi aktarmak yerine bilmeyeni küçük düsürmek icin kullanıyorsun.

Hadislerle paylaş ama Hata yapan bir kardeşimiz varsa bu ben de olabilirim.

Bildiğin doğru bilgi ile bize düsmanmış gibi bir çıkış yapma nazikçe Bak hadis bunu diyor

Sebebi bu hikmeti bu. Deyip ve Alimlere de saygılı olup fikirlerini yayabilirsin.

O konuda sana karsı cıkanın bilki bende karşısında olurum.

Senin Samimiyetin oldugunu düsünmek istiyorum.

umarım yanılmış olmam.

kurt26

Yasaklı Kullanıcı
FiSeBiLiLLaH söz dinlemiyo ki uslubunu değiştir dedik kaç kere.
doğru dille uyar.
tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
çok kalp kırıyorsun çok.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
seni de bağrımıza basmak istiyorum.

kovmak ne haddimize.

ama sen de biraz yontul...

Bilgiyle ezmeye kalkma

Peygamber efendimiz : " islam nasihattır" iste sana nasihatımız.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
Allah razı olsun çok güzel bir paylaşım.

Allahımızla abidlerimiz arasındaki aşk daha da alevlensin

Ah_Min_El_Aşk...

Nazar57

Kayıtlı Kullanıcı
Allah c.c. razı olsun sizden .. cok güzel bir paylaşım.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt