Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Ben Namazı Kendim ile Kulum arasında ikiye Böldüm (1 Kullanıcı)

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Ebû Hüreyre (radıyallahu teâlâ)’dan, Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu:

Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir.” Ebu Hüreyre (radıyallahu teâlâ anh)’a:Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi:

Yine de içinden oku.'' Zira ben Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in şöyle söylediğini işittim:

Allahu teâlâ hazretleri (bir hadis-i kudside) buyurdu ki: ''

Yüce Allah(celle celaluhu) şöyle buyurur:

''Ben namazı kendim ile kulum arasında ikiye böldüm.Yarısı bana ve öbür yarısı kuluma aittir.Kulum istediğine kavuşacaktır.''

Kul, ''Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin'' , (Hamd alemlerin Rabbine aittir) dediği zaman.Allah(celle celaluhu) ''Kulum bana hamd etti'' der.

Kul, ''er-Rahmanirrahim'' dediği zaman,Allah ''Kulum bana senada bulundu'' der.
Namaz kılan kul,''Maliki yevmiddin'' (ahiretin sahibi) dediği zaman,Allah(celle celaluhu) ''Kulum benim şanımın yüceliğini ifade etti'' der.

Namaz kılan kul,''İyyakena’budü ve iyyakenestain'' (yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım isteriz) dediği zaman,Allah(celle celaluhu) ''Bu söz hem bana ve hem de kuluma aittir.Kuluma istediğini verdim'' der.

Kul,“İhdina’s’sırata’l-müstakim sıratallezine en’amte aleyhim gayr’il-mağdubi aleyhim ve la’d-dallin.” (Bizi doğru yola sevket, o yol ki kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoludur, gadaba uğrayanların ve dalalete düşenlerin değil) dediği zaman.Allah(celle celaluhu) ''Bu söz tamamen kulumla ilgilidir.Kuluma istediğini verdim.'' der.

Alimlerin açıklamasına göre, Allah’ın “Salâh kulumla ikimiz arasında yarıya böldüm” buyurmasından maksat Fatiha suresidir.

Nevevî; “Hadîsten mürâd, Fatiha’nın mânâ yönüyle taksimidir. Çünkü Fatiha’nın ilk yarısı Allah’a tahmîd, temcîd, sena ve tefvizdir. İkinci yarısı ise ihtiyaç, talep ve niyazdır.'' (bk. Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim, Tercüme ve Şerhi, ilgili hadislerin şerhi)

Selam ve dua ile...

ÖNEMLİ NOT:

(Fatihasız namaz eksiktir.) [Tirmizi]

(Namazda imam okurken siz de okumayın, Fatihayı hafif okuyun!) [Beyheki]

(Fatihasız namaz olmaz.) [Buhari, Müslim]

Bu hadislere ve başka delillere dayanarak, Şafii âlimleri imam arkasında Fatiha okumanın farz olduğunu bildirmişlerdir.

Maliki'de

ise, imam yavaş okurken müstehaptır. İmam açıktan okuyorsa, Fatiha
okunmaz. Namazda Fatiha okumak Maliki de farz, Hanefi de ise, vaciptir.

Hadis-i şeriflere bakalım:

(İmamla namaz kılarken susun, imamın kıraati, cemaatin kıraatidir.) [Hatib]

(Ne o, Kur' anda rekabet mi, namazda biri benimle beraber okuyordu.) [Tirmizi]

Hanefi âlimleri, bu hadislere ve başka delillere dayanarak, (İmam arkasında Fatiha okumak mekruhtur) demişlerdir.

Hanefi mezhebine bağlı olanlar,imam'ın arkasında fatiha okuma meselesine dikkat etsinler,inşaallahü teala.

_AYDIN_

Kayıtlı Kullanıcı
emeğine sağlık kardeşim....
selam ve dua'ile...

-seleme-

Kayıtlı Kullanıcı
paylaşımınız çok güzel emeğine sağlık kardeşim tekrar bizleri bilgilendirdin allah razı olsun

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Allahü azimüşşan sizden de razı ve memnun olsun.

nesrinavcı

Kayıtlı Kullanıcı
4,5 yasında cocugum 19 gun once trafık kazasında vefat ettı.Onunla ılgılı dını bılgı almak ıstıyorum.Allah razı olsun

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Ebû Hüreyre (ra)’dan, Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu:

Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir.” Ebu Hüreyre (ra)’ye:Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi:

Yine de içinden oku.'' Zira ben Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim:

Allah Teala hazretleri (bir hadis-i kudside) buyurdu ki: ''

Yüce Allah(c.c) şöyle buyurur:

''Ben namazı kendim ile kulum arasında ikiye böldüm.Yarısı bana ve öbür yarısı kuluma aittir.Kulum istediğine kavuşacaktır.''

Kul, ''Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin'' , (Hamd alemlerin Rabbine aittir) dediği zaman.Allah(c.c) ''Kulum bana hamd etti'' der.

Namaz kılan kul,''Maliki yevmiddin'' (ahiretin sahibi) dediği zaman,Allah(c.c) ''Kulum benim şanımın yüceliğini ifade etti'' der.

Namaz kılan kul,''İyyakena’budü ve iyyakenestain'' (yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım isteriz) dediği zaman,Allah(c.c) ''Bu söz hem bana ve hem de kuluma aittir.Kuluma istediğini verdim'' der.

Kul,“İhdina’s’sırata’l-müstakim sıratallezine en’amte aleyhim gayr’il-mağdubi aleyhim ve la’d-dallin.” (Bizi doğru yola sevket, o yol ki kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoludur, gadaba uğrayanların ve dalalete düşenlerin değil) dediği zaman.Allah(c.c) ''Bu söz tamamen kulumla ilgilidir.Kuluma istediğini verdim.'' der.

Alimlerin açıklamasına göre, Allah’ın “Salâh kulumla ikimiz arasında yarıya böldüm” buyurmasından maksat Fatiha suresidir.

Nevevî; “Hadîsten mürâd, Fatiha’nın mânâ yönüyle taksimidir. Çünkü Fatiha’nın ilk yarısı Allah’a tahmîd, temcîd, sena ve tefvizdir. İkinci yarısı ise ihtiyaç, talep ve niyazdır.'' (bk. Ahmed Davudoğlu, Sahih-i Müslim, Tercüme ve Şerhi, ilgili hadislerin şerhi)

Selam ve dua ile...

Beautiful_1064

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH razı olsun emeğinize sağlık....
RABBİM okuduklarımızı kabul buyursun inşaALLAH....

abdullah1354

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim ellerine sağlık ALLAH(c.c) razı olsun senden
güzel paylaşımın için

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
kardeşim ellerine sağlık ALLAH(c.c) razı olsun senden
güzel paylaşımın için

Allahü Teala sizden de razı olsun,inşaallah.

İmam'ın arkasında Fatiha okumak hususunda hatırlatmak istediklerim var,inşaallah.

Bu hatırlatmak istediğim,mezhepler'e göre -imam'ın arkasında fatiha okumak- farz ve mekruh meselesidir.

(Fatihasız namaz eksiktir.) [Tirmizi]

(Namazda imam okurken siz de okumayın, Fatihayı hafif okuyun!) [Beyheki]

(Fatihasız namaz olmaz.) [Buhari, Müslim]

Bu hadislere ve başka delillere dayanarak, Şafii âlimleri imam arkasında Fatiha okumanın farz olduğunu bildirmişlerdir.

Maliki'de

ise, imam yavaş okurken müstehaptır. İmam açıktan okuyorsa, Fatiha
okunmaz. Namazda Fatiha okumak Maliki de farz, Hanefi de ise, vaciptir.

Hadis-i şeriflere bakalım:

Hanefi âlimleri, bu hadislere ve başka delillere dayanarak, (İmam arkasında Fatiha okumak mekruhtur) demişlerdir.

Hanefi mezhebine bağlı olanlar,imam'ın arkasında fatiha okuma meselesine dikkat etsinler,inşaallahü teala.

selam ve dua ile...

F

FiSeBiLiLLaH

selam ve dua ile...

Burda hadislerde Fatiha okunmayacağı dair bir işaret yok.Kıraat demiş ki burdaki kıraatten kasıt fatihadan sonraki zammı suredir.
Evet hanifi mezhebinde olanlar dikkat etsinler.Eğer fatihayı imamın arkasında da okumazlarsa onun namazı yoktur.

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Burda hadislerde Fatiha okunmayacağı dair bir işaret yok.Kıraat demiş ki burdaki kıraatten kasıt fatihadan sonraki zammı suredir.
Evet hanifi mezhebinde olanlar dikkat etsinler.Eğer fatihayı imamın arkasında da okumazlarsa onun namazı yoktur.

Diğer konu da İmamı Azam hazretleri'nin kıssasını vermiştim.Şüpheye düşen kardeşlerimiz için bir daha veriyorum.

İmam-ı a'zam Ebu Hanife hazretlerinin, (Cemaatle namaz kılarken, imama uyanlar, Fatiha ve zammı sure okumaz) dediğini duyanlardan on kişi, Hazret-i imamın huzuruna gelip derler ki:

- İmamın okumasını kâfi görüp, cemaate Kur'an okutmadığını işittik. Halbuki, Fatihasız namaz olmaz. Elimizde bunu ispat eden kuvvetli deliller vardır. Hakkın ortaya çıkması için tartışmaya geldik.

Hazret-i imam der ki:

- Ben bir kişi, siz on kişisiniz, hepinizle aynı anda nasıl tartışayım?

- Nasıl tartışmak istiyorsunuz?

- İçinizden en bilgili, âlim olanı seçin, onunla konuşayım. O, kendi ile birlikte hepinizin adına konuşsun.

- Teklifiniz uygun...

- O beni yenerse, hepiniz beni yenmiş olacaksınız, ben onu yenersem, hepiniz yenilmiş olacaksınız. Kabul mü?

- Peki kabul ettik.

- Tartışmayı ben kazandım.

- Nasıl olur, daha başlamadık bile...

- Siz, seçtiğiniz âlimin hepinizin adına konuşmasını kabul etmediniz mi?

- Evet...

- Ben de, sizin kabul ettiğinizi kabul ediyor, aynı şeyi söylüyorum. Herkesin tâbi olduğu imam, kendi adına ve ona uyup, imam kabul edenler adına Kur'an-ı kerim okur, cemaat okumaz. Anlaşamadığımız bir nokta kaldı mı?

- Evet anlaştık.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Ebû Hüreyre (ra)’dan, Resûlüllah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu:

Kim Fatiha-i şerife süresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nakıstır -bu sözü üç kere tekrarladı- eksiktir.” Ebu Hüreyre (ra)’ye:Biz imamın arkasında bulunuyorsak (ne yapalım)?” diye sorulmuştu. Şu cevabı verdi:

Yine de içinden oku.'' Zira ben Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim:

Allah Teala hazretleri (bir hadis-i kudside) buyurdu ki: ''

Yüce Allah(c.c) şöyle buyurur:

Kul, ''Elhamdülillahi Rabbi’l-alemin'' , (Hamd alemlerin Rabbine aittir) dediği zaman.Allah(c.c) ''Kulum bana hamd etti'' der.

Namaz kılan kul,''Maliki yevmiddin'' (ahiretin sahibi) dediği zaman,Allah(c.c) ''Kulum benim şanımın yüceliğini ifade etti'' der.

Namaz kılan kul,''İyyakena’budü ve iyyakenestain'' (yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım isteriz) dediği zaman,Allah(c.c) ''Bu söz hem bana ve hem de kuluma aittir.Kuluma istediğini verdim'' der.

Kul,“İhdina’s’sırata’l-müstakim sıratallezine en’amte aleyhim gayr’il-mağdubi aleyhim ve la’d-dallin.” (Bizi doğru yola sevket, o yol ki kendilerine nimet verdiğin kimselerin yoludur, gadaba uğrayanların ve dalalete düşenlerin değil) dediği zaman.Allah(c.c) ''Bu söz tamamen kulumla ilgilidir.Kuluma istediğini verdim.'' der.

Selam ve dua ile...

Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık çok faydalı bir paylaşım..
Rabbim namazı dosdoğru kılanlardan eylesin bizleri inşaALLAH...
Allaha emnaet olunuz
selametle..

Ahmed Muhammed

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim emeğine sağlık çok faydalı bir paylaşım..
Rabbim namazı dosdoğru kılanlardan eylesin bizleri inşaALLAH...
Allaha emnaet olunuz
selametle..

Hak Teala sizden de razı olsun,inşaallah.
Dua'nıza canı gönülden amin.
Siz de Allah'a emanet olun.
Allah yar ve yardımcınız olsun,inşaallah

selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt